sudski vestaci, dilema

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dris
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 172
    • Novi Sad

sudski vestaci, dilema

Pozdrav ekipa,
    Unapred zahvaljujem na svim savetima.

Treba mi savet vezano za moj slučaj, radi se o sledećem:
    Imao sam upaljenu zelenu strelicu za skretanje u LEVO (za pravo je bilo crveno), kretao sam se brzinom od 30-40 kmh, na video snimku milicije se vidi da se strelica "ugasila" u momentu kada sam bio otprilike na 3 metra od zaustavne linije... po meni nisam mogao bezbedno da zaustavim vozilo, a sudinica se drzi price da sam prosao kroz crveno.
    Pokušao sam da joj predočim da 30km/h znaci da sam za 1 sekundu prelazio najmanje 8.33 metara i da po svim mogucim kriterijumima nisam nikako mogao bezbedno zaustaviti vozilo.
    Zavrsilo se tako sto sada treba da vijam sudske vestake...

E sad, ja Vas pitam, ako ONI mene prekršajno terete zar ne bi bilo logično da oni obezbede vestaka i da ONI tako dokazuju moju krivicu, a ne ja da dokazujem da nisam kriv ?
    Koja su moja "prava" u ovom slučaju?
    P.S. Cuo sam da neki vestaci kada dokazu da nisi kriv svoju "dnevnicu" naplacuju od drzave, je li to tacno?

Znam da su kamere nuzno zlo, ali po meni ova dokazuje da nisam kriv...

Hvala.
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

To šta bi trebalo i šta nije po ustavu, slobodno okači mačku o rep (prvom koji naiđe).
    Po zakonu o saobraćaju (ali i u mnogim drugim situacijama) kriv si dok ne dokažeš da nisi. Jeste prekršajna kazna ali može biti veća (čak i od) dnevnice sudskog veštaka (mada oni i advokati kad kolegi kupuju poklon za rođendan kažu: da mu kupimo auto(mobil)? Dobra ideja. A da mu damo po dnevnicu? Ma to je već mnogo!).
    Za advokate (bar) postoji (minimalne cene) bar cenovnik pa se nadam da je tako i za veštake. Spremi cca. pola kazne za veštaka, to ti je najbolje što ćeš proći (npr. 7500 ili 10 hiljada rsd).
    I to sreća tvoja da dokazuješ da je belo belo a ne crno (inače ti se ne bi isplatilo, a sve može da se dokaže samo je pitanje cene).
    Nisu ni veštaci ****li vesla, u najboljem slučaju (čak i da postoji način da uzmu svoje od države) neće pristati da čekaju na to, nego će naplatiti svoje pa šta dobiju od države (manje) proslediti tebi (u nedoglednoj budućnosti) ... tako bar rade advokati kada dobiješ slučaj i naplatiš sudske troškove (znam iz ličnog iskustva); i to nije bila država ta koja je izgubila spor.
    Voleo bih da grešima ali skoro da je kao u filmovima, kad ti trebaju usluge advokata (veštaka) ili da se dugotrajno lečiš, spremaj pare za crne dane!
    (dobro, ovde je za "sive" dane, ipak je prekršajno pa nećeš platiti više od jedne dnevnice (ročišta, šta god)).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Strana koja izgubi spor plaća troškove strani koja je dobila spor. Sudski veštaci uzimaju pare unapred kako je Profesor rekao, i plus sudska taksa koja isto ide unapred. Cenu ovog tipa veštačenja ne znam ali su oni sudski veštaci, ne bi smeli da veštače nešto što ne stoji na sudu pa je to neka uteha da će se dobro završiti.
      Sudski veštak za gradjevine košta minimum 400 evra a taksa je procentualna sa sumom za naknadu štete i plaća se naravno unapred.

Sve to je namera da ti ogadi ili te spreči da se tužiš čak i kad je opravdano.

Ukratko, prvo pitaj veštaka da li vredi da se sporiš.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Originally posted by dris View Post
        Imao sam upaljenu zelenu strelicu za skretanje u LEVO (za pravo je bilo crveno)... na video snimku milicije se vidi da se strelica "ugasila" u momentu kada sam bio otprilike na 3 metra od zaustavne linije...
        Ne bih se sporio, jer ti može odmeriti veću kaznu - maksimalnu za tu vrstu prekršaja. Po svemu si kriv, a veštaka plača ona strana, koja zahteva veštačenje. Oni su dokazali tvoju krivicu video snimkom! Jasno je, da nisi prilagodio brzinu uslovima saobraćaja. Ako je taj semafor sa trepčućom zelenom strelicom, odbrana ti pada u vodu.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

da li trepce ili namiguje, nema veze sa ovim slucajem, jer je u pitanju dodatna zelena strelica koja sluzi za rascicavanje raskrsnice. Ona se pali zajedno sa crvenim svetlom ako je na kraju intervala ili zajedno sa zelenim ako je na pocetku.

Prednost ovog "uslovnog" levog semafora je sto se lako i brzo prolaze raskrsnice sa velikim inezitetom saobracaja. Mana je sto ne znas kad ce se ugasiti ta strelica(ako je na kraju intervala) a tamo neko snima i to krajnje podlo koristi.
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Ima veze sa ovim slučajem, koji je jasan: kriv je, jer je ušao i prošao kroz crveno! Znam nekoliko raskrsnica, kroz koje redovno, već godinama prolazim, regulisanih semaforima, gde je skretanje u levo, dodatno regulisano zelenom strelicom, na kraju intervala tri puta trepče. Ima isto značenje, kao žuto (naranđasto). I, za ta tri treptaja (oko 3s), može se preči oko desetak metara. Na istoj raskrsnici, zelena strelica u desno, prekida trenutno, iz razumljivih razloga.

