Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mb12
    CBC Senator XXL
    • 06.11.2006
    • 640
    • Vrbas
    • Mazda 626 2.0 TD

Re: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

E da...kako bi tu gumu, tj taj tip mogli klasifikovati? Nije da je baš simetrična? Verujem da radi isti posao kao ta guma što si ti bio postavio u slikama, samo što nema te pravolinijske šare.

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

ustvari ne, u pravu si, ovo je bas asimetricna i moze da se montira bilo kako... to je to
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• bili
        CBC Senator
        • 13.11.2007
        • 208
        • NS

Dunlop SP sport 01, ima oznaku OUTSIDE i to sa one strane na kojoj su dva ravna kanala. Montirano izgleda ovako

Imao je, što kaže Zverko, stvarno dobra guma.
        VW über alles.

Comment

• Srdjan
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 2416
          • Bajina Basta/Beograd

A jel imao ko Dunlop Fastresponse?
          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Originally posted by bili
            Dunlop SP sport 01, ima oznaku OUTSIDE i to sa one strane na kojoj su dva ravna kanala. Montirano izgleda ovako

Imao je, što kaže Zverko, stvarno dobra guma.
            Igramo se Photoshopa, a? Ne pricajte svasta. Asimetricnu gumu nije moguce montirati da stoji ovako kao na citiranoj slici, osim ako ne postoji guma za levu i desnu stranu, a naravno ne postoji. Zarotirajte u glavi jednu od ovih guma iz citirane slike, stavite jednu pored druge, pa vidite na sta to lici.

Asimetricne gume imaju oznaku OUTSIDE i INSIDE, i ako se montiraju postujuci to pravilo, jedini ispravan i jedini moguc nacin kako stoje na autu je upravo ovaj, sto Zverko rece da ne bi valjalo, odnosno bas ovako:

Nemojte da vas zavara pravac u kom se pruzaju sare na spoljnoj ivici, prema vani ili unutra, to je kod asimetricne gume nebitno.
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• bili
              CBC Senator
              • 13.11.2007
              • 208
              • NS

OK. Pogrešio sam. Treba ovako

Samo moderatoru ne priliči stav tipa: Igramo se Photoshopa, a?
              VW über alles.

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

sali se 206 naravno...

da, reko sam da ne bi valjalo jer sam sumnjao u svoju pricu zbog dorine i mb12 price tj zbunili su me svojim teorijama. sad bas gledam slike na mom oglasu gde prodajem te gume. to je to i to je tako, zasto, nem pojma ali znam da je guma fantasticna. isti slucaj je i sa hitrisom...

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Pa igrao si se Photoshopa, zar ne?

Tako je, moderatori i administratori su automati bez prava na emocije, komentare, ulaske u raspravu, polemiku, razmenu misljenja, i slicno. Svi ostali korisnici mogu raditi sve ranije navedeno. Ponekad se potkrade neki bag u programskom kodu pa ponekad odvalimo ponesto sto nam ne prilici.

Salim se, zasto ste odmah ozbiljni?

Comment

• Sgt Eversmann
                    CBC Početnik
                    • 08.12.2009
                    • 5
                    • Beograd

Pozdrav!

Tip mojih guma je Dunlop 195/60 R15 SP 2020E 88H, a ne Dunlop Signature kao sto sam mislio (skleroza, sta ćete...).

Ovo gore nisu moje gume vec sam sliku našao na netu, ali to je to (sada stvarno ).
                    E sad, na bočnoj strani stoji oznaka u obliku trougla sa slovom D unutar nje (ispred natpisa DUNLOP). Moja je pretpostavka da se radi o pravilnom smeru obrtanja guma, ali možda i grešim. Kao što se vidi sa fotografije,gume nisu baš simetrične (mislim na odlivne kanale sa strane) a takođe nisam uočio nikakvu oznaku OUTSIDE na njoj, sem pomenutog znaka usled kojeg se pojavio crv sumnje.
                    Gledano spreda šare na desnoj gumi su Copy-paste šara leve gume, tj. ono što je kod leve unutrašnja to je kod desne spoljašnja strana. Asimetrija šara nije velika, a ja sam laik za pneumatike.

