Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

Re: Koji akumulator?

pa dobro, ima raznih opcija. zato ja uvek tempiram zamenu pre malo duze voznje. minimum 2 sata. ali sta sad, tako je kako je.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

Odg: Koji akumulator?

ma sve je to ok,sam nek on meni čuči pod haubom i kreše

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

ma naravno. samo iznosim misljenje sta bi bilo bolje.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

ragazzoni

"Očigledno da SVI imaju problem sa kvalitetom. Da li se još neko seća akomulatora u bakelitnom kućištu sa spoljnim mostovima, koji su služili po 5-6 godina bez greške?? Sad te nevalja punjenje te kratke vožnje te ovo te ono...... Kao da niko ne zna da se dobar akomulator napuni za svega par minuta ako je u top kondiciji. Oni koji su krš, oni i spaljuju alternatore bezgraničnom potrebom za punjenjem."

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Ragazzoni, blago ironičan kao i uvek.
            A staro je uvek bilo bolje ...
            Zapravo suštinskih razlika i nema, osim što su sada akumulatori bolji. Ipak je to isti el.hem. sistem te da je sad "NLO" a pre bile karuce - i nije baš. Ipak su akumulatori napredovali. Pre svega konstrukciono. Ako ništa drugo jeftiniji su (to je i glavni vic; relativno gledavši), manji i lakši ... i pre svega sigurniji (jadni mi koliko misle na našu sigurnost).
            Nije problem samo startovanje već i sijaset sitnih i krupnih "kljucača džigerice" kojih sada ima u automobilu.
            Osim toga ranije su akumulatori isporučivani u "suvom" stanju i ispražnjeni ...
            Bilo pa prošlo, vratiti se neće (a i ne mora).

P.S.
            Naravno da je sada "doba fušeracije" te umesto što prodaju 2x više akumulatora (pa ih opet ne spašava u bilansima na kraju godine) bolje bi svima bilo da su akum. bolji i da duže traju a da se poslovanje širi na drugi način (novim proizvodima, novim tehnologijama, itd.).
            Eh još kad bi akcionari i banke podnele "ulaganje u budućnost". Drp sistem, uzmi sad, sutra ne postoji, izmisli "toplu vodu" i teraj ...
            Last edited by expendable; 21.11.2011, 17:57.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

ja bih njega ipak prvi put provozao jedno dva sata, cak i malo vise. za svaki slucaj. nije ni altenator u naponu snage, da se tako izrazim, kao prvog dana kada je ****o sa trake.

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

...e chubs da je meni auto star koliko njegov alternator....-stari BH nakon paljenja na kablove osposobi da sam upali nakon 5 minuta...

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

ne valja ni kad previse puni.

Comment

• Filke
                    CBC Član
                    • 07.09.2010
                    • 61
                    • Beograd

Vidim da su predlozi za izbor akumulatora razni, što je i normalno s obzirom na toliko proizviđača, modela.
                    Na osnovu pročitanog izbor sam sveo na tri proizvođača Exide, Energizer i Toplu. Prvi i drugi kao vrhunski nahvaljeni, a Topla kao solidno za uložen novac. Vartu i Bosch sam imao i nisam nešto zadovoljan kako su se pokazali u mom slučaju.

E sad pošto sam prethodnu Vartu od 52Ah "ubio" posle nekih 3 godine raznoraznim akanjima muzikom, praznjenjem zaboravljenim svetlima i slično došlo vreme da uzmem novi.

E sad pošto imam malo jače potrošače, pojačalo od oko 250W ukupne snage, permanentno aktiviran alarm, sem kad vozim, kapiram da mi je potreban malo jači akumulator, kao i sa većom izlaznom snagom (starnom strujom).
                    Fabrički podaci kažu da bi trebalo da ide 55Ah, eventualno 60Ah (1.5d motor) jer čini mi se da ni veći zbog dimenzija ne bi ni stao.
                    E sad s obzirom na malo veće potrošače koje imam u kolima koji akumulator i koje snage (koliko Ah i startne struje) bi mi bio pravi izbor?

