Koliko pomazu maglenke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Danilo
    CBC Senator XXL
    • 02.10.2004
    • 908
    • Beograd, Dorcol

Kada se prica o maglenkama, da li su bolje one male halogene sa plavim ili zutim staklom sto se bubanj potoku prodaju po 20-50 eura, ili one ogromne "saturnus" koje se montiraju na branik i izgledaju onako old-school?
    www.blindmanmotorsport.com

Comment

• Dutchman
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 741
      • Vracar centar sveta

to veliko nisu maglenke nego spot light... to se i danas koristi na nocnim rally voznjama, to su usmerena svetla koja imaju ulogu da osvetle put dalje i shire... isti fazon ko na krovu dzipova shto se stavlja.

Maglenke su predvidjene da bacaju uslovno recheno tanku liniju stetla ispred kola kako bi u gustoj magliu video put(liniju, rupe itd).
      Prevelika slika u potpisu!

Comment

• Deki
        CBC Senator XXL
        • 18.02.2005
        • 307
        • Beograd

Da li se zadnje svetlo za maglu vidi bolje od stop svetla?

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

Deki,
          Treba pogledati za sigurno koja sijalica ide (snaga) ali mislim da se slicno vidi kao i stop svetla. Nista spektakularno.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

maglenka se vidi bolje, ima drugacija sociva od stop svetla.
            za maglenke fokusiraju relativno uzak snop a za stop svetla rasipaju, ponekad i bocno (da se vidi i sa strane kada se koci) dodatno.
            a sama sijalica je iste snage, obicno 21W.

zbog slicnosti intenziteta je i izbacena varijanta sa 2 svetla za maglu pozadi, a definisano minimalno rastojanje tako da nikada ne bi trebalo da se nadju stop svetlo i svetlo za maglu jedno do drugoga npr. vec da budu maximalno razdvojena u okviru svetlosne grupe. ( IEC propisi).
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• CLD
              CBC Senator XXL
              • 08.02.2005
              • 1225
              • Belgija - ranije Luna-Chico

@Brick i Dranix, a sta onda sa 206 koja ima zadnju maglenku na sredini i dolazi tako iz fabrike.

Evo vidi se iz prilozenog.

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

Nista.
                Ako te ne vrate sa tehnickog dobro je.
                Salim se.

Comment

• ada
                  CBC Senator XXL
                  • 04.06.2005
                  • 2375
                  • Novi Sad
                  • Svasta nesto

kod mog kosookog su isto nazad dve maglenke koje u sustini nepalim jer ako uletim u maglu na auto putu i nagazim kocnicu upale se i stopalje i maglenke nemam pojma zasto!!! a znam da i na ladi koju sam imao riva 89 god nazad je imala dve maglenke!!!! jako dobra stvar po magli u svakom slucaju! a sto se tice jacine meni se cini da jacina maglenki i stop svetla sta vise ista! nisu maglenke jace od stopa osim sto vise odvlace paznju pa mislis da su jace! koliko puta ste vozili tako na auto putu i vozi lik ispred vas sa upaljenim maglinkama! prvo pomislite zaglavio mu stop prekidac a onda skontate sta je
                  Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                  Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                  Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                  Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Ivvan
                    Moderator
                    • 29.09.2004
                    • 1574
                    • Nis
                    • SAAB 9000

Imam jedno pitanje vezano za maglenke, kakav snop treba da daju prednje? Interesuje me posto smo danas montirali na mazdu prednje maglenke, koliko daleko bi trebalo da svetle...?
                    Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• DELracing
                      CBC Veteran
                      • 08.04.2005
                      • 127
                      • BGD

Originally posted by brick
                      Ne kapiram vas.Zar nije bolje imati sto jace osvatljenje pozadi kada je magla?Cista logika...nije uvek sve najbolje kako zakon kaze
                      nije, vazna je uocljivost svetla u magli a ne jacina.
                      simetrican raspored sa 2 sijalice je manje uocljiv od jedne sijalice.

nauka predvidela a praksa i ispitivanja u realnosti dokazala.

[quote:2g8qd59s]Uostalom dosta starijih kola imaju obe maglenke pozadi.Pogledajte civic-e iz 90-ih godina
                      da, starije konstrukcije vozila nisu previse vodile racuna o sigurnosti i bezbednosti voznje, pa tako i ti Civici.....
                      rekoh vec, od 1991. se ugradjuje samo jedna i to obavezno leva i vazi svuda u Evropi.

maglenka pozadi je obavezna serijska oprema svakog vozila koje je registrovano posle 1991. i uslov za registaciju. po ECE normama je precizno definisano sve- od mesta postavljanja, vrste sijalice, tipa optike, jacine u Kandelama, ugao pod kojim treba da osvetljava itd.

ne racunam nas zakon iz 1968. koji je jos na snazi sto se svetala i svetlosne opreme tice i blage veze nema sa modernim dobom i modernim autima.[/quote:2g8qd59s]

Godiste *2000* FABRICKE

Ford Puma 1.7 16V
                      Saab 9-3 1.9 TID

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nagazim kocnicu upale se i stopalje i maglenke nemam pojma zasto
                        zato sto je neispravno povezano/ neispravna instalacija...

tako ne treba da rade ni pod razno.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Lucky
                          CBC Veteran
                          • 08.12.2004
                          • 184
                          • Prokuplje

Takodje i Fiat Punto I ima dva svetla za maglu pozadi, Lada Samara,Riva....

Comment

• Ficoman
                            CBC Veteran
                            • 09.11.2005
                            • 139
                            • Beograd

Zastava 101 proizvedena 1995. ima fabricki marshalove maglenke napred i jednu maglenku nazad sa leve strane. Ipak prate u Zastavi evropske standarde

Comment

• dfast
                              CBC Senator XXL
                              • 26.05.2005
                              • 1302
                              • Hoofddorp NL /Bgd

Kad je vec prica o maglenkama, obavezno palim maglenke kad je kisa po noci ili vlazan kolovoz po noci. Mokar asfalt jednostavno upija svetlost i vidljivost tj osvetljenost puta je znatno manja. Maglenke su mi usmerene tako da osvetljavaju kolovoz do 10m ispred auta, tako da osvetle srednju i krajnju liniju puta, a do sad se niko nije bunio da su mu zasmetale.

Comment

• marek
                                CBC Senator
                                • 16.09.2005
                                • 243
                                • Beograd

Ne mora da znaci da ti je neispravno, na mnogim nasim autima sam video da "majstori" vezu stopaljke i maglenke zajedno da se pale pod izgovorom da se bolje vidi.

Inace najvise mi smetaju dzipovi kad idu iza mene, a ispred mene na semaforima ovi novi volvoi, skode mislim da su led u pitanju.

Comment

Working...
                                X