@Miljan
Idealan napon na akumulatoru, kada nije upaljen auto, je 12.8V i sve do 12.5V je OK.
Inace kapacitet se testira tako sto pod nazivnim opterecenjem u trajanju od 20 sekundi napon na akumulatoru ne padne ispod odredjene vrednosti 8-9V-zavisno od modela i proizvodjaca.
Nema tog akumulatora koji nece biti ispraznjen sa audio napravom koja trosi x100VA, a auto nije upaljen.
sve sto je zeljko napisao potpisujem (sem da se test operecenja za konkretan akumulator radi na 15 sec ,a ne na 20 ) inace akumulator je koliko sam skontao pregledao Goran iz Nisa,uvoznik je Andreja iz Temerina obojica su odlicni strucnjaci i skroz su korektni ljudi,obojica su moji prijatelji sa kojima dosta radim i znaam da sigurno nece praviti problem ukoliko se radi o reklamaciji,po onome sto sam procitao ja mislim da je taj akumulator dobar
To za radio sam onako probao, inace, ne radi radio kad je ugasen auto, normalno.
Jeste, Goran ga je pregledao i on tvrdi da je ispravan, i instalaciju na autu je ispitao, i isto je sve odlicno, a to sam i ja pre odlaska kod njega proverio sve.
Sve dobro, a on se prazni, Black Horse star 5 god, pa se nije tako praznio.
A koliko je uvoznik iz Temerina korektan, vidi se po tome sto, od kako postoji problem, uopste vise ne odgovara na mailove, dok je pre toga odgovarao u rekordnom roku. Cak sam slao i u par centrala Exide-a u Evropi i Americi, i niko nije odgovorio. Ozbiljna firma, nema sta.
Licno sam gledao kako Exide od 55Ah drzi neku mnogo jaku muziku (pojacalo, ovo ono, mnogo vati...) nekih 4-5 sati ...
Kad kazem drzi ... otvoren gepek, muzika skoro do daske ... puno kosarkasko igraliste ljudi, kola koja se turiraju, buka na sve strane, a muzika se lepo cuje
Pre toga sam cuo da je Exide dobar akumulator (da ne kazem najbolji), ali tad sam se uverio da zaista ima kapacitet ...
E, sad, taj akumulator je kupljen u Austriji, ako ima neke veze ... mada ne bi trebalo ?!
Moj je bio svez kada sam ga uzeo, kupljen u Andreji dirketno i donet u BG.
Drugar uzimao sebi, pa sam mu rekao da odma i meni uzme, posto je bio nesto mnogo jeftiniji kod uvoznika nego u zvanicnoj prodavnici u BG-u.
Ja kad bi pojacao muziku i da radi tako pola sata, nema teorije da bi upalio.
Iskreno, MNOGO bolje mi se pokazao BH nego Exide, prethodni BH star 5,5 godina uopste nije ovako zezao, praznio se ponekad pri kraju, ali mnogo manje nego ovaj Exide, i to je bio 45Ah 400A.
Niko ne moze da me ubedi da je ovaj akumulator ispravan, kad on ni nov nije imao ono zeleno na indikatoru, mozda sasvim malo, a sad ga uopste nema, Goran kaze, mozda je zaprljano ili fali elektrolit.
Kako moze da fali elektrolit ili da se zaprlja, kad je nov i hermeticki zatvoren?
Kontaktiraj Andreju telefonom, ili idi kod nekog drugog majstora da pogleda. Ako drugi nezavisni majstor kaze da ne valja, a ovi se prave blesavi, obrati se trzisnoj inspekciji sa racunom i garantnim listom.
Ja ne razumem zasto se uopste i postavlja pitanje da li treba treba da se uvazi garancija.Cak i ako je samo indikator pokvaren - nije ispravan - zameniti akumulator i kraj.Ocigledno je da nece da zamene, pa se prave blesavi.
Ja takodje planiram kupovinu exide, ail ako je uvoznik ovako stvarno bezobrazan i nece da uvazi garanciju, moze slobodno da zaboravi na mene kao kupca.
Glupost, ta firma samo sebi pravi jos veci problem.
Problem je sto je Srbija malo trziste, pa maticna kuca ne obraca paznju na tretman kupaca ni na ponasanje uvoznika.
Koliko sam razumeo postoji samo jedan uvoznik, a monopol je divna stvar...
Jedan od pokazatelja poslovanja je i to da im akumulatori stoje po 6 meseci na rafovima (sto je jako zdravo), ako su coveku dobro protumacili sifru datuma proizvodnje.
Ja zamenio akumulator,tj.u garanciji dobio drugi i za sada funkcionise(Bosch S4).E posle u prodavnici auto delova naletim na EXIDE od 77Ah sa cenom od 7400 donara.Mnogo lepo izgleda(hehe) samo ne znam da li u Pozarevcu i okolini ima i ovlasceni servis za isti.Nisam ga kupio ali vidim da ima bas razlicite od onih za motocikle pa do ogromnih nekih
Comment