U pitanju je akfa romeo 33 1.7 ie 90.god a problem je u tome sto nece da upali na benzin,na plin radi bez problema.E sad sta je sve uradjeno.Zamenio sam svecice i stavio nove,proverio pumpu za gorivo i ispravna je,zamenjen je i filter za gorivo,dizne su zamenjene i stavljene druge,polovne,ali ociscenje i ispitane i ispravne su.Gorivo dolazi do dizni,provereno,ali auto nece da upali.U cemu moze biti problem.Da dodam samo da su tri svecice zamenjene a jedna je ostala stara,ali i one nisu lose,na plin su radile bez problema,a razlog sto je ostala jedna stara je taj sto ne mogu da je skinem nikako.Stavljao sam i wd40 i uk2 i nema sanse da je odsrafim.
alfa 33 nece da upali
Collapse
X
-
Re: alfa 33 nece da upali
Jer si pogledao da nema neki relej za dizne koji sluzi da pusta dizne da spricaju,drugaru na mantu isto bilo to,ubili smo se dok smo otkrili sta je?OPEL ne može da se opiše,to mora da se doživi!
http://www.youtube.com/watch?v=ChXau3ka-vo
-
-
Obzirom da imaš plin, moraš imati nešto što prekida dizne da rade kako bi mogao raditi na plinu. To nešto mož biti emulator ili običan rele, zavisi šta je majstor stavio. Emulator teže crkava al idešava se, rele ako je nekvalitetan i nije zaštićen od vlage češće crkava. Treba to proveriti.
Ako je rele naći dve žice iste boje (ako je majstor kršten) i spojiti ih u jednu, tada dizne stalno rade i neće raditi na plinu. Ako je emulator vratiti original džekove od dizni a ako je to problem a jeste kod tog auta onda skinuti kutiju emulatora i na kablovima staviti 4 žice u džek da se premoste jer bez kutije su u prekidu. Ima 5 polja po dve žice, jedan par je napajanje emulatora i poznaćeš ga po tome što ima poseban kablić a ostala 4 imaju zajednički kabel. Taj jedan ne treba dirati. Taj štose ne dira obićno ima plavui i crnu žicu kao par.
Comment
-
-
Da ne tražim dalje, izgleda otprilike ovakohttp://www.autogas.rs/uredjaji a može na njemu da piše svašta, ali uglavno ovakva jedna četvrtasta kutijica, malo manja od kutije cigareta. Ako ga ima ima na diznama dupli kablovi pa prati kabel i naći ćeš ga, može biti bilo gde sa strane motora na karoseriji. Ako je rele opet moraš pratiti original kablove od dizni, negde su presečeni i stavljen rele.
Comment
-
-
Danas sam nesto gledao i video da postoje 4 relea,za svaku diznu po jedan.Kako sad da ispitam dali su ispravni?Svaki ima 5 onih buksni,od kojih na dve ide dizna,jedna ide na masu,jedna prespaja rele sa sledecim i jedna je prazna.Dali smem da izvadim diznu iz lezista i da onda zaverglam auto da bih vizuelno ustanovio dali dizna baca gorivo ili ne?Time bih koliko se ja razumem ustanovio i dali su relei ispravni ili ne.
Comment
-
-
Taj je baš zakomplikovao život sebi i tebiU principu ti relei treba da budu stalno zatvoreni kad je na benzinu tak oda su po tom pitanju verovatno ispravni sem ako nije neki sagoreo iznutra ili oksidirao.
Možeš izvaditi diznu ako ti je to pristupačno i probati ali pazi da ne zapališ auto, skini napajanje sa bobine, plus žicu dok to radiš da ne bi upalio slučajno.
Jednostavno to možeš proveriti om metrom, ti izvodi koji su na žicam od dizni treba da imaju prolaz, nula oma i to je to, znači bez kontakta rade. Služe da se u trenutku kad se prelazi na plin otvore i prekinu te žice koje idu na dizne, tada im treba struja, to je ta jedna žica što ih prespaja sve redom.
Inače to se radi samo sa jednim releom. Bilo bi dobro kad bi imao osciloskop ili probnu lampicu za dizne da vidiš da li struja (impuls) dolazi do dizne.
Ako imaš 4 relea ne verujem da je u tome problem jer teško da su crkla sva 4 odjednom, radio bi makar neki cilindar.
Možeš spojiti te žice sa relea koje idu do dizni, svaki par jednu sa drugom i onda probati da upališ auto ili izmeriti om metrom otpor tih žica koje idu na dizne da vidiš da li negde ima prekida, treba da ima oko 12 do 15 oma...
Na releu pišu brojevi odole kod kontakata, kako su poredjanje žice, minus ide na?, plus ide na? žice od dizni idu na?
Rele sa 5 kontakata ima dva stanja, možda je neko pobrkao žice...
Comment
-
-
provericu to koja zicxa na sta ide pa cu javiti.A sto se tice pobrkanih zica ne verujem da je to,jer je auto palio na benzin ali nije hteo da radi pod ler gasom pa je zbog toga vozen samo na plin,recimo nekih godinu dana,e onda je nestalo plina,a u medjuvremenu je kupljen drugi auto,tako da je alfa stajala tako 2,3 meseca.Znaci auto je palio na benzin i onda odjednom nece,niko nista u medjuvremenu nije dirao.
Comment
-
-
Ako pali na plin, normalno da ima varnicu
Nije tu nešto dobro povezano.
30 +12 volti
85 – Minus ili masa
86 – Kontakt relea
87 i 87a – Izlaz
88 ne postoji, verovatno nisi video dobro. Žice od dizni treba da idu na 86 i 87a, plava žica sa prekidača ide na 30 a masa ide na 85. Pošto ima raznih relea na tržištu a svaki manje više ima šemu na sebi treba proveriti koji je mirni kontakt (onaj stalno zatvoreni) 87 ili 87a dizne idu na taj stalno zatvoreni, kod prelaska na plin otvara se rele i prekida rad dizni. Za ovakvu kombinaciju nema potrebe petopinskog relea sem da zbuni nekog
Ako sam te dobro razumeo imaš 4 relea i 4 para žica sa svake dizne po jedan par. Svi parovi idu identično na svaki rele 86 i 87 ili 87a (zavisi od proizvodjača i šeme) a plus ide na 30 i prespaja se na sve releje na 30 isto kao i masa na 85.
Comment
-
-
Dobro si rekao cim pali na plin znaci da ima varnicu.
Tacno,imam 4 relea i 4 para zica sa dizni tj.sa svake dizne dve zice.Mogu ja da prepovezem sve to kao sto si mi rekao i da probam,ali sa ovim rasporedom kako je sada auto je palio na benzin i niko,to sam sto posto siguran,nije nista cackao oko tih zica i rasporeda.
Cini mi se da ima nesto nacrtano na releima pa cu sutra videti sta i stavicu ovde.
Comment
-
Comment