Originally posted by brick
koje ulje i gde nabaviti?
Collapse
X
-
Originally posted by dranixu mestu a ko ima egzoticni motor neka stavi pumpu kao Boost iako nije zima kao kod njega.Mozes li nam Boost zalepiti koji link u vezi seta za taksiste u Svedskoj o kome si ranije pisao? Znam, pumpa sa kojom si eksperimentisao je druge vrste ali ipak bi voleo da vidim i onu tzv. "original". PozdravAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Originally posted by brickzavisi od motora i fabricke preporuke sta najvise odgovara za konkretan auto, prosek kod benzinaca u novije doba je 0W ili 5W za zimu i 30 ili 40 za leto.
Ja sam se u izboru rukovodio Boost-ovim navođenjem fabričke preporuke o 5W40 (odnosno 5W50 za naše podneblje), kao i tvrdnjom drugara koji je šef prodaje u Chrysler-u koji tvrdi da većina vlasnika Cherokee-ja sa ovim motorom sipa Mobil1 5W50 i da bi trebalo da bude sasvim ok za 15.000 km. S druge strane, serviser iz Chrysler servisa sa višedecenijskim iskustvom mi je rekao da bi bilo optimalno kad bih našao neku sintetiku sa 15W50 specifikacijom (znači, nešto gušću, zbog pređene kilometraže), samo što tu specifikaciju nisam uspeo nigde da pronađem. 50 umesto 40 zato što ovi motori pri velikim vrućinama kakve kod nas umeju da budu leti i pri velikim off-road naprezanjima mogu da imaju problema sa pregrevanjem.
U svakom slučaju, videću da li sam "precenio" stanje motora. Ako bude moralo nešto gušće, u sledećoj turi ide 15W40 varijanta, kad već nema da se nađe 15W50.
Comment
-
-
Originally posted by bluealekU svakom slučaju, videću da li sam "precenio" stanje motora. Ako bude moralo nešto gušće, u sledećoj turi ide 15W40 varijanta, kad već nema da se nađe 15W50.Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)
Comment
-
-
...
Motul > Mass Company, Custendilska 17 (Calije/Karaburma)
Inace ja koristim Selenia Racing 10W60 i savrsheno sam
zadovoljan sa njim. (leto/zima auto radi 3 minuta pre nego shto krenem)2008. Leon
"... ah V-TEC, all of the lag, none of the turbo, its like waiting for bad sex..."
Comment
-
-
Kažu da bi bili veoma iznenađeni ako se ispostavi da motor sa 236k km (pa makar to bio i ovaj od 4l) TO ulje ne troši.
ne bih rekao da u novi benzinac motor ili motor blizak stanju kakvo je fabrika napravila iko preporucuje sipanje tako gustog ulja poput 15W. Optima ima posebno long life ulje 20W50 bas za motore koji nosu u cvetu mladosti a koje smanjuje potrosnju kroz karike.
mozda je najjednostavnije izmeriti kompresiju na suvo i na hladno ako ima sumnja u stanje motora i potrosnju ulja, insturment pokaze koliko je odstupanje od fabricke mere pa se zna na cemu si za ubuduce.
a vidi se i po svecicama i talogu ulja na njima koliko motor pusta ulja u kompresioni prostor.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by brickOptima ima posebno long life ulje 20W50 bas za motore koji nosu u cvetu mladosti a koje smanjuje potrosnju kroz karike.
mozda je najjednostavnije izmeriti kompresiju na suvo i na hladno ako ima sumnja u stanje motora i potrosnju ulja, insturment pokaze koliko je odstupanje od fabricke mere pa se zna na cemu si za ubuduce.
a vidi se i po svecicama i talogu ulja na njima koliko motor pusta ulja u kompresioni prostor.
Comment
-
-
masna smesa se vidi na svecicama. kolikoje to mnogo, ili malo, potrosnja ulja da bi se primetilo zavisi od potrosenog ulja prema kubikazi motora, broju cilindara tipu goriva koje se koristi i opsteg stanja motora.
0.5 litara ulja na 3000kubika nije isto kao 0.5 litara ulja na 1100 kubika sto se vidljivog taloga tice. motor sa niskom radnom temperaturom ima vise taloga nego onaj sa visom temperaturom, itd.
uvek je najbolje drzati se fabrickih preporuka za ulje kada postoji neka dilema a moze se i promeniti viskozitet ako se dobro zna sta se radivolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Jel video neko kod nas Bergoline ulje? Jel ima neko predstavu gde ga nabaviti? Zanima me ulje u konzervama...
Edit: ah...google je cudo...mada, prosli put kada sam trazio nisam nista korisno nasao...- "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
- "I vi ste dobro."
Comment
-
Comment