Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • maliomladinac
    CBC Senator XXL
    • 21.11.2008
    • 995
    • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Originally posted by 206
    U Zakonu o drumskom saobracaju, prilicno uskogrudo i glupo je definisana obaveza posedovanja i popunjavanja putnog naloga. Za sva vozila, osim za putnicka u privatnom vlasnistvu i taksi, obavezan je putni nalog. Ono sto nikako da izmene, odnosno dodaju, je izuzimanje iz ove obaveze i za putnicka vozila u vlasnistvu pravnih lica, ta kategorija uopste ne postoji u tom Zakonu. Stoga, za sada je obavezan putni nalog, koliko god glupo zvucalo.

Po tom Zakonu, za putnicka vozila firmi, obavezan je i natpis na vratima, a to ne vidjam bas cesto - pa ipak niko ne drami puno oko toga.

Za nepopunjavanje i neposedovanje putnog naloga se vozilo ne iskljucuje iz saobracaja, niti si duzan da dokazujes cija je firma donosenjem papira, naplacuje se novcana kazna. A to sto OSL-ovi shvataju putni nalog kao dokument kojim ti dokazujes da smes da vozis auto, i da pored toga moras da dokazujes cija je firma - to je vec druga prica, cista glupost.

Ma znam 206, ali kad su bili neki drkoshi, zapeli da me iskljuce iz saobracaja pa zapeli, a jedina kazna koju su napisali je bila kao na firmu mada nista mi nisu nudili da potpisem niti sam video tu kaznu...U svakom slucaju uzeo sam broj znacaka, broj tablica njihovog auta, zapisao vreme i mesto, pa cemo da vidimo ako dodje nesto doslo je... Mada ne verujem jer su se malo ukakili kad sam trazio broj znacaka...Izvinjavam se na off-u.

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
    061/665-94-23

Comment

• mistermobil
      CBC Senator XXL
      • 09.11.2008
      • 469
      • pecinci

Juce na b92,odlaganje primene mnogih stavki novog zakona do daljnjeg..a sta ce se primenjivati od dana D ni reci...
      Ko leti,vrijedi
      Ko vrijedi,leti
      Ko ne leti,ne vrijedi..
      (Grunf,TNT..)

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

tresla se gora, rodio se mis

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

pare su u pitanju, smao pare, daj pare... d*pe im je zinulo za pare...
          samo jedan banalan primer: ne valjaju ove sadasnje prve pomoci, naravno, sad ce miskovic da uveze jedan kontigent i da dobrano namaze ljubu.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• puska
            CBC Član
            • 22.11.2007
            • 34
            • Negotin

i ne samo prva pomoc, ja imam prsluk vec par godina nije po standardu znaci mora nov

plus kako mi rekose i trokut je veci znaci i to novo

znaci pola stvari moram uzeti nove iako ni staru nisam nikad koristio al eto mora neko da to uveze i da zaradi, a to sto nemamo ni gde da uzmemo a zakon samo sto nije krenuo to je druga stvar

Comment

• Superbird
              CBC Senator XXL
              • 06.02.2006
              • 384
              • Sabac ---> Novi Sad
              • Audi 100 Typ 43

A da li se vazi nemacka prva pomoc? Konkretno, imam Opelovu fabricku koju sam izvadio iz stranca (ima jedno 3 puta vise stvari u njoj nego u ovoj sto ima da se kupi kod nas), da li je ona po PS-u, ili ce morati da bude striktno B SRPS Z.B3.001 ?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Zavisi kako si ga izvadio iz stranca (legalno ili ne)? I da li odgovara sastav po broju i dimenzijama delova. Uporedi sa onim fajlom - ranijim postom u ovoj temi.

Pre nekoliko dana obišao sam sve prodavnice u Inđiji i nijedna nije imala apoteku po novom JUS. U dve su mi nudili VW komplet obavezne opreme po EU standardu za 1.700 dinara. U njemu je i komplet sijalica, mali pp-aparat, uže za vuču i sanitetski materijal.

Nisam ga uzeo, jer mi smo naravno ispred tamo neke Jevrope.

