ja sam prije tacno godinu udario sa mojoj alfom u drvo pored puta, prije toga sam se popeo na trotar a sve zbog kise koja je kraj avgusta pala posle vise od 2mjeseca, i ja sam prakticno na 100m od parkinga ispred moje zgrade u "krivini" ako se tako moze nazvati jer je to blago skretanje od svega par stepeni uspio da pri brzini od nekih 70km potpuno izgubim zadnji kraj i poprecno sam prakticno letio ulicom naredni 50tak metara dok desnim bokom auta nisam udario u drvo, srecom na parkingu nije bilo kola a ni na trotoaru tako da sam ja prosao nevjerovatno dobro...a na sta sam naletio, pa u toj blagoj kriinici nalaze se i kontejneri ispred kojih se ko zna sto sve tokom ljeta prosipalo i kad je pala kisa ja sam samo u momentu kad sam presao zadnjim krajem preko toga u potpunosti izgubio kontrolu, mozda bi bilo bolje da nije bilo raskrsnice posle toga jer sam pokusao da usporim, ali kad sam takao kocnisu vec sam osjetio da gubim kontrolu, da je nisam dirao mozda bih i uspio ispraviti auto....ovako...ovako mi malo ko vjeruje sto je i kako bilo ko nije imao priblizno slicno situaciju...
Proklizavanje na mokrom putu_________
Collapse
X
-
Originally posted by nidzaSamo za zapisnik - zimska guma je katastrofa za letnju kišu, nemojte slučajno da neko priča drugačije, ovo su opasne stvari!
Ali sam za svaki slucaj kupio letnji set guma...
Comment
-
-
Tako i treba, letnje leti, iako ti se Wintera pokazala koliko-toliko korektno. Ona nema odgovarajuću smešu i gotovo nikakve akvaplaning kanale u dezenu.
Vozim i sam Winteru zimi, a ovaj put sam je vozio do kraja aprila, tako da mi je veoma poznato kako se ponaša po suvom i po kiši po toplom vremenu - loše. E, sad, to je relativno, pošto su prosečne gume na vozilima u Srbiji definitivno lošije od nove Wintere u sred leta.Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Comment
-
-
hm, moje iskustvo (koje jos nije definitivno ucvrsceno) je da leti po suvom je Wintera prilicno bolja guma od Michelin Energy, i to narocito vazi kod kocenja. pri cemu je Michelin dosta bucna guma,skoro pa neprijatno.
po veoma zestokoj kisi testirana je Energy i zaista odlicno radi posao, akvaplaning se pojavi tek kod reda 50mm kise na kolovozu.
ali zato po vrucem asfaltu Energy proklizava kao da je od plastike.
inace, Energy poslednji model, ovogodisnje produkcije ganc nova guma.
nisam nesto sveukupno odusevljen Michelinom, i zaista donosi ustedu u potrosnji goriva sasvim osetno i gotovo se ne haba.
ali ostalo, mislim da nije na nivou pogotovu sto previse lako prokliza na brzinama i u uslovima gde Wintera leti ne pokazuje niti nameru da prokliza.
po meni, Wintera je sveukupno bolja guma i za leto od Energy jedino sto se dosta brze trosi i ponasanje po kisi je losije.
jos nisam definitivno formirao misljenje, dok ne osetim jos razlicitih uslova za Energy...mozda se nesto promeni u mom utisku ali za sada Tigar vodi ispred Michelina u prijanjanju za podlogu i udobnosti voznje.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ako će ti pomoći u izboru budućih guma, Hitris je leti jedan sasvim drugi kriterijum u odnosu Winteru, na nivou kad bi poredili Zemlju i Svemir. Bićeš sasvim zalepljen za asfalt.
Jedino što mi se čini da se troše, ali su veoma udobne i gotovo sasvim nečujne. Po kiši nema značajne razlike u tvrdoći volana niti kočenju, čak ni pri oštrijoj vožnji.
Malo je besmisleno porediti ove dve gume, one su komplement, ne supstitut. Zajedno koštaju manje nego zvučna imena drugih proizvođača, čak ostavljaju lufta za set plehanih 15ica za moj auto - zimski set. Posle iskustva sa njima mišljenja sam da ostavljaju vrlo malo mesta za racionalnu kupovinu bilo koje druge gume, ukoliko postoje odgovarajuće dimenzije za konkretan auto.Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Comment
-
-
3 stranice ovde bajate i nagadjate a niko da pomisli da je mozda najveci krivac sam asfalt iliti kakav je asfalt...
