Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Puzo81
    CBC Senator XXL
    • 04.08.2009
    • 687
    • Novi Sad/Prijepolje

Re: Gume - po ko zna koji put

Par zapazanja o Fuldi Cristal Montero 3 175/70 R13 79T

Posle 1963km prevezenih od 15.12.'09 do danas,put NS-RU-SA-VA-UE-PP(uskoro),PP-BP,PV-Zabljak,PP-PB (od kojih je 80% po snegu i 20% suv asfalt) mogu da kazem sledece:

-Kombinacija nove zimske na pogonskim(Fulda CM3)+nove letnje nazad(skoro nove Mich Energy E3B) je dobra al da se ne prelazi 60-90km/h na utabanom snegu.Prelazenje iz trake u traku ako se manje-vise brzo uradi bice propraceno voznjom koja ce liciti na hod kera!U krivinama (tipa penjanje na Divcibare(Kaona) ako se brze uleti u krivine od 65-85stepeni zadnji kraj ce odleteti samo tako al moze se iskontrolisati uz kontru.Moj savet je obavezno sve 4 nove zimske i kud koji mili moji.

-Nagib od negih 10% uz duzinu 200m,snega debljine 10cm i skoro neutabanog savladao sam bez muke.Buraz s gnojem 4 tdi i dve godine starim Winterama nije mogao savladati isti.Prvi put sam se smejao VW-u i njegovoj nemoci uprkos 100hp

-Cisto radi eksperimenta na istom nagibu rotirao sam gume i stavio letnje/pogonski,fulda nazad.Nisam mogao da krenem iz mesta uprkos novoj sari na Michelinkama,slajfao je do besvesti.Znaci letnje na pogonskim KATASTROFA.

-Na drugom prilaznom putu,isto s usponom ali manjim dje su klinci napravili stazu za sankanje nisam mogao mrdnuti s Fuldama.Tik ispod rastresitog snega bio je led koji je zesce bio stvrdnut zahvaljujuci vecernjem polivanju vodom na -15 .Klincima je ovo slajfovanje bila zesca zabava.Posle "na jedvite jade" predjenih metar i po pri vracanju unazad proklizao sam i preprecio se na 3m sirokom puteljku.Sreca nije bilo nekih kapija,zica,ograda jer bi sigurno rokno.Znaci ako je led dzaba vam i njaskuplje zimske gume.Jedino lanci ili gume sa spajkovima mogu pomoci.

-Na utabanom snegu,onoj bljuzgi,Cristal M3 pri kocenju su se pokazale extra

-Pri polasku na semaforima bez problema se nadjem ispred svih

-Na suvom asfaltu kad se predje stotka buka je malo jaca u odnosu na letnje ali ni primaci onoj buci koje su mi Wintere pravile prethodne 4 godine

-Iako je mozda nevazno al zestoko me nerviraju zaglavljeni kamencici i sitna rizla izmedju lamela na Fuldama

Sto se tice Fulde Cristal Montero 3 opravdala je moja ocekivanja a i potvrdila iskustva mnogih drugih sa raznih foruma koji su je kupili.
    Ako se obistine tvrdnje da ce snegcina trajati do aprila bez razmisljanja cu kupiti u januaru jos dve i montirati ih nazad.Ako planirate penzionerski voziti kombinacija zimske/letnje je ok ali sve 4zimske su pun pogodak.

p.s.Na putu VA-Divcibare,deo sa lepim krivinama,15.12 pri brzini od 80na sat na ulasku u blagu krivinu ulevo tako me je brzo pro****o Subaru Forester da se corsica zaljuljala.Pomislio sam da proklizati i udariti u metalnu bankinu al zimske gume na njemu(99%) i simetricni AWD su ucinile da se samo poklonim i sanjam o nekomSUBARUU

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Da li neko zna nesto vise da mi kaze o gumama Dayton d210...prodaje ih Radulovic d.o.o...u mojoj dimenziji 185/60r14 cena je 4513din,malo vise od barum bravurisa i tigar hitrisa...nasao sam da je americki proizvodjac koji radi pod okriljem bridgestona...za preporuku ili ne

Comment

• izida
        CBC Član
        • 02.07.2008
        • 21
        • beograd

jel moze neko da mi preporuci neku gumu do 5000 din,a da nije samo za zimu,znaci neka univerzalna varijanta.
        hvala.

