Originally posted by alfa146ts
Zimska oprema za kola (felne i pneumatici)
Collapse
X
-
Originally posted by alfa146tspred zimu uvek kupim dve nove gume i idu napred ali nisam dosad nikad kupio zimske, stalno kupujem M+S i teraj. a u toku zime obavezno auto perem svaki cetvrti dan zbog soli i raznih gluposti. felne su alu alfine i za sada im nista ne hvali.
mada kad bi sve bilo normalno ne bi bilo lose imati zimski set guma ali......
Comment
-
-
Originally posted by CITAT KOGA?Guma sa boljom frikcijom za date vremenske uslove treba da ide nazad
za svaki pogon, podrazumeva i prednji jer je najzahtevniji manevar sa vozilom zaustavljanje-kocenje a to je jedina kombinacija razlicitih guma koja taj zahtev ispunjava.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Dakle, kad god kupite par novih guma (ako je isti tip kao i par na drugoj osovini, npr. zimske, letnje, all season...), nov par UVEK ide na zadnju osovinu.
Jedna od zabluda koja vlada kod nas, i koja se jako tesko iskorenjuje, je ta, da ako je auto prednji pogon, nove gume idu na prednju osovinu.:Cuore Sportivo:.
Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`
Comment
-
-
To menjanje dveju guma je jako loša stvar. Gume se više habaju, kola su nestabilnija..
Ali dobro ako se baš nema onda bi ih ipak trebalo staviti na pogonske točkove jer je bitan taj start po lošem vremenu, posle kod kočenja ako proklizaju letnje neće da pomognu ovaj par zimskih
Nego evo konačno ja obuh zimske gume. Htedoh Winter1 ali nema ih u dimenziji 195/50/R15 i tako posle priče sa zaposlenima u BeoGumi odlučih se za Yokohamu u ovoj dimenziji.. 7500 din ali 10% popust, besplatno pumpanje azotom, a stare letnje ostadoše im na čuvanju tamo. Skroz dobra fora kada nemate gde. 1e je mesečno po gumi.
Comment
-
-
195/50, kako to mogu da budu zimske gume ??
koji je auto u pitanju, inace.
zimske gume su uzane a visoke, mekane sa puno vazduha zapreminski.
to jest takve daje najbolje perfomanse u zimskim uslovima.
da li si i ranije zimi koristio gume tako niskog profila, ili je sada proba. kakva su iskustva odranije, ako jesi.[/quote]volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
195/50/15" JESTE jako nizak profil za zimsku gumu a prilicno nizak i ovako. Nije valjda da se proizvodi uopste takva zimska guma? Cemu to? Za sneg definitivno nije a za "zimu" mozda i jeste.
Moze "neko" da vozi na sta hoce leti. Ionako se preteruje i stavljaju nenormalno niskih guma da ne kazem neupotrebljivo niskih s obzirom na realno stanje puteva, ulica itd. Estetiku na stranu i trkacke staze i "idealne" uslove.
Za gore datu dimenziju bile bi ok za zimske recimo 65. To je inace maksimalna (zakonski) dozvoljena visina za moj auto u toj sirini. Letnja je normalno 60 a ja vozim na 65 i letnju radi komfora.
Mozda cete se smejati ali evo sta kaze belgijski zakon i ako nije tako ne prolazi se tehnicki. Auto je da vas podsetim Saab 900i.
185/60/15R
185/65/15R
195/60/15R
195/65/15R
205/55/15R
205/60/15R
Rekoh ja da je "smesno".
Najveci razlog je nosivost po gumi a onda ide to da ne sme da izviruje iz krila itd. Nista posebno. Tezak auto, visoki profil u principu.
Dobro, za sneg su drugi razlozi koje je naveo Brick. Ja zaista nemam mnogo iskustva sa tim ali tako kazu. Jako bi voleo da cujem sta kazu USA/Canada zakoni i sta se praktikuje. Pa cak, sto da ne, imamo drugare i u Poljskoj i Rusiji i oni sve znaju o tim stvarima. Eto, neka nam kazu sta znaju, sta koriste, sta su videli, sta je po zakonu.
206
Na kraju krajeva pre ces da proklizas zimi nego sto ces se zaljuljati zbog suvise visokog profila gume. Neka ni to nije vazno. Onda se pitamo za koji to sneg kad nema ni snega da se bas nesto gazi. Ocigledno da je zimska guma zimska ne samo zbog sare i gumene mase nego je vazno i da je relativno visoka. Verovatno sve zavisi od toga koliko je dubok sneg ili bljuzgavica. Razmisli koliko je to. Jel ima 5cm? Spusti metar pored gume.Zamisli da je 195/40.
Comment
-
Comment