dacia logan, redovan servis

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jodada
    CBC Početnik
    • 23.04.2008
    • 7
    • ns

dacia logan, redovan servis

Pre svega, kako je vec red, pozdrav svim clanovima koji cine ovaj forum sjajnim mestom.

Potrebna mi je pomoc vezana za redovan servis dacie... Naime, presao sam 46000 km - oko 10000 km od prethodnog na kojem sam menjao ulje i filter za ulje. Iznerviran pomalo skupim cenama zvanicnog servisa, odlucio sam da se sam pobrinem za ovaj koji mi predstoji.

Sada vi nastupate

S obzirom da sam apsolutni laik, pitam vas sta mi je potrebno da kupim osim ulja i filtera za ulje i da odem kod nekog obicnog majstora da sredim auto.
    Hvala unapred, prilicno je hitno.
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

za zamenu ulja nista vise ti ne treba
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• jodada
      CBC Početnik
      • 23.04.2008
      • 7
      • ns

Originally posted by RANK
      za zamenu ulja nista vise ti ne treba
      Pa za zamenu ulja ni ne pitam, to jedino znam
      Nego, jel treba jos nesto osim zamene ulja uraditi s obzirom da nista sem toga nije radjeno vec ~ 20000km.
      Auto, inace, ide k'o zmaj... na srecu.

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

Filter vazduha, filter klime. Ako je dizel, na ovo dodaj i filter goriva.
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Gavra
          CBC Senator XXL
          • 06.03.2008
          • 2031
          • Beograd

Na 46000km
          OBAVEZNO kontrola prednjih i zadnjih kocnica,
          svi filteri,ako je benzinac imas oko 10000km do zamene kaiseva pa ako vozis uglavnom gradsku voznju i oni bi trebali da se zamene.
          Ako je napunio 2 godine ulje za kocnice OBAVEZNO
          svecice ako su presle vise od 20000km,kompletan pregled trapa i signalizacije,manzetne da se pregledaju,creva za servo,antifriz kontrola jacine i dopuna ako treba,nastelovati kvacilo,dopumpati gume,ako imas klimu onda zamena ulja u kompresoru i dopuna freona ako treba i naravno pregled kodnih gresaka da li ih ima ili ne.

Ovo ti je uobicajeno da se radi na tu km,sad ako se primeti jos nesto....
          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Nikolaj
            CBC Veteran
            • 20.05.2008
            • 120
            • Kragujevac

a da ne izgubis ti garanciju,ako je jos imas,odlaskom kod nekog majstora a ne u ovlasceni servis?

Comment

• jodada
              CBC Početnik
              • 23.04.2008
              • 7
              • ns

Originally posted by Nikolaj
              a da ne izgubis ti garanciju,ako je jos imas,odlaskom kod nekog majstora a ne u ovlasceni servis?
              Nemam, istekla je prosle godine.

Rezime, sa sada
              - ulje i filter za ulje
              - filter za vazduh (koji, jel ima nekih razlika, posto?)
              - ulje za kocnice (koje?)
              - svecice (koje, posto?)
              - kontrole svega i svacega, bez zamene kajseva za sada, uglevnom je voznja po otvorenom putu (85%)

Mnogo pitanja, hvala na strpljenju

Comment

• nijebitno
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2006
                • 629
                • Modrica

Originally posted by gavra
                ako imas klimu onda zamena ulja u kompresoru i dopuna freona ako treba
                Je li ovo za klimu bas preporuka proizvodjaca da se mijenja ulje na odgovarajucoj kilomtetrazi odnosno vremenskom periodu? Ako jeste da li to vazi samo za Daciu ili je i sire rasprostranjena praksa?
                Posto mnogi ovdje na forumu tvrde da se oko kompresora klime u pravilu nista ne servisira ako nije doslo do gubitka gasa ili neke nepravilnosti u rada?
                Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• Gavra
                  CBC Senator XXL
                  • 06.03.2008
                  • 2031
                  • Beograd

Ulje u bilo cemu sto se vrti i menja temperature se menja.

Samo sto su intervali zamene drugaciji.

Praksa je pokazala da je bolje raditi servise nego popravke,ako pratis auto industriju onda ti je poznato da kad su se pojavili tiptronic menjaci fabricka preporuka je bila da se nikada ne menja ulje,a evo samo nekoliko godina posle serijske ugradnje menjaju i ulje i filter

@ jodada
                  Filter nije vazno koji proizvodjac(kinezi ih za sada ne prave)
                  Ulje za kocnice DOT4
                  Svecice ili uzmi VALEO ili NKG duzi im je interval zamene,oko 500 din komad
                  Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Keketarac
                    CBC Senator XXL
                    • 01.09.2007
                    • 588
                    • Novi Sad
                    • Seat Ibiza 1.2 TSI

jodada,
                    uzmi servisnu knjizicu i tamo lepo pise koji su intervali zamene delova.

