Proklizavanje na mokrom putu_________

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mrburns
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 105
    • Valjevo

Proklizavanje na mokrom putu_________

Ovako, desilo mi se veceras i pre neko vece.kada je pala kisa, usao sam u krivinu sa nekih 40Km/h......znaci tockovi mi nisu skroz skrenuli samo sam produzio pravo i zadnji deo mi se zaneo.Gume su mi FIRESTONE F590...ali nemam ABS,da li su tu gume sranje ili mozda sto nema abs-pa tockovi proklizali.....Ne razumem, dok na suvom skoro pa nikad ne prokliza.........znam da je mokar asvalt zajeban ali ovoliko...............
    E 19.88043*

Nemoj se opterećivati što auto nema ABS,u ovom slučaju on nema nikakvog efekta.Ali njegov suplement Traction Control bi imao posla.Kad padne kiša podigne prljavštinu sa puta i stvori se klizav sloj. Ako su gume starije od 5 godina ili se šara potrošila na 3mm zameni ih.S obzirom da su te firestone "all season" gume ne treba očekivati čuda od njih ni kad su nove.Sa kompletom letnjih i zimskih guma bi uradio pravu stvar za svoju bezbednost,a auto bi bio udobniji.Ni mi ne nosimo iste cipele cele godine.Preporučujem da pogledaš ovaj video
    KLIK

Comment

• RANK
      CBC Senator XXL
      • 28.02.2007
      • 1635
      • Beograd
      • FIAT MAREA WEEKEND 1

ako nije tajna, koliko kilometara i godina vozackog staza, tj. iskustva imas. javlja mi se da je to problem.
      "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• mugos
        CBC Senator XXL
        • 18.09.2007
        • 555
        • BG/sada Novi Beograd

Ma ne mora da znači, ako te put nanese na pravac Barajevo-Meljak neka ti je bog u pomoći kada padne kišica. Asvalt je toliko "dobar" da su kamenčići zaobljeni kao klikeri. Nikada nisam vozio na klizavijoj podlozi a i tu sam popio totalku kada je tip ušao sa pikapom u moju škodu favorit.
        Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

Chek' sad malo, vozio si auto iz garazhe, tj, Astru G ili...?

Jer mi zvuchi kao nemoguce da Astra G iz 2001. godine nema ABS.

Sve zavisi kako si ushao u krivinu. Auto bez ABS-a i auto sa ABS-om se ponashaju sasvim isto sve dok se ne kochi. Ako si u krivini jako kochio onda bi auto bez ABS-a po loshoj podlozi poneo upravo tako - nastavio bi da klizhe pravo (ako je podloga bash losha a brzina poprilichna). Ako si u krivini malo jache dodavao gas, onda bi auto bez ABS-a (a samim tim i bez kontrole stabilnosti i trakcije) sa prednjim pogonom isto tako proklizao "preko nosa", tj. "proshirio" bi krivinu, odnosno izashao iz zamishljene (idealne) linije putanje.

U svakom sluchaju, da si u krivinu ushao sa konstantnih 40 km/h gotovo mi je nemoguce da poverujem da se auto tako loshe ponasha, jeste kisha ali nije led. Jedino shto mi u tom sluchaju deluje kao krivac bile bi katastrofalno loshe gume, ali bash ono, slikovi... Tehnichki ispravan auto (veshanje, trapovi, amortizeri i recimo gume prosechnog kvaliteta i visine gazeceg sloja) ne bi smeo da sa 40 km/h proklizhe na kishi sve i da nema kontrolu stabilnosti, trakcije, a narochito ABS koji, rekoh, ne pravi nikakvu razliku sve do momenta kad se kochi... E sad, shta si ti uradio u prolasku kroz krivinu, ti znash... Ako nisi bash patosirao po gasu, kochio i to naglo, ili menjao brzinu bash u samoj krivini, ostaju dve opcije - ili menjaj gume pod hitno ili teraj negde auto na detaljan pregled jer neshta du "debelo" nije u redu...
          http://www.bmw.tv

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Potpuno normalno ti se ponasao auto.

Kisica (pogotovu ona od pre neki dan) posle vise suncanih dana pretvori onaj povrsinski sloj prasine u klizavo blato. To blato veruj mi klizavije je od najklizavijeg leda na koji si naisao do sada. Pogotovo ako se uzme u obzir da neocekujes nista slicno. Kise je palo taman da napravi taj sloj a ne da spere asfalt.

Oni koji voze po vojvodini u sezoni radova (jesenjih) znaju da blato i kisa na putu su opasniji 3000 puta nego zima i led. Zimi i po ledu vozis sporo...
            https://t.me/pump_upp

Comment

• mrburns
              CBC Veteran
              • 24.01.2008
              • 105
              • Valjevo

Ni ja nisam mogao da verujem da nema ABS, a ima klimu, daljinsko zakljucavanje........
              Godine staza 4...
              Gume su nove.......i cista letnja guma, zbog koje umalo nisam slete sa puta kada sam u novembru krenuo u HN, tacnije kolovoz suv sunce greje kroz Srbiju, kada Crna Gora, i preko Kolasina sneg, ja milio polako, sva sreca da nije bilo nikog u tom trenutku, od jednom poce auto da se okrece i da kliza, i sva sreca nekako ga umirim na sva metra od nekog kanala.........i onda sam uzeo zimse i super su kopale sava eskimo..........
              E...sad...........imam drugara, on je na forumu, potpisuje se kao koska.Ima astru stariju od moje......kada je sklapao izvadio je ABS, vi ne mozete da verujete kako taj decko divlja sa tom astrom kakvo je to ulazenje u krivine i nista, vrlo malo ponekad prokliza ali sve u granicama kontrole.......znaci mislim da sam se opasno zajebao za ove gume sto sam uzeo...........
              E 19.88043*

