Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • agw
    CBC Veteran
    • 20.04.2008
    • 125
    • Novi Sad

Re: Gume - po ko zna koji put

Kad smo kod guma evo sta Goodyear preporucije za voznju zimi

9. Pripremite što potpuniji komplet pribora za izuzetne situacije, a naročito za terensku vožnju.

Pomenuti komplet čuvajte u čvrstom kontejneru (kutiji ili koferu). Komplet između ostalog treba da sadrži signalne rakete, vunenu ćebad, kablove za startovanje motora, raznu suvu hranu, mali rešo na gas, paketiće sa koncentratom supe, lonce za kuvanje i pribor za jelo, debele čarape, kapu, rukavice sa jednim prstom, lekove, lance za gume, lopatu za sneg, sveću, upaljač i šibice, signalnu svetiljku, radio sa dobrim baterijama i nešto za čitanje da biste skratili vreme dok čekate pomoć. Ne zaboravite na lekove i najvažniji lični pribor.

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

Originally posted by Flavio
      Originally posted by markofpi
      Kako znati da li je guma I, II ili III klase!??
      Kod Tigra,na boku gume je mali kruzic bele boje (~ fi 10mm) a unutar njega I ili II kao oznaka klase.

Gledah nesto na ES,na ovu temu ... kako ljudi samo lupetaju svasta .Nekolicina tvrdi kako je ovo oznaka klase

Kao da to nije dovoljno pa se tu onda naklapa od kog do kog broja u kruzicu je koja klasa pneumatika ...
      to je oznaka po kojoj guma zadovoljava ECE regulative za odredjeno trziste (broj je oznaka drzave u ovom slucaju 11=UK)
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• ciklon
        CBC Senator XXL
        • 11.08.2008
        • 362
        • Beograd

Kupio sam dve Barum Bravuris 2 gume, reč je o letnjim gumama sa asimetričnom šarom. Na gumama imam označene outside i inside strane ali ne i smer rotacije.
        Problem je u tome, što gledajući oznake za spoljnu i unutrašnju stranu i pravac natpisa na gumi ( a nema oznake za smer gume ) ja imam dve gume za istu stranu vozila. Da li da reklamiram kod prodavca ili da ne dosađujem...

U dilemi sam iz prostog razloga zato što sam na nekim sajtovima za gume pročitao da je za asimetričnu stranu najvažnije da se ispoštuje oznaka za spoljnu i unutrašnju stranu, a ako postoji oznaka i za smer rotacije - onda i to.
        Polazim od toga da Barum ne bi napravio previd ne obeležavajući smer rotacije za Bravuris 2 da je to stvarno neophodno u montaži...

Evo i slike problematične gume...

ponika marke ROG :-)

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

ok ikad gledas obe gume sa cela obe sare su na istoj strani tj recimo na levom tocku sa unutrasnje a desnom sa spoljne ili ko da je guma na jednom tocaku uvek u kontra rotaciji to tako treba i nemoj da te buni to. samo ti stavi outside spolja i uzivaj.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• ciklon
            CBC Senator XXL
            • 11.08.2008
            • 362
            • Beograd

Zverko, hvala na odgovoru!
            Stvarno, do sad nisam imao iskustva sa asimetričnom šarom, nekako sve gume koje sam kupovao su imale simetričnu šaru....
            ponika marke ROG :-)

Comment

• Flavio
              CBC Senator XXL
              • 13.06.2006
              • 1926
              • 012 Centar
              • KaraWagon 1.4T.Spark

Potvrdjujem gazda Zverka .