Posto ja zivim na Ceraku ima tu u blizini jedna lepa fina raskrsnica na Ibarskoj magistrali posle dve Jugopetrolove pumpe u smeru ka Petlovom Brdu...
Na toj raskrsnici kad padne kisa... pri kocenju i sa 20km/h auto najstrasnije proklizava!!!!!
A npr kad je kisa... na toj raskrsnici niko ne moze da krene koliko im auto potpisuje u mestu...
Ma i kad je suvo tu auto prokliza ko od sale...
Sve u svemu sta ocu da kazem... na tom malom parcetu je ostao neki ultra gladak i mastan asfalt al su ga skoro malo izrovali tj malo su obrusili tu povrsinu i sad nije vise toliko gladak... al je i dalje extra opasno
Eto ko je iz tog kraja zna o cemu pricam... u ovom slucaju ne pomazu nikakve gume... mozda jedino one sa ekserimafordclubserbia.org
Comment
-
-
Obicno je u pitanju sama struktura kosuljice, koja je bila losa pa je jos uglacana. Ali gume su najbitniji detalj, koji moze da smanji gubitak kontrole nad vozilima. Milion puta je sve ponovljeno.Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
-
Originally posted by milan_g1Pre par meseci su asfaltirali jednu ulicu gde se cesto parkiram, inace je pod dosta velikim nagibom, iz navike se parkiram tako da krecem uzbrdo. Sa starim asfaltom (onaj sa krupnijim sljunkom) sam normalno kretao po mokrom asfaltu. Kako su stavili novi sloj bukvalno krecem kao po ledu!!! Padne mala kisica, samo da pokvasi asfalt i cini mi se da samo klizi voda, mnogo masno deluje, kao da ne moze da nakvasi asfalt nego samo klizi... Extremno klizavo, sa starim gumama i cetvoro ljudi u kolima nisam mogao da krenem, nego nizbrdo pa hvatam zalet!
Mozda je i tu takav nekakav-nikakav asfalt bio u pitanju, plus malo vode..."Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
Comment
-
-
Sa iskustvom od 29 godina voznje raznih krntija i malo boljih a i onih jos boljih mogu vam reci da prilikom pocetka padanja kise u letnjem periodu prvi sat dva je vrlo opasan za one koji se prvi nadju na putu jer sama voda sa ne znam kavim dobrim asvaltom i prasinon gradi jedan sloj koji je klizav i kao takav je vrlo opasan za automobile bez abs sistema. Gume mogu da budu nove novcate i da se u tom trenutku ponasaju kao da su celave. Voditi racuna kad pocne kisa obavezno smanjiti brzinu i prilikom kocenja simulirati ABS t.j. kociti lagano i vise puta ne pritiskati papucicu kocnice naglo.
Comment
-
-
Potpuno si u pravu u vezi svega što si napisao, ali radi se o tome da što se više približavaš graničnim uslovima na putu, prednost dobrih u odnosu na loše gume, a posebno pravih za te uslove, u odnosu na pogrešne, postaje sve veća.
Jedini pravi recept kojim se izbegava nezgoda je imati i dobre gume, i biti oprezan, i za sebe i za druge.Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Comment
-
-
Originally posted by djlosmi1A sta mislite o Tigar Sigura gumi po pitanju akvaplaninga i kocenju na suvom?
Comment
-
-
Okretao sam se ja u sred grada za 180 stepeni sa firestone f680 gumama.Samo sam blago dodao gas na pola krivine a padala je kisa.
Sto se tice eskimo guma po vrucem asfaltu drze odlicno vjerovatno zbog meke smjese a cini mi se i da imaju normalne zalihe za akvaplaning,jedino sto im zaustavni put nije jaca strana.Originally posted by Stefan_sTa dvojka je trosila stvarno malo, desavalo mi se da se ugasi jer ostanem bez goriva..naravno to kad teram pun gas. i nekako upalim i pola dana se jos vozim laganim gasom. Nekad sam imao tripove da ide na vazduh, majke mi...
Comment
-
Comment