Lepo, skokni do Tana, čoveka koji drži servis VAG već godinama i pitaj ga za savet.Servis mu je u ulici koja ide direktno na hotel "Prezident".Ako ga tu ne zatekneš, idi do kafea "Leonardo" tamo je sigurno....Sve što ti kaže saslušaj ga pažljivo, a ulje kupi u prodavnici "Auto Čačka" na parkingu levo od upravne zgrade!Naravno drži se specifikacije VAG a to znači da ulje mora da ima oznaku VW 500 00 ili VW 501 01.Uzgred, VAG kao normalnu potrošnju ulja zavisno od načina i uslova vožnje deklariše i do 1 litra na 1000km....
TANE mi je i radio servis , nije vise kod prezidenta tu mu je kuca radionicu je premestio preko puta ECOMEXA , i njemu je to malo sumjicavo , dizali smo auto da vidimo da li negde curi ali nista , sipao mi je MOTUL 8100 SAE 5 W 40 100% syntetic , Oznaka mu je ACEA : A3 / B3 / B4 i VW 502.00-505.00 ! A za ovo da deklarisu i do 1 litar na 1000 km oni nisu normalni ogradjuju sebe , pa to je 10 litara ulja na 10000 - od zamene do zamene ! E SAD JA TACNO NE ZNAM KOJE ULJE PREPORUCUJU ZA MOJ MODEL ? U KNJIZI NESTO NA NEMACKOM (koji ne razumem ni rec ) PISE 500.00 / 501.00 501.00 / 503.00 NE ZNAM VISE NI SAM !
TANE JE DOBAR MAJSTOR A VERUJEM AKO GA POZNAJES ( ILI AKO SI CUO ) DA JE U SVOJE VREME VOZIO TRKE I TO MNOGO DOBRO !
Motor (B)
1:i izborl Edge 5W-30 5L
2:i izbor GTX MAGNATEC 5W-40
3:i izbor GTX 5 LIGHTEC 10W-40
Ovo je jedno od ulja koje ispunjava tvoje specifikacije, Magnatech tehnologija ga cini lepljivim i neprasi toliko, molekuke se nerasdvajaju do te mere kao sa drugim uljima koja su osetljiva na deljenje.
* The ACEA B4 performance requires an outstanding detergent/dispersent power and a better
viscosity increase resistance due to soot produced by Direct Injection Diesel engines (excep VW unit
injector engines that require MOTUL Specific 505.01 5W-40)
APPROVALS API SL / CF
VW 502 00 / 505 00
ACEA A3 / B3 / B4, API SL / CF-MB 229.3 Godkännande normer: VW500.00, 502.00, 505.00, MB 229.3 BMW Lonlife-98, GM-LL-B-025.
Isechak iz pdf file:
TYPEOFUSE
Fuel Economy Engine Oil specifically designed for extended drain intervals (WIV) of new VW, Audi, Seat
and Skoda Gasoline and Diesel engines (from 2000 models).
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
BOOST hvala na trudu ali sad mi tek nista nije jasno i ne znam sta da radim , sad bas ispred sebe drzim AUDI knjigu ( IHR AUDI A6 BETRIEBSANLEITUNG ) koju sam dobio uz auto .
Dakle, MOZE, ali racunaj sa problemom vece potrosnje ulja, logika mi govori sta je problem.
Ulja koja su predvidjena za tvoj motor su ulja serije Long Life, upravo iz razloga sto su morali da naprave novo ulje da pokrije gresku koju su napravili sa Niskofrikcionim motorom.. nisu jedini, vec sam pisao o tome.
Nova ulja serije za niskofrikcione motore imaju malo teze razbijanje filma ulja u maglu koja prolazi pored karika u fazi u****vanja, dakle dok je vaccum najveci u cilindru prolazi ulje pored karika, isto moze da izazove da ulje koksa uz kariku i to ti nije cilj.
Nema zabune, stari dobri mehanicari, rade sa starom logikom, sve ovo oko niskofrikcionog motora je za njih novo, jedino sto me cudi je da kad kazes da je tip bio trkach, vrlo cudno mi je da ne zna da se trkacki motori cesto voze bez jedne kompresione karike u cilju smanjenja frikcije, uz to sa potrosnjom ulja kao normalnom pojavom
Mozda imak neki kurs izvan Kafica i restorana , nebi skodilo
Srbija sa jedne strane <=> Cannon sa druge, sad sve to treba spojiti
problem Audija sa cranckshaft ventilacijom, imali su recall
odnosi se na dizele, prevashodno 1.4 TDI i seriju 1.9 TDI iz prvih nekoliko godina, i zaledjivanja odnosno stvaranja cepova leda u sistemu ventilacije i blokade iste.
benzinci su cisti od tog sindroma.
sto se Audija 2.4 litra tice i potrosnje ulja, po meni je sasvim normalna i vrlo umerena za takav tip motora....do pola litre na 1.000km (ili 5litara na 10.000km) je najnormalnije i nije nikakav razlog za brigu (po meni).
jedino treba kao sto pise u uputstvu za upotrebu (Betriebanleitung) pri svakom drugom sipanju benzina kontrolisati nivo ulja i doliti po potrebi- ili jednom nedeljno.
