Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Originally posted by drgrga
    Ako alarmi prazne akumulatore,ne bih ih niko ugradjivao.....
    Originally posted by drgrga
    auto dok je ugasen vuce onoliko koliko alarm radi u standby.
    Ovde si sam sebe demantovao. Naravno da alarm prazni akumulator jer da bi konstantno bio u funkciji i reagovao kad (ako) je potrebno onako kako treba, mora da ima stalan izvor energije, a taj izvor energije nalazi u akumulatoru. Izuzetak su verzije sa nezavisnom, namenskom baterijom, koji se uglavnom ugradjuju kao aftermarket modeli.

Meni se sve čini da taj akumulator nije napunjen kako treba, ili da ne akumulira kako treba. Ako ništa drugo nisi dirao osim zamene akumulatora i imaš te simptome onda alarm ne bi trebalo da bude potencijalni krivac za te probleme. U svakom slučaju ako možeš da isključiš ovo prvo onda bi trebalo da reklamiraš to.
    http://www.bmw.tv

Comment

• drgrga
      CBC Početnik
      • 02.11.2008
      • 4
      • Indjija

nisam demantovao nego mozda pogresno izrazio....dakle odgovor koji sam dobio je bio

Alarm mu je sasvim dovoljan da ga isprazni. Izmeri struju koju vuce pa izracunaj.
      Ja sam u svom prvom postu napisao da jedino sto vuce je alarm u stand-by,gde sam mislio na ugasen auto koji stoji na parkingu i aktivan je alarm.Ne aktivan da svira nego je auto pod alarmom.Da li je sad jasnije .

Dakle u tom stanju auto jede 80 mA,i nema teorije po nikakvoj matematici da pojede nov-novcijat akumulator za 10 dana,pa i da nije auto vozen uopste....(a jeste).

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Mislis?
        Pojede 19Ah za deset dana plus ako nije napunjen kako treba i eto ti.
        Nisi ti jedini koji ima problema sa akumulatorom zbog alarma. Raspitaj se malo okolo pa da vidis.
        Svaka potrosnja a neredovno punjenje dovodi neminovno do sulfatizacije elektroda akumulatora pa mu to smanjuje dodatno kapacitet. Sve bas kako ne valja. Vozi svakodnevno pa ce se stanje promeniti na normalno.

Comment

• drgrga
          CBC Početnik
          • 02.11.2008
          • 4
          • Indjija

Originally posted by dranix
          Mislis?
          Dobro druze,ako sam shvatio

Po toj logici,ljudi ne bi trebali kad odu na godisnji odmor da auto pod alarmom ostave kuci......

Drugo imam alarm od auta u radnji(prilagodjen)........i nakacen je na mali akumulator od skutera 12V,ne znam koliko je Ah al pogledacu sutra,verovatno nesto smesno.E vidis njega (polovnog) punim jednom u 3-4 meseca,niko ga ne dopunjava a alarm radi konstatno.....

Ne bih se slozio sa tvojoj konstatacijom,uostalom cekam da vidim sta ce reci za akumulator pa cemo videti....

Pozdrav

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Ne. Ljudu ne bi smeli da odu na godisnji koji traje 10 dana i da ostave auto pod alarmom.
            Kad smo vec kod toga licno sam startovao auto koji je prvi put vozen posle godisnjeg 2km od kuce do velikog supermarketa i posle nije hteo da upali pa sam povezivao svoje start kablove. Morali smo da cekamo 5 minuta sa povezanim kablovima pa ti vidi u kakvom je stanju bio taj akumulator.
            Bas sam pitao da li ima alarm i da li se voze redovno. Kaze covek danas smo dosli sa odmora a i to da akumulator nije vise od godinu dana bio star i da je vec drugi. Stalno ga zeza.
            I njemu sam rekao isto kao sto bi svakome da je alarm takav kakav je sranje u boji i decija igracka i da ne doprinosi TOLIKO bezbednosti a kao sto vidis pravi probleme.
            Ne zagovaram ne koriscenje alarma ali postoje BOLJA resenja.
            Uvek sam se pitao sta je taj koji je smislio alarm i to ne samo jednu vrstu nego sve njih razmisljao. Po meni je tolika struja na stby nedopustivo velika.
            Moze to danas bolje. Mnogo bolje. Koliko dana izdrzi recimo moderan GSM telefon? Kako to moze? Znaci MOZE.
            Imas pravo da se slozis ili ne sa konstatacijom a i ja bi veruj mi voleo da nisam u pravu. Svi ljudi pa tako i ti i ja pocinju tek da misle kad imaju problem pa onda utvrde u cemu je kvaka. Nadam se da ces i ti pa nam reci sta si pronasao. Zato je forum da se ne ucimo na svojim greskama i da ne cutimo o onome sta znamo dok se drugi dave.

