Desni volan - misljenja i iskustva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NShappy
    CBC Senator
    • 09.03.2005
    • 261
    • Novi Sad
    • Ford Focus 1.8TDCi

Re: Desni volan - misljenja i iskustva

Nije to, molim bez nagađanja. Da je nešto tako problem, rekli bi: "Ne valjaju papiri". Ali rekli su: "Nema homologaciju za Evropu". Automobili su bili 100% legalni.

Po brojevima šasija svih proizvođača se zna za koje su tržište. Homologacije se vrše različito za različita tržišta. Ovi nisu bili za Evropsko. Ok, pravno gledano su u pravu. Nisu atestirani na Euro 3, što ne znači da ga ne zadovoljavaju. Zadovoljavaju identičan Azijski standard (ne znam sada oznaku) i poređenjem uslova potrebnih za Euro 3 i za taj Azijski vidi se da su isti. Rekoh, kataloški brojevi delova motora, transmisije, ogibljenja i kočnica su identični. Podešenja u ECU su identična. Katalizator identičan.... bla. bla. bla.

Oni nisu rekli, ej, ovo u Evropi mora biti onako a na tvom autu je ovako. Samo su rekli, nema homologaciju. To za žute sijalice je jedina razlika koju smo videli ovako, laički poredeći.

Mislim, neću da sada ovde pametujem da ovi iz SUP-a nisu u pravu i da oftopic-ujem. Pravno su supovci u pravu, ali to dosta govori o smislenosti pojedinih propisa i ne razmišljanju prilikom njihovog tumačenja. Znači, ovakav automobil ne može da se registruje kod nas, a neki sa volanom desno može. Alo bre?!?
    Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Jedini problem je što nemaju EU3 atest, jer se po uredbi za uvoz polovnih motornih vozila ne traži homologizacija. Za registraciju MUP zahteva da vozilo ispunjava tehničke uslove propisane Pravilnikom, pored propisane dokumentacije o poreklu, računima i ostale carinske dokumentacije.

Comment

• avram1986
        CBC Početnik
        • 30.04.2010
        • 4
        • beograd

ljudi da li neko zna da preporuci nekog majstora koji moze da promeni stranu volana na mazdi RX-8 231ks, da li u opste znate koliko bi to moglo da kosta? pozdrav

Comment

• Milan.87
          CBC Član
          • 18.05.2008
          • 76
          • N.Beograd

to je skoro ne moguce
          kostace te vise nego da kupis odma levi volan. za taj auto tesko da neko ima delove za prebacivanje.
          pozdav

Comment

• Momir_ZR
            CBC Početnik
            • 06.10.2010
            • 7
            • Zrenjanin

ja imam Lagunu II 2003 god...interesuje me jel farovi mogu da se steluju da bacaju normalno ili moraju da se menjaju farovi???

Comment

• MagicMaster
              CBC Član
              • 22.01.2011
              • 77
              • Požarevac

http://pressonline.rs/sr/vesti/hronika/ ... daru!.html

izgleda da je ovde desni volan .... sad kad krene hajka ....

Comment

• nikolans78
                CBC Senator
                • 16.03.2006
                • 277
                • Vankuver, Kanada

Taj zakon koji zabranjuje desni volan su i ovde u kanadi pokusali da proguraju dileri novim automobilima u saradnji sa osiguravajucim drustvom.
                Napravili su kao neki izvestaj kako je mnogo vise nesreca uzrokovano automobilima iz uvoza koji je bio pun neistina, nagadjanja, poluistina i spekulacija, cak su neki i iz tog osiguravajuceg drustva priznali da su rezultati namesteni (oni cak nemaju ni evidenciju koji auto je sa desnim a koji sa levim volanom). Takodje su se pozivali na neke studije iz Engleske koje nisu ni postojale itd. Sve u cilju bolje prodaje novih automobila.
                Ne treba izmisljati toplu vodu pa pricati napamet u stilu to meni izgleda nebezbedno, to treba zabraniti, postoje druge drzave koje su sigurno izvele ozbiljna istrazivanja na tu temu, treba ih proceniti i onda izneti zakljucke kad vec sami nemamo uslova.
                Japan recimo dozvoljava levi volan, cak su i restorani "drive through" i naplatne rampe napravljeni da mogu da usluze i jedne i druge. Ajde mi da budemo pametniji od Japana, sta oni znaju
                Najlakse je zabraniti, sto ne zabrane onda motocikle, kako je tek to opasno voziti
                Ja nisam nikada vozio desni volan, ali bih kupio takav auto ako bi mi se ukazala prilika.

