Ima li neko iskustva sa busenjem prednjih ventilirajucih dikova,korpe i zamajca?
Buseni diskovi?
Collapse
X
-
Nemoj busiti korpu da ne bi bilo ovoga:
. Vlasnik korpe sa slike me nije poslusao
Diskove mozes da busis i nece puci od kocenja, ali ce se pojaviti pukotine oko rupa. Sve je ok dok se dve rupe ne spoje pukotinom. Da se to ne bi desilo moras redovno da cistis prasinu iz rupica (burgijom).
Ja ti savetujem da napravis kanale u diskovima umesto rupa.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Comment
-
-
Sto se tice diskova!!! NIJE tacno da ce da ti puknu diskovi! NARAVNO MISLIM, kada busis diskove (svaki disk ima svoj proracun i sablon) treba znati sta hoces!!!
Busenjem diskova dobijas sledece...
-za 30% brze se trose plocice (samo u sportskoj voznji)
-zaustavna moc je ista
-manje se greju diskovi i duze traje jacina kocenja
-bezbedniji su iz nekog mog rzloga (npr) uleti ti neko ulje na disk, voda masna itd. lakse ces da dovedes plocicu do diska nego da je disk pun! da je pun ulje ne bi imalo gde da ode, a ovako kanalimna ode kroz rupe!!!
Edit jos jednom (svaki disk ima svoj sablon)
Comment
-
-
pun disk je lako izbushiti ali kod ventilirajucih treba napraviti shablon koji je "simetrichan" + mashi zidove ventilirajuceg dela ... malo je zez ali radi vec vidjeno dosta puta u praksi ... pa chak i na trkama znachi da moze i da prolazi pri velikim opterecenjima opushteno ...Prevelika slika u potpisu!
Comment
-
-
pa cak ni u fabrici ga ne izlivaju nego buse puni disk...
makar tako rade u BREMBO-u (jedan moj prijatelj radi u fabrici u italiji kao inzinjer tamo necega - informacija je dakle provjerena)
Zovem se Miroslav i pravim igračke.
Comment
-
-
Naravno da ga buse, ali u procesu proizvodnje pre finalnih tenolosko-tehnickih i termickih obrada.
Kada ga busis naknadno poremetis strukturu diska pa se lako pojavljuju pukotineTo date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
E sto nisam kuci da ti pokazem sliku jednog diska busenog u kucnoj radinosti, da vidis kako nece da pukneHoce, i to kao staklo. Pojave se pukotine, koje mozda izdrza a mozda i ne, mozda puknu za mesec dana, mozda posle 3 kocenja, pa se ti igraj. Em kao sto rece M, fabrika ne radi tek tako, napravi disk pa momcina sa burgijom udari kroz sablon i izbusi disk. Em tacno znaju gde smeju da buse, em to rade pre finalne obrade, em sama rupa nema ostru ivicu nego oborenu upravo da ne bi pucao disk. Sto se mene tice busenje diskova u sopstvenoj reziji je taman tu negde kao i secenje opruga na Yugu, igranje glavom.
Comment
-
-
Brembo pravi i diskove sa livenim rupama za svoje "sportske" kitove tipa GT sa dvosastavnim diskovima.
Diskovi koji se kupuju kao zamena za fabricke (ali sa rupama) se buse posle livenja.
To se inace lako vidi. Disk koji ima zaobljenu ivicu je liven. Disk koji ima ostu ili "srezanu" ivicu je busen.
Liveni
Buseni
Vidi se i po razmaku izmedju rupa, mislim da je to zbog sigurnosti. Inace ako se koriste pravilno (znaci sa postepenim zagrevanjem pre ekstremnih kocenja) i buseni i liveni ce trajati isto i imati prakticno iste karakteristikeBoost or bust...
Comment
-
-
Al' si ti uporan chovek...
Pazi, lepo ti ljudi kazhu da se ne igrash, nije to bash tako naivno kao shto izgleda. Na primer, na ovoj slici koju je okachio Urosh (iako je u pitanju korpa, slichan "rezultat" bi bio i sa diskom) se samo po rasporedu rupa mozhe "sa kilometra" utvrditi da to nece da traje duzhe od par jachih kochenja. O velichini (prechniku) istih i njihovom broju necu ni troshiti rechi, sa slike se lepo vidi kako se ta cela "igra" zavrshila...
