Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bojan1212
    CBC Senator XXL
    • 15.07.2008
    • 468
    • Zemun
    • Honda Accord

Originally posted by sErGiO View Post
    Evo nakon par meseci i oko 5000 km sa SAVA 225/45 R17 Intensa UHP 2 u dimenziji 225/45 R17 da iznesem poneki utisak. Akvaplaninga apsolutno nema, što je valjda i normalno za ganc nove gume. Prijanjaju sasvim ok, imao sam jedno jače kočenje kad me presekao kurir sa kombijem dok se prestrojavao iz krajnje desne u krajnju levu traku i uspeo sam da stanem bez nekih problema iako sam išao relativno brzo. Nisu bučne u vožnji i nemam utisak da su plastične. Nije se često palio ABS po vlažnom kolovozu kao što je recimo bio slučaj sa Taurus gumama koje sam silom prilika vozio na puntu. Sve u svemu zaista nemam zamerki, naročito kad se uzme u obzir cena.
    Sad sam namontirao zimske gume, isto Sava, samo 205/55 R16 i prvi utisak je da je osetno udobniji auto. Piše na njima made in Germany, ne znam da li je to nešto mnogo bitno ali nekako ipak lepše zvuči nego PRC

Ovo kao ja da sam pisao

Iste gume, ista dimenzija, samo što sam prešao 3000km za nekih 3 meseca od kako sam ih kupio.
    Apsolutno zadovoljan sa njima, a odnos cena-kvalitet i više nego dobar.
    Zbog pozitivnog iskustva sam kupio i zimske Sava Eskimo hp2 u istoj dimenziji 225/45 R17, pa ću ih ovih dana montirati.

Videćemo samo kako će se pokazati i letnje i zimske nakon što više ne budu nove

Na starom autu sam imao Dunlop Sport Blueresponse letnje koje sam vozio jedno 5 godina i bio sam zadovoljan. Zimske sam imao Dunlop Winter Response 2 i bile su top prve 2 sezone posle naglo počele da gube svojstva.

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

235/45 R18 Continental ecocontac 6 dobijene uz novog Superba. Uprkos raznim review ima vrlo dobar na suvom i dobar na mokrom. Ono što je loše je buka koja se povećava sa pređenom km. Sada su na 10k, potrośena trećina gazećeg sloja, a buka je već ozbiljna. Po specifikaciji spadaju u low rolling gume.
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Nelson
        CBC Senator
        • 01.08.2017
        • 211
        • selo
        • Fiat Stilo 1.9 JTD

Originally posted by Bojan1212 View Post
        Ovo kao ja da sam pisao

Iste gume, ista dimenzija, samo što sam prešao 3000km za nekih 3 meseca od kako sam ih kupio.
        Apsolutno zadovoljan sa njima, a odnos cena-kvalitet i više nego dobar.
        Zbog pozitivnog iskustva sam kupio i zimske Sava Eskimo hp2 u istoj dimenziji 225/45 R17, pa ću ih ovih dana montirati.

Videćemo samo kako će se pokazati i letnje i zimske nakon što više ne budu nove

Na starom autu sam imao Dunlop Sport Blueresponse letnje koje sam vozio jedno 5 godina i bio sam zadovoljan. Zimske sam imao Dunlop Winter Response 2 i bile su top prve 2 sezone posle naglo počele da gube svojstva.
        Kako se troše ?

Comment

• Gruja
          CBC Senator XXL
          • 09.02.2006
          • 614
          • Bgd
          • Alfa 75 TS

Originally posted by Bojan1212 View Post
          Zimske sam imao Dunlop Winter Response 2 i bile su top prve 2 sezone posle naglo počele da gube svojstva.
          Generalno, sve zimske gume izvlače 2 sezone a treća je već bož' pomozi. Tri godine im je rok trajanja i ćao, koja god da je marka.
          Msm, imaju one šaru, drže po suvom i tako to, ali šta me briga za suvo
          Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• Bojan1212
            CBC Senator XXL
            • 15.07.2008
            • 468
            • Zemun
            • Honda Accord

Originally posted by Nelson View Post
            Kako se troše ?
            Ne troše se ...baš kao što reče Gruja u postu iznad ostala šara dobra, solidno drze na suvom, ali sneg-led nula bodova nakon 2. godine...