Maločas sam sa strane uslikao zadnji levi točak, i to izgleda ovako:

Comment

• bullet
                      CBC Veteran
                      • 26.05.2008
                      • 115
                      • Beograd

To je Dunlopov logo ne smer rotacije i gume su odlične pogotovo na mokrom.

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

a zasto mislis da su dve naopako montirane posto te gume kako god stavis i na koji god tocak one stoje isto...

Comment

• Sgt Eversmann
                          CBC Početnik
                          • 08.12.2009
                          • 5
                          • Beograd

Originally posted by zverko
                          a zasto mislis da su dve naopako montirane posto te gume kako god stavis i na koji god tocak one stoje isto...
                          Apsolutno si u pravu!
                          Inicijalna kapisla je bila to što sam Dunlop logo (kako kaže Bullet) zamenio sa pokazivačem smera rotacije, pa sam pomislio da nešto nije u redu. Da bi šare na desnoj i levoj gumi bile "kao u ogledalu" morale bi da budu napravljene posebno za desnu i posebno za levu stranu vozila.

Comment

• mb12
                            CBC Senator XXL
                            • 06.11.2006
                            • 640
                            • Vrbas
                            • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by zverko
                            da, reko sam da ne bi valjalo jer sam sumnjao u svoju pricu zbog dorine i mb12 price tj zbunili su me svojim teorijama...
                            Mozda nisam bio dovoljno eksplicitan u mom primeru, ali mislio sam na ovakav tip montiranja guma kada sam objasnjavao:

Samom logikom, jedna guma uvek se bolje ponaša na mokrom kolovozu, nego druga ( konkretno za ovaj tip šare ). Ako bi sa ovakvim rasporedom guma, osovina se kretala od posmatrača, guma na desnoj slici bi veoma efektivno izbacivala vodu iz šara, dok guma na levoj slici bi skupljala vodu. U tom primeru, guma na levoj slici ( a i u tom primeru na levoj strani ) bi mnogo teže izbacivala vodu, i samim tim, kao što sam rekao, nekom običnom logikom, zaključujem da bi imala lošiji kontakt ako se nedaj bože ukomponuje brzina i baretina na putu...

E sad, možda kod ove šare logika ne igra nikakvu ulogu. Verovatno je da je odlična guma u pitanju, po suvom uopšte nesumljam u njen kvalitet. Ali ako je u pitanju dosta kiše, već postajem sumnjičav.

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Postajete sumnjicavi u vezi same koncepcije tehnologije koju su smislili inzinjeri vodecih svetskih kompanija u polju proizvodnje guma?

Da li mislite da se radi o diletantima, ili da su izbacili novu tehnologiju i dizajn guma koji je po karakteristikama losiji nego ranije varijante? Ili da se cela tehnologija lezanja gume na kisi svodi na to gde i na koji nacin idu sare?

I sad ispade da ako je neko od nas sumnjicav da to ne valja, samo zato sto ne razume kako radi a polemisemo celu stranicu teme kako se guma uopste montira - a sa druge strane razvojni tim medjunarodne korporacije koji kaze montiraj tako i tako i to ce da radi, i ocigledno je tako - o cemu se bre tu radi?

Uostalom, cela poenta asimetricne sare je da pomiri nepomirljivo i da izvuce najbolje iz dva sveta - performansi na mokrom i suvom, jer jedno neizbezno kompromituje drugo. Asimetricne gume efektivno kombinuju 2 razlicite sare, odnosno dizajna gume, i koriste se uglavnom kao gume visokih performansi. A proizvodjac podrazumeva da znate sta hocete i sta trazite od gume. Tako da poenta asimetricne sare nije da poveca sposobnost drzanja na suvom u poredjenju sa obicnom gumom koja nije high performance - poenta je da se zadrze vozne karakteristike high performance gume i da se poboljsaju karakteristike takvih guma na kisi. HP gume su na kisi bile katastrofa, a odlicne po suvom - asimetricne gume pruzaju zadrzavanje karakteristika HP gume po suvom uz povecanje njene efikasnosti na mokrom, koja je ranije bila znatno umanjena kod ranijih generacija HP guma sa simetricnom sarom.

Danas necete naci maltene nijedan dizajn HP guma koji nije asimetrican.

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Ma Zverko stalno nešto muti...
                                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X