Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Re: Zimske gume ZOBS

Stratos, zasto neides na opciju za 1" manju felnu (ako moze zbog celjusti) te za jedan nivo visociji profil od standadnog. Dobices puno bolji zimski tocak.
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• Stratos
      CBC Senator XXL
      • 10.09.2008
      • 2594
      • Novi Sad

Upravo to sam i hteo 195/65-15 jer je standardna 205/55-16 a 14-ice nisam uzimao kao opciju jer mislim da nebi mogle zbog čeljusti napred da se namontiraju.
      Ako ne nađem felne moraću da namontiram 205/55-16 zimske gume na postojeće alu felne,i onda nema nazad sledeće 3-4 godine pošto planiram nove zimske gume.
      I sada se samo zbog nemogućnosti da nađem odgovarajuće (i fabrički preporučene) felne.

I naravno,hvala na savetu .

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Originally posted by Stratos
        odlican pdf dokument sa objasnjenjem sta je zimska a sta M + S guma ( M+S ima 10 % bolje prianjanje od letnje na snegu )
        iz čega proizilazi pitanje svrsishodnosti takve gume u zimskim uslovima osim činjenice da poštuje zakonsku regulativu.A koliko je tek dobra leti...Ili sam opet nešto propustio?

Nateraće ljude na totalno pogrešno rešenje,ispod prosečnih performansi u svim uslovima,a to je M+S opcija.
        Za evropu je M+S isto što je snežna planina sa pahuljom za ameriku. Tu postoje velike prevare čak i u reklamam samih proizvođača, all season sa M+S, ali je naša bolja zato što su kanađani dali da stavimo snežnu pahulju. Kod zimskih kažu veliki broj lamela i silika, kod all seazon kažu dovoljno lamela i 50% silike u smeši (a kod zimskih nema koliki je to % silike), sve se svodi na odnos lamela/silike i testiranja koliko dobro kopa zimi, a ne topi leti

Imate sa strane sajt naših prijatelja 4gume tamo ima svašta nešto o gumama, a pogledate malo i sajtove proizvođača i onda vam ništa nije jasno, svkao tumači oznake prema potrebi, da nahvali svoj proizvod.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Bilo koja od sledecih oznaka je zimska guma za Evropsko trziste:

M+S, M.S., M-S, MS, M&S ili Mud and Snow

Ako su nove do 3 godine starosti, nekoriscene sve je OK. jer su zasticene glicerinom za lagerovanje. Kad pocnu da se koriste pocinje proces stvrdnjavanja i preko 3 sezone na putu nisu preporucive. Jedini pravilan nacin za cuvanje zimske gume je, po skidanju oprati ih, osusiti, namazati glicerinom i ispustiti vazduh te napuniti azotom (azot naime zaustavlja proces oksidacije gume u svojoj bazi iznutra) i skladistiti u podrumu - suvo i hladno mesto. Na ovaj nacin se mogu koristiti i do 5 godina ukoliko im dubina kanala nije pala ispod 3-4mm (zavisi od zakonske regulacije od zemlje do zemlje).
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• vracarac
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2007
            • 364
            • Beograd
            • Opel Astra G

Nema tu previse polemike, zimske gume su definitivno potrebne i svakako koriste. Samo taj rok od 1.novembra pa sve do 1. decembra je malo diskutabilan. Jer vremenski uslovi iz godine u godinu variraju, tako da moze da se desi da ceo novembar nema s od snega itd...Mogli su to malo da prilagode....
            Opel Astra G 1.8 16V - Opel club Srbija

Comment

• Stratos
              CBC Senator XXL
              • 10.09.2008
              • 2594
              • Novi Sad

@uglavnom_bezopasni

U pravu si. Moj predhodni post se odnosio na gume tipa all seasons,a u smislu da nemaju bog zna kako dobre karakteristike ni leti ni zimi ali su upotrebljive i zakonom tolerisane preko cele godine.

Mala nepažnja-velika zbrka Sorry.

Comment

• Trivo
                CBC Senator
                • 02.06.2005
                • 202
                • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Sad je bilo u emisiji SAT da ce mozda doci do odgadjanja primjene ovog zakona.Ja cu svejedno da ih stavim posto su mi ljetne stare koliko i auto .
                VW 1200 1972god.
                VW Golf 1.3 1988god.
                FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.

