Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Da dopunim...
    Moje nove gume se jako lepo ponasaju po gradu, udobne ali ne previse, dakle ne pretvrde. Lepo upijaju neravnine, auto je dovoljno direktan, upravljiv, pravo zadovoljstvo... Malo tvrdje od tg Winter-e, taman koliko treba za letnju gumu po mom ukusu.

Videcemo na otvorenom, javljam za dva-tri dana...
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Wiz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3104
      • Nish

"Treadware (prosto rečeno, indeks trošenja gazećeg sloja) - od 120 (nisam siguran za ovu vrednost) pa do 280"

Ide i vise ja vozim gume sa vecim tim treadwearom,koliko sam video iz iskustva i ne utice bas na potrosnju gume,recimo michelin pilot ima manji treadwear a traje duze recimo od baruma kojiima veci,generalno ima uticaaja ali u praksi nije tako

[/quote]

Comment

• jomini
        CBC Senator XXL
        • 11.03.2007
        • 490
        • Novi Sad

Da, ''brža'' guma ima manji treadwear. A potrošnja iste... Pa nešto je i do proizvo?a?a.
        San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

I koju gumu voziš sa kojim TW?
          San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

a na nasoj carini ne moras ni da prijavljujes sve te zafrkancije, imas gume na auto
            ne moraš ali te carinik ljubazno zamoli da svoju uplatnicu prethodno regulišeš.
            ideja ja stara, odavno poznata carini a nove gume na starom autu se vide iz aviona.
            kada bi ta APPvarijanta masovno radila, države u regionu bi ostale bez poreza a to države ne vole da dopuštaju

metod su isprobavali u Hrvatskoj i baš nije bilo pohvalno završeno

ja ne bih testirao našu carinu, ako me baš ne svrbi za neki poseban model guma
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Btw. tesko da ce neko da mi naplati carinu i pdv na gume. Dva gasa po blatu/sljunku i svaka ce izgledati dovoljno polovno da carinicima ne upada u oci
              ne znam zašto bi iblo teško, probaj igru psihologije sa carinom.
              ako prodje nasmešiš se, ako izgubiš (i prodješ samo sa pla?enom carinom i PDV bez prekršajne prijave i kazne) platiš prvi razred i teraj dalje.
              zaista ne znam kako bi se proveo, u okolnim zemljama carina je obu?ena i zna da radi posao, i napla?uje troškove po zakonu pri uvozu o?igledno novih guma.
              ?ak i ako su montirane na auto podležu porezima, formalno.

probaj prakti?no pa javi rezultate
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• BOOST
                Founder - Admin od Začetka
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

Koliko vidim, trazis od guma isto sto i ja.
                Mogu ti reci da neces naci takve gume kao sto si opisao karakteristike jer si zavrsio celu misao sa da nekosta nishta

Univerzalna guma u toj klasi se zove Uniroyal Rally serija ali ima i cenu.
                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                move your mind

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Nju (Uniroyal Rallye) i ovde svi drze a ogromna vecina i vozi. Bez preterivanja to je standardna guma u Belgiji. Ne znam zasto ali verovatno neko zna. Vozio sam je na vise predhodnih automobila bez nekog posebnog utiska. Guma kao guma. Za normalnu voznju je svaka skoro ista. Cisto sumnjam da se za te pare moze dobiti nesto bolje sto se tice brandova mada i nije neki zestoki brand.
                  Zaboravih.
                  Ima dva glavna modela mislio sam na 680 a ne na 550 koja je nesto skuplja i letnja.

Comment

• BOOST
                    • 29.09.2004
                    • 8726
                    • Gislaved//Sweden
                    • SAAB 9000 AERO R; SA

mislio sam prvenstveno na stariju seriju 550
                    Guma je totalno predvidljiva u svim uslovima chak uspeva da skripi (zvucno) po mokroj podlozi, traje dugo itd itd.. preporuka
                    A trpi sve i svasta
                    move your mind

Comment

• dranix
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 3079
                      • Antwerpen/Belgium
                      • Saab 9-3