Comment

• skyline
                  CBC Senator XXL
                  • 31.07.2007
                  • 3149
                  • Cacak

a sta je sa trokutima koji su dolazili fabricki uz vozilo?
                  vaze li oni ili moraju da se kupuju novi koji se sigurno ne uklapaju u mesto predvidjeno za odlaganje trokuta u gepeku

obavezno nabav'te ovo papirche, besplatno je, a nenosenje istog navodno kosta od 10-50 iljade
                  ja sam jutros uzeo u osiguravajucem drustvu, a sasvim slucajno sam sinoc saznao da treba, jer se skoro nigde ne pominje da to uopste postoji

http://www.srbijanet.rs/automobili/kori ... sreci.html
                  Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• skyline
                    CBC Senator XXL
                    • 31.07.2007
                    • 3149
                    • Cacak

Kazne za nenošenje polise i evropskog izveštaja
                    Pravna lica od 100.000 do 3.000.000
                    Preduzetnici od 10.000 do 300.000
                    Fizička lica od 10.000 do 50.000

Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by skyline
                      a sta je sa trokutima koji su dolazili fabricki uz vozilo?
                      vaze li oni ili moraju da se kupuju novi koji se sigurno ne uklapaju u mesto predvidjeno za odlaganje trokuta u gepeku
                      U ZOBS je spomenut sigurnosni trougao i obavezna upotreba obeležavanja zaustavljenog vozila na putu.

Pošto sam odguglao: Sigurnosni trougao - obavezna oprema motornog vozila, u deliću sekunde mi je pronašao detaljno objašnjenje našeg ade u temi "Obavezna oprema".

Dat je opis trougla i dimenizije: dužina strana 40 cm. Prema tome, ako fabrički trougao odgovara propisanim dimenzijama, može se koristiti, u suprotnom treba nabaviti novi. U svakom slučaju, čuva se na vidljivom, lako dostupnom mestu.

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

Da li je i vidljivost i lakoća dostupnosti mesta definisana zakonom?! Meni je to uvek stajalo i stoji u gepeku pored rez. točka ispod gomile stvari u tom istom gepeku ...
                        Po toj logici bi i rez. točak trebao da bude lako dostupan pa ne bi bilo loše da vozimo noseći ga u krilu dok u zubina držimo trougao, prsluk naravno oblačimo čim sednemo u kola a suvozač mora da ima tri ruke ... jednu da drži komplet rezervnih sijalica, u drugoj da drži komplet za prvu pomoć a trećom da odbija pozive na mobilnom da nam se ne remeti koncentracija ....
                        I, naravno, podrazumeva se da auto ima ugrađen aftermarket protivpožarni sistem koji je atestiran u AMSS-u ...
                        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• stalker92
                          CBC Senator
                          • 05.09.2008
                          • 243
                          • Novi Sad, Srbija
                          • 1981 Ford Taunus Tc3

Mene instruktor voznje nece da primi, jer jos nista zvanicno ne zna u vezi novog ZOBS-a Jednostavno ne mogu da verujem... Kretenizam...

Comment

• Marko001
                            CBC Senator XXL
                            • 09.09.2006
                            • 1070
                            • Belgrade

Citam danas u Sat Plusu, obavezno je imati lance u autu u zimskoj sezoni + letnje gume sa 4mm dubinom sare ili zimske gume na pogonskim tockovima. Jel se to odnosi samo na voznju u brdsko-planisnkim podrucjima ili je to univerzalno pravilo, cak i za grad? sta je sa all season gumama za sva godisnja doba, jel one prolaze kao zimske ili ne?

Ima li neko spisak ili link gde pise sta sve treba da sadrzi komplet prve pomoci ?? posto ovi postojeci kompleti ne odgovaraju novom standardu vec treba neke stvari da se dokupe u apoteci i ubace u kompket...

Comment

• puska
                              CBC Član
                              • 22.11.2007
                              • 34
                              • Negotin

Jel ima sta pametno u Sat Plusu meni drug rece da su nesto sazeto opisali, nechita mi se bash ceo zakon, a sta sve treba da ima prva pomoc imas na nekoj od prethodnih strana ovde okacheno

Comment

• little
                                CBC Senator XXL
                                • 04.10.2004
                                • 912
                                • BGD
                                • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Ako imaš letnje gume, i u gradu moraš da imaš lance. Dakle univerzalno pravilo.
                                Ako all seasson guma ima negde oznaku M+S (pahulja, planina i slično), proći će kao zimska

Nisam videla ni jednu apoteku koja ispunjava standard koji je na snazi.
                                Standard inače možeš da kupiš u Institutu za standardizaciju, košta oko 200 kinti, neće da daju da prepišeš.
                                "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

Working...
                                X