Momci kakve rampe kakvi bakraci ETC naplata je zakon a od 22.12.2009 radi i kod nas tako da doslo je novo doba!
ako nekog interesuje malo vise ima profil na facebook-u ЈП Путеви Србије da ne raspredate sta ce biti i kada buducnost je sada.
Malo sale ne skodi .Poz
Na stranu to sto ne radi ako imate maaaaalo deblju soferku (uvek mozete da drzite TAG kroz prozor ), ali nema veze, OK ideja, i manje-vise solidno radi.
The difference between men and boys is the price of their toys
I kako funkcioniše ?! Kupuješ kredit kao za pripejd mobilni ili šta ?! Interesuje me jer bi to trebalo i ovde da živne a ja sam na auto putu skoro svaki dan ...
Postoji li minimalan iznos koji moraš da ispucaš mesečno, postoji li pretplata, popust, šta-kako ... ?!
Gde se montira, smeta li čemu, ima li napajanje ... ma sve ...
Uredjaj se kupuje i placa se jednokratno nekih 3500 dinara, ako se dobro secam. Puni se kreditom koji ostaje umemorisan u aparat i automatski se skida. Nema minimalnog iznosa, pretplate, roka do kada mora da se ispuca, nista. Popust mislim da je neki minimalan, tipa 5%, ne secam se vise.
Sam aparat nije nista posebno, pravougaonik mali 10x5x2cm, ne otvara se niti se sta pipa na njemu, nema nikakvo napajanje osim neizmenjive baterije koja napaja mali zvucnik za signal kad skine kredit pri prolasku kroz rampu, i pretpostavljam neki mali transiver unutra. Ne smeta nicemu, ali njemu smeta, kao sto rekoh - debela sofersajbna ili anti UV stakla, pa bude problema oko ocitavanja pri prolasku kroz rampu. Moras i da ga postavis lepo da ga senzor uvek ocita bez greske. Tablice ne smeju biti prljave, i sam aparat se veze za tablice automobila.
Generalno ok stvar, osim kad zakaze (odnosno senzor ga ne ocita kako treba) - onda se zaglavis ispred rampe koja nece da se podigne, da se vratis cesto ne mozes, i onda trubis dok neko ne dodje i otkoci te. E sad, do cega bude greska ne znam, da li citac ne uhvati TAG svaki put, ili se pogresno ocitaju tablice, uglavnom jednom u 10 puta se zaglavim i kukam upomoc dok me ne odglave...
Pa znas sta, zna da iznervira jer ne radi 100% pouzdano, to je tacno. Ali kad dodje leto, i hiljade gastarbajtera zakrce naplatne rampe po autoputu - pa umesto da cekas pola sata da prodjes, lepo obidjes sve njih i prodjes kroz traku rezervisanu za elektronsku naplatu, onda je najbolji na svetu
Kao prvo Tag moze da se postavi na svakoj soferki zato sto sofer sajbna svaka ima mesto u nekom uglu ili delu pored unutrasnjeg retrovizora gde mogu zraci da produ i nema veze sa debljinom soferke proizvodac svaki navodi specifikaciju za svoj proizvod tj. u ovom slucaju sofer sajbnu.
Drugo kod nas vec postoji ETC naplata od 2006 god. mislim na Srbiju, a od 22.12.2009 i na deonici puta BG-Nis-Doljevac .
Na ovim kanalima gori zeleno svetlo i pored svetla stoji tabla ETC (elektronska naplata),a ako ima vise kanala na toj deonici sluzi samo za prolazak vozila sa TAG-om ako je po jedna kucica onda je kombinovana naplata i gotovinski i bezgotovinski nacin.
Cena TAG-a je :2.966,00 dinara + PDV 533,88 dinara = 3.499,88 dinara
Popusti su od 8 do 15 % u zavisnosti od uplacenog novca, minimalni iznos je 800 dinara (sasvim dovoljno za relaciju BG-Nis 730din za I kategoriju vozila i moze se visekratno dopunjavati na zeljeni iznos)
JP „Putevi Srbije“ organizuje prodaju i dopunu TAG-ova u okviru Komercijalne službe na adresi: Ljube Čupe br.5, 11 000 Beograd
Radnim danima : 8,30h - 16,30h
Telefon za informacije: 011/ 30 84 210
Ovlašćeni distributer za prodaju i dopunu uređaja za elektronsku naplatu putarine je: AMSS - AUTO MOTOSAVEZ SRBIJE, na sledećim distributivnim punktovima:
Kad se planira takav način plaćanja na svakoj rampi ?! Hiće li to biti završeno sad s ovim renoviranjem svih rampi?! Hoće li vozila s TAG-om imati prvennstvo prolaza?!
Ne idem nešto u Niš, ali idem na svaku rampu do Niša ... , u NS, ka Subotici ...
Pa renoviranje svih ovih rampi se i radilo uglavnom zbog ukljucivanja jos jedne trake, upravo zbog automatske naplate. Dakle nemas prvenstvo prolaza nego posebnu traku za elektronsku naplatu.
Sto se tice ovog da tag moze da se postavi na svakoj soferki - moze da se postavi, ali NECE da radi. Zaista nema veze sa debljinom soferke, mislim da sam rekao da ima problema sa anti UV zastitom, odnosno teermoizolovanim staklima (koja i jesu nesto malo deblja...). Ima par mesta na samoj soferki koja izgledaju nesto drugacije (na donjem delu gde se nalazi senzor brisaca i iza retrovizora), ali ni na jednom od njih ne radi 100% pouzdano. Sad stoji iza retrovizora i cesto se desi da ga senzor ne ocita, zato ga lepo drzim kroz prozor i nema problema. Uostalom, i ovi iz Puteva su i sami rekli da su imali dosta zalbi bas zbog ovog problema, kazu uredjaj je jednostavno takav, ima problema sa termoizolovanim soferkama...
Comment