Comment

• Laguna 2002
                  CBC Senator
                  • 13.12.2009
                  • 297
                  • Bačka Palanka

99% će biti odlaganje. Već sam kupio čelične felne, povoljno ( 40 eura, 4 kom ), a zadnje gume su mi lošije, pa možda i ja spremim zimske ( najverovatnije polovne ). Gledao sam u Sloveniji, nove Tigar Wintera 205 x 55 16 51 euro. Da li neko dovozi gume odande ?

Comment

• radebgyu
                    CBC Senator
                    • 03.02.2009
                    • 244
                    • Beograd

Ti bolje da odes preko da pogledas cene za sve nas(nije ti daleko)!
                    http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• Laguna 2002
                      CBC Senator
                      • 13.12.2009
                      • 297
                      • Bačka Palanka

Bio sam u Hrvatskoj, ali su jeftiniji oko 500 dinara po gumi, što mi nije neka razlika da bi se zezaon sa carinom. Desi se da bude i guma na akciji ( u pola cene ), ali to je uglavnom preostao samo 1 kom .
                      Cene u Sloveniji sam proveravao sinoć i vidim da se može za 70-tak eura kupiti odlična guma. Naravno problemje kako ih dovesti. Da ideš kolima i odmah montiraš, isplati se jedino ako imaš još nekog posla pa ti je usput. Ako neko donosi u autu ili kamionu, moraš platiti carinu ( dobra stvar je što prilikom iznošenja iz Slovenije možeš ostvariti povraćaj poreza, tako da dođeš na isto ), ali ko će ti to učiniti ?

Comment

• Trivo
                        CBC Senator
                        • 02.06.2005
                        • 202
                        • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Moze neki link na sajt u sloveniji?
                        VW 1200 1972god.
                        VW Golf 1.3 1988god.
                        FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.

Comment

• red_H
                          CBC Član
                          • 22.03.2008
                          • 13
                          • Beograd

Pogledaj npr. vulkanizerstvo Furlan u Sloveniji
                          http://www.vulkanizerstvo-furlan.si/?na ... matike.php
                          ili
                          Lašič

Comment

• Laguna 2002
                            CBC Senator
                            • 13.12.2009
                            • 297
                            • Bačka Palanka

Evo ovaj :
                            http://www.gume-pnevmatike.com/search/c ... ,218759,-1
                            Pozdrav za sve u Bosanskom Novom i Krupi na Uni.

Comment

• marija12
                              CBC Veteran
                              • 15.04.2010
                              • 193
                              • Novi Sad
                              • Stilo 1.9JTD

Ja u petak naručih dve Save ESKIMO HP, reko biće frke do 1. novembra. Za četiri nemam para pa bolje bar dve, za druge dve ćemo videti. Prošle godine sam pazario isto Savu eskimo s3, ima ružnu šaru ali baš se fino pokazala onih dana kad je bilo snega.
                              I ja sam čuo na nekim vestima jutros da ovaj komitet za bezbednost saobraćaja (kako ovo komunistički zvuči ) traži odlaganje primene ovog zakona na godinu dana iz ovih i onih razloga. Ima nade, možda se izvučem sa ove dve.
                              Inače mi je ova odluka pomalo debilna, slažem se da treba voziti sa sve 4 zimske ali odkle bre narodu pare za to. Dve su bile sasvim dovoljne a ostale da imaju bar 4mm šare i plus obavezni lanci u gepeku. A ovo od 1. nov. do 1. aprila je tek debilno, pa ne živimo u Kanadi pa da nam pada sneg u tom peridu non-stop. Izuzev prošle i preplošle godine kad je bilo par dana sa snegom na ulicama ja u Novom Sadu sneg uglavnom ne nagazim. Pada malo u toku noći ujutru prođe hajvan sa grtal'com i sve suvo, i sad ja treba da pljunem 300-350€ da gulim zimske po tome.

Comment

• skyline
                                CBC Senator XXL
                                • 31.07.2007
                                • 3149
                                • Cacak

jos jednom, jeste trosak, ali se slazem sa ovom uredbom u pravilniku

ali, cuh ovih dana 2 nebuloze, pa me zanima da li je dezinformacija, iako me ne bi zacudilo da ovi strucnjaci" napisu takvo nesto

naime, cuo sam da je obavezno imati lance za sve tockove, ne samo za pogonske i da i rezervna guma mora biti zimska
                                Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

Working...
                                X