Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Shazalakazoo
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2007
    • 545
    • Beograd

Re: Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Hmmm to mi deluje kao propust jer ce onda svi da se prave da nisu vozili i da plate 20k. Mislim da ako vlasnik ne kaze ko je vozio sve ide na teret njega. Ako nema dozvolu pretpostavljam da ce biti kao da je vozio bez dozvole...

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Dobro, onda će biti k'o u Zagrebu kad je lik protutnjao centrom vozeći oko 220km/h, snimila ga kamera (tablicu) a on poturio dedu ud 94 godine da odgovara ... Matori se mal zaboravio i nagazio
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Originally posted by Shazalakazoo
        Hmmm to mi deluje kao propust jer ce onda svi da se prave da nisu vozili i da plate 20k. Mislim da ako vlasnik ne kaze ko je vozio sve ide na teret njega. Ako nema dozvolu pretpostavljam da ce biti kao da je vozio bez dozvole...
        Nije propust i u pravu su oni, koji tvrde da je ZOBS restriktivan u tolikoj meri, kao možda nigde u svetu. U pravu si u svemu, osim kazne, koja je u tom slučaju znatno
        veća.

Čl. 247. Vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan je da, na zahtev policijskog službenika, da podatke o identitetu lica kome je dao vozilo na upravljanje, odnosno korišćenje.

Čl. 314. Ukoliko se verodostojna isprava iz čl. 322. ovog zakona, koristi za dokazivanje prekršaja za koji je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu ili je ovaj prekršaj uočen i dokumentovan neposrednim opažanjem policijskog službenika, odnosno drugog lica koje vrši neposredno regulisanje saobraćaja, u skladu sa ovim zakonom, a učinilac prekršaja nije zatečen na licu mesta, organ će pozvati vlasnika, odnosno korisnika vozila da pruži podatke o identitetu lica koje je upravljalo vozilom, što je vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan da učini.

Nakon prikupljanja podataka iz stava 1. ovog člana, teritorijalno nadležna organizaciona jedinica MUP pristupiće naplati kazne na način propisan u čl. 313. ovog zakona.

Misli se, na dostavljanje naloga za plaćanje tom licu u roku od 8 dana, uz obaveštenje da će u suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak.

Hipotetički primer vlasnika, koji nema vozačku dozvolu, što je veoma retko, ne prolazi sa tako malom kaznom, jer je članom 330. ZOBS zaprećena kazna zatvora od najmanje 15 dana i kazna za učinjeni prekršaj.

Comment

• Shazalakazoo
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2007
          • 545
          • Beograd

Jel si ti shvatio uopste sta sam ja hteo da kazem?

Comment

• Dare
            CBC Senator
            • 16.09.2007
            • 219
            • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

a kako se tumaci ovo?

svako ko je vozio kroz Nis pored suda mogao je da vidi ovakav semafor. Sta raditi? Ja sam u prvo vreme cekao zeleno, pa su mi onda svirali, pa sam prolazio kao na uslovno. Medjutim, sada se jednim clanom preti i sa 14 poena ako ne stanem a prolaz mi je zabranjen i pesak na pesackom. Pri tome, duzan sam da obratim paznju na pesaka i koliko mogu da vidim i predvidim sta ce on uraditi. Znaci postoji velika opasnost da pesak iznenada zakoraci, ja prodjem, a OSL protumaci semafor na nacin koji mi donosi 14 poena, zar ne?

Nedaleko odatle:

Sta znaci to?

Comment

• mistermobil
              CBC Senator XXL
              • 09.11.2008
              • 469
              • pecinci

Skyline pise:
              Inace, EN-471 postoje u obe boje.
              A ako tebi pise neka druga brojka (u sta sumnjam), moze da se upotrebi kao narandzasti svetleci toalet papir , mada je to opet, kao i za sve ostalo, stvar "dogovora" sa sluzbenim licem[/quote]

Ok hvala na odg sve jasno bar za prsluk
              Ko leti,vrijedi
              Ko vrijedi,leti
              Ko ne leti,ne vrijedi..
              (Grunf,TNT..)

