Zamajac

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dutchman
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 741
    • Vracar centar sveta

raspitaj se samo ko to najbolje radi u gradu i ima ih nekoliko... i na njihovu preporuku dodaj josh 100-200 grama a preneseno u bezbednost mislim da je to barem 20 puta sigurnije nego njihova preporuka.... ortak na yugu ima olakshan zamajac koji se vozi vec 3 godine po gradu non stop , yugo se vrti na 9hiljada .... i josh uvek je sve ok
    Prevelika slika u potpisu!

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Pazi vamo, sa laksanjem zamajca dobijas otprilike efekat da sa svakim kilom koje skidas kao da si olaksao auto 10 KG .
      Sad vid koliko sve to ima smisla .
      Prakticno skoro da i nema odziv na performanse, vec samo kad turiras motor bez opterecenja, EVENTUALNO da mozes pomoci menjacu da saltas nesto malo brze ako je menjac sa losim sinhronima.

Skida se prvobitno iza venca gde naleze anlaser, dakle sto dalje od centra, tu je najveci efekat, uz zadrzavanje marginala sigurnosti.

Prblem pucanja dolazi sa grejanjem od lamele ukoliko se proklizava na njoj.

Sad imas cinjenice, pa odluci sam.
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Ok, ali i obican zamajac ima granicu do koje moze da se vrti.
        jedno pitanje, kakvu granicu- obrtaja?

sto zamajac ne bi mogao da se vrti i 20,000 rpm ako pilot lezaj i radilica trpe?

mislim, zasto-sta je-odakle potice ta granica ?
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Uros Piperski
          CBC Senator XXL
          • 31.01.2005
          • 2978
          • Beograd

Da, granicu obrtaja + opterecenje na tim obrtajima.
          Liveno gvodze, od kog se pravi vecina std zamajaca, je jako krto i izuzetno malo se moze deformisati pre pucanja.
          Do pucanja zamajca moze doci cisto zbog centifugalne sile, ali obicno su tu umesane i druge stvari: mehanicko (vibracije i opterecenje od korpe/lamele) i termicko opterecenje.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Uros Piperski
            CBC Senator XXL
            • 31.01.2005
            • 2978
            • Beograd

Kad smo vec kod stvari koje rotiraju velikom brzinom i sta im se pritom moze desiti...

Ovde je jasno zbog cega je ova korpa nastradala.
            Ali i bez olaksavanja korpa je mozda opterecenija od zamajca. Prenosi isti moment a ima losije hladjenje.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

Do pucanja zamajca moze doci cisto zbog centifugalne sile, ali obicno su tu umesane i druge stvari: mehanicko (vibracije i opterecenje od korpe/lamele) i termicko opterecenje.
              hm i dalje ne kapiram bas najbolje pa molim za dodatna objasnjenja.

centrifuglana sila je mala s obzirom da je zamajac iz jednog dela i vrti se relativno sporo (6000 rpm je tek 100 obrtaja u minuti).

vibracije i termicko opterecenje su poznati preduslovi pri izboru materijala i konstrukciji i oni nisu nista veci u praksi od onoga sto su imali konstruktori na stolu prilikom ispitivanja motora pre proizvodnje.

istom brzinom kao i zamajac rotira i radilica, zar nije ona izlozena vecim opterecenjima (pulsevima eksplozija) a takodje i centrifugalne sile tegova su tu daleko vise izrazene
              ??
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

Ovde je jasno zbog cega je ova korpa nastradala.
                i ja mislim, neko je namerno pokvario korpu i tako pokvarenu (izbusenu kao sir) ubacio u upotrebu sa namerom da je rasturi u delice
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Uros Piperski
                  CBC Senator XXL
                  • 31.01.2005
                  • 2978
                  • Beograd

Sile u zamajcu su mnogo vece jer je precnik zamajca veci od precnika radilice. Radilice su ili kovane ili livene od mnogo boljeg gozdja (tzv. nodularni liv kod fiatovih sohc motora).
                  Frizirani motori trpe veca opeterecenja od onih koja se predvidjaju u fabrici, zar ne? Da to nije slucaj, svi bi vozili livene klipove sa dva bara nadpritiska

