Pogledaj spisak ovlascenih na pretgodnim stranama radionica u 2012., jer vecina je u zavrsnoj fazi dobijanja SRB 10/... Ima u KS radionica i plombe za EGK, stare zalihe, stari majstor . To je jedna od prvih laboratorija za bazdarenje tahografa u staroj Jugoslaviji TAHOGRAF DOO. Probaj i pitaj. Tel 037/44-33-38 Mile.
Ni ovde ništa, ne mogu da urade, ako neko čuje uvezi radinice pišite
Sad posto nije u redu reklamirati se, u Novom Sadu ima svega, pa i plombi i delova za EGK 100
Jdino sto treba zakazati i ceka se oko nedelju dana .
Nisu problem plombe,delovi nego ako je skinuta plomba proizvodjača, pozadi na tahografu, šta onda!? To treba pomoći svima koji poseduju ove tahografe!!! Ako je npr. kinezle ide Kienzle broj koji je dobila radionica, ako je Efas, ide Efasov broj, itd.. a NIKO NE ODGOVARA ZA MOTOMETAR EGK 100!!!
"AAAA, OVO JE SRBIJAAAA, GOVORE GROBOVI RATNIKA IZ SLAVNIH VREMENA..."
Nisu problem plombe,delovi nego ako je skinuta plomba proizvodjača, pozadi na tahografu, šta onda!? To treba pomoći svima koji poseduju ove tahografe!!! Ako je npr. kinezle ide Kienzle broj koji je dobila radionica, ako je Efas, ide Efasov broj, itd.. a NIKO NE ODGOVARA ZA MOTOMETAR EGK 100!!!
Nije tako komplikovano, ali nije ni jednostavno. U Srbiji osim VDO servisa i nekih Stonridge- electronics servisa nema drugih zvanicnih. Sto se tice Motometer - Bosch tahografa, za njih ( obzirom da je proizvodjac odavno zatvorio proizvodnju) uobicajeno je da VDO servis, ukoliko ima dogovor- Ugovor sa Volvo predstavnikom, zvanicno utiskuje svoju plombu.
Na mestima gde se vrsi podesavanje tahografa i osiguranje od neovlastenog odvajanja od vozila, treba da stoje plombe radionice koja je ovlastena od strane ABS-a.
Mislim da ovim zbunjujemo ljude. NE POSTOJI UGOVOR U SRBIJI IZMEDJU VOLVO I KIENZLE VDO u Srbiji, jer niko ne zeli da stane iza firme koja NE POSTOJI i time garantuje za delove, rad samog tahografa itd... tako da svi oni koji imaju MOTOMETAR EGK 100 morace da zamene za drugi tahograf (nije reklama za ugradnju već činjenica koja se prećutkuje). Ako ne postoji plomba proizvodjača na pomenutom tahografu, ne sme da se izvrši baždarenje tahografa. U vezi gore pomenutog, informacije mogu da se provere u predstavništvu KIENZLE VDO u Beogradu. Nažalost tako stoje stvari!
"AAAA, OVO JE SRBIJAAAA, GOVORE GROBOVI RATNIKA IZ SLAVNIH VREMENA..."
Nije sve tako crno i skupo. treba malo pazljivije procitati odredbe. U Pravilniku o radionicama stoji: "
3. Контрола
Члан 4.
Послови контроле подразумевају предузимање радњи којим се, пре него што се приступи
уградњи новог или оправљеног тахографа, односно прегледу тахографа, утврђује и евидентира
случајно или намерно проузрокована неисправност тахографа.
Послови контроле подразумевају утврђивање стања тахографа, односно:
1) да ли се на местима која спречавају отварање кућишта тахографа налазе
неоштећене пломбе са оригиналним жигом произвођача тахографа или са жигом радионице за оправку тахографа;
2) да ли су сва предвиђена места за заштиту правилне уградње обезбеђена
неоштећеном пломбом са жигом радионице за преглед тахографа;
3) да ли постоји информативна налепница прописаног садржаја са неоштећеном
заштитном фолијом;
4) да ли димензије пнеуматика одговарају димензијама уписаним у информативној
налепници;...