Comment

• pkutak
              CBC Početnik
              • 01.11.2008
              • 2
              • Bogatic

Originally posted by civi
              Vesna STARTER i bices prezadovoljan... ako ga nije ubilo 1000w RMSa nista nece
              powercell 4000 + powercell 3000, oba zajedno koshtaju preko 700evra...kad njih nisam ubio sa 7000RMSa, znachi da su dobri

Comment

• acans
                CBC Početnik
                • 02.12.2008
                • 3
                • NS

Evo moj prvi post pa odmah o akumulatorima!

Audi 80 2.0 isto se slabije vozi i ima alarm!

2006 u 8. mesecu menjan aku i stavljen BlackHorse 55Ah! Prosle godine sa prvim malo hladnijim danima (septembar ili oktobar ne secam se tacno) okret kljuca i nema kontakta mada sam usao na daljinko otkljucavanje! Merenje ako se dobro secam je pokazalo nekih 7-8V!
                Posto aku nije uzet ovde odem do obliznje pumpe (mala pecurka) i kupim novi isti samo noviji model i tako resim problem!

Za sve ovo vreme nikakvih problema sa paljenjem ili tako nesto nisam primetio! Ovih dana auto nije paljen jedno dve tri nedelje! Nadjem nesto vremena sad u nedelju da ga upalim malo kazu da je dobro, kad ono nece da se otkljuca na daljinski! Nije baterija na kljucu a i alarm nesto nisam primetio da blinka (mada je bio dan pa nisam bio ni siguran)! Jutros ponesem multimer da ga izmerim i pokaze mi 1.1nesto V! Ja nisam verovao pa sam pokusavao dosta puta da dobijem nesto vise ali bez uspeha! Garancija je 24 meseca ali ja na moju zalost nisam uspeo da nadjem garanciju i racun, tako da sutra verovatno idem da kupim novi ali vise ne BH!

Tako sam i nasao ovu temu!

Comment

• Miljan
                  CBC Senator XXL
                  • 18.01.2006
                  • 459
                  • Nis

01.07.2008. kupio sam akumulator EXIDE X-tra+ XP02 50Ah 510A i platio ga 6000 din, posto je stari Black Horse 45Ah 400A posle 5,5 godina ispustio dusu. Posle tri meseca, i to po veoma toplom vremenu, nece da zavergla, prikljucim punjac na 5 minuta i upali ko mina. To je bila subota, vozen je auto, u ponedeljak ponovo nece, ja ga prikljucim na punjac, ostavim ga vise od 24h da se napuni lepo i posle pali bez problema. Proverim napon, alternator puni ekstra, 14,37-14,47V uvek, i na leru, nista ne vuce struju u mirovanju, sve ok.
                  Posle 20-tak dana, malo hladnije bilo (oko 10-15C), ponovo nece, izmerim napon, 11,43V, ja ga odnesem u servis, izmere oni, kazu prazan, mora da se napuni i testira, da dodjem za dva dana. Takodje, provere i punjenje i instalaciju na autu i potvrde da je sve ok, super, kao sto sam i ja vec izmerio.
                  Dodjem za dva dana, kazu, testirali ga, akumulator super, platim 250 din. testiranje i punjenje, namontiram i radi ok. U subotu (29.11.) ponovo nema snage da zavergla, povezem ga na kablove sa Yugom, i upali normalno, u toku dana je vozen auto, pa kasnije uvece ponovo, neposredno posle voznje, napon je bio 12,94V, a 3 sata posle voznje 11,97V.
                  Na Yugu je Black Horse 55Ah star 3 godine, i posle nedelju dana stajanja (samo paljen par puta) ima 12,51V.

Poslao sam mail uvozniku iz Temerina, opisao sve ovo, i rekao da cu da im posaljem akumulator o svom trosku, pa nek se oni sluze njime, a ja cu da kupim drugi, naravno, sigurno ne Exide, nikad vise, ali nema nikakvog odgovora.
                  Naravno, ranije kad sam se raspitivao gde u Nisu da ga kupim, dobijao sam odgovor u rekordnom roku.

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

Čudi me tako loše iskustvo sa Exide-om, pošto se radi o jednom od najbolja 3 svetska proizvodjača akumulatora. Rekao bih i da je najbolji ali ne bih da zvučim pretenciozno... A i neka lična iskustva to potvrdjuju. Na prethodnom autu sam imao Exide koji je bio iz prve ugradnje, sa šrafovima "zapečaćenim" silikonom i BMW-ovim žigom, auto sam prodao tačno pre godinu dana i još uvek se vozi sa istim akumulatorom jer auto i vlasnika vidjam redovno po gradu i znam šta se dešava u medjuvremenu... Taj auto je inače 1994. godište. Na trenutnom autu je isto Exide, ne znam sigurno ali pretpostavljam da je prva ugradnja jer je samo prišrafljen u gepeku. Za sad radi bez problema. Exide je inače prva ugradnja u BMW ali i u Mercedes, deo asortimana Fiat-a, GM-a, generalno dobrog dela "evropljana"...

