Zeleno svetlo daje prednost i jednima i drugima, ali tu je znak koji jasno pokazuje prednost. Da nema znaka "crveni" bi imao prednost, ali u ovom slucaju dileme nema. Postoji mnogo ovakvih raskrsnica, ali su obicno bez semafora jer je prvenstvo jasno iskazano, ali je ovde verovatno slucaj sa vecim protokom vozila, pa semafor stoji iz tog razloga, ali je nelogicno da u isto vreme pali zeleno jer u tom slucaju semafor postaje suvisan (ne vrsi osnovnu funkciju).
Koliko znam, znakovi ne važe kada semafori rade, zar ne?
Ni ja nisam najsigurniji, zato pitam. Zeleni smer bi zaistra trebalo da ima prednost, ali pitanje je da li je signalizacija odgovarajuća. Ja mislim da nije.
Pa nisam bas siguran da znakovi ne vaze kada semafori rade, primeri, ogranicenje brzine, obavezan smer, zabranjeno skretanje, pa i ulica sa prvenstvom prolaza...
pa to ti je slicno samo bez semafora, skretanje na pancevacki most iz 29.novembra(samo bez semafora, dodaj semafor i dobio si raskrsicu)...ko bi rekao da oni koji skrecu imaju prednost, meni totalna nelogicnost...ali ima ih mnogo...
...odnosno znakovi vaze kad semafori ne rade. znakovi kao STOP, znakovi za prednost i slicni nakaceni na sam semafor, iznad. dodje mu na isto ali treba i tako gledati.
inace, ako je crveni toliko ispred koliko si ti nacrtao, onda nije bilo potrebno utvrdjivati prednost. ode on ispred, zeleni iza i mirna bosna.
U pravu si za semafor, on ponistava vazenje znaka, kao i sto saobracajac ponistava vazenje semafora! U tom slucaju prvenstvo se odnosi na prvenstvo prolaza desne strane. Ali posto je to potpuno suprotno od znacenja znaka, dolazi se do zakljucka, da nesto sa semaforom nije u redu!
Kada vec pominjemo Pancevacki most, on moze da posluzi kao dobar primer. Zamislite situaciju sa semaforima na toj raskrsnici. Jedina logicna uloga tog semafora bi bila da zaustavi vozila koja idu na most da bi propustila vozila koja idu iz suprotnog pravca a inace nemaju prvenstvo. A situacija koju si ti predstavio je nelogicna iz razloga sto semafor ne moze da pokazuje zeleno i jednima i drugima istovremeno! (ako je to tako onda treba zabeleziti i poslati redakciji SAT-a pa da se uradi nesto po tom pitanju
Ček polako , jer ima neke veze ako je znak iznad semafora? Deki?
@Black što znači da onda crveni ima prednost?
PS. Ne provociram ništa, samo tražim rešenje ... Mislim da je neko olako hteo da kaže da zeleni ima prednost tako što je samo okačio znak, ali ako ima nešto u onome što deki kaže da znak stoji iznad semafora, onda je to druga priča.
ne, ja ne kazem da crveni ima prednost, cak naprotiv, nego samo taj znak mi dodje kao pomoc semaforu, da bi ljudi koji tu prolaze prvi put znali da su na ulici sa prvenstvom prolaza(hipoteticki)
Comment