Problematika pražnjenja akumulatora!!!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Problematika pražnjenja akumulatora!!!

Ovde će se pisati sve vezano za gubitke struje na kolima.

hvala

EDIT: BaneT

Interesuje me realno koliko bi prosecan auto trebalo da vuce struje kada nije na kontaktu?
    Odnosno koliko vuce prosecan sat, temperaturni senzor, muzika na stend by rezimu?
    https://t.me/pump_upp
  • dfast
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2005
    • 1302
    • Hoofddorp NL /Bgd

Sve u svemu vrlo malo. Saberes sat oko 1w+temp senzor 1w+ stby muzika nek je 1w i to je 3w. P=UI sto znaci struja od 0,25A. Sa akumulatorom od 55Ah to je 220sati, mada sam lupio za potrosnje uredjaja. Najgora je sijalica u gepeku koja se recimo ne ugasi. Obicno je 5-10w. Izvuce struju za tri dana.

Comment

• laki5
      CBC Član
      • 06.02.2006
      • 51
      • Kragujevac
      • citroen xsara

Regler, Punjac, Skriveni potrosaci

procitao sam dosta postova na forumu, ipak nisam uspeo neke stvari da razumem najbolje. Zbog predhodno, pomenutog resio sam da otvorim novu temu.
      Elem, zanima me sledece (sve se odnosi prvenstveno za DMB 1.3 motor u Floridi):
      Da li je tacna tvrdnja da je regler ispravan ukoliko je napon na klemama dok motor radi na leru i bez dodatnih potrosaca (svetla, ventilator...), a koje su povezane na akumulator, izmedju 13-14.6V. Ako ovo nije tacno ili je nepotpuno molim Vas recite na koji nacin se utvrdjuje ispravnost reglera?
      Neko je u jednom od postova objasnio kao se kontrolise da li nesto krade struju iz akumulatrora dok je motor iskljucen, pa je rekao da je potrebno iskljuciti sve potrosace (radio, svetlo u kabini...), zatim skinuti minus klemu i povezati unimer izmedju te kleme i minus stubica na akumulatoru. Ukoliko
      unimer pokazuje do 30mA znaci da nema skrivenih potrosaca u suprotnom negde nesto nije dobro. Ovo sam probao da uradim ali u bilo kom opsegu displej je pokazivao 0,01. Zatim sam ukljucio svetla i dalje je bila ista vrednost na displeju. Kada sam ovaj test uradio sa glinaricom, ona je svetlela u drugoj varijanti
      (kada su ukljucena svetla), a kada je sve bilo iskljuceno svetlo na glinarici je nakratko zasijalo i onda se postepeno ugasilo (svetlo je trajalo manje od sekunde). ovo sam ponovio vise puta i uvek se na isti nacin gasilo. Po mojoj oceni test sa glinaricom govori da je instalacija na kolima ispravna. Da li sam u pravu? I ako sam u pravu sta se
      desava kada kontrolu vrsim sa unimerom? Mislim da je unimer ispravan obzirom da napon pokazuje korektno. Sta Vi kazete?
      Treca stvar koja me zanima vezana je za transformator (punjac) akumulatora. Imam sledecu situaciju: Kada je punjac prikljucen na el.mrezu, pri tom nije povezan (kleme nisu povezane na akumulator), napon na pomenutim klemama je oko 18.5V. Kada se kleme prikace na akumulator napon pada na oko 14.6V. Napominjem da sam proverio i napon u el.mrezi i on je oko 220V.
      Zanim me da li je ovo normalan napon za neopterecene kleme ili je punjac ipak neispravan? Da li eventualna neispravnost znacajno ostecuje akumulator koji se puni?
      Nadam se da vas nisam previse smorio!

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Da li znaš da koristiš unimer koji imaš? Da li ima ?etiri uti?nice za sonde sa MASA, "+", 1A, 10A... Gde su bile utaknute, V i A se ne meri na isti na?in...