Comment

• dris
              CBC Veteran
              • 24.01.2008
              • 172
              • Novi Sad

Hvala na savetima,
              Gledajuci po netu, Vojvodjansko udruzenje vestaka izgleda ne faturise ispod 30.000, hmmm. Bice da se ne vredi bosti sa rogatima, videcemo, ne odustajem na prvu.
              Franjo, tacno je da mi mogu odmeriti vecu kaznu od minimalne, ali nisi u pravu. Ne mogu ja, niti bilo ko protiv fizike. Zna se koliki je zaustavni put, a zna se i da normalnoj osobi treba 1 sekund da odreaguje (počne da koči) i to kaze instruktor iz auto škole. Ja sam za jedan sekund prešao 8 metara i ušao duboko u raskrsnicu.
              Na raskrsnici kod Futoške pijace u NS (iz pravca bulevara ka Jevrejskoj), uslovna strelica svetli skoro minut (barem mi se čini), pa ne mogu gledati u štopericu... I NE TREPĆE, VEĆ SE "UGASI".
              A snimak je iznenađujuće dobar, možda ga i okačim

Ironija je sledeća, tip koji je pre mene bio u sudnici ima sudjenje za isti prekršaj, a snimak NE POSTOJI (kamere su bile tamo) ????

Mislim sta reci, pazite se..... Futoska pijaca je postala papreno skupa.

Comment

• zoranc
                CBC Senator XXL
                • 31.03.2005
                • 1313
                • Beograd
                • AR 147

Menjaj raskrsnicu ili pijacu
                Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• dris
                  CBC Veteran
                  • 24.01.2008
                  • 172
                  • Novi Sad

a evo i fotki, ispada da sam otprilike za duzinu auta bio ispred zaustavne linije (4,5 metara), a taj put sam prešao za 0.65 sekundi. Ne nisam mogao za to vreme zaustaviti auto.

I sada treba da nadjem ozbiljnog stručnjaka koji će isto ovo ponoviti na sudu... kod nas su stvarno crtani filmovi u službama....

Comment

• dris
                    CBC Veteran
                    • 24.01.2008
                    • 172
                    • Novi Sad

Originally posted by zoranc View Post
                    Menjaj raskrsnicu ili pijacu
                    Zoki, kanda cu da menjam geografski polozaj za desetak stepeni.....

E, Zoki ti si jedini sa CBC-a video zlocinacko lice osumljicenog, tako da ako me izvedu na crtu za prepoznavanje jezik za zube .

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Isao si oko 30 km/h , bar sam ja tako izrecunao.

Evo linka o putu kocenja.

Braking Distances

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Originally posted by dris View Post

Возач који се приближава раскрсници дужан је да прилагоди вожњу условима саобраћаја на раскрсници, а нарочито да вози брзином при којој може да се заустави и пропусти возила kоја на раскрсници имају првенство пролаза.

Члан 49.

Возач не сме возилом да уђе у раскрсницу, иако има првенство пролаза или му је семафором то дозвољено, ако ће се због густине саобраћаја зауставити на раскрсници или пешачком прелазу, и тиме ометати или онемогућити саобраћај возила, односно пешака.

Izdvojio sam, samo najbitnije odredbe ZOBS i nikakve sekunde te ne spašavaju! Otežavajuća okolnost su i ona dva pešaka levo, iako imaju crveno. Morao si, da usporiš - spreman, da kočiš u mestu!

Zašto sudija nije doneo presudu, jer je slučaj jednostavan i rešava se u skraćenom postupku?

Comment

• dris
                          CBC Veteran
                          • 24.01.2008
                          • 172
                          • Novi Sad

Originally posted by b_samardzic View Post
                          Isao si oko 30 km/h , bar sam ja tako izrecunao.

Evo linka o putu kocenja.

Braking Distances
                          Hvala na linku. Ja sam pokušao izbunariti nešto na ćirilici ali za sada nisam našao, pun pogodak bi bio da se dokopam nekih važećih udžbenika za saobraćajni smer.

Comment

• dris
                            CBC Veteran
                            • 24.01.2008
                            • 172
                            • Novi Sad

Franjo, ok razumem ja da ti tumačiš zakon na način na koji ga i oni tumače, taj član koji si ti naveo govori sve a ne govori ništa, mislim koja je to brzina kojom se ulazi u raskrsnicu ?? Ja nisam prekoračio brzinu i usporavao sam prilazeći raskrsnici, a naravno da sam obraćao pažnju na pešake, pogotovo tih poslednjih par metara.

"Zašto sudija nije doneo presudu, jer je slučaj jednostavan i rešava se u skraćenom postupku?"
                            Slučaj zaista jeste jednostavan, zašto nije donela presudu mogu da pretpostavim, možda: 1.dobro sam izneo odbranu, 2. uložio bih žalbu na presudu 3. svesna je da u slučaju žalbe svakako treba angažovati stručnjaka, 4. možda se i sažalila, ko će ga znati.
                            Svakako dok postoji nada u zadovoljenje pravde, ja ću je tražiti. Nisam sujetan, veštak će reći svoje i to ću prihvatiti.

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Jesu tebe navatali preko ovog snimka?

Ako jesu onda je to vec zabrinjavajuce. Kriv si i kad si na sred raskrsnice a upalilo se crveno.

Tako zakon kaze: "nesmes uci u raskrsnicu ako iz nje ne mozes bezbedno da izadjes".

Cak i na zeleno da si uso moras da je napustis pre crvrnog svetla.

Comment

Working...
                              X