Pretpostavio sam da mislis na 550. I nje ima dosta ali 680 ima vise zastupljene. Sta znam. Valjda vise preferiraju all season gume. Svabe ustvari 550 najvise hvale na testovima. I 680 je takodje sada vec dosta star model a i nemaju ih inace mnogo za biranje i sve su uglavnom solidne gume. Sve firme (lanci servisa) za zamenu guma, amortizera i sl. po pravilu prvo nude Uniroyal pa tek ako neko hoce nesto drugo egzoticnije odustaju od ubedjivanja. Izgleda da su zbog masovne prodaje postigli stravicno dobru dilersku cenu za njih pa ih cak cesto daju i na promociji. Ubedljivo je najjaci konkurent svim ostalim brandovima. Sve u svemu i kupovinom Uniroyal se dobija solidan proizvod koji nije posebno skup tako da su svi zadovoljni. Kod guma kao i kod ostale robe veliku ulogu ima reklama i cesto je bas to ono sto ustvari placamo (ime diskutabilnog kvaliteta). Cast izuzetnim modelima guma kojih ima taman toliko da se izbroje na prste i to od svih brandova ukupno. Mi mozemo samo da pricamo da su neke gume dobre jer se super ponasaju na jednom Lotusu ili Porsche-u samo sto nasi automobili nisu isti tako da sva masta pada u vodu kad se to isproba u voznji i jos po kojoj ceni. Dobra guma je uvek dobra guma ali ipak moze da nas razocara pa pitanju komfora sto je svima nama jako stalo a niko to javno ne prica. Upravljivost i drzanje gume nazalost retko ide zajedno sa komforom. Priznacete da je ipak jedna stvar plasenje zvukom iz auspuha i skripanjem gumama a druga ono sto nam je zaista korisno i sto su merljive jedinice koje se ustvari cene.

Comment

• GT
                        CBC Senator XXL
                        • 01.12.2006
                        • 337
                        • Beograd

Realno koliko je svako od nas senzitivan na takve stvari pa da moze objektivno da oceni kakva je koja guma, da li drzi put bolje i ostalo?!

Hajde da se ne zamlacujemo, ne mogu se stvoriti dve iste situacije pa da se isproba jedna i druga, naravno ima razlike, cena dosta o tome govori, ali ima tu i placebo efeka, platio si gume 1000 eura i sad ti je sve savrseno, hmmm...

Sve u svemu za najnormalniju voznju, svakodnevnu i u uslovima u kojima je vecina od nas svakog dana ne da ne moze da se primeti tolika razlika, nego i to sto mislimo da smo primetili je jaaako diskutabilno!

Posle sve price i razmatranja sta da kupim, uzeo sam na kraju Barum Bravuris 205/50/15, nesto malo manje od 6k dinara komad i licno mislim da sam ih preplatio jer su jedan santimetar uze kostale 3700 kako sam i rekao, ali nije ih bilo NIGDE, pa sam se odlucio na ovu varijantu, ali dobro i dalje je to jako dobra cena u odnosu na ostalu konkurenciju!

Guma je tiha, drzi put sve dok ga i ja drzim u glavi i to je sustina svega! Da li cu uci u krivinu sa 0.76 ili 0.79 G nije mi bas toliko bitno, a novac koji mi ostane je svakako dobrodosao, a strah od rupa je prisutan i u jednom i u drugom slucaju, tako da...
                        "Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."

Comment

• BOOST
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

Realno je da sam presao preko 1.000.000 km u SAAB-ovima 9000T

Realno je da sam uvek uzimao gume koje imaju dobre Aqua planing sposobnosti.

Realno je da vozim uvek kao da sam ukrao auto

Realno je da je spomenuta guma najbolji izbor za pare kad su u pitanju sveobuhvatna svojstva gume VS. cena gume... nisam preskocio nikako da je potencirana cena u prvom postu topica.

No, to su samo moja skromna misljenja.
                          move your mind

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Originally posted by BOOST
                            nisam preskocio nikako da je potencirana cena u prvom postu topica.
                            Pa od toga sve i polazi: cena/kvalitet ?!
                            Kad su gume u pitanju, za mene je tu i pocetak i kraj price! Auto se kupuje srcem i razumom i kojecim jos! Guma se kupuje samo razumom...

Oslanjam se i na svoja i tudja iskustva, znam koliko je vazna i presudna za ocuvanje glave na ramenima.