U svakom slučaju razumem tvoju frustraciju ali ne razumem zašto si "odustao" od onoga što ti zakonski pripada i zašto si odlučio da akumulator jednostavno vratiš bez zahteva za zamenom tj. nadoknadom. Ako se ne varam, Exide ima i kod nas garanciju od 4 godine (preko grane je takva situacija) i ako si ga kupio u lancu prodavnica ili kod dilera ovlaštenog uvoznika imao si svako pravo da reklamiraš akulumator i zahtevaš zamenu.

Comment

• Vocko
                      CBC Senator XXL
                      • 25.04.2005
                      • 4556
                      • nBGd

Exxide je takodje prva ugradnja u Mazda dizele, makar za 323 od 2001-03.
                      Ja sam Exxide stavio kod sebe pre 2god i zaboravio na problem sa akumulatorom, posto je prethodni bio preslab (45Ah), jer vlasnik nije mogao da nadje adekvatne velicine.
                      Ispotavilo se da Exxide od 70ak Ah upao uz blago natezenje, a rekli su mi da nema sanse da stane

Comment

• Miljan
                        CBC Senator XXL
                        • 18.01.2006
                        • 459
                        • Nis

Da, kupljen je dilera ovlascenog uvoznika, on mi je i rekao da tamo kupim. Kako da ga zamenim kad u ovlascenom servisu kazu da je akumulator ok, prodavac nema na osnovu cega da ga zameni ? Ljudi u prodavnici su skroz korektni, rekli su mi, ako u servisu utvrde da je akumulator los, dobijam nov bez problema.

A u servisu utvrdili da je akumulator ok, instalacija na autu ok i kad ih pitam zasto se prazni, ne znaju.
                        Drugi akumulator radi sasvim normalno, ovo mi se nikad nije desilo, fabricki Trepca 34Ah radio 5 god. (1991-1996), sledeci Black Horse 55Ah radio 7 god. (1996-2003), treci, Black Horse 45Ah radio 5,5 god. (2003-2008) i sad sam uzeo ovaj Exide koji treba da punim dva dana, da bih jedan dan vozio.

Comment

• overspeed
                          CBC Senator XXL
                          • 24.05.2005
                          • 2779
                          • Kosovska Mitrovica

Pa zato ti i kažem, imaš garanciju i u najmanju ruku si mogao da tražiš zamenu koji bi morali da odrade nakon reklamacije. Možda je samo taj konkretan primerak bio defektan, oštećen, škartiran, kako god... To što su oni rekli da je u redu tebi ne znači ništa, a njima znači uštedu od 6000 din., ali samo ako im ti to dozvoliš...
                          Ja sam jednom prilikom tako mučio muku sa Delphi silikonskim "maintenance free" akumulatorom i dva puta sam ga menjao kod prodavca na konto reklamacije u kratkom vremenu. A pošto niko nije u medjuvremenu dirao akumulator, a isti je bio montiran na licu mesta, od strane "stručnih lica", nisu imali nikakav argument u smislu poništenja garancije zbog nesavesnog ili neprofesionalnog rukovanja. Dakle, to je ono što moraju da odrade jer čemu onda uopšte izdavanje garancije? Nisu tim jednokratnim punjenjem ispunili prema tebi svoju obavezu u tom smislu, jer to si mogao da odradiš i kod prvog komšije...

Comment

• bugi
                            CBC Član
                            • 23.10.2007
                            • 22
                            • MEDAK

Evo mog iskustva
                            Kupovao sam domaće akumulatore 45/55 i kad god zaboravim svetlo u kabini bilo je guranja (i nov akumulator nije držao)
                            Skoro drugar nabavi neki sa gelom 45 i pokloni mi!Po dva dana ostane svetlo u kabini i ništa
                            Da ne pricam koliko mi znaci na pecanju kad drži dve tri noći i kad posle toga auto upali normalno na njega!
                            BEZ ALATA NEMA ZANATA

Comment

• Miljan
                              CBC Senator XXL
                              • 18.01.2006
                              • 459
                              • Nis

Evo sad sam isao da proverim, puni se 48 sati !!! i na onom indikatoru napunjenosti se jedva nazire zelenkasto, a treba jasno zelen da bude.
                              Upalio je bez problema, ali se pri verglanju dosta smanji intenzitet unutrasnjeg svetla, sto sa drugim akumulatrom nije slucaj.
                              Posle toga, indikator je crn, zeleno se vise i ne nazire, ostavio sam ga i dalje da se puni.

Comment

• nikolapanic
                                CBC Senator XXL
                                • 16.10.2005
                                • 657
                                • Petrovac

Kakvi su bosch S4 akumulatori?Planiram da kupim nov akumulator od 74Ah i interesuje me misljenje o ovom akumulatoru
                                Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

Working...
                                X