Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Odg: Koji akumulator?

šta,zar ne može sva roba koju drže,ja sam video gume i akku?

Comment

• nikaragva
      CBC Senator XXL
      • 03.06.2008
      • 521
      • B. Palanka
      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Pa gume imaju samo tigar koliko sam video, i to ne u mojoj dimenziji, mozda u magacinu, da im ne zauzimaju prostor. Mada su mi cene nekako malo jace. Akumulatore imaju. Bosch.
      E sad zamajac, kvacilo i ostalo nemaju

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Originally posted by gorans View Post
        Ja danas kupio akumulator.Krenem da kupim Vartu a uzmem neki ProAtomic.Ubedi me prodavac,kaze da se radi u Vartinoj fabrici i jedina razlika je sto ima kracu garanciju (30 meseci). Vreme ce pokazati kakav je.Cena je 6990din za 74Ah 680A a identicni Vartin u istoj radnji je 8890,tako da nije mala razlika u ceni.Da je bila razlika do 10e uzeo bih Vartu.
        Ne bi trebalo da si loše prošao. Proatomic jeste "Vartin brend" (zapravo JCi-ov). Unutar JCi grupe (najveće svetske sa preko 100 miliona jedinica godišnje, pa Exide sa manje od 100 miliona, tačne cifre zaista ne znam) ovo je "no name" ili preciznije rečeno "private" brend. Samim tim brend drugog nivoa (i klase).
        Kako god pravi se po istoj tehnologiji (iako ipak nije isto, "sitni" konstrukcioni elementi se sigurno razlikuju).
        Za Blue seruju Varte ide 40 meseci garancije.
        Mada ... razlika je zaista velika. Recimo da bi 20% "'ladno" dao ali bezmalo 30% ...
        Ne znam pošto mu dođe Energizer (Plus ili Premium) od 74Ah. Čini mi se kao dobar kompromis (ako je cenom između, pa još bliži "atomic"-u).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by nikaragva View Post
          Hiljadu puta sam prosao pored neke prodavnice akumulatora u veterniku pored puta i vidim pise banner, reko kakav je to krs, ko ce to kupiti
          Da je baš krš i nije.
          Problem je što su "nezavisna" kompanija sa svim teškoćam koje to nosi.
          Svaki proizvođač sa manje od 10 miliona akumulatora godišnje ne može da bude više od nacionalnog ili regionalnog igrača.
          Eventualno kontinentalni ... ali drugog reda, te ostajete prilično nepoznati.
          JCi i Exide pre svih, prosto nameću uslove utakmice, ukučujući i tehnologije koje mogu da opstanu na tržištu. I naravno, tržišno rasturaju konkurenciju. Tu je doduše (u Evropi) i Bosch za koga zaista ne znam pravi li sam te akumulatore (bez obzira imao ili ne tehnologiju) ili mu (što je verovatnije) pravi neko od ova dva (glasine tvrde da je JCi no ne bih da tvrdim jer nemam neke tačnije podatke).

Milion je magična cifra da bi uopše postojali (Somborci su tu negde).

Situacija je jako slična kao sa tržištem pneumatika.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by kristina990 View Post
            imam jedno pitanje,da li AGM akumulator traži neke posebne uslove po pitanju punjenja,recimo napon ne niži od 14,5 ili 14?
            Ovo sam pominjao bar par puta.
            AGM akum. su ostetljiviji na prepunjavanje. Možda će pre biti da traže napon ne viši od 15V (14,4V) nego "ne niži".
            Zaista ne znam za podatak o naponu punjenja.
            A od "napona" akumulatora jedino kosa na glavi može da mi se nakostreši (neprecizan pojam, ima ih nekoliko ... napona, kako se već definišu; jedan od njih je i napon punjenja ako se punjenje obavlja pri konstantnom naponu ... ali to je duga priča).

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

znam da sam nešto pročitao ali sam zaboravio,mislio sam na napon punjena od strane alternatora....

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Da, verovatno. I meni se mota taj podatak o 14,4V.
                Ono ... može biti. Verovatno.
                Napunjen akumulator ima (ili "ima") 13,2V. Sam napon otvorenog kola je veći (cca. 15V) ali je ograničen napon punjenja dobra prevencija da se akumulator ne prepuni (uopšte je pri kraju punjenja ili za dopunjavanje bolji sistem sa konstantnim ili makar ograničenim naponom, suprotno od praznog kada je bolja konstantna struja).
                No o ovome verovatno već ima u nekoj od tema o elektro instalacijama u vozilima ("auto elektrika").
                Pozz ...