Npr:
                    filter goriva 15.000
                    filter vazduha 30.000
                    svecice 30.000
                    filter ulja i ulje 15.000 (benzinac) 7.500 (dizel)
                    ulje za kocnice 4 godine ili 90.000
                    kontrola klima uredjaja 4 godine
                    zupcasti i PK kais 60.000 ili 4 godine

Naravno kontrola plocica i pakni i ostalih sitnica se vrsi pri svakom servisu. Cene delova u ovlascenom servisu uopste nisu visoke, ali je skup rad.....oko 1500 din radni sat, a vreme se racuna po katalogu, ali oni znaju koje tacno svecice idu, koji filter, koji kaisevi......i delovi bi trebali (ako i nisu) da budu original. Dzabe ustedis na zupcastom kaisu 1500 din ako pukne i napravi 500e stete.

Cene delova u renou u NS su sledece (okvirno):
                    svecice (reno) 300-350 din/kom
                    ulje elf 5w40 sintetika 800-900 din/l
                    filter za ulje motrio 350 din
                    filter za gorivo (reno) 1000 din
                    filter za vazduh (reno) 1000 din

Servis na 15.000 me je izasao oko 7.000 din, a na 30.000 oko 10.000 din.

Ako nisam nesto omanuo, na 45.000 treba da se radi samo ulje i filter ulja, veliki servis je na 60.000 i ceka me za manje od mesec dana, za sada sve sto radim je skupljanje para za taj izlet (oko 25.000 din)

PS. proveri za cene u servisu Veka u Beocinu, cuo sam da su povoljniji od renoa u NS i Veterniku, mada kad sam bio za konsultaciju nisu mi ulili poverenje (brujao kompresor klime, posle se ispostavilo da je sistem bio prepunjen, oni mi rekli da je sve OK ako hladi, a culo se kao da vozim traktor)......a mogu toplo da preporucim reno servis u Subotici (ovi ljudi mi sredili za DZ).

Comment

• Antoaster
                      CBC Senator XXL
                      • 07.12.2007
                      • 343
                      • Beograd, Voždovac

Za Daciu za prvu ugradnju se koriste Meco filteri oni su nesto jeftiniji od Renaultovih a isti su kvalitet. A sto se tice uljnog njega mozes da nadjes vrlo lako u velikom broju proizvodjaca zato sto je to univerzalni filter za skoro sva Renault vozila. Najlakse ces kod nas naci Mann, ACDelco, Maeth&Doria, Unico bosanski. Cak i Frad iz Aleksinaca ima sve filtere za Logana.
                      Ako hoces sam da menjas ulje moras jos voditi racuna da ti sraf na karteru cetvrtka 8mm, ja sam vec postovao na tu temu u Opstim diskusijama o automobilima. I ne zaboravi da kupis bakarnu podlosku. Dalje moras paziti da pokidas plasticni kais od filtera benzina jel drugi mozes da kupis samo sa crevima, i o tome je pisano u Renault/Problemi.
                      Nije neka mudrost ali prouci malo forum pa ces moci to sam da uradis.
                      Svecice su ti verovtno uradjene na 30k i idu na velikom servisu na 60k ponovo, njega bih ti savetovao da radis u ovlascenom servisu.
                      A za plocice mozes Lucas, Original Renault a na Rumunskim sajtovima kazu da su Ferodo najbolje.
                      Stanje oslanjanja i upravljanja nek ti prekontrolise majstor kad radis reglazu.

Comment

• jodada
                        CBC Početnik
                        • 23.04.2008
                        • 7
                        • ns

Originally posted by Keketarac
                        jodada,
                        uzmi servisnu knjizicu i tamo lepo pise koji su intervali zamene delova...
                        Hvala na vise nego iscrpnom odgovoru!
                        Cuo sam nedavno za taj servis u Beocinu i opasno razmisljam da odem tamo ovaj put.

Hvala svima jos jednom, bilo je vrlo korisno

Comment

• Antoaster
                          CBC Senator XXL
                          • 07.12.2007
                          • 343
                          • Beograd, Voždovac

Kazu da nije los ni servis Ziva u Pancevu ali Beocin ti je svakako blize

Comment

• jodada
                            CBC Početnik
                            • 23.04.2008
                            • 7
                            • ns

Da, znacajno blize

Nego, pregledao sam servisnu knjizicu i po njoj treba da zamenim svecice i da promenim ulje.
                            Ok, malo manji trosak nego sto sam se pribojavao, na srecu.

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ako imas klimu onda zamena ulja u kompresoru i dopuna freona ako treba i naravno pregled kodnih gresaka da li ih ima ili ne.

Ovo ti je uobicajeno da se radi na tu km,sad ako se primeti jos nesto....
                              freon se ne dopunjuje, niti se može R134a koji se danas koristi uopšte dopunjavati jer je nešavina više freona a nikada se ne zna koji gas iz mešavine je iscureo.

isto tako u kompresoru nema ulja za zamenu, niti je moguće menjati samo ulje.

isključivo se menja freon+ulje i to ako i samo ako se sistem "probuši" i iscuri.

izričito je zabranjeno otvarati hermetički zaptiven klima sistem radi nekakvog pregleda.

to ulje unutar sistema, nije zapravo ono kao i obično ulje, ne sipa se u kompresor već se sipa u tečni gas.
                              stoga se i nikada ne menja.

inače radni vek tog "ulja" je oko 30 godina tako da gotovo nijedan auto kod nas još nije stigao do faze da se radi remont sistema po osnovu starosti.

takodje, kompresor se štiti od nedostatka podmazivanja presostatom, tako da nije moguće da se ošteti sve i da ulje potpuno ispari. (automatika).
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X