Registracija auta sa trećom tablicom i atest kuke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dare
    CBC Senator
    • 16.09.2007
    • 219
    • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

Originally posted by Chubbs View Post
    ovo ja pricam jos od prvog vagona, tako sam ja dobio trecu tablicu i vukao razne prikolice koje su mi trebale. niko nikada nikakav problem nije napravio. trecu tablicu sam dobio tako sto su mi trazili broj kuke, koja je opet bila samogradnja pa sam skinuo plocicu sa kuke nekog pezejca i nakacio na moju. i to je tako funkcionisalo od 97 do nedavno kad su kuka, auto i plocica zavrsili na otpadu.
    neverovatno, pa ti i ja kao da ne živimo u istoj državi....
    šta ti je pisalo u saobraćajnoj od auta?
    Meni:"Izdata treća tablica za laku prikolicu marke Zastava Tera , broj šasije XXXX"

Izgleda da ćemo zbog celog haosa koji je vladao nekad, sada svi plaćati posebne registracije ma kolika prikolica bila...
    Last edited by Dare; 13.08.2011, 09:48.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

samo: izdata treca tablica
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• savke
        CBC Senator XXL
        • 14.02.2006
        • 575
        • Novi Sad, Temerin
        • Laguna 2 ph2, Golf 3

Procedura dobijanja trece tablice se po starom zakonu razlikova od opstine do opstine. Ja sam je dobijao tako sto sam na tehnicki odneo plocicu sa kuke od kolege i na osnovu toga su mi na tehnickom pisali zahtev za izdavanje trece tablice. Cekam je dva - tri meseca i kada je dobijem upisivano je u saobracajnu samo izdata treca tablica i niko nikad vise nije gledao nista u vezi toga. Dobro znam da je u nekim opstinama ovaj postupak bio daleko komplikovaniji i vise je licio na ovo sada.

Sada imam posebnu saobracajnu i osiguranje za prikolicu i svake godine sledi registracija.....
        Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

U Vojvodini se dobijala treća tablica za kuku, a u užoj Srbiji za prikolicu.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

resena misterija
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• savke
              CBC Senator XXL
              • 14.02.2006
              • 575
              • Novi Sad, Temerin
              • Laguna 2 ph2, Golf 3

Strasno, kao da smo bili neka ogromna zemlja pa je svaki kraj zemlje imao svoj zakon.....

Comment

• Dare
                CBC Senator
                • 16.09.2007
                • 219

Ja za takve načine dobijanja treće tablice sad čujem... Imao sam informaciju da prikolica mora biti atestirana i imati broj šasije. Kako to nisam mogao da obezbedim sa prikolicom ručne izrade, kupio sam novu u Zastavi i registrovao... Vozio, vozio, došle promene Posebna tablica, svake godine registracija... Još me je iznervirao pandur, koji se zatekao sada na tehničkom, kada je počeo da mi popuje kako sam ja registrovao na mućku i kako to tako ne može, i kako se čudi kako me do sad niko nije kaznio i još sto nekih gluposti i upozorio me da ću morati da imam E da bih sada vozio... Pošto živim u malom mestu i znam o kakvom se čoveku (čitaj - budali) radi, plašio sam se da me ne cima odmah iza prvog ćoška, prelistao sam Zakon i ovaj forum i eto rešenja

Comment

• savke
                  CBC Senator XXL
                  • 14.02.2006
                  • 575
                  • Novi Sad, Temerin
                  • Laguna 2 ph2, Golf 3

A pa u svakom mestu imas po makar jednog takvog pandura.....

Inace ja sam registrovao prikolicu rucne izrade po novom zakonu zajedno sa kucanjem broja i atestom i izaslo me je oko 17.000din. i mesec dana vucaranja po SUP-u, tehnickim pregledima, mesnim zajednicama i masinskom fakultetu. Da je nisam predhodne godine kompletno sredjivao, bez razmisljanja bih je prodao za sitne pare i kupio fabricku.

Comment

• ljube-kugla
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 1531
                    • batajnica

evo bas pre neki dan smo zavrsili registraciju kod dede na autu,prikolica je vozena tridesetak godina u nazad i imala je vise tablica ali je uvek pisalo u saobracajnoj da je izdata treca tablica

otisli na tehnicki za auto pa sa tim u ljermontovu,dobili za auto tablice pa sa odjavom ponovo prikolica na tehnicki pa ponovo u ljermontovu i dobijemo tablice,brze smo to zavrsili nego obicna registracija,dal je bilo dvoje posle nas za trecu tablicu

zadnji put je registrovana bez obzira na kuku,koja nije bila atestirana,a sad sam pitao na tehnickom da je bitno da kuka ima atest ali moze i bez i to je to,bez obzira dal je euro ili ne,nije zazivelo strogo euro

mada komsija na jugu morao da skine staru i ugradi euro sa euro uticnicom i izaslo ga sa atetom oko 200e,nisu hteli da mu daju trecu tablicu prosle godine
                    ko na nas krene iz mesta je naje&o
                    a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• Dare
                      CBC Senator
                      • 16.09.2007
                      • 219

novo pitanje: Da li prikolica za auto mora da ima nalepnicu 80 sa zadnje strane ? Do sada je nisam imao i niko nije pravio problem... U uputstvu od prikolice stoji da je njena max brzina ograničena max brzinom vozila

Last edited by Dare; 24.08.2011, 11:33.

