Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • exotica
    CBC Početnik
    • 17.07.2009
    • 5
    • Beograd

Re: Gume - po ko zna koji put

Potreban mi je savet za kupovinu letnje gume.
    Velicina je 185/65 R15. Najbitnija mi je bezbednost. Normalno vozim i ne prelazim 140 km/h. Sa njima cu preci ove sezone oko 10-13.000km. Inace, na koliko zaista treba menjati gume?
    Mislim da je cena do 6.000 za ovu velicinu ok, videla sam na sajtu one web prodavnice da za taj novac moze da se kupi
    DUNLOP 185/65 R15 SP 30 88T TL
    BARUM 185/65 R15 Bravuris 88H
    FIRESTONE 185/65 R15 Multihawk 88T
    COOPER 185/65 R15 ZEON XTC 88H
    DUNLOP 185/65 R15 SP STREETRESPONSE 88T
    MICHELIN 185/65 R15 ENERGY E3A 88T MO
    MICHELIN 185/65 R15 ENERGY SAVER 88T GRNX S1
    MICHELIN 185/65 R15 ENERGY SAVER GRNX 88T

Koju mi vi preporucujete?
    Sad, znam da treba da se obrati paznja na hiljadu nekih stvari, tipa kada je proizvedena guma, gde je proizvedena isl, ali malo mi je konfuzno sve sto sam procitala. I gde mogu da se nadju te gume koje su proizvedene u zapadnoj evropi isl? I da li su gume jeftinije u inostranstvu? I koliko okvirno kosta ugradnja, uvek to zaboravim?
    Hvala vam unapred i izvinite zbog silnih pitanja, ali sta da radim kada se ne razumem

Comment

• Dalibor Vukić
      CBC Senator
      • 08.09.2009
      • 279
      • Beograd

Ako želiš bezbednu vožnju, gume se menjaju kad siđu ispod 4mm šare ili pređu 5 godina starosti. Montiranje+ventil+balansiranje+punjenje azotom kreće od 400din po točku. Ja prednost uvek dajem Michelin-u, jer sam generalno sa njihovim gumama najviše zadovoljan, ali je sve stvar subjektivnog mišljenja, nećeš pogrešiti ni sa Goodyear ili Dunlop gumama.

Comment

• Vocko
        CBC Senator XXL
        • 25.04.2005
        • 4556
        • nBGd

Pre 10ak dana sam kupio nove Dunlop Sport MAXX kod naseg cenjenog clana Ivancho-a. Jako sam zadovoljan odnosom prema musteriji i samim radom radnika pri zameni tockova. Obratili su paznju na neke detalje, pri montazi tockova, koje drugi vulkanizeri obicno primete, tek, kada nisu u mogucnosti da postave tocak na auto.

Presao sam nekih 500njak kilometara na ovim gumama, u dimenziji 205/45/R16, i moram reci da sam do sada zadovoljan. Presao sam sa 185/65/R14 i oseca da je auto tvrdji, ali ne u toj meri neudobniji koliko sam isprva ocekivao. Izuzetno dobro drže po suvom, mada ih nisam forsirao do njihovog maksimuma, posto vesanje automobila to ne dozvoljava, iako se oseti da imaju mekši bok od Potenza RE720 koju sam pretprošle godine vozio. Po mokrom takođe drže solidno i oseti se trenutak kada počinju da gube kontakt sa podlogom (naravno za ovo je zaduženo i samo vešanje), pa je korekciju moguće uraditi brzo i lako vrši. Prolazak brzinom od, oko, 90kmh, kroz bare, nije problem, jer guma vrlo brzo izbaci višak vode i nema osećaja lebdenja.
        Nisam stigao da ih vozim po autoputu duži period vremena, ali par puta sam se zadesio na Obrenovačkoj magistrali i nisam primetio dodatnu boku unutar kabine koja dolazi od guma. Moram napomenuti da Winter1 nije tiha guma.

Ako uporedim ovu gumu sa Potenzom što se tiče voznih performansi, mislim da je malo lošija, ali... Potenza je posle 15ak hiljada kilometara bila zdrava za zamenu (to je u mom slucaju jedna, maksimum jedna i po sezona) i bila je bučnija. Nadam se da će ovaj Dunlop izdržati više od toga. Mada bi po komentarima po Internetu trebao da izdrži oko 30k km, što mi je više nego prihvatljivo.
        Ukupni utisak je veoma pozitivan i mislim da nisam pogrešio sa izborom gume, kao ni izborom mesta gde je guma kupljena.

Svaka preporuka za servis UNO.

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

mali off...kako znas da ima meksi bok i sta to znaci, da te gume nisu za jurcanje ili?

Comment

• Vocko
            CBC Senator XXL
            • 25.04.2005
            • 4556
            • nBGd

Mozda sam se pogresno izrazio, ali mislim na to da kada ulazim velikom brzinom u krivinu ili pri jakom kocenju pred ulazak u krivinu osetim kao da guma "radi". To se najvise oseca ako imas jako tvrdo vesanje tj osecas kako guma "radi", ali sve dok ne pusta podlogu to je ok, ipak je guma u pitanju koja se deformise i rasteze pod pritiskom tezine automobila, a ne drvo

Moze da se jurca sa Sport MAXX, ali Sport MAXX TT je sigurno bolja za to. Ima kevlarski ojacan bok i nosi ZR oznaku. Njih sam prvobitno i hteo da uzmem, ali mi je nesto iskrslo i nisam mogao da sacekam da stignu.