Comment

• Dzoni_mkv
                  CBC Senator XXL
                  • 29.04.2007
                  • 875
                  • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Originally posted by expendable View Post
                  JCi i Exide pre svih, prosto nameću uslove utakmice, ukučujući i tehnologije koje mogu da opstanu na tržištu. I naravno, tržišno rasturaju konkurenciju. Tu je doduše (u Evropi) i Bosch za koga zaista ne znam pravi li sam te akumulatore (bez obzira imao ili ne tehnologiju) ili mu (što je verovatnije) pravi neko od ova dva (glasine tvrde da je JCi no ne bih da tvrdim jer nemam neke tačnije podatke).
                  BOSCH radi nesto sa JC mislim da ga asembliraju, ne Exide, posto radim u Exide i ne vidim ga nigde medju produktima. Inace, "brendovi" unutar grupe su skoro pa isti. Razlike su jako male.
                  Inace expendable je lepo objasnio sto se tice brendova. Npr za Rusko trziste situacija je tek sarena......Samo mi imamo 3 brenda koje plasiramo iz nase fabrike. Plus Poljska fabrika sa njihovim brendom pa plus Exide kao zajednicki. Ma show Uostalom, ko je spreman malo da ulozi u brend i ako ima dobro trziste nema problema moze da pise sta oces na bateriji
                  You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Poštovani Džoni, hvala na info.
                    Čak i kada se prave u istoj fabrici razlike mogu biti (makar) u kontrolnoj fazi za šta vredi dati 10-20% više. Velike razlike su totalno neprimerene.
                    Još jedna industrija neodoljivo podseća na ovu - duvanska.
                    A Marlboro svi više vole makar samo zbog kutije.

Comment

• Dzoni_mkv
                      CBC Senator XXL
                      • 29.04.2007
                      • 875

Pricam za fabriku gde sam ja, kontrolna faza je ista za sve. U principu ti ne znas sta pravis dok je na liniji za "sastavljanje" i formiranju. To je sve tzv naked baterija i kao takva sama za sebe nema ime. Jednostavno crna ili siva kutija i to je to. E tek na kraju se lepe nalepnice i brendira proizvod. Ako su tehnicke karakteristike iste, nema razlike u brendovima. Naglasak na tehnicim karakteristikama. Ako brend A i brend B koriste plocice dobijene livenjem i isti tip kiseline to je to. Nema veze sta pise na kutiji. Razlike su u tome GDE se pravi. Od fabrike do fabrike ima varijacije kvaliteta. Zato one koje su ili starije ili sa jevtinijom radnom snagom rade uglavnom "manje poznate" brendove. Fabrika gde sam ja uopste ne proizvodi plocice. Stize iz druge fabrike. Ta fabrika radi sve zivo i AGM tehniku i pravi OEM baterije direktno za jedan brend automobila, ima 3-4 aftermarket brenda, radi industrijske baterije itd. Dakle ono najbitnije skoro sve ide iz iste fabrike tako da je kvalitet ujednacen. Sta mozes da zeznes? Jedino da ga ne napravis dobro (lose asembliranje) ili da ne ispostuju proceduru prilikom formiranja. To je to. A to se vidi odmah na testu.
                      E onda ide veliki problem. Od kada napusti magacin pa ode u veleprodajni lanac. E kako se tu skladisti, GDE se skladisti koliko cami na polici itd je vec sasvim druga prica.
                      Dakle ako vec uzimate bateriju iz portfolia JC ili Exide, omaske tesko da ima. Uglavnom kvalitet je dobar. Ne zato sto ime garantuje nego su kontrole ozbiljne a kao sto sam napisao uglavnom brend se ne zna do asembliranja. Sve su to dobre baterije, naravno jedino treba se pruziti, ko moze, za AGM bateriju.
                      Opet ovo je licno iskustvo nekoga ko radi u toj industriji. Ponavljam nisam tehnicko lice. Expendable sigurno zna vise detalja.

Comment

• gorans
                        CBC Senator XXL
                        • 09.03.2010
                        • 1525
                        • Beograd

Dzoni,posto vidim da si iz te branse reci mi kakav je po pitanju kvaliteta taj Proatomic koji sam ja uzeo? Blize npr. Varti ili BlackHorsu? U koju klasu se svrstava?

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Teško je reći.
                          (uzgred kao što je 'Džoni' naveo, logičnije je i lakše za organizaciju da se različite klase akumulatora jednostavno prave na drugim lokacijama, pa je možda bolje reći da su razlike između akum. istih klasa (cene) koje prave JC ili Exide relativno male; ipak Exide ili Varta tako dobro zvuče da bi 10€ dao samo za ime, makar proizvod bio isti).
                          Teško je upoređivati različite proizvođače. Možda uslovno bliže Varti, a u apsolutnom smislu negde između Black i White (Horse), što je baš simbolično.
                          Izgleda (mi) da je Proatomic rađen kao Varta Dynamic Black serija, osim baš vašeg akumulatora koji verovatno elektrode ima od skuplje Blue serije, pa je nekakav "hibrid".
                          Svakako za toliko sniženu cenu vredi. Ipak, zapazite da je kućište crno (i bezlično) što indirektno ukazuje da je pravljeno da bude (što) jeftinije. Dakle, unutar JC-a spada u ekonomsku klasu ali ne i low end (ima i bar jedno jeftinije ime).
                          Gde se pravi, nemam pojma (ali me PRC ne bi iznenadio).
                          Zanimljivo je da Exide čak ima i podelu brendova prema tehnologijama pa recimo "potopljene" (klasične bez održavanja) akumulatore proizvodi (naziva) Tudor (prave se u Španiji ali i Indiji i još ko zna gde), dok je AGM rezervisan za Marathon, pa gel tip je poseban brend (i Exide je SVE) ...
                          Ovo mi je veoma simpatično i za nijansu organizovanije od (zapravo slične) JCi sheme.

