prekrsaj i "vadjenje" iz nastale situacije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

u poslednje vreme je tu guzva tako da ne mozes da teras ni 50.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• bullet
      CBC Veteran
      • 26.05.2008
      • 115
      • Beograd

Originally posted by StreetRacerCA
      snimljen sam van naseljenog mesta. za prekoracenje od 30-50 kmh van naselja placa se samo kazna od 3000 din, a preko 50 se ide kod sudije za prekrsaje, i moze da se dobije oduzimanje dozvole.
      Ako je ovo tačno što onda nisu prihvatili da im platim na licu mesta kad sam ja prekoračio 41km/h?

Comment

• StreetRacerCA
        CBC Senator
        • 11.06.2006
        • 238
        • Čačak
        • Škoda Fabia II 1.6 TNG

bullet, kad ti se to desilo? to su nesto skoro menjali svoju kazneno naplatnu politiku.... naravno, na mala vrata.....
        Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

inace, oni nisu svesni, da koju god kaznu da mi napisu, i traze da je platim, kostace ih vise nego sto cu love da dam. posto ce jedno 5 puta morati da dolaze da me traze da plati, pa posle par puta da me apse. to njih kosta mnogo vise od 3k rsd
          Njih ne kosta nista, posto je sve to u rok sluzbe, a gorivo koje trose placamo svi mi iz budzeta, tako da mogu 'ladno da razapnu sator i da kampuju mesec dana ispred necije kuce.

Ne spavaj na to uvo, ako rese da te traze, trazice te do sudnjeg dana, nece da odustanu 100%.

Mislim da je bolje da se ubacis u raspravu sa prekrsajcem, "pogled ranjene srne", dete mi bolesno, baba mi na umoru i sl. A ako ne uspe onda probaj na te pravne kerefeke.

trebalo bi da se javi @neshaoct, on je najbolji pravnik na CBC.

Drzim ti palceve !
          Originally posted by Valent Vudriga
          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• StreetRacerCA
            CBC Senator
            • 11.06.2006
            • 238
            • Čačak
            • Škoda Fabia II 1.6 TNG

hvala na podrsci!

Comment

• Bane R
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2006
              • 1769
              • Beograd

Originally posted by Andrej55
              mislim da tu nece da te cimaju ako ides 60... bar sam ja hiljadu puta prosao tu sa 60 tacno(jer znam da stoje) i nikad me nisu zaustavili.zaustavljaju kad ides preko toga. a pravac je dusu dao da produvas motor malo
              Neće do 60, ali je problem u tome od koliko računaju prekoračenje ako dođeš u situaciju da te zaustave...

Comment

• neshaoct
                Banovan
                • 18.08.2007
                • 1754
                • Beograd, Rakovica

...da prvo razdvojimo neke pojmove...
                Obustavljanje prekršajnog postupka, i tvoje korišćenje prava žalbe zbog ''bitnih povreda postupaka'' su potpuno različite stvari...

U prvom slučaju neće se doneti nikakva presuda, već će se postupak obustaviti donošenjem Rešenja.
                U drugom slučaju postupak će se voditi, presuda će se doneti, a onda ti kao nezadovoljna strana, se možeš koristiti redovnim pravnim lekovima. Jedan od osnova zbog kojih se odluka suda može pobijati su već pomenute bitne povrede odredaba prekršajnog postupka.

Izbaci iz glave Zapisnik koji imaš.
                On nije dovoljan da se protiv tebe pokrene prekršajni postupak.
                Zapisnik nije nikakav dokaz.
                Potpisivanje ili nepotpisivanje zapisnika ništa ne znači.
                Zapisnik nije isto što i Zahtev za pokretanje postupka.

Da bi se protiv tebe pokrenuo postupak, neophodno je da se podnese Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Dakle, potpuno nov papir.
                Njega piše Policija, i u njemu navodi, između ostalog, sve tvoje podatke, tako da eventualna greška u tvojoj adresi u zapisniku nema veze...
                Ako u tom zahtevu pogreše adresu, to je samo malo drugačija priča.
                Međutim, šanse nema da to urade...
                Najvažnija stavka u tom zahtevu je činjenični opis radnje. Tu spada i vreme i mesto izvršenja prekršaja. Opet greška navedena u zapisniku nije od značaja, jer će oni navesti vreme u zahtevu. Veoma je moguće da prepišu iz zapisnika, i on jedino za to i služi, ali to ne menja stvar...
                Naime, u tom zahtevu se ne traži da se napiše apsolutna istina. Ne postoji pretpostavka tačnosti podataka navedenih u zahtevu za pokretanje postupka. Taman posla kad bi takva pretpostavka postojala jer onda Sud ne bi ni trebao, već bi te odmah kaznili...
                Svrha tog zahteva je da se prekršaj što tačnije odredi ( a ne apsolutno tačno), a na Sudu će se utvrđivati u detalje.
                U tom zahtevu, Policija će navesti po kom članu te gone - ( propis o prekršaju koji treba primeniti ).

