Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Na Nubiri imam zimske gume Winter1 i lepo su me izvlacile ove zime. Mekane su, udobne, lako se voze, nisu bucne....

E, sad, treba mi set za leto (tacnije period van zime) i trebao bih da kupim nesto tokom Marta, najkasnije pocetkom Aprila.
    Dimenzija je 185/65/14, vozim mnogo kilometara, ali nikad ne prelazim 170km/h ni na auto-putu. Bitnije mi je da, recimo, ima ojacane bokove, da dobro koci i drzi dobro u krivini, da ne kliza i ne skripi nego da li ima najbolje ubrzanje u klasi. Po regionalnim putevima idem koliko uslovi dozvoljavaju.
    Treba mi dobra guma koja ce izdrzati bar dve sezone, a da nije preskupa.
    Vozio sam tg621, tg635 i onako sam zadovoljan, nista narocito.. izdrzale 40K jedva. Primetio sam da moram da ih napumpam vise od preporuke proizvodjaca, kao da su zimske.

Nesto u klasi ~4K din odokativno. Kakve su ove nove Hitris, Rotex ?
    Nekad sam imao i set zimskih i letnjih Kumho guma i bio jako zadovoljan, no dosta se promenilo od tad..
    Gospodja vozi Continental, ali to je mnogo skupo za moj tenk.

Dosta toga pise o gumama na CBF-u i procitao sam vecinu (ne bas sve) ali opet ne nadjoh odgovor... a i tematika je promenjiva...

Otvoren sam za misljenja, predloge....
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs
  • Rayli
    CBC Veteran
    • 17.12.2006
    • 125
    • Bajna Basta

Ja sam danas montirao BARUM BRAVURIS u dimenziji 195/55/15 cena 6200 kom. Malo sam danas vozio i primetio sam da nije bucna uopste!!!

Comment

• Vocko
      CBC Senator XXL
      • 25.04.2005
      • 4556
      • nBGd

Tigar za izvoz (rotex, cini mi se) ima moj cale na njegovoj Mazgi i koliko sam primetio tokom voznje po suvom/mokrom na temperaturama iznad 0 su skroz ok. Ne secam se da su mnogo zavijale kada sam naglo ulazio u krivine, na brzinama preko 140 takodje nisam primetio neke gubitke sa povrsinom, ali sam vozio samo par puta preko te brzine, uglavnom sam oko 100-120 i tu su sasvim ok i pri naglom kocenju nisam proklizavao, a i cale je vrlo zadovoljan. Ovo im je sada druga sezona.

Na temp ispod 0 otvrdnu i ne volim uopste da vozim caletov auto, jer jako lako prokliza.

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Mozda neki model Klebera, ja uzeo par i prezadovoljan sam!!!!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Dakle, moram da kupim 4 komada, i ne daje mi se vise od 20K din za gume, balansiranje, centriranje.... Zato tipujem na Tigar
          I u slucaju, ne daj Boze, nezgode, lako se nabavlja ista...

@Vocko: Koja Mazda tj, kolika ?! Koliko znam Rotex je pravljen za klasu Corse, Punta.. moj tenk ima oko 1250kg.
          'Aj', poteraj je 140-150 pa vidi kako se ponasa ?

@Rayli: 6200 mi je malo mnogo, pa jos puta 4 pa jos.... ne sumnjam da valja

@Eon: Koji Kleber, koliko para, kako se ponasa...

Jesam dosadan ?

prolupator.mojblog.rs

Comment

• GT
            CBC Senator XXL
            • 01.12.2006
            • 337
            • Beograd

Pazi ovako u istim smo vnimago...

Ja sam danas trazio isto sve 4 gume za sebe i nasao Barum Bravuris 195\55\15 za 6070 dinara, a 195\50\15 za 3700 dinara i jedino sto me je mucilo je sto nisu imali sve 4 nego samo tri, pa moram da cekam! Istina Alfa mi je preniska i sa ovim 55 profilom, sta li ce se desiti kad stavim 50... Cistac snega! E sad teska je 1240 kg, ne znam kako ce se to odraziti na ovaj 50 profil...

