Odg: Blokiranje EGR ventila
Malo je razloga nabrojao zasto da se ne iskljucuje.Ja ga iskljucim tako sto mu podmetnem deblji metalni dihton bez rupe .A on si tera svoje misli da radi.Jedini razlog zasto su ga postavili je ekologija.Dizel motor na male obrtaje ne zagrejava dovoljno sabijeni vazduh i nema potpuno paljenje,sagorevanje.Pomoci povratenih preko EGR/a izduvnih gasova ta se temperatura podigne i imamo bolje potpunije sagorevanje.I tu je kraj price.Na vece obrtaje ionako nema potrebe od njega .Ako ga iskljucim nema kako da nasteti motoru.Naprotiv spasicu sopstvenika od daljih muka,sigurno! Otvorio sam barem pedesetak glava zbog njega.Zakoci malo otvoren i eto muka,bukvalno zatvori usisnu granu,kanale u glavi i ventile.A mala kolicina je izduvnih gasova i i ne osetise da radi NON-stop . cak i ne dimi nazad .Problem je bio kod nas na balkanu .nafta.Koliko se secam imala je devet puta vise sulfur od dozvoljenog...I to je razlog sto je brzo unistavo glave.Sulfur veze neke duge molekule koje motor jednostavno ne moze da procisti . .bla bla nije bitno dalje u detalje.E sada ja jesam za ekologiju .ali i naftasi nek se potrude da mi daju kvalitetno gorivo.Otvarati potpuno ispravan motor zbog takvih banalnih stvari je smesno a i skupo,Svima ,dok sam radio ko je kako dosao iskljucivao to.I srecni voze ,nikada problemi koji bi bili zbog iskljucivanja EGR-a.
A ono kao sa vremena na vreme ga cistiti . . . . kada je vreme sta da kazem musteriji ? Kod nekih se zapusivao na deset hiljada , kod nekih na pedeset ? A tek neki drugi mehanicki defekt na EGR-a vozaci retko primete da im taj uredjaj ne radi kako treab . . .I kada dodju kod majstora je obicno kasno . . .Opet pisem ,ne vidim ni jedan nacin da ako ga iskljucim moze naneti stetu motoru,osim loseg izduva . . . .
Originally posted by chikavili
View Post
A ono kao sa vremena na vreme ga cistiti . . . . kada je vreme sta da kazem musteriji ? Kod nekih se zapusivao na deset hiljada , kod nekih na pedeset ? A tek neki drugi mehanicki defekt na EGR-a vozaci retko primete da im taj uredjaj ne radi kako treab . . .I kada dodju kod majstora je obicno kasno . . .Opet pisem ,ne vidim ni jedan nacin da ako ga iskljucim moze naneti stetu motoru,osim loseg izduva . . . .
Comment