Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dejanr
    CBC Član
    • 24.06.2008
    • 39
    • Beograd

Re: Gume - po ko zna koji put

Kakva je profesionalnost ovih iz Kemo Impexa i jel neko od vas montirao gume u Energy Group, jer su se ispostavili da su najjeftiniji od svih i ne naplacuju montazu i balansiranje?

Comment

• Dalibor Vukić
      CBC Senator
      • 08.09.2009
      • 279
      • Beograd

Krisalp je dobra guma za zimu, ali se dosta troši, naročito u našim uslovima gde je pola zimskog perioda sa 10+C temperaturama.

Na 5,5j može da se nabaci 195 bez problema, ali i 205 malo nategnuto. Samo mislim da je definitivno neadekvatno raditi to sa zimskim i svesezonskim gumama, jer se stavljanjem granično širokih guma dodatno narušava bočna stabilnost, tako da se totalno obesmisli cela priča sa funkcijom zimske gume. Ja bih čak išao na stavljanje za dimenziju uže zimske gume od fabričke dimenzije, jer sama po sebi zimska guma obezbeđuje uzdužnu trakciju, tako da se ne dovodi u pitanje start ili kretanje uz uspon, a u određenoj meri povećava se bočna stabilnost na snegu i umanjuje opasnost od akvapleninga po kiši, jedino što se povećava habanje, ali je za toliko i jeftinija.

Postoji nekoliko klasa guma i tu su Conti, Michelin, Goodyear, Dunlop i Bridgestone vrhunske; Kleber, Fulda, Uniroyal... dobre; Barum, Sava... solidne; America, Nokian, Tigar... podnošljive. Pri tome je po pitanju zimskih guma Conti trenutno najbolji (testovi pokazuju, a lično iskustvo potvrđuje), naročito TS800 dezen, a njihov sekundarni brend Uniroyal proizvodi najbolje gume za kišu. Naravno da je Michelin podjednako dobar, doduše nešto je skuplji i generalno posle Hydrogrip-a nije napravio tako ubedljivu gumu. Mislim da Bridgestone ipak previše košta za ono što pruža. Isto tako je i Fulda za manje pare bolja od Klebera i barem se ne proizvodi u Pirotu.

Ne treba štedeti na gumama, razlika bude evidentna i prosečnom vozaču, a moj glas ide Continental-u i Michelin-u, eventualno ako se nema para može i Fulda.

Comment

• Ivancho
        CBC Veteran
        • 11.02.2008
        • 199
        • Vracar - Zemun

Originally posted by Dalibor Vukić
        Naravno da je Michelin podjednako dobar, doduše nešto je skuplji i generalno posle Hydrogrip-a nije napravio tako ubedljivu gumu.
        Po mom skromnom znanju GoodYear je napravio gumu Hydragrip i sto je najgore i nije se pokazala nesto, vrlo brzo je zamenjena Exellancom

Originally posted by Dalibor Vukić
        Ne treba štedeti na gumama, razlika bude evidentna i prosečnom vozaču, a moj glas ide Continental-u i Michelin-u, eventualno ako se nema para može i Fulda.
        Sto se tice premimum brenda zimskog, pre Michelina bih stavio i Goodyear i Dunlop

Comment

• Dalibor Vukić
          CBC Senator
          • 08.09.2009
          • 279
          • Beograd

Greška, mislio sam na Hydroedge, davno je prestala da se proizvodi za EU tržište, u USA je još ima. Ponašala se na snegu bolje nego neke zimske, a nije bilo velike razlike u upravljivosti po suvom i mokrom. Goodyear sigurno da ima bolji i poznatiji three-brand, jer Michelin ima problema sa kvalitetom Kleber, a naročito Goodrich guma, dok na drugoj strani između Goodyear i Dunlop guma skoro i da nema razlike. Ipak Michelin mnogo više ulaže u razvoj tehnologije i već duže vreme je na dugoročno izbacio kvalitetnije gume nego drugi proizvođači. Može da se desi trenutna situacija da u određenim segmentima Michelin gume imaju slabije odlike, ali vrlo brzo spuste tehnologiju iz takmičenja i ponovo su na vrhu. Neću da ulazim u problem našeg tržišta i onoga što se na njemu od Michelin-a plasira, uvek je moguće kupiti i gume sa drugim poreklom. Generalno, za obične korisnike i nema neke velike razlike između vrhunskih proizvođača, ali u superperformance segmentu Michelin ima debelu prednost.