Comment

• Shazalakazoo
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2007
                • 545
                • Beograd

Originally posted by Dare
                a kako se tumaci ovo?

svako ko je vozio kroz Nis pored suda mogao je da vidi ovakav semafor. Sta raditi? Ja sam u prvo vreme cekao zeleno, pa su mi onda svirali, pa sam prolazio kao na uslovno. Medjutim, sada se jednim clanom preti i sa 14 poena ako ne stanem a prolaz mi je zabranjen i pesak na pesackom. Pri tome, duzan sam da obratim paznju na pesaka i koliko mogu da vidim i predvidim sta ce on uraditi. Znaci postoji velika opasnost da pesak iznenada zakoraci, ja prodjem, a OSL protumaci semafor na nacin koji mi donosi 14 poena, zar ne?
                Kada je svetlo kao na slici mozes desno ali uslocno. Znaci da moras da propustis sve pesake (koji ce prolaziti ispred tebe pre nego sto krenes) kao i vozila koja ti dolaze sa leve strane. Kada ti svetli samo zelena strelica na glavnom semaformu mozes da ides "bezuslovno" desno tj. tebi se otvorila raskrsnica. Naravno, moras da propustis pesake na koje ces mozda naici kada skrenes desno.

Comment

• tomamega
                  CBC Senator XXL
                  • 19.03.2009
                  • 715
                  • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                  • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

E svašta. Ovo je verovatno naš jedinstveni proizvod! Zar nije jednostavnije postaviti običan semafor sa zelenom strelicom, umesto strelice i na crvenom i na zelenom svetlu. Verovatno je tačno tumačenje Shazalakazo-a, ali čemu lupati glavu i razmišljati oko tako obične stvari, kao što je semafor.

Comment

• StudentBGD
                    CBC Senator XXL
                    • 18.12.2007
                    • 1027
                    • Beograd

Mozda se je crvena strelica okrenula na desno a u stvari treba da pokazuje na gore (pravo),to mi je nekako najlogicnije?
                    Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Dare
                      CBC Senator
                      • 16.09.2007
                      • 219
                      • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

ne verujem da se okrenula, jer ovo nije jedini primerak. Koliko se secam, u pravilima nije definisan.

A sta sa ovim:

?

Comment

• Shazalakazoo
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2007
                        • 545
                        • Beograd

To ne znam verovatno je obicna traka samo ima neki razlog za to cik-cak. Mozda biciklisti???
                        Btw a takav semavor ima i u BG kad idete Dunavskom ulicom u pravcu Kalemegdana...

Comment

• milannik
                          CBC Senator XXL
                          • 23.12.2004
                          • 1455
                          • Niš

Posto se zadnjih nedelja o tome aktivno raspravlja po Nisu, za sada najlogicnije objasnjenje je da su to linije za kocenje
                          Tj. za podsecanje da usporis

Comment

• milan_g1
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2007
                            • 863
                            • Karaburma

Takav semafor je bio i u Kraljevu, prvi put sam stao zbunjen pa me onaj iza mene sirenom podsetio da ipak imam uslovno
                            "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• DraxNS
                              CBC Senator XXL
                              • 24.10.2006
                              • 520
                              • Bačka Palanka
                              • Peugeot 307 SW

A da se ova tema konačno stavi pod ključ? Ovo više nije predlog nego efektivni zakon, a shodno tome ima i adekvatna tema.
                              Čisto da ne vijamo komentare po forumu....

Comment

• Mirror
                                CBC Senator
                                • 29.01.2009
                                • 206
                                • Novi Sad

A da li je najavljeno kada ce se menjati tablice za one po evropskom propisu?
                                Sta je bilo od toga, nisam primetio da se to pominje. Bilo je po novinama ranije, najavljivano nekoliko puta, ali se zavrsilo na tome. Pretpostavljam da se cekao novi ZOBS prvo...
                                "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

Working...
                                X