Comment

• subicd
                CBC Senator XXL
                • 20.06.2008
                • 463
                • Novi Sad

Nisu to cipele, pa da se proizvodi leva/desna.
                Kod asimetricne nije bitno da li ce biti na levoj ili desnoj strani kad se namontira i ispostuje pravilno montiranje. Uvek taj asimetricni deo ide ka unutrasnjoj strani felne, tako da je obelezena koja je spoljna strana a koja unutrasnja i nemaju smer kretanja, jer je svejedno.
                Dok da si uzeo usmerenu saru, npr. Barum Briliants,kod tih guma imas obelezen smer u kom trebaju da se rotiraju. Tu vec ne bi mogao da prebacujes gumu sa felnom levo/desno, vec ako je montirana za levu stranu na levoj mora i da stoji, a ako iz nekog razloga hoces da je prebacis na desnu mora se skinuti guma i zarotirati..

Comment

• milannik
                  CBC Senator XXL
                  • 23.12.2004
                  • 1455
                  • Niš

U teoriji, imam malo "balonce" na outside (spoljnoj strani) hitrisa (asimetricna guma).
                  Smem li da spolju stranu okrenem unutra, i zasto ne?

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Sve se može, ali nije pametno ... Spoljna strana je napravljena tako da bolje drži u krivini, da izbacuje vodu ka napolje, jača je od unutrašnje (trotoari i sl.) i tako redom, ima toga ...
                    Neko je pomenuo cipele ... Možeš i njih da obuješ naopako i da hodaš ... nije prijatno - ali možeš
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• The Stig
                      CBC Senator
                      • 24.09.2009
                      • 201
                      • Beograd

POZDRAV

treba mi vase misljenje oko pneumatika. Ide zima jos malo i trebalo bi da menjam gume. E sad, ja trenutno imam, sticajem okolnosti, napred 205/55/16, Sava letnje gume koje su vec dosta potrosene i po snegu ce biti ko skije, pozadi imam 215/55/16 zimske Pirelii koje su jos uvek dobre. Pored toga, imam jos i 2x All season koje su skoro nove, ali su uzane, 185/65/15. Ja sam mislio da napravim kombinaciju da stavim napred 185-ice, a pozadi 215-ice, i to da bude kombinacija za zimu. Da li je ta komb. u redu ili neko misli drugacije da treba ? I ako treba drugacije, sta da uradim ? da stavim 215 napred a letnje 205 pozadi ? i da, auto je SAAB 9-3 2.2 tid 2001

HVALA

Comment

• Vocko
                        CBC Senator XXL
                        • 25.04.2005
                        • 4556
                        • nBGd

Kupi dve zimske 185/55/16

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

Bolje gume idu nazad ... dakle : zimske nazad, allseason napred.
                          Letnje gume u bilo kojoj kombinaciji zaboravi.
                          Upari dve iste gume po osovini obavezno. Nije strašno ukoliko su napred i nazad malo različite dimenzije širine, ali bi trebalo da su jednake visine bez obzira na širinu. Ukoliko staviš napred allseason imaćeš malo lošije i upravljanje i ubrzanjei kočenje nego sa zimskim na obe osovine, ali ti bar neće leteti poputu na svakoj krivini ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• pistre
                            CBC Senator
                            • 19.02.2008
                            • 234
                            • bg, vozdovac

Originally posted by prolupator
                            Bolje gume idu nazad ... dakle : zimske nazad, allseason napred
                            slazem se sa tim pravilom da bolje gume idu nazad, ali ako vec ima zimske valja da ih stavi napred (ako mu je to pogonska osovina) jer sa ovim allseason po snegu i ledu nece moci da krene a kamoli da se popne uz neku blagu uzbrdicu, a za ostale sezone je ok to pravilo

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Za ostale sezone je to pravilo nebitno ...
                              Moći će da krene, ali neće moći da jurca, to je allseason guma, može i zimi. Taman će ga taj mali nedostatak trakcije držati u pripravnosti da se ne zaleće previše

prolupator.mojblog.rs

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Da li je neko imao iskustva sa novom serijom Michelim Pilot Alpin PA3 u V brzinskom indeksu? Razmisljam o njima ili Pirelli Winter Sottozero II, pa rekoh da vidim da li ih je ko koristio?
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X