Comment

• radebgyu
            CBC Senator
            • 03.02.2009
            • 244
            • Beograd

Skinuo sam letnje i stavio zimske gume.Sta sa letnjim kako ih konzervirati.Dali je dovoljno staviti u najlon kesu i namazati silikonskom mascu ili nesto drugo?
            http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• mb12
              CBC Senator XXL
              • 06.11.2006
              • 640
              • Vrbas
              • Mazda 626 2.0 TD

Pozdrav,

treba mi par informacija...naleteo sam na Toyo, zimske gume u Metrou, za 3000 po komadu, tj 175/70 r13 82 T 350. Na Astri F, imam alu felne, neznam im mere ali gume su Barum ( Bravura ) 180/60 r14 82H. Alu felne su me poprilino iznervirale zato sto je prethodni vlasnik izabrao takve felne da "strce" van blatobrana po 10 cm sa sve gumama. A operem auto u ovim uslovima, za 2 minuta bude kao da sam vozio off road chlenge po Sibiru, tj do pola vrata prljavstina

Nasao sam povoljno celicne felne, i u originalu su navodno 13 inca. Proverio po netu i na dva mesta nsao da su stvarno 13 inca a da su gume promera kao sto sam naveo za gore pomenute Toyo gume. Time bi resio problem prljanja u ovim danima, tj zimskim danima, je bi bile fabricke i minimalno bi prljale sa strane vozilo.

E sad me muci sledece. Tj hocu da proracunam konkretne dimenzija guma. Naime, sadasnje gume su 180/60 r14, sto valjda znaci da su siroke 180 mm, visina "spoljnog zida" gume je 60 % od sirine gume, sto je 108 mm, velicina felne 14 inca. Najvise me zanima precnik gume. Da li onda to znaci 14 inca + ( 2 x 108 mm ) = precnik gume sa felnom, tj 355.6 mm + ( 2 x 108 mm )= 571.6 mm?

Ako je tako onda za nove gume treba 13 inca + ( 2 x (175 x 0.7) )= 330.2 mm + ( 2 x 122.5 mm )= 575 mm ?

Comment

• gti16v
                CBC Senator XXL
                • 05.08.2007
                • 343
                • BGD
                • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Sadasnja dimenzija guma ti je verovatno 185/60 a ne 180/60.. No to ne menja mnogo u racunici, jer su na astru F fabricki isle 175/70 R13 .. Jedino sto ako vec kupujes gume za ovo vreme (da izuzmemo sto je ovih par dana toplo, kad kazem ovo mislim na novembar, decembar) Toyo 350 mi i ne deluuje kao najsrecniji izbor jer je ako se ne varam letnja guma, a svi znamo da letnja guma nema sta da trazi kad temperatura padne ispod 7 stepeni..

Comment

• mb12
                  CBC Senator XXL
                  • 06.11.2006
                  • 640
                  • Vrbas
                  • Mazda 626 2.0 TD

U pravu si, moja greska, 185/60 su gume. Takodje si u pravu da su to letnje gume...nisam ni obratio paznju, a pazi nigde nista nepise, nego kao u fazonu sezonski popust u Metrou, pa inerciono pomislio da su zimske u pitanju.

Znaci sto se tice precnika sadasnjih guma one su onda 577.6 mm, u pravu si da se nista drasticno ne menja. A reci mi da li je ova racunica u redu? Tj proracun?

Comment

• gti16v
                    CBC Senator XXL
                    • 05.08.2007
                    • 343
                    • BGD
                    • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Jeste, precnik sadanje gume je 185*0.6*2+14*25.4=577.6mm

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Google je vaš prijatelj ... tyre + calculator ... i eto rešenja
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• StudentBGD
                        CBC Senator XXL
                        • 18.12.2007
                        • 1027
                        • Beograd

Evo, najdetaljniji i kalkulator na koji sam naisao na netu:

Mozda moze da se stavi negde da uvek bude dostupan link, jer je ljudima cesto potreban...
                        Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Gruja
                          CBC Senator XXL
                          • 09.02.2006
                          • 614
                          • Bgd
                          • Alfa 75 TS

A dovoljno je recimo pogledati i "stickies" na ovome istom podforumu...
                          Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• StudentBGD
                            CBC Senator XXL
                            • 18.12.2007
                            • 1027
                            • Beograd

Video sam da imaju 2,ali ni jedan nije ovoliko detaljan, ovaj izracunava i promene u sirini felne, kako uticu razlike u offset-u...
                            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• mb12
                              CBC Senator XXL
                              • 06.11.2006
                              • 640
                              • Vrbas
                              • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by StudentBGD
                              Evo, najdetaljniji i kalkulator na koji sam naisao na netu:

Mozda moze da se stavi negde da uvek bude dostupan link, jer je ljudima cesto potreban...
                              E za ovo od mene imas veliki RESPEKAT!

Hvala jos jednom za link!

Comment

• teske83
                                CBC Član
                                • 03.11.2009
                                • 10
                                • Novi sad

pitanje za poznavaoce i klasifikatore guma

Pomoc!!!
                                Treba da kupim set zimskih guma,ali sam u dilemi, sta, koje, gde kupiti, cene???
                                Inace dimenzija je 205/55/16, a sto se tice cene 6-8k.
                                Razmisljam o tigru ili sava gumama!
                                Vase misljenje ili savet!
                                Pozdrav svima!

Comment

Working...
                                X