Comment

• milan_g1
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2007
                • 863
                • Karaburma

Pre par meseci su asfaltirali jednu ulicu gde se cesto parkiram, inace je pod dosta velikim nagibom, iz navike se parkiram tako da krecem uzbrdo. Sa starim asfaltom (onaj sa krupnijim sljunkom) sam normalno kretao po mokrom asfaltu. Kako su stavili novi sloj bukvalno krecem kao po ledu!!! Padne mala kisica, samo da pokvasi asfalt i cini mi se da samo klizi voda, mnogo masno deluje, kao da ne moze da nakvasi asfalt nego samo klizi... Extremno klizavo, sa starim gumama i cetvoro ljudi u kolima nisam mogao da krenem, nego nizbrdo pa hvatam zalet!
                Mozda je i tu takav nekakav-nikakav asfalt bio u pitanju, plus malo vode...
                "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Hmm, nove gume sa dubokom sharom da tako lako klizaju po skrami od blata...

Nisi napisao, pa pretpostavljam, ako si krivinu prolazio konstantnom brzinom od svih 40 km/h i proklizao na letnjoj kishici, pa sve i da je put bio prekriven blatom, onda sam stvarno zaprepashcen.
                  Tek treba da vidite kuda sve mi ovde dole vozimo, zemlja i prashina koju popljopriovredna mehanizacija nanosi na put svakodnevna pojava, a kisha pada i ovde, tako da ta opasnost "chuchi" iza svake krivine. Hocu da kazhem, uslovi su ovde gori nego u Meljaku, Barajevu ili gde vec... I nikad, ali nikad mi se nije desilo da uopshte i osetim tu blatnu skramu po putu, a kamo li da proklizhem... I to ne samo sa bmw-ima, i ranije, sa Fiestom i Swift-om kao malim, laganim i FWD automobilima, nikad mi je takvo neshta nije desilo, a ni oni nisu imali ABS. Tako da me to sa Astrom stvarno chudi...
                  http://www.bmw.tv

Comment

• RANK
                    CBC Senator XXL
                    • 28.02.2007
                    • 1635
                    • Beograd
                    • FIAT MAREA WEEKEND 1

4 godin je verovatno <50000km u tvom slucaju, sto znaci da si tek na pocetku. polako, oprezno ne precenjuj svoje znanje, iskustvo i mogucnosti, a vremenom ces unaprediti svoju voznju. desava se i dobrim i iskusnim vozacima, samo redje.

Comment

• oooo quattro
                      CBC Veteran
                      • 01.08.2007
                      • 126
                      • Zrenjanin

Prvo mislim da su ti gume loše.

Drugo možda ta krivina ima kontra nagib. Ni to nije negomuće Inače te kišice posle dosta sunčanih dana su vrlo opasne. Svo prosuto ulje (koje curi iz raznih motora, menjača...) isplova na površinu i eto veselja za onaga ko ne pazi.

Comment

• mrburns
                        CBC Veteran
                        • 24.01.2008
                        • 105
                        • Valjevo

Petoro ljudi u autu, ovaj put sam isao malo brze isto kisa padala, i ulazim u krivninu, tacnije krecem volan da smotam i samo produzim pravo, znaci nisam ni stigao da ga okrenem....Ja mislim da je to do guma...........
                        E 19.88043*

Comment

• nidza
                          CBC Senator XXL
                          • 16.04.2008
                          • 496
                          • nbgd

Jesi li ti siguran da je 40 adekvatna brzina za tu krivinu? Možda je treba proći sa 20 po kiši? Isuviše ovde ima varijabli koje mogu da utiču na tvoj problem, pre svega što ne znamo kakav je put, kakvi su uslovi, kakva je krivina, niti kakav si ti vozač, da bi svu krivicu mogli da svalimo na nove gume - ne znači da nisu, ali ja nemam dovoljno informacija da te posavetujem.

Još da dodam, ja nikad nisam bio u dilemi da li je do guma ili ne, kad prokliza auto. Rizikujem da ćeš da se naljutiš na mene, ali delimično govori o tvojoj nesigurnosti kao vozača i samo tvoje pitanje.

Naravno, stvarno je moguće da je konkretan Firestone loša guma ili samo loša serija, ali nije mi poznata ta informacija.
                          Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• RANK
                            CBC Senator XXL
                            • 28.02.2007
                            • 1635
                            • Beograd
                            • FIAT MAREA WEEKEND 1

problem je do vozaca, sto pre shvatis imas vece sanse da izbegnes potencijalno vrlo lose posledice po sebe. jedna od osobina iskusnog vozaca je da poznaje osobine svog automobila u svim mogucim situacijama. dobar vozac ce i sa losim gumama proci kroz tu krivinu bez posledica, jer ce voznju prilagoditi tim istim losim gumama.
                            je li se to desava samo u toj jednoj krivini ili u vise njih?

Comment

• SALE
                              CBC Senator XXL
                              • 04.01.2005
                              • 841
                              • Banovo Brdo

Daj drugaru da proba tvoju astru pa ce ti reci dal ti je sa autom sve uredu posto vozi slican auto moci ce to dobro da proceni.

Comment

Working...
                              X