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

Sile u zamajcu su mnogo vece jer je precnik zamajca veci od precnika radilice. Radilice su ili kovane ili livene od mnogo boljeg gozdja (tzv. nodularni liv kod fiatovih sohc motora).

kako god, onaj koji je konstrisao motor je to znao i imao u vidu i odabrao odgovarajuci materijal i tehnologiju obrade.
                    u praksi se ne pojacavaju sile u odnosu na one koje su bile poznate pri kosntrukciji motora. ako se fabricki zamajac raspadne ja direktno krivim fabriku i losu izradu, znaci fals proizvodnja.

...........................................
                    Frizirani motori trpe veca opeterecenja od onih koja se predvidjaju u fabrici, zar ne?

da i nanovo se konstruisu i nanovo se proracunavaju materijali za predvidjena opterecenja. zar ne?
                    onaj ko konstruise frizirani motor pa to lose uradi je valjda njegova greska/neznanje a fabrika sa tim nema nikakve veze kako ja razumem te stvari oko konstruisanja novih motora.

Da to nije slucaj, svi bi vozili livene klipove sa dva bara nadpritiska
                    ne pratim poentu, fabricki se ugradjuju standardno u motore kovani klipovi i naravno da mogu da istrpe sve predvidjeno. ako je prica o fabrickim turbo motorima nije nikakav problem da klipovi izdrzavaju natpritisak stotinama hiljada kilometara.

samo neki to urade kvalitetno i sa znanjem a neki ne, i posledice su razlicite.

a onaj ko pravi motor za 2 bara on sam i bira materijal koji je adekvatan postavljenim ciljevima upotrebe.

ne vidim zasto bi dobro konstruisan motor kvalitetno izradjen imao bilo kakav problem sa opterecenjeima i brojem obrtaja.

jedino sto znam da bez para nema kvaliteta ni izrade ni konstrukcije a da sa porastom zelja tipa natpritiska drasticno rastu oba zahteva prilikom konstrukcije motora.

ili sam nesto fals skapirao
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Uros Piperski
                      CBC Senator XXL
                      • 31.01.2005
                      • 2978
                      • Beograd

Hmmmm...
                      sad ne znam da li se razumemo

samo hocu da kazem da ne mozes da uzmes jedan uno turbo na primer i povecas mu nadpritisak na 2 bara a da ne promenis klipove, zar ne? Ti klipovi su konstruisani za taj motor i s obzirom na stepen sigurnosti mogu da izdrze malo povecanje snage. Ali ako preteras oni ce da puknu jer nisu predvidjeni za to.

Isto vazi za zamajac. Napravljen je za odredjen broj obrtaja i opterecenje i ako previse povecas te parametre deo ce da otkaze.

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

DA ali ovo pucanje korpe je doslo konkretno od olaksavanja i oslabljivanja koje je nestrucno uradjeno
                        To date there has never been a faster car built for the public road and,
                        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Uros Piperski
                          CBC Senator XXL
                          • 31.01.2005
                          • 2978
                          • Beograd

Ma korpu smatrajte spamom

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Ja sam mozda lose informisan, ali koji to automobili (osim naravno, retkih sportskih i navijenih verzija nekih modela auta) serijski imaju kovane klipove?
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• BOOST
                              Founder - Admin od Začetka
                              • 29.09.2004
                              • 8726
                              • Gislaved//Sweden
                              • SAAB 9000 AERO R; SA

Volvo 240T
                              SAAB 900T 8v 78-82
                              Omega Lotos 3.0

itd.. mali broj uglavnom starih verzija kad nije bilo kontrole combustion procesa.
                              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                              move your mind

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Pa da, mada ja slabo da sam cuo da koji danasnji model (osim M3 CSL, Honde S2000, i tako slicne egzotike) ima kovane klipove STD, malo su skupi? Pretpostavljam da sad nema ni potrebe osim kod ekstremnog navijanja motora, bas zbog bolje kontrole sagorevanja/detonacija?
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X