Kad taj papir stigne u Sud, onda se odlučuje hoće li se postupak pokrenuti, ili ne. Tu te neće zvati, niti ti učestvuješ u ovoj fazi postupka.
                Ako Sud proceni da je Zahtev valjan, donosi Zaključak ili Rešenje o pokretanju prekršajnog postupka. U tom papiru koji Sud donosi, ponovo će biti svi tvoji podaci, kao i pravna kvalifikacija prekršaja. Taj papir ti se ne dostavlja.
                Sud nije vezan za pravnu kvalifikaciju datu u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka. To znači da čak i ako Policija pogrešni osnov navede, Sud nije vezan time, već može preinačiti delo za koje će te goniti...Pa, tako može preinačiti i to famozno ograničenje brzine u smilsu tačnog dela za koje će te goniti, jer ne postoji varijanta po kojoj kretanje brzinom od 107Km/h van auto-puta nije prekršaj.
                Samo ta činjenica je dovoljna Sudu da pokrene postupak protiv tebe, i on sam če učiniti pravnu kvalifikaciju dela, i uopšte nije vezan za onu kvalifikaciju koju mu je dao podnosilac zahteva da se protiv tebe vodi postupak.

Dakle, prva stvar koju Sud radi je odlučivanje hoće li uopšte pokrenuti postupak protiv tebe.
                Razlozi za odbacivanje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka su osobeni, i različiti od razloga kojim se obustavlja već pokrenuti prekršajni postupak, a posebno su različiti od onih razloga na koje se možeš pozivati u svojoj žalbi radi obaranja već donete presude.
                Ti si sve te razloge pomešao...

1. razlozi za odbacivanje zahteva ( hoće li se uopšte pokrenuti postupak )
                2. razlozi za obustavljanje već pokrenutog postupka ( dakle, prethodno je prihvaćen zahtev za pokretanje postupka, i postupak je počeo, ali se naknadno obustavlja )
                3. razlozi prilikom podnošenja žalbe ( prvostepeni postupak je završen, ali jedna od strana nije zadovoljna presudom ).

Tu su još i razlozi za prekid vođenja postupka ( ne, to nije isto što i obustavljanje postupka ), ali da ne idemo sad još i u sve to...

Ako je za utvrđivanje ili razjašnjenje kakve važne činjenice potrebno lično i neposredno opažanje sudije koji vodi prekršajni postupak, izvršiće se uviđaj ( čl. 191 Zakona o prekršajima ).
                Dakle, niko tebi neće bezrezervno verovati, da li nešto jeste ili nije put, da li treba opet znak posle raskrsnice, ili ne... Ako bude trebalo, dovešće i veštaka da to razjasni Sudu. To nisu nikakave povrede pravila postupka, već utvrđivanje činjeničnog stanja.

Više puta si spomenuo bitne povrede postupka...
                Već sam ti napomenuo da to znači da je postupak vođen, da si ti osuđen, a onda žalbom napadaš osuđujuću presudu pozivajući se na te bitne povrede postupka.
                One za tvoju priču uopšte nisu bitne, i nikakve promene vremena ili ograničenja brzine nisu bitne povrede prekršajnog postupka.

Postupanje u slučaju neplaćanja kazne
                Član 291.
                Ako novčana kazna iz člana 290. ovog zakona, ne bude naplaćena na licu mesta ovlašćeno lice odmah će učiniocu prekršaja uručiti poziv da istu plati u roku od osam dana ili da određenog dana i časa pristupi u organ uprave radi vođenja prekršajnog postupka.
                Rok za dolazak po pozivu za vođenje prekršajnog postupka iz stava 1. ovog člana ne može biti kraći od osam dana.

Ovo ti i piše u Zapisniku koji su ti dali...
                Piše broj računa, i piše da se javiš tad i tad radi vođenja postupka ako ne platiš...
                Taj famozni yapisnik je ništa drugo nego običan poziv...
                Ovo treba istaći jer ima ljudi koji misle da potpisivanje zapisnika znači da si priznao krivicu... Naravno, to nije tačno...

p.s. Sve primedbe na ono što piše u Zapisniku trebao si odmah napisati.
                Mislim na vreme izvršenja prekršaja...
                Priča oko znaka, i da li je trebao ili nije trebao da bude ponovljen, je priča za Sud, a ne za zapisnik...

