Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Odg: Koji akumulator?

najbolje Exide Premium 64Ah 640A,mada ima i Bosch S6 AGM i Banner AGM u jačini od 60 Ah
    staje 242 mm!

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

ako si malo kraći sa parama WHITE HORSE 60 Ah i 540 A(EN)i tri godine garancije ja bih uzeo bez razmišljanja

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Originally posted by Filke View Post
        ... sam motor nije neka zver, ali alarm, muzika i ostale gluposti vuku dosta struje.

Muzika ti nije neki problem, jer se maksimalno opterećenje, postiže u trenucima, koji se mere milisekundama (u picku). Konstantno opterećenje je od 1-5 A, zavisno, koliko nagaziš amplifier.

Što se tiče dimenzija, trenutni akumulator je sledećih dimenzija: 207X175x190mm, a mislim da je maksimalna dužina 242mm, a visina 190mm, mada nisam 100% siguran.
        Zato bi, upravo accu od 60 Ah odgovarao, a još bolje, malo više, imajući u vidu raspoloživi prostor, ali ne preterivati, kao što su ostali savetovali.

Još jedna mala sitnica, potreban mi je accu sa levim plusem.
        Što se tiče levog plusa, obrati pažnju prilikom kupovine: svi se rade sa levim i desnim plusom.

Comment

• Filke
          CBC Član
          • 07.09.2010
          • 61
          • Beograd

Originally posted by kristina990 View Post
          najbolje Exide Premium 64Ah 640A,mada ima i Bosch S6 AGM i Banner AGM u jačini od 60 Ah
          staje 242 mm!
          Verujem da je Exide najbolji , a tek taj Banner AGM, Exide je oko 9.000 dinara, a mogu samo da zamislim koliko je AGM!
          U principu gornji cenovni limit mi je oko 7-7.500 dinara. Za te pare mogu od renomiranijih u toj "snazi" da kupim samo Vartu ili gore pomenuti Tudor!

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

jel moguće da tudor technica ima garanciju od 40 meseci? !!!!

ako je tačno ne bi više razmišljao ...

Comment

• Filke
              CBC Član
              • 07.09.2010
              • 61
              • Beograd

Originally posted by Franjo View Post
              Muzika ti nije neki problem, jer se maksimalno opterećenje, postiže u trenucima, koji se mere milisekundama (u picku). Konstantno opterećenje je od 1-5 A, zavisno, koliko nagaziš amplifier.
              Bojim se da mi je muzika najveći problem, naime volume uvek peglam na preko 80% od maks (šta ću tako sam navikao), a pošto nije neka ekstremna snaga nisam ubacio nikakav kondenzator za dodatnu stabilizaciju. Da nemam muziku ne bih ni razmišljao o kvalitetnijem akumulatoru svaki od 52Ah ili više bi odradio svoje bar 4 zime, ako ne i više (za BH nisam siguran).
              Ostali potrošači i nisu neki, možda samo alarm on je konstantan, nemam ksenone, maglenke retko koristim, a sve ostalo je povezano da troši samo kad je dat kontakt, tako da pasivno vuče samo alarm, a i njega mogu da isključim kad je u garaži auto.

Zato bi, upravo accu od 60 Ah odgovarao, a još bolje, malo više, imajući u vidu raspoloživi prostor, ali ne preterivati, kao što su ostali savetovali.
              Ispod 60Ah neću ni da idem, ovaj ProAtomic od 56Ah mi je bio zanimljiv samo zbog cene. Koliko sam video veći od 64Ah po dimenzijama ne bi nikako stao.

Comment

• Filke
                CBC Član
                • 07.09.2010
                • 61
                • Beograd

Originally posted by kristina990 View Post
                jel moguće da tudor technica ima garanciju od 40 meseci? !!!!

ako je tačno ne bi više razmišljao ...
                I ja sam to video i baš me je iznenadilo, ali pomenuta prodavnica je na dosta foruma ispljuvana kako stoji jedna cena i jedna priča, a na licu mesta druga cena i drugi uslovi.
                Mada su oni čini mi se uvoznici za Tudor akumulatore?

P.S. Kolika je cena WH od 60Ah?

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

najsigurnije je da nazoveš i pitaš...kolko vidim na same akumulatore se niko nije žalio...
                  WH 60 Ah neznam,ali znam da je WH 74 Ah 7500 din jer sam gledao za svoj auto,ne verujem da je više od 6500 din,meni su moj stari od 66 Ah platili 550 dinara,to otkupljuju za somborsku fabriku i imaju njihov cenovnik po jačini,nema merenja na kilo...

Comment

• Filke
                    CBC Član
                    • 07.09.2010
                    • 61
                    • Beograd

Našao sam u međuvremenu okvirnu cenu za WH 60Ah.Tu je oko 6.500 dinara što i nije toliko povoljnije od Tudora, Varte i Energizera. Možda si u pravu da trenutno Tudor daje najbolju garanciju, ali nisam siguran da li je on bolji Varte Silver Dynamic koja u približnoj Ah i znatno većoj amperaži može da se nađe i jeftinije? U principu od gore pomenutih akumulatora jedino je se Exide Premium nikako ne uklapa u cenu, ostali su manje više približne cene. Da skratim da li za 7.500 dinara (minus otkup starog oko 500 dinara) može da se kupi nešto bolje od Tudora 62Ah 540A sa 40 meseci garancije?