Nudili su mi Hitris jer je nova guma i kao dobra je, za 6k i nesto taj 55 profil, opet mnogo para za mene koji cu da overim neku rupicicu i napravim joj 00, znaci sto jeftinija, a drzace ona put sve dok ga ja drzim, za buku se mnogo i ne brinem, posle ovih mojih celevenki ce sve da mi peva kao uspavanka!

Ta tvoja dimenzija bi trebalo da bude u ovoj nekoj ceni, mozda koji dinar gore ili dole! E sad, to je bez montiranja i ostalih centriranja i gluposti, bar kod Adama gde sam ih danas gledao...

Onda nudili su mi Sava gume, ali opet nista mi to nije znacilo, sve je od 5k pa navise! Barum je nekako najisplatljiviji, a nisam cuo da se neko zalio (mislim u poredjenju sa ocekivanjima od iste)!
            "Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Ma, ne smem da menjam dimenziju, gume su dovoljno male, pa jos ako uzmem i niske, a auto velik.....

Taj Barum za 3700 mi je sumnjiv ?!

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Laki GSi
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2006
                • 2426
                • Beograd-Vozdovac

Prolupali,uzmes lepo Primu i nakrivis kapu! Koliko ja znam,ti ces sa njom biti zadovoljan i uklopices cena-kvalitet!

Veruj meni,kad sam te ja slagao?
                Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

@Laki
                  Koliko vidim po Tigrovom sajtu, Prima se i ne radi u mojoj dimenziji... ?!
                  Brzinski index da i ne pominjemo Kao da imam 305KS, a ne 105 KS

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Laki GSi
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2006
                    • 2426
                    • Beograd-Vozdovac

Pa ja ti bez sale pricam,Prima povoljna i vrlo dobra guma za te pare!
                    Moj burazer kupio sve cetri za carismu gdi!
                    Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Prima se pavi u 15, 16..., a ne u 14 i manje...

@Prolupator

Kleber Dynaxer je model, a cena zavisi od brzinskog i tezinskog indexa, a varijacije su velike. Na suvom je guma odlicna, a tek na kisi, odusevljavajuca za te pare...

Comment

• Gtiboy
                        CBC Veteran
                        • 15.12.2006
                        • 110
                        • Doboj

Kumho CU85 sa sarom za kisu, mekana, ne klize jedina mana sto se malo brze trosi. Ja sam 195/50R15 index do 210 platio 45Eur/kom. Guma se ne cuje apsloutno dok vozis, po meni bolje rjesenje od Tigra.

Comment

• GT
                          CBC Senator XXL
                          • 01.12.2006
                          • 337
                          • Beograd

Pazi neki ti nude gume a da ne gledaju index, znaci meni su nudili Hitris a to je H idnex guma, a meni treba V do 240 km\h, tu spada Prima i Barum (koje odgovaraju po ceni)!

Tebi pretpostavljam treba H index, ali nosivost sigurno ne manje od 85 ako ti je auto toliko tezak, znaci sve to gledaj, ovi "majstori" ce samo da ti uvale ako ne pazis!
                          "Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Speed index min. T ili visi, najbolje H, load index 85 i visi..

Mada... ne idem preterano brzo. Na auto putu 140-150, jaaako retko brze od toga.. Moze i T index...

@Gtiboy: Gde si uzeo gume? I postoji li neki zastupnik za Kumho u ovoj zemlji ?
                            Meni se dopadala Kumho guma jer se nikad nije deformisala, a istrpela je nekoliko poprilicno jakih udaraca, dok Tigrica hoce i da se iskrivi... Wintera ne, ona lepo podnosi neravnine, ali i kosta...

Tigar, Kleber, BFGoodrich i Michelin je sve zapravo Tigar

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

A sada mi je jasnije... Tigar je kupio kontrolni paket akcija Michelina... Dosta bre zezancije...

Na Astri se vozi Hitris i moram da pohvalim gumu u svakom slucaju, ali mislim da je Kleber koliko skuplja, toliko kvalitetnija!!!!

Comment

Working...
                              X