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Meni u tom ZOBS-u nije jasno da ako neko udje u preticanje, onda treba da to uradi u najkracem roku, ne ometajuci ... idt. Ja to razumem da preticanje treba izvesti sto brze ! Ako je ogranicenje 80, a neko se vucara 75, onda treba ceo dan da se taj pretekne brzinom od 80. I tad su naravno ugrozeni svi : i onaj koji pretice, i onaj koga se pretice, i oni koji idu u susret, i oni koji eventualno pokusavaju da se ukljuce sa strane...

Zar nije logicno da se preticanje uradi najbrze (i vremenski najkrace) sto se moze ? Makar se vozilo brze od ogranicenja ?

Jel' bi to "drzalo vodu" kod prekr.sudije ?
                  Originally posted by Valent Vudriga
                  ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                  Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

...ne bi, jer ti nemaš apsolutno pravo na preticanje...nemaš pravo na vožnju brzinom od 80Km/h tamo gde je ograničenje toliko ( i da onda po svaku cenu obilaziš, pa makar i onoga koji vozi 75 Km/h ), već samo imaš mogućnost za tu brzinu. Ako možeš, ostvarićeš tu brzinu, ako ne...nikome ništa. Tih 80 Km/h ti nije garantovana brzina, već maksimalno dozvoljena.

Originally posted by deki-ascona
                    ...Ako je ogranicenje 80, a neko se vucara 75, onda treba ceo dan da se taj pretekne brzinom od 80. I tad su naravno ugrozeni svi : i onaj koji pretice, i onaj koga se pretice, i oni koji idu u susret, i oni koji eventualno pokusavaju da se ukljuce sa strane...
                    Nema kretanja u preticanje.
                    A, ako kreneš, ti si taj koji ugrožava...ti si taj koji i pored toga što zna da će mu za preticanje trebati večnost ( zbog male razlike u brzini ), ipak se odlučuje na to...i time dovodi u opasnost sve ovo što si nabrojao...

Comment

• Laki GSi
                      CBC Senator XXL
                      • 15.10.2006
                      • 2426
                      • Beograd-Vozdovac

Brate napravio si prekrsaj i sta sad tu ima da se filozofira!?
                      Mislim ni ja ne volim da placam kazne ali sta da radim,za neke situacije prodjes za dzabe,a za neke se iskesiras i to je onaj koordinatni sistem koji se popunjava Zamisli sledeci put ne daj Boze prodjes kroz crveno, pa posto ovo nisi platio ,tresnu ti kaznu 15-20.000,3-6 meseci oduzmu dozvolu...
                      Sve ima svoje,da sam na tvom mestu platio bih je bez razmisljanja i palamudjenja.
                      Meni se skoro desilo slicno ovome sto sam ti reko,u CG me zaustavi i nema sta da mi naplati medjutim ne lezi vraze snimi ne ispravnu sijalicu tablice i tu mi uzme 30eur. a posle toga lik me navata sa radarom 146 gde je ogranicenje 50 i pusti me bez ikakvog moljakanja i kukanja.

Cista sreca i jednostavno ne treba biti bezobrazan.

Ko ne plati na mostu platice na cupriji zato plati kaznu i uzivaj u zivotu.
                      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

neso care al si ga zakomplikovaooo.. onako advokatski...
                        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• StreetRacerCA
                          CBC Senator
                          • 11.06.2006
                          • 238
                          • Čačak
                          • Škoda Fabia II 1.6 TNG