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Garancija, na papiru, a zasto je to toliko bitno ?
                      Ako aku otkaze bas kada zatreba garancija nece ama bas nista pomoci da se auto stavi u pogon.

Ja bih pre gledao na praksu, tj iskustva u smislu koji brend pruza pouzdanost tj kvalitet izrade.

Uzgred, posto me sada zanima vise tematika oko trenutne ponude akubaterija, Topla prema dostupnim informacijama je prodata i vise ne postoji kao firma.

JC je preuzeo djuture i pogone u Sloveniji i pogone u Makedoniji (gde se inace Topla fakticki proizvodila).

Lici mi da je u toku ukrupnjavanje oligopola kroz proces ubijanja konkurencije, manje vise koji god brend sa nalepnice svodi se na 3-4 firme...to mi ne uliva nadu naprotiv, bez konkurencije kvalitet je pod znakom pitanja sve vise kao pojava.

Moj godinu i po stari Powerbull Banner je pokazao pri spoljnih 0C 353A startne struje u odnosu na nominalnih 540A pri -18C.
                      Treba jedan ciklus praznjenja i punjenja po protokolu pa merenje da se formalno utvrdi stanje.

Za divno cudo, juce i danas cela 2 dana aku funkcionise bez smetnji.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• banekg
                        CBC Senator XXL
                        • 06.09.2010
                        • 1274
                        • Nis
                        • Toyota Carina e 2.0

Topla prema dostupnim informacijama je prodata i vise ne postoji kao firma.
                        Prijatelju crko Topla akumulator, u garanciji - otisao u prodavnicu gde ga je i kupio, a oni mu rekli da nema pomoci, jer u Kg-u vise nema tog servisa koji je servisirao Toplu. Na sledece pitanje, gde da se obrati, odgovor je bio da nemaju pojma
                        Long Live CBC!!!

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

....očigledno da finansije igraju najvažniju ulogu u izboru,ako kupuješ za keš... ma pljuni 5 crvenih za somborac BH 55 Ah jer ćeš optimalnih 60 teško naći(interesantno da dve jačine ne prodaju na srpskom tržištu,60 i 80 Ah),i posle dve godine da ga šutneš u smeće isplati se,još ako pazariš svež oktobarski ili novembarski,a kod somboraca je bar jednostavno utvrditi datum proizvodnje,može da poživi i duže...

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

I da budemo do kraja fer prema Somborcima.
                            BH je zapravo najniža klasa mejdžorsa. Kao Tudor Standard, Exide Classic, Varta Black, Energizer Standard i Bosch S3.
                            Čisto da se ne porede "babe i žabe" (Exide Premium, VArta Silver ili Tudor High Tech sa njima).
                            WH je tehnološki na nivou "srednje klase" klasičnih (znači non VRLA, tj. koje nisu AGM ili GEL).
                            Dakle: Exide Excell, Tudor Technica ili Varta Dynamic Blue (Energizer Plus), su prava mera poređenja (uostalom imaju iste karakteristike ili su razlike minimalne, za isti kapacitet).
                            I da demistifikujem stvari do kraja:
                            Ne računajući VRLA akumulatore i vrhunske serije (Start-Stop ili Exide Maxxima) sve se svodi na sledeće:
                            1) Osnovna klasa klasičnih akumulatora (obično "hibridni"), tehnološki traju 3 do 5 godina (kao i "full klasični" na starijim vozilima sa manje potrošača)
                            2) Srednja klasa, Ca-Ca i slično, tehnološki predviđena za 4 do 6 godina.
                            3) Visoka klasa (S5, Premium, Silver) za 5 do 7 godina.
                            Garancije se daju otprilike da akumulator traje 50-100% duže (sada sve bliže onom prvom).

Veliki proizvođači (grupacije), kako tehnološki tako i veličinama serije mogu da 90-95% proizvodnje "udenu" u gore navedeno. Manji ne mogu više od 80% (Somborci) ili 80-90% pa je u tome i glavna razlika između njih.
                            Previše dugo trajanje akumulatora kvari status "potrošne robe" i bilanse poslovanja pa je tome jednako posvećena pažnja (možda i više) kao i da ne traju koliko garancija ili manje (što zapravo pokriva garancija već uračunata u cenu).

Mi zapravo pričamo (uglavnom) o 5-10 ili 10-20% izuzetaka od pravila (u iskustvima).

Dodatno priču komplikuje dugo stajanje akumulatora zbog čega su odstupanja i veća.

