Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uzelac
    CBC Senator XXL
    • 03.12.2006
    • 1717
    • munZe

Re: Zimske gume ZOBS

Mislim da dzaba pricas... :/

Onaj ko je probao razliku, ne treba mu pricati.
    Onaj ko nije, ne moze da shvati.

Stavljam zimske sa prvim klizanjem, a to se desava kada je napolju 10-15 stepeni.
    Uopste nije toliko nelogicno da bude obaveza od 1.11 do 1.4 pogotovo zbog cinjenice da su zimske mnogo korisnije na 15-20 stepeni nego sto su letnje na 0-5.
    work in progress

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

mozda uvedu od 1.Aprila obavezne kisne gume za prolece i jesen ko zna koliko su kisne bolje od letnjih ili zimskih na mokroj podlozi ?
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Dejo_Joe
        CBC Veteran
        • 25.08.2009
        • 104
        • Subotica

Tacno.Vozio sam proslu zimu na letnjim gumama i to nisam nazivao voznjom nego sankanjem...Izuzetno sam oprezan i inace a po snegu tek,pa nisam izazvao nikakav incident.Nisam bio u mogucnosti staviti zimske gume jer sam zadnji dinar utrosio u kupovinu auta,a ove zime bez obzira na zakon stavljam 2 Wintere Tigrove...Pazite da najlosija zimska je bolja od najkvalitetnije letnje!Budite ubedjeni! Zimske gume zimi,letnje leti..KO me cukne,nema raspravljanja,deo placa,i jos mora momentalno da kupi svih 5 novih zimski,i jos plus normalno dusevni bol moj,i svoj idiotizam zbog pametovanja (ja imam letnju gumu Michelin i platio sam je 10.000 po komadu i najbolja je,e pa moja Wintera za 4.000 moze na crtu sa tvojom Miselinkom na svakom semaforu),i sl...ljudi Guma glavu cuva !

Comment

• Dejo_Joe
          CBC Veteran
          • 25.08.2009
          • 104
          • Subotica

Originally posted by zoranbg
          mozda uvedu od 1.Aprila obavezne kisne gume za prolece i jesen ko zna koliko su kisne bolje od letnjih ili zimskih na mokroj podlozi ?
          Posebno za dan i noc a?

Comment

• Vocko
            CBC Senator XXL
            • 25.04.2005
            • 4556
            • nBGd

Dejo kupi nesto bolje od Winter1, razlika je 1000-1500din na dve gume, a bices mnogo zadovoljniji.

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

Treba kupovati gume adekvatne autu.Na nissan sunny imam Debica frigo2 175/70 r13,na Bluebirdu imam 185/70 r14 Kleber Krisalp HP2 a sada cu za VW Touran da kupim dve GoodYear UG7 205/55 r16 i da ih stavim napred jer nazad vec imam zimske marke Avon sa kojima sam ga doterao iz nemacke i imaju saru 6mm.

Comment

• Ji 4Tze
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2006
                • 806
                • bg
                • Honda CR-V 4WD

ma HP gume pod obavezno
                Dobro je, bar su ljudi počeli da kapiraju da nije samo prednost zimske gume na snegu već pre svega temperaturi i smesi gume.
                Tu je i potrošnja, buka i ponašanje na kiši, možda se to na AWD automobilima ne primeti toliko ali na FWD, svakako.
                Primetio sam i da je npr. Goodyear UG7+ prilično mekša od Winter1 (kad sam ih proletos skinuo i odložio).

Comment

• gorans
                  CBC Senator XXL
                  • 09.03.2010
                  • 1525
                  • Beograd

Ja hteo ne hteo moram da imam zimske gume jer od moje kuce do asfalta 1,5km tucanika i rupe do kolena tako da bez zimskih ne mogu da izadjem iz dvorista.Imao sam Pezo 405 sa zimskim Debica frigo2 175/70 r14 a moj komsija Pezo 405 sa novim Mishelin energy saver (letnje) i kada je preko noci napadao sneg ja sam isao prvi po snegu i pravio mu prtinu ali on nije mogao ni da makne pa sam ga na kraju zakacio i izvukao do asfalta.Do grada (25km) se vukao iza mene kao prebijeni macak jer zrenjaninski put jos nisu ocistili.On decko spada u tu grupu kojoj ne trebaju zimske gume jer nece da baca pare zbog 15 sneznih dana u godini.

