Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Odg: Koji akumulator?

...indikativno je što se prodaju samo na prostoru srbije i još nekim ex yu republikama,i što piše 30 meseci garancije na nalepnici na srpskom i ekavici....po nekoj logici somborski nije,ali čini mi se da je u pitanju munja za srpsko tržište(vidim neku vezu croatia-varta),ma munja je 99% ubeđen sam,JC da ih proizvodi u češkoj u svojoj fabrici on bi to naglasio...ja sam ubeđen da je to munja i da je u pitanju prilagođavanje da bude prihvatljiviji na srpskom tržištu,kao što je todorićev Konzum u srbiji promenio ime u IDEA

Last edited by kristina990; 13.12.2011, 11:09.

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

...i još jedan razlog,a taj je da munja akumulatora nema na našem tržištu pod imenom munja,nije li malo nelogično da su se oni odrekli srpskog tržišta...nisu sigurno, PROATOMIC=MUNJA Zagreb...
      i nema tu reči da je u pitanju nova vartina,odnosno JC napredna tehnologija,taj akumulator je verovatno solidno napravljen po staroj tehnologiji,možda malo kvalitetniji od black horse,a lošiji od white horsa sa cenom white horsa i napumpanom pričom da je to varta iz češke...malo sutra

Comment

• nidzola1
        CBC Senator
        • 26.04.2010
        • 252
        • Srbija

Ljudi to su samo akumulatori, i onako kad kupite bilo koj kroz 1 do 4 god. cete kupiti novi i tako u krug, svaki ce da zavrsava poso, sa nekim cete imati manje, a sa nekim vise muka, uz manje ili vise para...

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

...ma jasno,kupiš ono što ti je dostupno po ceni i načinu plaćanja,videh danas u rodi black horse po dosta povoljnim cenama uz odloženo plaćanje za 3 meseca,kupiš akumulator bez dinara u džepu pa koliko traje da traje...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Akumulator ... potrošna roba.
            Niko (osim papreno skupih VRLA) NE ŽELI da oni traju dugo ... eventualno (ali najviše) 5-6 godina.
            Sve te "nove" tehnologije su više prilagođene tome da u garanciji 99% nemate problema (i možda još zimu preko) ali da ne potraje više od dve zime preko (ovo je sigurno istestirano da bude bar 80%).
            Do not be naive, da je drugačije teško da bi opstali. A ionako se radi o JCi i Exide (naprave lepo "džentlmenski dogovor" a drugi lepo kažu "al' je i mene krenula karta ...").
            Kris, odlično zaključivanje. Nisam baš siguran ali 90% si u pravu (jednostavno zvuči tako logično da teško da nije).
            Povoljna cena je baš zbog toga, a kvalitet (kao što si naveo) između "crnog" i "belog" (da je još i vino, bilo bi veselja) a po ceni WH. A mi smo poznati kao narod koji više ceni tuđe makar bilo i gore a kamoli kada je isto (tu negde) ili malko bolje.
            Obratno ne bi prošlo ni za sto godina (možda tek za 101). "Promolecul" kao prepakovan WH i uz priču da je JCi iz Austrije ... ne bi prošlo. Posle nam kriv Kurta i Murta, prodali bi se ni za šta.
            Lepo ja kažem da prvi član Ustava treba da bude:
            "Država" (zajednica sa ingerencijama države po pitanju lične koristi) sitnih profitera.
            Ostalo i ne mora ni da se piše, sve je jasno (državno uređenje i sve ostalo je samim tim definisano).
            Umesto ksenofobije koja pogoršava stvari bolje da se malko opametimo (kolektivno, kao pojedinci smo više O.K.).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
              CBC Senator XXL
              • 03.06.2008
              • 521
              • B. Palanka
              • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Sad sam nesto proucavao onaj test meni kod astre H. Elem tamo ima neki U-Reference: 13.5V, za koji sam na netu nasao da je kao neki pozeljan konstantni napon, ma sta to znacilo, a valjda znaci punjenje akumulatora dok auto radi.
              Iznad nje stoji napon punjenaj. Meni se ta vrednost krece oko 13,6-13,7 u leru, u voznji nekad tako, a cesto 13,9-14,1.
              A kazu da fabrika ne priznaje reklamaciju na akumulator ako min punjenje sa svetlima i svim u leru nije barem 13,8V.

Gde je tu istina? Jel mogu da ako je napon barem 13,5V da je sve ok? Ili mora u voznji da bude ~14,5V?

Comment

• Dzoni_mkv
                CBC Senator XXL
                • 29.04.2007
                • 875
                • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Aj malo da "reklamiram" svog poslodavca: Elem danas je Exide pustio novu aplikaciju za one koji imaju iPhone. Besplatna je i mozete je skinuti sa AppStore.

