Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

U Zastavi je sve moguce, toliko toga mi pada na pamet da ne smem ni da pocnem da nabrajam
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Miljan
      CBC Senator XXL
      • 18.01.2006
      • 459
      • Nis

Ma to je FIAT, original italijan, nego Flavio nece da se hvali.

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

128A ?! E, to je dobar motor, to sam imao... Onda ne razumem, ti automobili valjaju, ako nisu prepuni "zamenskih" delova.
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Flavio
          CBC Senator XXL
          • 13.06.2006
          • 1926
          • 012 Centar
          • KaraWagon 1.4T.Spark

Pozz @Miljane, !
          @prolupator,nije samo motor italijan .
          A Topla ... pada mi napamet da nije otpalo parcence onog premaza (o kome pise @brick) sa neke od ploca i kratko spojilo pa jedna od celija otkazala privremeno.Mada,nesetih se da izmerim napon kad sam ga skinuo za punjenje .No dobro,sad radi.

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Nemojte se zezati sa ostavljanjem aku. van pogona.On najbolje radi kada "živi" u ispravnom automobilu.Kao varijanta za čuvanje najbolje je da aku nije ni formiran znači "suv" i u tom stanju može dugo da se skladišti.
            Druga varijanta za čuvanje je "napuniti" ga strujom, skinuti sa vozila i dopunjavati ga jednom mesečno.
            Treća varijanta i najbolja za čuvanje već formiranog aku je nabavka posebnog punjača koji će automatski puniti aku do maksimuma, a zatim ga prazniti do polovine da bi ga u sledećoj fazi opet punio i tako dalje do proleća.
            Prazan aku ili skoro prazan nikako ne ostavljati "u toplu i suvu sobu" jer time ništa ne dobijate, a aku posle nekoliko dana provedenih u tom stanju polako sulfatiše i na kraju nepovratno propada.Takodje je veoma bitno da kod kupovine aku. proverite datum proizvodnje jer on ne sme da bude stariji od 6 meseci.Trgovci ovakve aku ne bi smeli ni da prodaju, ali ovo je Srbija BRE!
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

E sad kako je on radio sa drugim akumulatorima i to od 45Ah to mi još uvek nije jasno i to je bio onaj stariji zuti a moj je kao ta kalcijum tehnologija
              stariji ima veci unutrasnji otpor, mozda je bas pogodjena kombinacija da je otpor bio dovoljno veliki da ometa praznjenje.
              sa Ca tehnologijom, je bitno manji unutrasnji otpor, pasta koja se maze na ploce omogucava time vece startne struje (ali i lakse/brze praznjenje).

tvoje iskustvo je jos jedan primer kako naoko banalne sitnice mogu da se previde kao uzrocnik veceg kvara.

kako se radi o velikim strujama punjenja i praznjenja svi spojevi, kontakti, mase, svuda gde tece struja moraju biti u perfektnom stanju za dugotrajan ispravan rad akubaterije.

to podrazumeva i cvrste mase, da nigde nema korozije sasije vozila ili klema/spojnih tacaka, da sami kablovi iznutra nisu korodirali itd.

mnogo je lakse okriviti akubateriju a istina je da se u njoj odigravaju veoma dobro poznati i nedvosmisleni hemisjki procesi koji su nepokvarljivi sami po sebi.
              obicno je potreban neki uticaj sa strane da se poremeti balans toka struje, a tada se mane manifestuju kroz akubateriju iako ona nije stvarni uzrok problema.

ali nisu ni sve baterije podjednako tolerantne na kvarove elektro sistema vozila- one losije sa vecim marginalima su manje osetljive na povecane otpore u sistemu.
              cak im i prija usporeno praznjenje odnosno punjenje strujom.

unutra su sve akubaterije za datu tehnologiju izrade iste, razlikuju se spolja po nalepnici (i debljini paste na plocama unutra vec prema zahtevanoj normi/trzistu primene).
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• mirko
                CBC Senator
                • 18.05.2006
                • 202
                • Prokuplje

ma da čoveče zbog te glupe biksne sam izmenjao ceo alternator pa četkice sa sve reglerom, kleme, punio aku par puta umalo i njega da zamenim, čistio sve spojeve skidao kleme uveče ma šta sve nisam radio

Ima tu i pozitivna strana sad mi je cela instalacija sređena i pregledana

Pa eto ako neko ima sličnih problema i misli da je do akumulatora neka malo pogleda i ovo jer se zaista ništa neobično nije čulo i preko dana je palio normalno ali je ujutru pravio preveliki otpor koji je brzo praznio bateriju
                'AJDE SADA LEPO PRIZNAJ PA ĆU TI OPROSTITI ŠTO TE JE MOJ BRAT ÐURA TUKAO!