Na kraju krajeva kod ovog tipa proizvoda je bolje nego kod nekih drugih postavljeno "koliko para toliko muzike".
                            Na primer: obično Classic (Standard) serije koštaju između BH i WH ili bliže WH. Taman da se dvoumite.
                            Cena "jedne klase" je razumna (velika imena vs malih).
                            Razlika između TOP brenda i sledećeg unutar grupe vredi 5-10% i ne više od toga.

Ista klasa između dva velika takođe ne vredi mnogo para. Možda bi Exide brendovi mogli da budi i 5-10% skuplji a da održe konkurentnost iako je JC veći proizvođač. Otprilike kao Castrol i Mobil (vrlo otprilike) ili Castol i Shell.
                            (Zapravo Castrol, BP je idealno poređenje jer ima tri nivoa: Castrol, BP i Aral; Mobil i Shell nemaju pa je poređenje samo u smislu odnosa Exide i JCi).

P.S.
                            I to je to. Treba vam samo malo sreće (što jači brend manje sreće).
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• gorans
                              CBC Senator XXL
                              • 09.03.2010
                              • 1525
                              • Beograd

Sad sam i ja u dilemi sta uzeti.Proatomic od 74Ah sam dao caletu jer mu je crko njegov a sinoc crkne i u mom autu Vesna od 55Ah stara 2god.Mislim nije skroz gotov ali na vecem mrazu nece moci da odradi i grejace i verglanje.Fabricki mi je propisano 95Ah a ja ga furam sa 55Ah pa bih sada uzeo nesto od 6o do 74Ah.
                              Sta mi preporucujete do max 8000din?

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

E baš veselo!
                                Taman - tako blizu a tako daleko.
                                Uzevši i ekološki popust (da vratite stari, mada je omanji) opet bi vam trebalo bar 8500din. osim ako vam se ne posreći neka akcija.
                                Budžet je budžet a sa stritnih 8 soma biste prošli kao na tenderu pa umesto da ste uštedeli 500-600din, vi biste zapravo potrošili 8000 (jer bi ste promašili dozvoljena odstupanja). U redu, nije baš gubitak 8000 ali bar pola od toga (kao što ste prošli sa prethodnim koji je ciknuo posle 25 meseci).

Vama treba bar 70-75Ah i šlus.
                                To znači sledeće:
                                Exide - zaboravite (nema takvog za te pare, mada mi se čini da je Srle na blogu Excell 74Ah hteo da kupi a da je bio nekih 9000 ali baš me mrzi da sad tražim, na kraju je kupio Vartu ...)
                                Tudor ... ista priča. Eventualno Standard 70Ah, ali to vam baš hoću reći: 70-75Ah mora biti bar "srednji nivo" a za niži bi morali da idete na bar 80Ah.
                                ...
                                Da skratim priču:
                                Varta Dynamic Blue 70Ah ili 74Ah, Energizer Plus 74Ah te White Horse 72Ah ili 74Ah.
                                Ne verujem da išta još ima za predviđeni (pa rebalansirani) budžet.
                                Bosch S4 je verovatno više ... Banner - nemam pojma (vredi videti).

Ostaje samo još sledeća dilema:
                                Prethodno ili klasa niže a sa "fabričkim" kapacitetom?
                                Obično bi (ko iz topa) bio za prvu verziju (manje a kvalitetnije ... "nije sve u veličini ... nešto je i u tehnici").
                                Međutim ovde je razlika prevelika (a kad je golem, onda mu se ne gleda svaka sitnica).
                                Pazite, možda treba i 9000 ali tu su BH 97Ah, Proatomic 95Ah i Varta dynamic Black 88Ah (verovatno no. 1 u ovoj grupi, mada možda i malo probija bužet ali mislim da se može naći ispod 9000).
                                Tja ... ajd' budi pametan.
                                Proatomic ide sa 74 na 95 a nisam siguran ima li BH od 80, 88 ili 90Ah što bi se sigurno ukolpilo u 8500 (plus-minus koja stotka) uz vraćanje starog.
                                Imati 25% više kapaciteta (i više rezervnog) ... pa i više ampera na niskoj temperaturi (CCA).
                                Doduše Proatomic ima tek 700A što imaju 70Ah najviše klase a pominjani 600-650A, tako da veći deo prednosti pada u vodu. BH sa 800A već zvuči moćnije. Varta je na 740Ah

Procenite koliko ćete dopunjavati akumulator i da li vam je instalacija O.K.
                                Suprotno onome što prvo pomislite, za kratke gradske relacije veći akum. nisu bolje rešenje (osim ako niste spremni da ih dopunjujete punjačem) a uz više vangradske vožnje verovatno je veće a manje kvalitetno ipak malo bolje.
                                Veći kapacitet znači i manje pražnjenje prilikom starta.
                                U principu veći akumulatori duže traju, osim kada je razlika manja (do 20%) kada bi bolje serije trajale bar isto ili duže.
                                Ovo naročito ako se radi o mnogo manjem kapacitetu od default vrednosti.

Ovaj put definitivno - GODZILA (pa koja vam se više sviđa).
                                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

Working...
                                X