Comment

• Grumpy
              CBC Veteran
              • 30.10.2009
              • 151
              • Cartolle, Cattaro bay
              • Meriva B, BMW 520d

Originally posted by levca5
              Evo posle duzeg razmisljanja uzeo sam danas letnje gume FULDA Carat progreso 195/60/15 za moju Alfu 147 (doduse i malo ma vulkanizer ubedjivao), ali sam se bogami debelo razocarao. Guma je poprilicno bucna, tvrda, tako da se cuje svaki udarac na neravninu, tako da sve u svemu nisam zadovoljan. Moram reci da sam na Astri postavio TIGAR HITRIS istu dim-ju i verovali ili ne, ovo je bre GUMETINA za FULDU. Pustite price da je to "samo" Tigar, te nije kvalitetna, itd. al za ovu Fuldu je stvarno guma - i manje bucna i udobnija, tako da Vas molim da imate malo vise respekta prema ovoj gumi jer smo je dosta nagrdili na svim forumima.
              POZZ, Srdjan

Srdjane, imao sam tu nesrecu da sa prethodnim autom (fabia karavan) i sadasnjim (vectra c karavan) dobijem i Tigar Hitris.
              Sacekaj prvu kisu, pa nam reci kako koce i drze u krivini. Mada ja verovatno nisam dobar za preporuku guma, vozim kao manijak ponekad, a auto mi ima toni i po. Pa jos hocu da drzi 100 u krivini

Na fabiu je brze bolje montiran Energy E3A, a na Vectru Primacy HP (provereno dobro ide i po mokrom i suvom), do sada nisam imao prilike da vidim cemu sluzi ABS, dok je kod Hitrisa radio cesto, i po suvom.

pozz

Comment

• Anjamen
                CBC Član
                • 30.11.2005
                • 29
                • Beograd

Originally posted by doktor79
                Koje gume izabrati od ove tri? Uzimam ih u velicini 205/55 R16.

Goodyear Efficientgrip
                Goodyear Optigrip
                Dunlop SP FastResponse
                Šta bi na kraju?
                Isto pitanje i mene muči.

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

A na primer Goodyear EXCELLENCE!?
                  Cuo sam da je Efficientgrip imao neku gresku dal na sari...ne secam se tacno. To moze Ivancho da nam kaze, kao i same razlike izmedju ova tri tipa guma marke GY!

Comment

• Puzo81
                    CBC Senator XXL
                    • 04.08.2009
                    • 687
                    • Novi Sad/Prijepolje

Originally posted by markofpi
                    Cuo sam da je Efficientgrip imao neku gresku dal na sari
                    Mislim da si pogresno cuo

Opet se javljam,presao oko 1600km s Efficientom,guma za svaku preporuku,na suvom kopa,po kisi nema akvaplaninga,u krivinama fantasticno drzi...jedina primedba je da je nekih 10% tvrdja i bucnija od Michelian Energy E3B ali cini mi se da bas zbog toga lepse lepi u krovini i nema onog osecaj "klizanja"kao sa Energyjem

Jos jednom hvala Ivanchou za preporuku i clanu SubicD-u na inzvarednoj usluzi i azurnosti u nabavci i montazi,5+

Comment

• Anjamen
                      CBC Član
                      • 30.11.2005
                      • 29
                      • Beograd

Stavio EfficientGrip, valjda je šara dobra pu, pu pu.. što se kaže!

Comment

• markofpi
                        CBC Senator XXL
                        • 27.07.2006
                        • 1552
                        • Bezanijska Kosa

Originally posted by zopu81
                        Originally posted by markofpi
                        Cuo sam da je Efficientgrip imao neku gresku dal na sari
                        Mislim da si pogresno cuo

Opet se javljam,presao oko 1600km s Efficientom,guma za svaku preporuku,na suvom kopa,po kisi nema akvaplaninga,u krivinama fantasticno drzi...jedina primedba je da je nekih 10% tvrdja i bucnija od Michelian Energy E3B ali cini mi se da bas zbog toga lepse lepi u krovini i nema onog osecaj "klizanja"kao sa Energyjem

Jos jednom hvala Ivanchou za preporuku i clanu SubicD-u na inzvarednoj usluzi i azurnosti u nabavci i montazi,5+
                        Izvinjavam se na pogresnoj informaciji, mislio sam Exellence ali nebitno. Btw, danas sam uzeo dve GY Efficientgrip [a cu videti kako se ponasaju. Inace gum je sveza DOT 0910, a pise da je made in France.

Comment

• Laguna 2002
                          CBC Senator
                          • 13.12.2009
                          • 297
                          • Bačka Palanka

Koja cena ?

Comment

• doktor79
                            CBC Početnik
                            • 10.11.2009
                            • 6
                            • Srbija

Originally posted by Anjamen
                            Originally posted by doktor79
                            Koje gume izabrati od ove tri? Uzimam ih u velicini 205/55 R16.

Goodyear Efficientgrip
                            Goodyear Optigrip
                            Dunlop SP FastResponse
                            Šta bi na kraju?
                            Isto pitanje i mene muči.

Moj izbor je pao na Dunlop SP FastResponse.

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Originally posted by Laguna 2002
                              Koja cena ?
                              Nije mi racun pri ruci pa ne mogu precizno odgovoriti ali recimo oko 8400din po komadu sa sve montazom/demontazom i balansiranjem.

Comment

• Miha
                                CBC Veteran
                                • 16.06.2006
                                • 150
                                • Beograd

Ima li neko iskustva sa Kleber DYNAXER HP2 gumama?
                                ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
                                Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

Working...
                                X