Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Filipili
    CBC Početnik
    • 10.07.2011
    • 3

Franjo, puno hvala na savetima.
    Na žalost, sa potvrdom se ne može van Srbije. Upravo sam proverio u AMSS.
    Ništa, moram se prilagoditi ovim okolnostima.

Pozdrav, i još jednom hvala.

Comment

• Zdravo, ja sam Aleksandar i imam 17 godina. Imam jedno pitanje, mada ono mozda nije prikladno za ovu temu, ali mi oprostite, jer mi se zuri, u frci sam. Naime, polozio sam za b kategoriju i dobio probnu vozacku dozvolu(nadam se da znate kakve sve zabrane imam itd). Otac mi je uhvacen kako vozi neregistrovano vozilo, i dobio kaznu 15k din, 3 meseca zabrane upravljanja i 6 kaznenih poena. E sada, mene zanima da li cu ja moci da upravljam vozilom sa njim(ocem) na suvozacevom mestu, iako ce on imati zabranu upravljanja? Voleo bih kada bi neko mogao brzo da mi odgovori jer nam auto stvarno treba, a otac mi je jedini vozac u porodici(inace, majku nemam)! Hvala svima unapred, i nadam se da ce mi neko ubrzo izaci u susret!

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

3. Probna vozačka dozvola

Član 182.

Licu koje ispunjava sve uslove za upravljanje vozilom B kategorije, a nije navršilo 18 godina života izdaće se probna vozačka dozvola kad navrši 17 godina, sa rokom važenja od jedne godine.

Probna vozačka dozvola se može koristiti samo u Republici Srbiji.

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu B kategorije ne sme da započne i upravlja vozilom bez nadzora lica u vozilu koje ima vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje pet godina.

Zabrana upravljanja (privremena), ne znači da otac nema vozačku dozvolu! Uostalom, ne verujem, da će bilo tko proveravati, ali neka je nosi sa sobom. Ako poseduje novu vozačku, na njoj ne postoji zabrana, već u evidenciji MUP.

P.S. Nemoj da se ugledaš na oca, mislim o vožnji!

Comment

• Hvala druze!

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

meni se cini da je suprotno, ako je pod zabranom, ne bi mogao ni da bude "nadzorni organ" za vreme trajanja zabrane. proveravace sigurno i najmanji im je problem da utvrde da li neko ima zabranu ili ne.

DODATAK: Proverio sam na strucnom i nadleznom mestu - ko ima zabranu upravljanja, taj nema vozacku dozvolu i ne moze biti lice koje vrsi nadzor vozaca koji ima probnu vozacku dozvolu.
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• manolo
              CBC Član
              • 18.03.2007
              • 31
              • Novi Sad

Odg: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Rešenje tj. Saopštenje po novom ZOBS-u, o trajanju zabrane evidentirane u Registru o izrečenim merama vozaču, dobio sam u petak:

Interesantna je njihova matematika: Posto je stiglo 18.11. ispada da zabrana počinje da tece od 22.11. ali traje do 29.02.2012.!?
              Na račun čega su dodali 7 dana ako stoji da zabrana traje - godina:0 , meseca:3 , dana:0
              Ono što je u celoj prici možda najzanimljivije je to što saopštenje šalju redovnom poštom tako da nema potvrde da si ga primio i samim tim ni dana prijema!? Šta se dešava ukoliko neko ode na put i posle recimo nedelju ili više dana ležerno vozi i patrola prilikom rutinske kontrole ustanovi da postoji evidentirana zabrana za koju vozač nema pojma? Dobiješ novu kaznu (iako nisi znao za ovo saopštenje), moraš da nastaviš peške ili ...!?
              Inace, vec 3 meseca imam novu vozačku.

Btw, nisam primio ni rešenje od sudije za prekršaje.
              Last edited by manolo; 21.11.2011, 12:12.