Comment

• johnie
              CBC Početnik
              • 02.07.2013
              • 8
              • https://t.me/pump_upp
              • Lancia Delta

Pozdrav svima, imam jedno pitanje pa ako može odgovor onih koji imaju iskustva.
              Obično svi beže kad čuju za all season gume i kažu kako nisu dobre ni kao zimske zimi ni kao letnje leti. Ja se slažem kad su u pitanju ta dva temperaturna ekstrema, -10 sa snegom i +40 leti i ako se ove gume voze preko cele godine tu nema šta, sasvim je opravdano biti protiv. Ali retko ko uzima u obzir realnost u kojoj se ne vozi samo po tim ekstremnim temperaturama, već ima mnogo dana godišnje kad je baš između, šta više to je većina dana u godini.

Jer zime u Vojvodini i Beogradu nisu jake i tek po koji dan ima snega a da je većina vremena vlažno i tu oko nule, a često ode i preko nule sa suncem za šta ni zimska guma nije adekvatna pa ne drži najbolje i ražvalavi se kao žvaka i bude premekana.
              Zato sam ja mislio da all season gume vozim po ovoj našoj blagoj zimi a da leti vozim normalno letnje, jer to bi trebalo da bud enajbolje rešenje za ovu klimu ovde.
              Ima li ko da vozi all season gume zimi a leti menja za letnje? Recimo neke od boljih all season guma. Može li to da bude dobro rešenje da auto ne pliva na mekanoj zimskoj šari kad nema snega?
              Last edited by johnie; 23.02.2022, 20:05.

Comment

• comi 1342
                Moderator
                • 28.09.2005
                • 1126
                • NS
                • Giulietta ,PUG 106,

Gledah negde test, ona stara priča da su letnje gume loše ispod 8C ili tu negde, više ne pije vodu. Ispalo je da su superiorne dok god je temperatura u +. A za ovu zimu u Vojvodini, zimske ili allseasone su trebale jedan ili nijedan dan...
                Naravno, ti testovi se rade sa novum gumama, puno letnjih guma posle 4 sezone postanu kao "plastične" a šara ostane duboka, nisu više ni za leto...
                "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• johnie
                  CBC Početnik
                  • 02.07.2013
                  • 8
                  • Lancia Delta

Pa jedan od tih testova sam i gledao:

I čovek predlaže upravo to za klimu koja je slična našoj, ne gume za sneg (zimske) nego all season jer su bolje za vlažno i suvo hladno vreme.
                  E sad, jbg...

Comment

• sErGiO
                    Moderator
                    • 30.01.2007
                    • 2769
                    • Neko selo pored Beogr
                    • Alfa Romeo 156SW

Vozio sam na bivšoj 147 Fulda multicontrol oko 30000 km, išao sa njima 2 puta do Grčke i jednom na zimovanje i nisam našao nijedan razlog protiv all season guma. Prošle godine sam na Pežoa 308 stavio sve 4 nove Sava All Weather i jako sam zadovoljan.
                    Moje mišljenje je da su sada all season gume i više nego dobar izbor za celu godinu za većinu automobila. Ko ne prelazi više od 15-ak hiljada godišnje i ne vozi neki besan auto od 2 tone i 200+ks mislim da mu je najbolje rešenje all season ali ne za zimu nego za celu godinu.
                    Btw ne znam šta bi postigao time što bi zimi vozio na all season a leti stavljao letnje gume. Gubi se smisao.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

zimske gume se u srbiji kupuju samo zato jer je kažnjivo zakonom ako ih nemaš.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• johnie
                        CBC Početnik
                        • 02.07.2013
                        • 8
                        • Lancia Delta

Vozio sam na bivšoj 147 Fulda multicontrol oko 30000 km...
                        Drug već tri godine vozi Tigar All season na Alfi 156 pa sam imao prilike da ih probam i dobro istestiram više puta. Te gume su jako jeftine, ali rade celu godinu sasvim adekvatno. Dobro drže vlažno i suvo, umereni sneg isto ali su jako mekane i nisu precizne u krivinama pa zadnji kraj zaljulja na njima kad se malo pretera, ali to je na Alfi a za prosečnog vozača sa bilo kojim normalnim autom to je sasvim zadovoljavajuća guma i ja takođe mislim da je ceo hejt prema all season gumama malo više napamet.