Somborci su slučaj relativno sličan Tigru. Kao što znamo Michelin grupa je kupila Tigar ali tek kada su dostigli solidan nivo kvaliteta. Kako je Farmakom poboljšao svoje pogone i ujednačio kvalitet (mada će im trebati još godinu-dve da sve doteraju a dobili su dobar kredit iz EU, jako povoljan) podozrevam da bi neko od dva pomenuta giganta mogao da ih kupi u bližoj budućnosti (sada drma kriza pa nije baš toliko izvesno). Na duži rok, ne vidim da bi imali šanse za opstanak (drugačije).
                          Naročito uzevši u obzir nadolazeće vreme hibrida, elektromobila i ostalih tehnologija koje su zasnovane na drugim elektrohemijskim sistemima (i vrlo su skupe tehnologije) a koje će polako preuzimati primat u proizvodnji akumulatora.

Inače kad sam već kod njih, "Kris" White Horse (ako već nećeš Proatomic) postoji kao 74Ah i 680A (baš kao dvojac Varta/ProA) i sasvim ti može zameniti 80Ah. Uopšte sam pristalica da je bolje 10% manjeg kapaciteta ali uzeti akum. iz više serije (kvalitetnije po konstrukciji).

Na kraju:
                          Čini mi se da Energizer te Tudor kao (premium) brendovi JC i Exide-a (respektivno) trebaju da imaju najbolji odnos kvalitet/cena mada je kod nas to pitanje da li je (mi uvek volimo da malo "šljivarimo"). Dakle premium ali jeftiniji od Varte i Exide-a (itself). Koliko jeftiniji videćete u prodavnicama. Možda nedovoljno.

P.S.
                          Sasvim pouzdano i iz Exide izvora saznajem (podsećam se) da Bosch makar u USA pravi Exide, 100% (ili je makar do skora pravio, nije baš "taze" informacija).
                          Logično bi bilo da ih pravi i globalno, mada ne mora da znači. Ako se setite slučaja Honda ulja (maziva) koja pravi više Mejdžorsa (kontinentalno), sve je moguće (odnosno samo još jedna solucija ostaje da za Evropu pravi JCi, tj. Varta, ako već nije Exide).

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Originally posted by kristina990 View Post
                            ...prodavci nisu svesni koliko veći promet bi bio da daju kao npr neki hipermarketi na odloženo 90 dana čekovima ili na 6 rata,mislim da zaliha starih zaliha uopšte ne bi bilo...
                            Prodavci su svesni samo za razliku od tih hipermarketa oni plaćaju robu unapred ili sutra a ovi do kraja godine ili nikad ali to nije tema ovog foruma. Za kupce bi bio najbolji rok nikada za tebe nikad ili malo kasnije... Najlepše obožavam te "800 dinara, a jel može preko računa" naravno da može...
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dzoni_mkv
                              CBC Senator XXL
                              • 29.04.2007
                              • 875

Da Tudor se radi u Spaniji.

Evo Exide lokacije za Evropu i Ameriku (ima legenda na ruskom je pa ko se snadje snadje). Bosch koliko ja vidim (a vidim iz ERP sistema koji upravo implementiram) kod za bosch bateriju nije na listi mada opet moze da se desi da je pod nekim drugim kodom da se radi reasembliranje......uglavnom za 2 nedelje cu znati 1000% ko ga radi, ondosno ako ne mi onda ostaje samo JC. I to je to

edit: Expendable izgleda da si u pravu za Bosch......upravo gledam interni portal.
                              Last edited by Dzoni_mkv; 16.11.2011, 14:39.

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

Inače kad sam već kod njih, "Kris" White Horse (ako već nećeš Proatomic) postoji kao 74Ah i 680A (baš kao dvojac Varta/ProA) i sasvim ti može zameniti 80Ah. Uopšte sam pristalica da je bolje 10% manjeg kapaciteta ali uzeti akum. iz više serije (kvalitetnije po konstrukciji).
                                ....svakako što se tiče kapaciteta da bi 74 Ah i 680 A bilo dovoljno,čak i 72 Ah i 640 A BH...3 godine garancije uz osetno manju cenu mi deluje još kao najbolja ponuda,niko ne daje 3 godine garancije za mnogo manje para,pogotovo što se danas jedan kolega požalio da mu otkazala varta nakon godinu i po,doduše u garantnom roku,znači ni ona nije nešto posebno imuna na nedostatke...

Comment

Working...
                                X