Comment

• manolo
                CBC Član
                • 18.03.2007
                • 31
                • Novi Sad

Gore pomenuto saopštenje se poziva na sledeći član ZOBS-a:

Члан 202.
                Време трајања заштитне мере, односно мере безбедности забране
                управљања моторним возилом тече од дана када је територијално надлежна
                организациона јединица Министарства унутрашњих послова меру извршила.
                Време проведено на издржавању казне затвора не урачунава се у време
                трајања мере из става 1. овог члана.
                Заштитна мера, односно мера безбедности забране управљања
                моторним возилом сматра се извршеном када територијално надлежна
                организациона јединица Министарства унутрашњих послова, на основу
                правноснажне одлуке органа, односно суда који је меру изрекао, то возачу
                саопшти у писаној форми и тај податак евидентира у регистар возача, односно
                регистар страних возача којима је изречена заштитна мера, односно мера
                безбедности.
                Заштитна мера, односно мера безбедности почиње да тече од дана кад
                је возачу саопштена.
                Изузетно, уколико постоје оправдани разлози, територијално надлежна
                организациона јединица Министарства унутрашњих послова може, возачу коме
                је изречена заштитна мера забране управљања моторним возилом у трајању
                од највише шест месеци, одредити да ова мера почне да тече најкасније у року
                од 30 дана од дана када му је саопштена.
                Министар унутрашњих послова прописаће начин и поступак извршења
                ових мера, вођење евиденција, као и изглед обрасца којим се возач у писаној
                форми обавештава о времену трајања изречене мере.

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

redovnom ili preporucenom postom? Pretpostavljam da je tih tih 7, tj, 10 dana viska od izdavanja saopstenja izracunato da se taman uklapa u rok da se policiji vrati dostavnica, i eto tog 29og.
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• manolo
                    CBC Član
                    • 18.03.2007
                    • 31
                    • Novi Sad

Ono što je u celoj prici možda najzanimljivije je to što saopštenje šalju redovnom poštom tako da nema potvrde da si ga primio i samim tim ni dana prijema!? Šta se dešava ukoliko neko ode na put i posle recimo nedelju ili više dana ležerno vozi i patrola prilikom rutinske kontrole ustanovi da postoji evidentirana zabrana za koju vozač nema pojma? Dobiješ novu kaznu (iako nisi znao za ovo saopštenje), moraš da nastaviš peške ili ...!?
                    Najredovnijom postom i ostavljeno u sanducetu. Nista potpisano tako da nema potvrde prijema. Preporuceno bi bilo logicno jer ovako dolazimo do situacije da pismo moze danima da stoji u sanducetu ili da dobije noge (sto se desava), a vozac nastavlja da normalno vozi dok... ne natrci na revnosnu patrolu!? I, sta onda!? Pomere pocetak zabrane za onoliko dana koliko je proslo od izdavanja saopstenja? Do zakonski dozvoljenih 30 dana?
                    Potencijalno neprijatna situacija koja se moze desiti bilo kome. Ja sam moje nasao istog dana kad je stiglo, ali moglo je biti i drugacije.

Malo li je 7-10 dana produzenja na 3 meseca!?

Comment

• veljko
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2006
                      • 476
                      • Backi Jarak, NS
                      • Volvo V50 DRIVe

ako te uvate da vozis pod zabranom, tu je kraj price

14 poena, zatvor 15 dana, i zabrana upravljanja najmanje 8 meseci
                      ali posto vec imas bar 6 poena, tu si vec presao limit a za to sleduje, ne znam tacno, al nista dobro

Kazneni poeni i novčane kazne po novom ZOBS-u
                      Last edited by veljko; 22.11.2011, 19:38.
                      Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• manolo
                        CBC Član
                        • 18.03.2007
                        • 31
                        • Novi Sad

Da ne bude zabune, ja sam moje Saopstenje (srecom?) nasao u sanducetu i ostaje mi da ga, nevoljno, odradim. Bice mi nezgodno, ali prezivecu. Nemam potrebu da se kockam sa eventualnim dodatnim kaznama.