U zavisnosit od toga kako je ura?en punja? javlja se razlika izme?u optere?enog i neoptere?enog stanja.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• ale944
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2006
          • 1457
          • Beograd

Neko je u jednom od postova objasnio kao se kontrolise da li nesto krade struju iz akumulatrora dok je motor iskljucen, pa je rekao da je potrebno iskljuciti sve potrosace (radio, svetlo u kabini...), zatim skinuti minus klemu i povezati unimer izmedju te kleme i minus stubica na akumulatoru. Ukoliko
          da ne bi eventualno shebao unimer, najbrze i najlakse mozes to proveriti sa nekom manjom sijalicom (od npr pozicije ili zmigavaca), znaci postavis je na red izmedju kleme i akumulatora... ako nesto vuce struju sijalice ce svetleti u zavisnosti od jacine struje...

to sto punjac u rasterecenom stanju pokazuje xx volti je normalno...uglavnom...
          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Miljan
            CBC Senator XXL
            • 18.01.2006
            • 459
            • Nis

Napon na klemama akumulatora treba da bude 13,65-14 V na 1500-3000 obrtaja motora.

Comment

• laki5
              CBC Član
              • 06.02.2006
              • 51
              • Kragujevac
              • citroen xsara

Da li znaš da koristiš unimer koji imaš? Da li ima ?etiri uti?nice za sonde sa MASA, "+", 1A, 10A... Gde su bile utaknute, V i A se ne meri na isti na?in...
              Na unimeru postoje tri uticnice: masa, +, i treca je za 10A. Probao sam da merim jacinu struje kada su prikljucene masa i +. 10A je bila slobodna.
              to sto punjac u rasterecenom stanju pokazuje xx volti je normalno...uglavnom...
              Dopuna za punjac. Prilikom punjenja, nakom nekih 12h, kada je elektrolit poceo da kljuca, napon na stubicima a dok je punjac bio prikljucen, bio je 15V. Da li je to ok?

Comment

• Miljan
                CBC Senator XXL
                • 18.01.2006
                • 459
                • Nis

Treba da ti budu prikljucene 10A i masa kad meris struju.

Kod mene na punjacu je taj napon oko 13,5V, kod tebe je mnogo visok.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Punja? ti nije ispravan ili je onaj model "stalno gledaj pa isklju?uj na vreme", a struja se meri na druga?iji na?in od napona, probaj kombinaciju MASA i 10A, i na selektoru na?eš gde piše 10A.
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• laki5
                    CBC Član
                    • 06.02.2006
                    • 51
                    • Kragujevac
                    • citroen xsara

Miljan rece:
                    nisam te bas najbolje razumeo na koji napon mislis, pa cu ja ponoviti sta se desava kod mene jos jednom:
                    Napon na klemama punjaca kada on nije prikljucen na akumulator je oko 19V, kada ga prikljucim na prazan akumulator on bude onda oko 13.7V, ali kako se puni aklumulator taj napon se povecava i negde kada elektrolit prokljuca on bude oko 15V. Naravno kada se akumulator ohladi taj napon padne na nekih 12.8, 12.9V priblizno neznam tacno. Znaci nisam siguran u kom trenutku je kod tebe 13.5V? Odnosno da li mislis da je ovo ok sto se desaa na mom punjacu?

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

punja? je ok. tako se ponaša obi?an nestabilisani punja? (najjeftiniji tip).
                      prilikom koriš?enja takvog punja?a ti si taj koji treba da konstantno nadzire rad i da prekine punjenje kada se akubaterija napuni.

pod2, to ?ime meriš je neispravno ili ti nešto ne koristiš kako treba.
                      napon aku nikako ne može da bude ve?i od 12,65V kada se ne puni, prosto hemijski se ne može više napuniti sve i da ho?eš.
                      ako pokušaš da ga napuniš više elektrolit proklju?a kao što si primetio.
                      -3,
                      napon punjenj reglera je otprilike ok, treda da bude u opsegu 13,8 do 15,6V zavisno od stanje ispražnjenosti aku i temperature elektrolita.
                      -4,
                      unimer moraš da koristiš u šant spoju, serijski, kada želiš da meriš struju.