Comment

• Shazalakazoo
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2007
                  • 545
                  • Beograd

Zabrana toga ce biti jedna od retkih pametnih stvari koje cemo uvesti pre razvijenijih drzava

Comment

• mupe
                    CBC Senator XXL
                    • 05.10.2006
                    • 822
                    • bg
                    • Laguna 3 GT 2.0T 205

^ +1

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

Long Live CBC!!!

Comment

• aivan
                        CBC Senator
                        • 28.02.2006
                        • 247
                        • Bograd, Mirijevo

Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• Alekre
                          CBC Senator XXL
                          • 12.09.2005
                          • 780
                          • Smederevo

Meni kao bajkeru poprilicno smeta.

Verujem da mnogi nisu upoznati sa nacinom na koji ucestvujemo u saobracaju. Nekada me ne vide ili jednostavno ignorisu, pa sam prinudjen da obracam mnogo vise paznje na neke indirektne stvari koje se desavaju u mojoj blizini. Na primer, kada vidim auto sa strane, obratim paznju kako su zakrenuti tockovi, na koju stranu je okrenuo glavu, gde mu je pogled i sl... Sve to utice na moju procenu situacije i njihovih reagovanja. To me je mnogo puta spaslo obaranja. Problem kod ''engleza'' jeste da me zavaraju, skontam auto i procenim da NEMA VOZACA. Jos ako je neki dilkos taksista koji vozi bez migavaca, naglo skrece, ukljucuje se, stvarno je zajebano susresti se sa takvima. Pored toga dovodim u pitanje, njegovu preglednost, konkretno, da je njemu jos teze da skonta sta se desava oko njega i da li ce videti mene i moj motor.

Licno, zabranio bih takva vozila na nasim drumovima jer se kose sa nasim standardima ali bih omogucio da takva vozila voze SAMO DRZAVLJANI onih drzava gde je to tako regulisano (UK, JP, AU...)

A za izuzetna vozila, oldtajmere, i sl. i koja se nisu nikada proizvodila sa levim volanom da se napise pisani zahtev.
                          Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• mistermobil
                            CBC Senator XXL
                            • 09.11.2008
                            • 469
                            • pecinci

Originally posted by MagicMaster
                            http://pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/151891/Po%C5%A1li+po+telo+brata%2C+stradali+u+sudaru!.htm l

izgleda da je ovde desni volan .... sad kad krene hajka ....
                            Strasno ali gde ti ovde vidis desni volan
                            Ko leti,vrijedi
                            Ko vrijedi,leti
                            Ko ne leti,ne vrijedi..
                            (Grunf,TNT..)

Comment

• Shazalakazoo
                              CBC Senator XXL
                              • 15.10.2007
                              • 545
                              • Beograd

U Meganu, ne mogu sa sigurnoscu da kazem ali deluje da jeste.

Comment

• Keketarac
                                CBC Senator XXL
                                • 01.09.2007
                                • 588
                                • Novi Sad
                                • Seat Ibiza 1.2 TSI

Megan jeste sa desnim volanom, ali u tekstu jasno pise da je kriv golf koji je presao na suprotnu stranu.

U svakom slucaju desni volan nije za svakodnevni saobracaj na nasim putevima.

Oni koji tvrde drugacije, neka se sa desnim volanom parkiraju u podzemnu garazu kod skupstine

Comment

Working...
                                X