Comment

• Lauda
                    CBC Senator
                    • 24.07.2010
                    • 207
                    • Zemun

Originally posted by Uzelac
                    Mislim da dzaba pricas... :/

Onaj ko je probao razliku, ne treba mu pricati.
                    Onaj ko nije, ne moze da shvati.

Stavljam zimske sa prvim klizanjem, a to se desava kada je napolju 10-15 stepeni.
                    Uopste nije toliko nelogicno da bude obaveza od 1.11 do 1.4 pogotovo zbog cinjenice da su zimske mnogo korisnije na 15-20 stepeni nego sto su letnje na 0-5.
                    Bravo, u potpunosti se slažem. Nije zimska guma samo za sneg, ali to naši ljudi nikako da shvate.
                    PUŠENJE ILI ZDRAVLJE - ODLUČITE SAMI

Comment

• gorans
                      CBC Senator XXL
                      • 09.03.2010
                      • 1525
                      • Beograd

Ja sam upravo zamenio sva 4 tocka.Napred Debica Frigo2 sa 8mm sare a nazad sa 6mm sare.Ovu zimu ce izgurati a mozda i sledecu.Da vas potsetim da imate jos 7 dana da to obavite.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

Šta će da se desi za 7 dana ?
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• StudentBGD
                          CBC Senator XXL
                          • 18.12.2007
                          • 1027
                          • Beograd

Zar nije odlozeno sprovodjenje ovog zakona do sledece zime?
                          Imam zimske gume u garazi, ali mi se ne stavljaju jos...
                          Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Laguna 2002
                            CBC Senator
                            • 13.12.2009
                            • 297
                            • Bačka Palanka

Originally posted by gorans
                            Ja sam upravo zamenio sva 4 tocka.Napred Debica Frigo2 sa 8mm sare a nazad sa 6mm sare.Ovu zimu ce izgurati a mozda i sledecu.Da vas potsetim da imate jos 7 dana da to obavite.
                            Još godinu i sedam dana.

Comment

• tomamega
                              CBC Senator XXL
                              • 19.03.2009
                              • 715
                              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Naravno da je odloženo do 1. maja sledeće godine. Nemojte više dizati paniku oko toga. Bilo je u svim vestima celog dana pre par nedelja. Stari pravilnik je na snazi: 4 letnje gume sa šarom min 4mm, ili dve prednje zimske gume.

Nova prva pomoć se primenjuje od 19. septembra sledeće godine, da ne bude zabune i oko toga.

Comment

• BOOST
                                Founder - Admin od Začetka
                                • 29.09.2004
                                • 8726
                                • Gislaved//Sweden
                                • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by tomamega
                                Stari pravilnik je na snazi: ... ili dve prednje zimske gume.
                                Moze li informacija koji je debil ovo izglasao !

Stavljanjem dve zimske gume na prednju osovinu dolazice u svim uslovima eksploatacije vozila do povecanog otpor kotrljanja, dakle, simulativno za shvatiti je kao auto koji ima samo prednje kocnice.
                                Nilo kakav nagli manover se zavrsava neizbezno plesanjem valcera zadnjim trapom. Cak i prilikom skretanja ce se vozilo ponasati krajnje nestabilo kao da imate blago zatehnutu rucnu kocnicu jer otorne sile kontrljanja prelaze sve vise i to neprogresivno u sile klizanja.

Seo bi rado tog kretena koji soji iza ovog zakona da sam provede jednu zimu vozeci takav auto.

Zna se da u svim uslovima eksploatacije auta zakoni fizike u cilju ocuvanja kursa stabliteta (cita upravljivosti) nalazu da se gume sa vecim otporom kotrljanja nalaze na zadnjoj osovini iz razloga povecanja zapetosti zadnje osovine koji potpomaze da vozilo zadrzi prednju osovinu ispred zadnje.

Molim sve clanove da izbegnu ovakav scenario koristeci ovu pogubnu kombinaciju!

// Boost
                                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                                move your mind

Comment

Working...
                                X