Odaberite svoj model automobila, i bice vam dat predlog koja je baterija za vas auto. Naravno pored Exide brenda, dobicete info i za baterije celog Exide portfolia. Centra, Tudor, Deta..........
                You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

...pripazite da se ne zahebete i kupite TOPLA START,akumulator je loš,da gori ne može da bude,jedan prijatelj i komšinica sa STARTom od godinu dana i drugi od 6 meseci malo,malo pozajmljuju od mene struju na kablove...

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Ja bih bio jako sudrzan, i izbegavao takve zakljucje na bazi pojedinacnog slucaja.
                    Reklama i antireklama moze biti opasna zloupoteba uz generalizacije.

KOnkretno, sa akubaterijama postoji mali milion razloga zasto se nesto moglo tehnicki dogoditi da pouzdanost rada bude ugrozena.
                    Uvek je pozeljno saznati uzrok i poreklo problema u radu a za to su brojke sa merenja ili grafikoni praznjenja obicno jako dobra osnova.

Svaka akubaterija je primerak za sebe, i uopste ne mora da znaci da ako jedan komad brenda A bude fabricki neispravan ili nizeg kvaliteta da ce i drugi komad brenda A biti isti takav pa ga treba izbegavati.

Topla je samo jedan od imena/ brendova americkog proizvodjaca akubaterija koji se koristi na nasim prostorima a gde je fakticki proizveden je pitanje za sebe.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

to važi za sve,ali po ovom slučajnom uzorku rezultat je katastrofa....
                      Last edited by kristina990; 28.12.2011, 14:41.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Mali uzorak je zaista stvar koja može da navede na pogrešne zaključke.
                        Evo i primera:
                        dva BH-a zamenjena pre neki dan (nisam ja u pitanju ali sam sa oba slučaja upoznat).
                        Jedan iz oktobra 2006. (66Ah) a drugi april 2009. (55Ah).

E sad, zaključi bilo šta iz priloženog
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

ja imam ovakav repstar u 126 bis kupljen u novembru 2010,akumulator znači razbija od prvog dana,odmah kad sam ga ugradio znao sam da je dobar,ali bio je taze,u prodavnici nisu znali da mi kažu kakva su iskustva s njim jer su ga dobili prvi put pre par dana...

Comment

• dule0911
                            CBC Početnik
                            • 15.01.2010
                            • 8
                            • Beograd

Citajuci pomalo ovu temu odlucio sam se da uzmem Tudor High Tech TA770, 770ah i 760A startna struja. Nadam se da je kvalitetan
                            A i da nije, ima najduzu garanciju koju sam ja mogao da nadjem (42 meseca), plus sam dao stari akumulator iz drugog auta kome su prespojile celije i nije nizasta, dobio popust na novi - ja zadovoljan

Fabricki Ford Silver Calcium je imao 80ah i 700A, tako da mislim da je ovo adekvatna zamena (auto je mondeo 2.0tdci). Naravno ne adekvatna u smislu kvaliteta, jer sigurno nece trajati 8 godina i 250k km koliko je trajao fabricki. Ali iako nisam kupio akumulator iz Silver klase nadam se da ce trajati 4-5 godina.

@kristina990
                            Meni je Topla start pre 3 godine u drugom autu izdrzao celih 6 meseci dok se u sred zime nije preko noci ispraznio, posle naravno nije bio nizasta iako je izdrzao nekako do kraja zime.
                            Znam da ne treba uzimati uzorak na osnovu jednog primerka ali posle toga ja Toplu ne kupujem. Akumulator je bio cak i jaci nego sto je bilo potrebno da bude, a opet je neverovatno brzo crko. U pitanju je bio neki od 72 ili 74ah, ne secam se. A auto Ford Fiesta '86 1.6d, koji je bio ispravan i punio sve normalno, posle njega mi je ProAtomic trajao 2 godine tj koliko se auto jos vozio, od tad stoji.

Comment

• stevak
                              CBC Senator XXL
                              • 31.05.2009
                              • 1215
                              • Zemun
                              • Saab 9000 cs 2.0T

Danas prvi put palio auto nakon 10-ak dana stajanja uključujući i ove ledene dane. Trenutna temperatura napolju -12. Upalio iz prve bez muke. Verglanje trajalo standardno- nekoliko okreta radilice.
                              Akumulator je sve vreme bio u autu a pre startovanja imao je napon 11,4V. U pitanju je Tudor, isti kapacitet kao kod kolege iznad. Opredeljenje za njega mi je bilo to što je napravljen u Italiji.
                              ex SAABotražitelj

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

pominjani repstar 45 Ah vergla i na -12 ali mnogo sporije nego prošle zime,nije više tako živahan...

Comment

Working...
                                X