Comment

• Night Rider
                        CBC Veteran
                        • 10.12.2007
                        • 127
                        • Banja Vrujci

Posto nisam razumeo najbolje iz predhodnih postova interesuje me da li ja sa BE kategorijom mogu da vozim sledeci skup vozila.

Automobil koji vuce slep prikolicu je tezine 1400kg
                        Slep prikolica je tezine 400kg (inace njena maksimalna nosivost po saobracajnoj je 2000kg)
                        Tezina automobila koji se nalazi na slep prikolici je 1300kg
                        http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ksU5guIKnQ

Comment

• kuzmar
                          Moderator
                          • 18.12.2009
                          • 783
                          • Lazarevac
                          • Pezo 207 1.6 HDI

BЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији В, највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg, а није већа од 3.500 kg,
                          Moje slobodno tumacenje ovog clana je da smes da upravljas tim skupom vozila sa BE kategorijom. Naravno to sto ja mislim ne znaci da tako i policija misli.
                          www.paluba.info

Comment

• Dare
                            CBC Senator
                            • 16.09.2007
                            • 219

Originally posted by kuzmar View Post
                            Moje slobodno tumacenje ovog clana je da smes da upravljas tim skupom vozila sa BE kategorijom. Naravno to sto ja mislim ne znaci da tako i policija misli.
                            +1 !!!

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

dare, max brzina vozila na javnom putu je definisana saobracajanim propisima tj ZOBS-om i na to nema uticaja konstruktivno predvidjena max brzina kako vucnog auta tako i prikolice.

U zakonu je oduvek kod nas jasno definisana maksimalna brzina vuce prikolice od 50-80km/h zavisno od kategorije puta a za teze prikolice je ogranicenje na 70km/h ukljucivo i autoput.
                              Ne znam sada napamet koja je kriticna masa prikolice, mislim da je preko 1500kg limit 70km/h.

U evropi u raznim zemljama su razna pravila pa negde uz odgovarajuce namenski homologovane gume i sistem automatske stabilizacije brzina moze da bude dozvoljena i 100km/h.

Cisto iz prakse max brzina jako zavisi od dinamickih osobina ponasanja vucnog vozila.
                              Male teretne prikolice do 750kg bruto mase mogu komotno da se voze do 150 km/h i to auto prakticno ne oseca uz naravno uslov da su gume adekvatne za tu brzinu i pravilno rasporedjen teret.

Vece kamp prikolice mogu do 110-120km/h a sa boljim vucnim vozilima i vise uz zadrzavanje potpune stabilnost ali ipak ne bi trebalo prelaziti limit od oko 100-105km/h da bi se zadrzala rezerva stabilnosti za iznenadne udare vetra ili pri obilzanju slepera.

Na nasim putevima preporuka je ne ici vise od 70-90km/h ni pod razno cak ni po tzv autoputu.

To je vise nego dovoljno da se svuda stigne u razumnom roku.

Sa B odnosno BE po zakonu svuda moze da se vozi auto sa prikolicom do 3500kg i to je univerzalno dogovoreno medju zemljama.

I nasa policija mora da priznaje ZOBS i pratece normative koji su vezani za tu tematiku pa tako i da priznaje vozacku dozvolu izdatu u Srbiji sa B/ BE kategorijom upravljanja.

Po novom policija nije nadlezna da bilo sta misli, ako nekoga eventualno policija maltretira tako sto ne priznaje dokumenta pa recimo iskljuci iz saobracaja ispravno vozilo auto- prikolica moze (teoretski) da se direktno naplati od ovlascenog sluzbenog lica i same policije za njihovu gresku.

Naravno ovo je novina za nasu policiju da je duzna da placa kazne u korist gradjana vozaca kada pogresi pa zato i napomena o teoretskoj mogucnosti.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by Night Rider View Post
                                Posto nisam razumeo najbolje iz predhodnih postova interesuje me da li ja sa BE kategorijom mogu da vozim sledeci skup vozila.

Automobil koji vuce slep prikolicu je tezine 1400kg
                                Slep prikolica je tezine 400kg (inace njena maksimalna nosivost po saobracajnoj je 2000kg)
                                Tezina automobila koji se nalazi na slep prikolici je 1300kg
                                Ako su bruto mase i auta koji vuce i slep prikolice onda nije dozvoljeno jer masa prikolice (1700kg) prevazilazi masu vucnog vozila.

Uz auto mase bruto od 1400kg moze se vuci slep prikolica i na njoj automobil do 1000kg vrlo preporucljivo radi stabilnosti max 850-900kg.

Pri tome slep prikolica mora obavezno imati kocioni sistem.

Sa BE kategorijom moze da se vozi ali su ogranicenja u masama po drugom osnovu, tako da za puni kapacitet BE dozvole potrebno je imati vucno vozilo vece bruto mase.

Nisam 100% siguran kako su odnosi masa vucnog i vucenog vozila definisani nasim ZOBS, ovo sto sam naveo je uobicajeno zakonsko resenje sirom Evrope vec vise decenija a ako nasi obicno prepisuju zakone mozda je nesto detaljnije sada i kod nas precizirano na tu temu.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X