Da li LONGLIFE znaci da je to ulje za veliki servis ( na 30000 hiljada kao sto je radjen gore u Nemackoj ) ili je to serija ulja LONGLIFE , npr. kao sto je kog CASTROLA magnetic , ......
Kao sto si ti rekao BOOST !
BOOST sta mi ti preporucujes u dve recenice ? Da vozim i dolivam do sledece zamene i onda koje ULJE da trazim { ( hocu MOTUL ) jer treba da je original u MASS_u } sa kojom gradacijom posto mi je motor presao 110 000 hiljada da li da koristim 5w40 ili 10w40 ??? ili koje VEC ! Zbog gustine !
A za pice nije problem ti dodji avionom a ja cu Autom do BG i pijemo pice !
Dobro! Posle svega ovoga, imam par pitanja:
- sta su zapravo ti niskofrikcioni motori?
- da li je moguce da je Audi toliko za.ebao stvar da mu motori trose toliko ulja?
- Ko jos od proizvodjaca ugradjuje takve motore?
Ja vozim Mazdu 3 1.6 benzin, jel ona ima slican princip? Nisam primetio da uopste trosi ulje izmedju zamena.
Mala digresija u vidu primedbe:
Ako motor trosi 1 l ulja na 1000km kada se menja ulje? Mislim toliko se cesto dosipa da skoro uvek imate solidno ulje u motoru.
Mozda jedino kad menjate filter....
Nisu valjda stvarno napravili bas tolike gluposti sa tako skupim kolima?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
Cacanin nije viskozitet taj koji je u pitanju kao krajnje , u pitanju su skroz drui aditivi u uljima koja trebaju da bi ulje dobilo Long Life karakter.
Ester ulje je u pitanju, te mozes slobodno uzeti jedno od ulja koja se preporucuju, dakle, mozes da dolivas Long Life ulje. Samim tim kako ce ulje menjati bazu dolivanjem, posle izvesnog vremena ce potrosnja ulja biti na i za tebe zadovoljavajucim nivoima.
Misha & Zec
Podcenjujete jedan bitan faktor a to je :
Ulje koje je u motoru sada nije ulje koje treba da bude.
Dakle, konstrukcija motora nije ni malo glupa i nemojte mesati motor od 2400 ccm sa 6 klipova, vec ima potencijal da vuche 50% vishe ulja od motora sa 4 cilindra i 1600ccm. (u oba primera 400ccm po cilindru).
Motor je svojom konstrukcijom napravio ZAHTEV na proizvodnju NOVE generacije ulja i to treba ispostovati. Druga ulja su samo kao OPCIJA a ne i adekvatna zamena za ista.
Nema dakle greske na motoru u smislu greske, EURO norme cine da je ovo vishe stvarnost i ucestalost kod motora vece zapremine nego li je izuzetak.
Motor koji netrosi ulje nije ni upaljen
Auto ima cenu i odatle briga da nesto nije greska, nisu u pitanju novici za dolivanje ulja.. odluka na izbor auta treba da bude pokazatelj ekonomskog imuniteta na par litara ulja!
Cacanin
A za pice nije problem ti dodji avionom a ja cu Autom do BG i pijemo pice
Za mene i za pice nije problem, vishe me brine podatak gde vlasnici servisa provode vreme u kaficima umesto na na izvorima informacija kako treba da se radi, tehnika se menja sve vreme
Paradox
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Razumem ja da nije problem kupiti par litara ulja kad vec imas takvo vozilo ali mislim da je problem da se stalno zezas sa tim dosipanjem.
E sad ako se ta neugodnost moze resiti nekim kvalitetnim uljem koje se moze naci onda je to druga stvar. Treba samo da nadjes to ulje.
Naravno moj se komentar odnosi na teritoriju domovine jer kod nas je bas neki supak svemira i svi sve znaju ali niko da kaze kako treba.
Pomislim sad na ovog naseg drugara koji je isao od majstora do majstora da vide gde ulje curi iz motora....dok nije dosao ovde i dobio info.
U Srbiji se poslovi sklapaju u kafani a tamo je izgleda i izvor znanja....
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
Comment