auh, sad si mi sve pobrkao.
                          pazi, na zapisniku doslovce pise - ukoliko kontrolisano lice ne plati kaznu u naznacenom roku, ovaj zapisnik istekom tog roka postaje zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka. znaci, oni po navodima iz tacno ovog zapisnika ce pokrenuti preksajni postupak, i ne smeju da ga menjaju (povreda prekrsajnog postupka-iz neke druge price, poreska uprava je pokrenula prekrsajni postupak na osnovu cl.93 st.1 a presudu donela na osnovu cl. 94 st.1, pa je Vrhovni Sud Srbije presudio u moju korist) - znaci postupak pokrecu na osnovu navedenh cinjenica iz zapisnika, odnosno zahteva-prekoracenje od 47kmh, u 8.42 h tog i tog dana. ne mogu da napisu da je bilo 9.20 i da je prekoracenje 27 kmh - to hocu da kazem.
                          e sad, ne znam da li da se pojavljujem tamo da se branim, ili da pustim da napisu resenje, pa da ulozim pravni lek.
                          sto se tice adrese - i kad pokrenu postupak, oni ce prepisati adresu koju imaju u zapisniku, osim ako ne popunjavaju to preko nekog centralizovanog kompjutera koji na osnovu JMBG izbacuje sve podatke (a koliko znam to ne rade) - tako da nechaoct molim te daj mi malo bolje pojasnjenje sta pogresna adresa moze da prouzrokuje
                          I opet napominjem, ovo ne ide kod sudije za prekrsaje, nego se odradjuje u policijskoj stanici (reci jednog sudije za prekrsaje - ja kad krsim ogranicenja, ja to striktno preko 50, pa ako me uhvate da idem kod kolega, ovo ispod rade ovi u uniformama...)
                          a sto se tice suda, koliko je meni poznato iz prakse, oni kad pokrenu postupak, opet se moraju drzati navoda iz zahteva, i ne mogu da ga preinacuju po svojoj volji. to je jedna stvar. a kad donesu resenje po osnovu jednog prekrsaja, i ti dokazes da cinjenicno stanje nije tacno, ne mogu ponovo da pokrenu postupak po istom osnovu, ali sa ispravnim cinjenicnim stanjem, nego mogu samo da odustanu.
                          ali videcemo.
                          tebi hvala na vremenu i nekim odredjenim inputima koje nisam znao. mozda se izvucem, mozda i ne.
                          odredjenim ljudima hvala na podrsci, drugima koji me ne podrzavaju, ok vase misljenje, ali ja sam uvek na strani vozaca kada se tice fajta sa ovim partizanima i geometrima sto cuce po sumama.
                          p.s. pre 20 dana su me snimili sa manjim prekoracenjem sa cuvenim radarom sa kamerom, to cu da im platim bez cimanja, jednstavno sve je evidentno u ti nema sta da se ku*cim. a za ovo, hocu, i te kako da se cimam.

Comment

• bullet
                            CBC Veteran
                            • 26.05.2008
                            • 115
                            • Beograd

Originally posted by StreetRacerCA
                            bullet, kad ti se to desilo? to su nesto skoro menjali svoju kazneno naplatnu politiku.... naravno, na mala vrata.....
                            Navatali su me pre 10 dana i nije mi jasno što su tebi sa prekoreačenjem od 47KM/H dali da platiš kaznu a meni sa 41KM/H da idem kod sudije pravo.

Comment

• Hermes
                              CBC Senator XXL
                              • 14.02.2006
                              • 1306
                              • https://t.me/pump_upp
                              • bemve

Originally posted by neshaoct
                              A sto se onda pravi zapisnik i sto ti uopste nude da ga potpises?

A sto se tice podrske Streetraceru, ti ovde trazis podrsku ili sagledavanje cinjenica? Podrska ti nece spasti dzep
                              https://t.me/pump_upp

Comment

• StreetRacerCA
                                CBC Senator
                                • 11.06.2006
                                • 238
                                • Čačak
                                • Škoda Fabia II 1.6 TNG

Originally posted by Hermes
                                Originally posted by neshaoct
                                A sto se onda pravi zapisnik i sto ti uopste nude da ga potpises?

A sto se tice podrske Streetraceru, ti ovde trazis podrsku ili sagledavanje cinjenica? Podrska ti nece spasti dzep
                                ma cinjenice. nego me nervira sto je nekima izgleda drago kad neko treba da plati......jbt ja drzavi svaki mesec dajem jako dobre pare od svoje plate, pa mi nije nimalo drago kad se nadjem u ovakvoj situaciji. i nikada mi nije drago ni zbog drugih. posto od ovih plavih bandita ne moze da se zivi.....harachlije
                                a sto prave zapisnik? pa mora postojati dokument koji su ti urucili. po mome, sa nepotpisanim zapisnikom apsolutno mogu da se slikaju, posto nema druge strane. nazalost osl-u se bezgranicno veruje, umesto da je suprotno - ne verujes ni pociniocu ni osl, nego daj konkretan dokaz.
                                drzava nam je banana, to je sve sto mogu da konstatujem.
                                da ne razvodnjavljam dalje, javi cu vam sta sam uradio za mesec dana.
                                ako neko ima pametan predlog (kuknjava nece pomoci, radim u banci kakva zena deca frka za lovu, nisu ni oni blesavi) molim da ga iznese.
                                @ bullet - mora da je bilo u naseljenom mestu - van naselja preko 50 se ide kod sudije, u naselju preko 30. daj opisi konkretan slucaj, pa da cujemo predloge i za tvoj slucaj.

Comment

Working...
                                X