5. Оправка
Члан 12.
Послови оправке тахографа подразумевају предузимање радњи којима се, након квара или оштећења једне или више пломби са оригиналним жигом произвођача тахографа или са жигом радионице за оправку тахографа, тахограф, уз употребу оригиналних резервних делова који
морају одговарати типу аналогног/дигиталног тахографа и према упутству произвођача,
доводи у исправно стање."
Proizvodjaci tahografa koji trenutno postoje i rade, ne dozvoljavaju da se njihovi proizvodi popravljaju van ovlastenih njihovih radionica, i to je skroz u redu. Motometer vise ne proizvodi tahografe i nema svoje posebne zastite kroz pravila. Ukoliko radionica ima hrabrosti da stane iza tahografa i njegovih originalnih delova, to je ok.
U Nemackoj i Hrvatskoj je praksa sa Motometer tahografima i VDO servisima uobicajena, kako sam prethodno i napisao. Moguce da prethodno nisam dobro shvacen, ne ugovor ili dogovor sa VDO kao proizvodjacem ili predstavnikom, nego sa radionicom.
No, sve je teze i teze nabaviti delove za kvalitetnu popravku tih tahografa a i sami plasticni delovi (kuciste) nekako se rasuse i postanu krti. U svakom slucaju opcija sa zamenom je definitivno naj sigurnija.
Znači spremiti 300€-500€ ako nisam omašio a možda i jesam za varijantu 1324.
I pošto su ljudi od struke tu i imaju sve u malom prstu, analogni taho 1324 postoji li neka odredba da ta vozila moraju da predju na digitalne tahografe u nekom narednom periodu. Ne vezano sa ovim vidim da se najava promene propisa o vremenu upravljanja
TMV za 2014
Koliko je meni poznato, u zakonu stoji jedino da novo proizvedena vozila prvi put registrovana u Republici Srbiji od 01.06 2011 moraju da poseduju digitalne tahografe. Svi ostali moraju da koriste iskljucivo euro tahografe (tahografi koji poseduju mogucnost zapisivanja radnih karaktera) Tu su izuzeti posebni tahografi koji su proizvedeni za svajcarsko trziste i koji imaju mogucnost zapisa radnih karaktera ali ne svih.
U Evropi se jos uvek koristi cak i mehanicke euro tahograf ukoliko je vozilo toliko staro.
Recimo konkretno vozila 2005, 2006, 2007 da nema neka najava zamena analognih sa digitalnim tahografima. Već čitam negde najavu promene propisa o vremenu vožnje 2014 za EU
Recimo konkretno vozila 2005, 2006, 2007 da nema neka najava zamena analognih sa digitalnim tahografima. Već čitam negde najavu promene propisa o vremenu vožnje 2014 za EU
Koliko je meni poznato, nema za sada takve najave kod nasih zakonodavaca . U razgovoru sa vozacima, cuo sam da su neki imali problem u Evropi, jer su svojevremeno zamenuli digitalni tahograf sa analognim, jer tada u nasoj zemlji nije postojao ovaj zakon, niti su postojale radionice koje bi ih mogle odrzavati. Ako je verovati pricama, trazili su da vrate digitalni tahograf jer su ih evropska vozila proizvodnje od 2005., imala fabricki ugradjen.
Po meni to ima neke logike. Sad imamo radionice i Uredbu, pa time sva vozila treba da se vrate u prethodno stanje kakva su proizvedena.
Sto se tice propisa o vremenima voznje, to je moguce, jer Evropa sve vise i vise radi na sigurnosti i bezbednosti, kako vozaca tako i ostalih ucesnika u saobracaju.
To znam i Ja da je nekoliko mojih kolega imalo te probleme sa zamenom digitalnog tahografa sa analognim. Ide neka naja promene propisa za 2014, Ja sam danas dobio neki poziv za neko savetovanje na ribarskom ostrvu negde upolovini marta oko urebe i najave promene propisa
Comment