Daleko PRE procesa proizvodnje jednog diska fabrika (inzhenjer) prvo sve lepo stavi na papir, izrachuna koliki ce biti ochekivani i maksimalni dozvoljeni napor, odnosno koliko ce tezhak posao vrshiti disk ( kao i milion drugih zahebancija), prechnik i ostale gabarite, vec u zavisnosti na koji i kakav auto se diskovi planiraju za montazhu, materijal od kojeg ce biti izradjeni itd itd. Na osnovu svih ovako dobijenih "ulaznih parametara" se odredi proces proizvodnje, izgled diska, raspored (shablon) rupa i ostali detalji vezano za konstrukciju. Tek tad se diskovi proizvode, onda idu na sekundarnu (mashinsku) obradu koja traje nekoliko ciklusa sve dok se ne isposhtuju svi konstrukcijski zahtevi, gde spada i bushenje ALI tachno propisanih i preciznom matematikom odredjenih prechnika i rasporeda, i to u vishe koraka (od grublje ka finijoj bushilici kako bi unutrashnja povrshina u im kanalima bila shto ravnija i time izbeglo "nagomilavanje" linija napora), onda se (kao shto reche 206) "obaraju" ivice rupa chime se smanjuje napor na tim mestima i time izbegava mogucnost pucanja, zatim se tako mashinski finaliziran disk shalje na termichku obradu koja treba da zashtiti svaku obradjenu povrshinu, jer i najmanja nezashticena povrshina predstavlja garantovano mesto na kojem ce disk kad-tad (zavisno od opterecenja) puci. Ovako finaliziran predmet ide na detaljnu kontrolu, chak i rentgensku, kako bi se utvrdilo postojanje i namanjih unutrahnjih ili spoljashnjih greshaka/oshtecenja/"rupa" u materijalu itd i ako postoji i najmanja sumnja disk se shkartira (pricham o ozbiljnim, renomiranim proizvodjachima). Ako zadovolji na kontroli, tek mozhe da ide na ugradnju. Ovo je skracena verzija celog tehnichko-tehnoloshkog procesa izrade jednog diska, ali verujem da je dovoljno shiroko obrazlozheno.
E sad, izmedju ostalog, onaj projektant/inzhenjer je konsktruisao disk tako da je uzeo u obzir koliko ce naknadno razbushivanje oslabiti strukturu diska, i propisao konstruisanje sa povecanim stepenom sigurnosti. Tako da, kad se sve to odradi, disk mozhe da "podnese" upravo onoliko koliko je konstruktor i izrachunao, bez opasnosti po sigurnost ali i bez ikakvog "preterivanja" u potroshnji materijala i radne snage.
Razbushivanjem u kucnoj radinosti termichki finaliziranog diska se:
- strahovito kvari njegova struktura, dolazi do unutrashnjih i spoljashnjih mikro pukotina na kojima ce se "strujnice napona" nagomilavati sve dok ne prekorache granicu izdrzhljivosti, chime dolazi do pojave pukotine
- jedan deo finaliziranog diska razbushivanjem ostaje bez termichke zashtite (unutrashnost kanala, kao i uski prostor oko ivice rupa), shto ima za rezultat isto ono opisano ranije
- umanjuje stvarna sposobnost diska da radi svoj posao, makar on i imao bolje hladjenje do odredjene tachke - problem je kad on mora da radi sa 100% kapaciteta, a tad ce, oslabljen, da popusti vrlo brzo
Samo da napomenem da je tek totalno ludilo da se diskovi naknadno bushe dok su totalno hladni, jer termichki skok na dodirnim povrshinama koje izaziva burgija koja se vrti xxx hiljada obrtaja u minuti kroz materijal takodje dovode do "remecenja" unutrashnje strukture shto opet dovodi do istog rezultata - pojave tachaka nagomilavanja napora koje ce vrlo brzo postati "izvor" male naprsline/pukotine, koja vremenom postaje malo veca, sve dok materijal ne "zine" u totalu... A onda mozhe da bude vrlo neprijatno, da ne kazhem kobno
Nadam se da cesh ipak malo bolje razmisliti o svemu, ja sam na ovom forumu prvo nauchio da je jako pametno poslushati i mishljenja i savete drugih. Ne staje sve u jednu glavu
Comment
-
-
Busene diskovi
Hvala svima na dobronamernim savetima,ali pre pet minuta sam zavrsio sa busenjem diskova.Sto se tice sheme busenja stavio sam na papir debljinu diskova,precnik,materijal,pa sam dobro razmislio i napravio shemu.Sto kaze ona narodna KO PREZIVI PRICACE !!!!!!!! Nisam pomenuo da sam alatnicar po struci,valjda sam nesto zapamtio iz skole. pokusacu sutra da pustim slike diskova,pa sami procenite.Nema smisla da se trkas sa mnom,izgubices...
Comment
-
Comment