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

...fabrička preporuka je dobra samo za novi auto,stavi 66 Ah ili najbolje ako stane 70Ah sa što više struje hladnog starta-A (EN),zato što je dizel mašina...i imaš dosta potrošača...
                      ..a mogao si i napisati koji auto je u pitanju motor,snaga...
                      Last edited by kristina990; 22.11.2011, 09:18.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Naravno i koje veličine dolaze u obzir.
                        Kako si opisao situaciju, otprilike bi (jedino) Exide Premium došao u obzir.
                        Verovatno od 64Ah (242x175x190mm) a 60Ah samo ako je potrebna visina od 175mm (242x175x175mm).
                        AGM je preskup a i nema ga ispod 70Ah (i dužine 278mm).
                        Maxxima serija je tek ludilo (od cene) a 50Ah bi više nego odradilo posao (kao 75Ah standardnih).
                        Eto i da pomenem skupu verziju Exide koja se uklapa u dimenzije (242x175x190mm) a to je Start-Stop od 60Ah.
                        Po ceni ipak Exide Premium 64Ah daje najviše za novac.
                        Zaboravi Topla ... Energizer ... Premium 63Ah ili 60Ah (prvi dimenzija kao EP 64 drugi kao EP 60). Ali ipak kao izbor no. 3 (dva ne postoji zbog loših iskustava ).
                        Dakle, Vaši zahtevi (za strujom) su veoma veliki te vas samo vrhunske serije mogu spasiti.
                        Ne bih išao (po svaku cenu) na 70Ah i više (max. 72Ah) jer može biti i kontraproduktivno.
                        Ipak 55Ah mi se čini nedovoljnim. I uvek je bolje 10% manje kapaciteta a kvalitetniji akum. nego obrnuto.
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

ili tudor high tec 64 Ah ili 60 Ah (ako je 64 previsok),ima nižu cenu od exide,ljudi ga hvale,garancija je isto 3 god....mada ne bi bežao ni od boscha S5 ni varte silver plus,prethodno iskustvo(po meni odlično) sa slabijim akumulatorom može da pogrešnu procenu....

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Tudor je O.K. (grubo rečeno, ekvivalent Energizer-u).
                            Dakako da mene jedno (ili par) loših iskustava sa Bosch ili Varta akum. nije pokolebalo.
                            Samo je u pitanju to da je posle nezgodnog iskustva neprimereno predlagati isto (osim ako niste prodavac).
                            Slažem se da 3 god. u datim uslovima (i verovatno bar 10% kapaciteta manje od minimalnog ili 20% od optimalnog) i nije tako loše (iako nije baš ni sjajno, što bi bile 4 god.).
                            Ne treba očekivati više od 5-6god. ako je sve idealno (mada se dešava) ali ni više od 3-4 ukoliko se ne uzme potpuno odgovarajući nego tek "zadovoljavajući".

Comment

• Filke
                              CBC Član
                              • 07.09.2010
                              • 61
                              • Beograd

Prvo da se zahvalim svima na brzim odgovorima.
                              Ajde da dodam još neke bliže podatke, naime auto je kao što rekoh dizel Saxo 1.5D 58ks.
                              Tako da sam motor nije neka zver, ali alarm, muzika i ostale gluposti vuku dosta struje. Na osnovu toga sam skapirao da mi je više potreban neki akumulator sa jačom startnom strujom (EN) nego sam kapacitet (Ah).
                              Što se tiče dimenzija, trenutni akumulator je sledećih dimenzija: 207X175x190mm, a mislim da je maksimalna dužina 242mm, a visina 190mm, mada nisam 100% siguran. Koliko sam video u toj dimenziji najjači je 60Ah ili od Exide 64Ah, Exide Premium EA640 64Ahšto bi mi svakako pasovao, ali njegova cena je stvarno prejaka (gledao sam na sajtu "Andeja iz Temerina") 9.000 dinara.
                              Još jedna mala sitnica, potreban mi je accu sa levim plusem. A čini mi se da je gore pomenuti Exide sa desnim.

E sad od Boscha (S4 serija) i Varte (Blue Dynamic) sam odustao jer sam imao pomenute modele doduše sa slabijim kapacitetom od 60Ah i njih bih definitivno zaobišao. Mada opet naleteo sam recimo na neki ProAtomic od 56Ah i EA480 za 5.200 dinara što je cenovnom rangu jednog BH koga sigurno ne bih nikako pazario.

Koliko sam skapirao i ti Tudor accu su dobri, malo ispod Exide ali nažalost ni njih u željenom kapacitetu i EN nema ispod 7.500 dinara (Tudor Technica TB620 62Ah).

I na kraju ako najveći problem "starost" samih novih akumulatora koja ne bi trebalo da bude veća od 3-4 meseca maks, kako da na osnovu oznake ili nekog drugog parametra provalim kada je zapravo proizveden akumulator?

P.S. Ako imate neku radnjicu u BG ili preko neta da naručim po nižim cenama od ovih navedenih za gore pomenute Tudor i Exide bio bih vam zahvalan.

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

...zaista mnogo znači 10-15 Ah više i nekih 100-150 A startne struje više,ja sam imao BH 66Ah i 540 A(EN) i kad je bio nov nije vrtio nikad kao ovaj sad od 70Ah i 640 A(EN),šteta što nije bilo u prodavnici nešto oko 80 Ah i nekih 700 A(EN)ne bi žalio para(čekova)...sa fabričkom preporukom,odnosno kupovinom akumulatora iste jačine koji je ugrađen u nov auto niko ne treba da očekuje duži vek trajanja od garantnog roka ili koji mesec,ako ga prebaci celu godinu to je već odlično...a vidim novi post...stiže odgovor..

Comment

Working...
                                X