Comment

• Ivancho
          CBC Veteran
          • 11.02.2008
          • 199
          • Vracar - Zemun

ukoliko navedes dimenziju koja ti treba , mozemo da probamo

Comment

• izida
            CBC Član
            • 02.07.2008
            • 21
            • beograd

opel astra g 1.6 8v 185/60/R15

Comment

• Miha
              CBC Veteran
              • 16.06.2006
              • 150
              • Beograd

Koliko ja znam Astra G koristi 185/65 R15 ili 195/60 R15, a ne 185/60.
              ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
              Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

I ja sam na astrama vidjao uglavnom dimenziju 195/60r15. 185/60 je mnogo nisko za nju.
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• kuzmar
                  Moderator
                  • 18.12.2009
                  • 783
                  • Lazarevac
                  • Pezo 207 1.6 HDI

Moze li neko da mi preporuci 215/65R16C? Znaci u pitanju je kombi program. A jos kada bi neko rekao cenu i gde bi to moglo da se kupi na odlozeno cekovima (jbg, trebaju mi sve 4 a ono sto sam se do sada informisao izadje minimum 48.000 do 50.000 za sve 4.
                  www.paluba.info

Comment

• izida
                    CBC Član
                    • 02.07.2008
                    • 21
                    • beograd

jeste 195 , moja greska,dajte neki predlog...

Comment

• Ivancho
                      CBC Veteran
                      • 11.02.2008
                      • 199
                      • Vracar - Zemun

Originally posted by izida
                      jel moze neko da mi preporuci neku gumu do 5000 din,a da nije samo za zimu,znaci neka univerzalna varijanta.
                      hvala.
                      A da je pritom AllSeason guma, to je nemoguce. Sava Adapto se ne pravi u dimenziji 195/60R15, GoodYear Vec4seasons dosta izlazi iz tvoje cenovne kategorije.... po tvojim kriterijumima, jedino da negde nadjes Tigar Winter1 i da vozis cele godine. Sto ja NE preporucujem!

Comment

• izida
                        CBC Član
                        • 02.07.2008
                        • 21
                        • beograd

a jel ima tigar neku AllSeason gumu i koliko ona kosta,ima cale neku kombinaciju u firmu za tigar gume na odlozeno?

Comment

• Ivancho
                          CBC Veteran
                          • 11.02.2008
                          • 199
                          • Vracar - Zemun

Nema, Tigar pravi samo ili Letnje ili zimske gume. Jedino da kombinujes zimske napred letnje nazad, pa po sezoni da ih menjas napred-nazad

Comment

• izida
                            CBC Član
                            • 02.07.2008
                            • 21
                            • beograd

a od koje spoljne temperature treba stavljati letnje gume na kola? razmisljam se da onda uzmem 4 letnje gume,nije mi jasno sta bih dobio tom kombinacijom 2+2 ako sam kazes da NE preporucujes da vozim na Winter1 cele godine

Comment

• Puzo81
                              CBC Senator XXL
                              • 04.08.2009
                              • 687
                              • Novi Sad/Prijepolje

Kad predje 7 stepeni a to ce kako kazu biti tek u aprilu (u stvari i nije mnogo za mesec i po,dva).

Ako ne ides nedje van grada bolje ti je letnje da kupis jer je sara na novim 8mm.A ko ides ona 2+2 s tim sto kad predje 7 stepeni preporucujem da zamenis te zimske dve sa dve letnje.

Ni pod razno sa Winterama kad predje 7 stepeni sem da ides 50 na sat.Prosle god zamalo nisam imao udes kad su me bacile Wintere (bile samo napred) u krivini,temperatura je bila + 15.Premekane su (normalno) i lako se ugibaju.

Comment

• markofpi
                                CBC Senator XXL
                                • 27.07.2006
                                • 1552
                                • Bezanijska Kosa

Ima li neko iskustva ili neki info o Tigar Syneris gumama!? Trenutno na autu imam 4xWinter1 i sa njima sam i vise nego zadovoljan pa tako zelim da i za letnje gume poverenje ukazem Tigru.

Comment

Working...
                                X