Comment

• Miljan
                  CBC Senator XXL
                  • 18.01.2006
                  • 459
                  • Nis

Comment

• Vladd
                    CBC Senator XXL
                    • 09.07.2006
                    • 581
                    • NBG

Mislim da je "panika" oko akumulatora cisto nasledje iz davne proslosti. Pa akumulatori su jedan od najvecih "elemenata" prodora "nove tehnologije" u kolima. Malte ne, sve ostalo je indirektno ili "diskutabilno". Naravno ima puno stvari, tehnoloskih cuda, ali za debele pare, i slabo pristupacno prosecnom vozacu, mislim na status, ne na poznavanje tehnike voznje .

Nikada pre tako kvalitetni, tako jeftini, prava stvar da kao "problem" udju u zaborav. Da predju u "rang" guma, nema vise diskusija "da li su bolje dijagonalne ili radijalne". Mozemo da biramo saru, firmu, meke...

Poz.

Comment

• NemaN
                      CBC Senator XXL
                      • 29.11.2004
                      • 1560
                      • munze

malo je zamrla tema ali zanima me jel zna neko gde ima da se kupi optima ?

http://www.optimabatteries.com/publish/ ... cycle.html

treba mi ovo....zbog sirine...jel mogu da stavim samo do 16cm....ne vise...a svi koje sam do sada pitao su oko 17 i vise...
                      I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• remus
                        CBC Senator XXL
                        • 25.12.2004
                        • 695
                        • Zrenjanin

Evo meni crko sinoc akumulator,znaci upalio sam krenuo na okup stao tamo ostavio pozicije upaljene i radio (ali jedva je bio pojacan)i kad sam se posle sat vremena vratio da upalim ono piiiiip nista. Inace akumulator je BH star tacno tri godine. Pa pokusavam da ga punim ali od 6 celija samo na 5 idu mehurici na 6. nista. A i jutros je napon bio nesto malo preko 10V,inace posle jedno sat vremena stanja nemoze da vergla vise.

Pa nemogu da skontam sta da kupim,video sam danas GM-ove akumulatore,Bosch-ov cena je tu negde i ima Exide. Cena je tu odprilike mozda 10 e razlike.
                        VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• zec
                          CBC Senator XXL
                          • 05.01.2005
                          • 450
                          • bgd

Moj glas za Exide. Iskreno nije iz mog iskustva ali...
                          Ako ti treba za obicnu potrosnju, sto znaci da nisi ubacio muziku sa osiguracem od 50A, onda uzmi neki obican.
                          Hint:
                          Tetak i M se bave time pa mozes da saznas koji imaju najvise reklamacija!
                          "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• dandy
                            CBC Senator XXL
                            • 09.12.2005
                            • 513
                            • Bijeljina-Beograd Medakovic

Recimo mene je odusevio BANNER, kazu neki austrijski,,,,ja ga imam vec dvije godine, 74 Ah, bije muzika, svjetla koliko ti dusa hoce, farovi izuvaju, (sijalice 130/145W spoljne i 145w unutrasnji farovi, znaci duga svjetla preko pola KW)
                            Kakva su iskustva drugih sa tim acu, inace moj je onaj sa zeleom, sto se ne odrzava.
                            prijenjega sam imao TARGA acu, stogao sa golfom '97-me iz njemacke, ko zna koliko star i tek sam ga unistio prije dvije godine i to 20 dana verglali traktorski motor sa njim, praznio ga svaki da pa po noci punio brzim punjacem i to ga je i unistilo, a bio ko zmaj

Comment

• Black Horse 75A -koriscen 5 godina u peugeot 309 d i nikad nisam imao problema -zimi je uvek palio iz prve .Leti sam dolivao destilovanu vodu i nikad akumulator nije skidan sa auta ,tako sam ga i prodao

Comment

• APOGEE
                                CBC Senator
                                • 01.06.2005
                                • 243
                                • Beograd, Vracar

Srebrni BOSCH, bez odrzavanja, usao u petu godinu, sluzi savrseno bez obzira na cesta paljenja - uglavnom svakodnevno vozim po Bg-u, kratke relacije. Do sada najbolji akumulator koji sam imao.
                                Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010

Comment

Working...
                                X