to što si ti radio je upotreba voltmetra (za napon) tako da je normalno što nije ni izmerena struja.
                      -5,
                      tinjalica ili gliMerica, poti?e od nema?ke re?i tinjati.
                      i sa njom se ne može pokazivati stanje struje, ve? samo napona.

pažnja- akubaterija može da isporu?i ogromne struje opasne po život.
                      ako nisi siguran kako se meri struja, kako se koristi instrument, dobro prostudiraj bilo iz knjiga, ili internet izvora detalje, bolje nemoj nasumi?no povezivati instrument.
                      to što ?e se spaliti je manji problem, možeš i ti da se ozlediš.

nabavkom automatskog punja?a prestaje potreba da se meri napon, da se kontroliše pošto on sam prati stanje napunjenosti i isklju?uje punjenje.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Miljan
                        CBC Senator XXL
                        • 18.01.2006
                        • 459
                        • Nis

Originally posted by laki5
                        Miljan rece:
                        nisam te bas najbolje razumeo na koji napon mislis, pa cu ja ponoviti sta se desava kod mene jos jednom:
                        Napon na klemama punjaca kada on nije prikljucen na akumulator je oko 19V, kada ga prikljucim na prazan akumulator on bude onda oko 13.7V, ali kako se puni aklumulator taj napon se povecava i negde kada elektrolit prokljuca on bude oko 15V. Naravno kada se akumulator ohladi taj napon padne na nekih 12.8, 12.9V priblizno neznam tacno. Znaci nisam siguran u kom trenutku je kod tebe 13.5V? Odnosno da li mislis da je ovo ok sto se desaa na mom punjacu?
                        Kod mene je na punjacu napon 13,5-14 V i kad nista nije prikljuceno i kad prikljucim akumulator.

Comment

• laki5
                          CBC Član
                          • 06.02.2006
                          • 51
                          • Kragujevac
                          • citroen xsara

brick rece
                          unimer moraš da koristiš u šant spoju, serijski, kada želiš da meriš struju.
                          to što si ti radio je upotreba voltmetra (za napon) tako da je normalno što nije ni izmerena struja.
                          dobro mozda je i tacno da neznam da koristim unimer, ali sigurno znam da razlikujem razliku potencijala od jacine struje. Elem, jacinu struje sam pokusao da izmerim tako sto sam skinuo (-) klemu sa akumulatora zatim na (-) stubic na akumulator prikacio (-) na unimeru a na skinutu klemu prikacio (+) sa instrumenta. Pri tom sam selektor na unimeru postavio u polozaj mA (ima nekoliko opsega probao sam sve). Znaci sa prethodno opisanim paramentrima na displeju je pisalo 00,1, bez obzira u kom opsegu je selektor bio. Ovo sam probao za dva slucaja, prvi je kada su bili iskljuceni svi elektricni potrosaci u kolima, a drugi slucaj je bio kada sam ukljucio svetla i uvek na displeju isto, 00.1.
                          E sad jos jedna stvar me buni, na osnovu mog, veoma skromnog, znanja o struji u slucaju kada su svetla ukljucena a unimer povezan trebalo bi da je elek.kolo zatvoreno i da farovi svetle?! ili... ko mene ne svetle, sto me dovodi do zakljucka da ili unimer kada je u rezimu ampermetra ne radi ili ja neznam da ga koristim!
                          tinjalica ili gliMerica, poti?e od nema?ke re?i tinjati.
                          i sa njom se ne može pokazivati stanje struje, ve? samo napona.
                          bravo za lingvisticko znanje.
                          Drugo ako nema napona, nema ni struje?

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Ajde prebaci crvenu žicu u rupu na kojoj piše 10A pa onda probaj.

Comment

• zec
                              CBC Senator XXL
                              • 05.01.2005
                              • 450
                              • bgd

I nemoj da ti merni opseg bude u mA! Merenje pocni na opsegu 10A pa smanjuj ako ima potrebe.
                              "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

Working...
                              X