Btw ne znam šta bi postigao time što bi zimi vozio na all season a leti stavljao letnje gume. Gubi se smisao.
                        Što se tiče vožnje all season guma samo zimi, pa to ima smisla iz više razloga. Prvo jer je cena za Michelin CrossClimate 2 niža od svih premium zimskih guma, za taj novac može da se kupi serdnja klasa i niže. Drugo jer zimska guma je najbolja upravo na snegu a da pri temperaturama iznad nule dok je suvo i vlažno ne daje svoj maksimum, a to je sweet spot za dobru all season gumu koja je i šarom i smešom adekvatnija za te umerenije zime koje su ovde najčešće. I naravno All season guma manje ljulja na šari od zimske pa je neuporedivo lepša za vožnju.

Kakvo je tvoje iskustvo sa Savom u poređenju sa AS Fuldom i letnjom gumom, da li ljulja na šari previše?
                        Last edited by johnie; 24.02.2022, 09:37.

Comment

• sErGiO
                          Moderator
                          • 30.01.2007
                          • 2769
                          • Neko selo pored Beogr
                          • Alfa Romeo 156SW

Ne mogu baš da ih direktno poredim jer Pežoa uglavnom vozi supruga a i taj auto nam služi za prevoz dece (dečija sedišta su u njemu) pa ga nešto i ne vozim brzo. Osim toga na 147 su bile gume 205/55 16 a na Pežou su 225/45 17 pa nisam siguran da li bi imalo smisla poređenje.

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Evo jedna relativno ozbiljna primedba na Sava All weather. Nedostaje im gripa prilikom kretanja na uzbrdici, naročito ako je asfalt vlažan. Ponekad ne mogu da krenem, auto šlajfuje u mestu, pa moram da smanjim gas na minimum da bi krenuo.

Comment

• hyundai_i30
                              CBC Član
                              • 21.10.2022
                              • 23
                              • Niš
                              • Hyundai i30

Pisao sam na drugom forumu, ali hajde i ovde da prenesem svoje iskustvo kupovine all season guma, mozda nekom znaci. Juce pazarih u Kemoimpexu u Nisu set Hankook H750 gume. Mozda je vec neko share-ova ovu recenziju, ne zamerite ako se ponavljam:

Mislim da su ovde precenjene jer su na 2. mestu pored silnih zvucnijih proizvodjaca, ali u svakom slucaju sam imao dobrih iskustava sa Hankook letnjim i zato sam se odlucio za ovog proizvodjaca.

U Kemoimpexu je trenutna cena za dimenziju 195/65/R15 7600 RSD, ko se snadje i probavi Premium kartici za popuste moze da prodje kao ja i plati 7200 RSD po gumi sto je skroz ok cena po meni.

U Kemoimpexu jedino za Hankook od manje poznatih proizvodjaca daju 4 godine garancije na sve modele 2 po zakonu + 2 produzene. Daju i dodatnu garanciju od godinu dana na Hankook ko kupi ceo set, ali se ova garancija ostvaruje registracijom preko njihovog sajta. Ova garancija je za sve tipove ostecenja gume, sem naravno na kradju i vandalizam kako pise na sajtu. U svakom slucaju to daje sam proizvodjac, a ako neko bude pazario u Kemoimpexu, cisto da zna i za tu dodatnu garanciju jer prodavci tami ili ne znaju ili ne zele ljudima da kazu za istu. Ja nisam znao, prodavac mi juce nista nije rekao i slucajno sam juce naleteo na tu informaciju, popunio formular na sajtu i danas dobio potvrdu da mi je i ta garancija aktivna.

Trenutno imam na autu zimske Riken koje sam dobio pri kupovini auta, ali sam ove godine samo puko gotovo 6k na 2 zamene letnje/zimske i zato sam poslusao savet svog matorog i kupio all season neke osrednje iako se izgleda veoma dobro kotiraju za te novce. Plan je da izvozim ovu zimu sa zimskim i na prolece ih najverovatnije prodajem, a nadalje koristim iskljucivo all season dok se ne izarce, pa reciklaza i kupovina naredne ture all season guma...

Na slici i prilogu imate izgled šara ovog modela guma za koji sam takodje dobio preporuku na drugom forumu.

Pozdrav za forumase koji prate ovu temu!

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Comment

• hyundai_i30
                                CBC Član
                                • 21.10.2022
                                • 23
                                • Niš
                                • Hyundai i30

Zdravo

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Comment

Working...