Tesko je naci kompromis svih zahteva... da valja, da traje, da drzi, da ne kosta previse...
                            U tome je trik!

Jeste da sam izasao iz mog predvidjenog budzeta (do 20K din) ali smatram opet da sam dobro prosao i nije mi zao zbog dodatnog izdatka.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Pa nista onda. Zapamtite "Uniroyal Rallye 550". Da mi samo neko ne kaze da te gume u Srbiji nema posto ima svega i svacega. Ako ipak nema kad deset vas bude trazilo istu gumu za tri dana mozda se neko seti da pocne i da nabavlja. Da ne bude da je ovo bas reklama ali preporuka jeste.

@ Prolupator.
                              Kazes da si platio skoro 22k dinara. To mu dodje preko 200 eura. jos malo pa si mogao da kupis 4 550 gume za te pare. Ustvari ovde je obicno ako kupis 3 cetvrta je gratis tako da..... Ljudi obicno kupuju po dve gume pa su se trgovci malo dosetili kako da isprazne stokove s vremena na vreme. Ako me secanje dobro sluzi Uniroyal je nesto malo skuplja (10-15%) od Save ili Tigrica (ovde na zapadu) pa procenite sami koliko je to.
                              Ne slazem se sa tim da se auto i gume kupuju srcem (osim Alfe ). Mozda se to radi na Balkanu a ovde se sve kupuje parama i sve ima svoje tacno odredjeno zasto osim ako niste srecni dobitnik neke lutrije.
                              Svi postavljaju neke zahteve za gumama, felnama ili vesanjem auta a malo ko se pita kada i kako ce se popraviti putevi i ocistiti klizavo blato sa njih. Tesko da ce tu pomoci neka niska egzoticna guma. Naprotiv. Sto je najgore upravo se za to uglavnom bukvalno baca novac. Lepo je kad se moze i ima ali nema efekta i samo uliva laznu sigurnost koja moze biti kobna. Odgovorno tvrdim da je vecina vozila koja se trenutno voze na tim losim putevima suvise nezne konstrukcije da bi iole brza voznja bila sigurna u njima. O nekoj udobnosti i da ne govorimo. I pored svega mnogi ovde pitaju jedno a rade sasvim drugo upravo onako kako su predhodno naumili. Svaki dan nam se neko pohvali spustenim autom ili felnama od 17 cola. Sta treba da se kaze na to? Lep auto za slikanje ali ne bi da se vozim u njemu? Veoma je slicno i sa gumama. Umesto da se olaksa posao auta da apsorbuje los put vecina radi upravo suprotno. Zarad lepote i "prestiza"?

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Originally posted by prolupator
                                Guma se kupuje samo razumom...
                                Eto
                                Ja bih stavio i deblju gumu, udobnosti radi, ali cu poremetiti upravljanje i vesanje Osim ako ne dodju druge felne, ali tad bi auto zaista smesno izgledao. Zamisli 4.5m 1250kg na 13-icama?
                                I ja bih felne 17" i niske gume, ali volim i moje bubrege...

Cetvrta guma na poklon je takva imaginacija da je to neverovatno...
                                Ja sam se iscenkao za dobar popust, a dobio sam i gratis centriranje trapa, tako da (kao uporedim cene po gradu) sam nekako i dobio cetvrtu gumu na poklon. Ali to nema veze sa standardnom poslovnom politikom.

Procitaj neki post iznad: Euroguma - kao popust do 27% i te fore... pozoves i dobijes cenu kao kod svog lokalnog vulkanizera bez popusta. Jos ti ne govore kompletnu oznaku gume, uvaljuju pogresan index (T umesto H, 84 umesto 86) nabacuju se imenima brand-ova, a ne pominju razliku kvaliteta proizvoda istih proizvodjaca po razlicitoj ceni, naravno.

A nas narod ovce, niko nema pojma sta treba da stavi na auto i zasto. Samo da je od ovog ili onog proizvodjaca i da kosta sto manje! Ili samo da kosta sto manje!

Da ovde postavis znak "Samaramo ljude - 40% popust" garantujem ti da bi se napravio red da dobiju samar i da to plate 's popustom'.

Tako je i sa gumama, jer ovo od Eurogume je samar i to bez popusta!

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X