Mislio sam da neko, od ljudi iz struke, pojasni dve stvari vezane za ovakvo slanje saopstenja:
                        - ove dodatne dane, preko 3 meseca u mom slucaju, dodaju na osnovu cega?
                        - i nesto sto moze da se desi bilo kome ko je napravio prekrsaj za koji moze dobiti zabranu upravljanja vozilom - Šta se dešava ukoliko neko ode na put i posle recimo nedelju ili više dana ležerno vozi (neznajuci da ga kuci u sanducetu vec danima ceka Saopstenje) i patrola prilikom rutinske kontrole ustanovi da postoji evidentirana zabrana za koju vozač nema pojma da je stupila na snagu?

Koliko sam ja upucen, nikad se ne zna tj. nema pravila u kom roku ce MUP aktivirati zabranu upravljanja. Gresim li?

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Originally posted by manolo View Post

Na račun čega su dodali 7 dana ako stoji da zabrana traje - godina:0 , meseca:3 , dana:0
                          Ono što je u celoj prici možda najzanimljivije je to što saopštenje šalju redovnom poštom tako da nema potvrde da si ga primio i samim tim ni dana prijema!?

Btw, nisam primio ni rešenje od sudije za prekršaje.
                          Ima li na omotu pečat sa datumom pošte, ili je dostavljeno od strane MUP direktno, u kojem slučaju se smatra urednom dostavom. Isti slučaj je sa sudskim rešenjem, ako dostava nije izvršena, jer te nisu našli na prijavljenoj adresi. Rešenje se istakne na oglasnoj tabli suda, a primerak za izvršenje kazne dostavlja se MUP - nadležnoj PS.

Tebi izvršenje kazne počinje 02.12.11 i traje do 29.02.12 (30+31+29 = 90 dana).

Zakonski osnov sadrži navedeni čl. 202. ZOBS, po kojem način sprovođenja tog člana propisuje ministar MUP, a izvršenju kazne zabrane upravljanja može, u opravdanim slučajevima, da se pristupi najkasnije u roku od 30 dana po uručenju pismenog saopštenja.

Btw, nisi trebao kriti datume, navedene u saopštenju.

Comment

• manolo
                            CBC Član
                            • 18.03.2007
                            • 31
                            • Novi Sad

Idemo redom: datum na rešenju je 16.11., poštanski pečat kaže 17.11., a ja sam ga našao 18.11.
                            Prema onom kako stoji u saopštenju - tumačim da kazna počinje da teče 18.+3dana=>22.11.
                            Na osnovu čega bi bilo tek od 02.12. ?

Saopštenje se poziva na presudu od 08.09., a prvi poziv da podignem rešenje u pošti mi je stigao tokom juna kad sam bio na godišnjem van zemlje? To znači da je prvobitna presuda morala biti doneta početkom juna!? Kako rešenje sudije nisam primio ne znam šta mi je sve dodelio već samo pretpostavljam - kazna+dozvola+bodovi. Da li je moguće da se nakarikaju dani na osnovu neprimanja rešenja? Da novčanu kaznu prebace u produženje zabrane? Čisto sumnjam, ali pokušavam da razjasnim ovu matematiku.

Navedeni član sam pročitao i postavio u postu posle citiranog.
                            Dozvoljeno odlaganje izvršenja, pretpostavljam, može da nastupi na zahtev ili možda zbog neznanja za saopštenje? Međutim, kazne za vožnju pod zabranom nisu nimalo naivne pa baš nisam rad da se kockam.

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Ja bih u svakom slučaju, podigao rešenje (odluku) sudije za prekršaje i proverio u MUP, kako je evidentirano izvršenje kazne. Prema navedenom u saopštenju, kaznu izdržavaš, kao što sam naveo: od 02.12.11 do 29.02.12.

Ipak, proveri, jer svakodnevno slušam "bisere" iz Opštinskog suda, gde mi radi kćerka, upravo oko dostavljanja presuda-rešenja, među ostalim i iz Prekršajnog suda.

Comment

• manolo
                                CBC Član
                                • 18.03.2007
                                • 31
                                • Novi Sad

Kako je sudija u Rumi, a ja u NS ostaje mi da probam da se raspitam direktno u MUP-u i vidim sta kaže rešenje

Comment

Working...
                                X