Re: Sneg i ZOBS?
Meni jedna stvar nije jasna.. Po ZOBSu mora covek da ima letnje gume+lance, ili zimske gume.. A sta je sa nama koji imamo letnje glume + ESP (elektronska kontrola stabilnosti)?
Npr. 100 puta mi se desilo da idem uzbrdo po snegu, i ispred mene neki npr. golf proslajfuje, blokira mi put uzbrdo.. Kad se on skloni, ja krenem (znaci zaustavi me na najvecoj uzbrdici) i uz par ukljucivanja ESPa ja sam vec na vrhu. Ko god je izmislio ESP, treba mu dati Nobelovu nagradu
Dakle, po meni, ko ima esp, abs i letnje gume, lanci mu ne trebaju.
Meni jedna stvar nije jasna.. Po ZOBSu mora covek da ima letnje gume+lance, ili zimske gume.. A sta je sa nama koji imamo letnje glume + ESP (elektronska kontrola stabilnosti)?
Npr. 100 puta mi se desilo da idem uzbrdo po snegu, i ispred mene neki npr. golf proslajfuje, blokira mi put uzbrdo.. Kad se on skloni, ja krenem (znaci zaustavi me na najvecoj uzbrdici) i uz par ukljucivanja ESPa ja sam vec na vrhu. Ko god je izmislio ESP, treba mu dati Nobelovu nagradu

Dakle, po meni, ko ima esp, abs i letnje gume, lanci mu ne trebaju.

U medjuvremenu sam vec naisao na par automobila koji su sleteli s puta, jedan okrenut na bok u jarku, par automobila koji su overili bankinu... Nigde nikoga da im pomogne, policije ni od korova, a inace stalno putujem tom Ibarskom i znam da non-stop štekaju po njoj cak i u to gluvo doba noci. Medjutim, zahladilo pa se drugovi sklonili na sigurno
Znaci ljudi su bili prepusteni sami sebi. Negde na potezu Rudnik - Ljig je bio zastoj od oko 45 minuta, sudar dva kamiona, jedan je proklizao iz krivine prikolicom i "overio" kabinu slepera koji je ulazio u krivinu iz suprotnog smera. Sva sreca pa je bilo "kamion vs. kamion", da je naisao neki putnicki auto posledice bi bile daleko ozbiljnije i potencijalno daleko opasnije. Policiji je trebalo oko 20 minuta da dodje na lice mesta, mehanizaciji da "raskrci" put jos toliko. Put je ocigledno bio ciscen, ali otprilike "u jednom prolazu", tako da se nov sloj snega koji je napadao dobro utabao i stvorio odlicnu osnovu za proklizavanje. Pretekao sam usput dosta automobila koji su ocigledno vozili sa letnjim gumama, ali ni ja sa sve 4 zimske nisam mogao mnogo brze jer je lampica za kontrolu stabilnosti palila na svaki, ali svaki kontakt sa pedalom gasa, kocenje se pretvaralo u ubrzavanje u smislu proklizavanja (proveravao na pravcu da istestiram stanje na putu), a ulazak u svaku krivinu je morao da bude sa maksimalno 50 km/h. U jednu (negde oko Ušća) sam usao malo brze i bilo je fishtailinga po putu jedno par desetina metara... Od Ljiga je situacija bila malo bolja ali uglavnom zbog toga sto je frekvencija saobracaja bila veca pa se sneg topio na putu i moglo je da se vozi po kolotrazima, ali opet putare nisam sreo sve do ispred samog Beograda, a "drugove" nisam sreo nigde sto je verovatno prvi put u poslednjih godinu dana da odem do Beograda a da ih usput ne zateknem bar jednom na putu. Bice da su toliko poverenje stekli u novi ZOBS da veruju da ce se sam sprovoditi, bez njihove prisutnosti u saobracaju
, sto je otprilike bilo na granici bezbednosti obzirom na uslove i stanje na putevima, onda na TV-u zakacim neke vesti kad tamo neki "nadlezan" lik prica kako su ekipe za odrzavanje puteva cele noci bile na terenu, kako se radi "punom parom", kako su putevi prohodni... Pomislih da nisam promasio program pa proverim, kad ono stvarno "nacionalni javni servis"
Comment