Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Laguna 2002
    CBC Senator
    • 13.12.2009
    • 297
    • Bačka Palanka

Re: Zimske gume ZOBS

Upravo tako.
    Sve i da dobiju polovne gume na poklon ljudi nemaju para da plate montažu i balansiranje za sve 4 gume. Znam da će mnogi reći da takvi i ne treba da voze ako nemaju para ali ... Verujem da u 30 % slučajeva investicija drugog seta felni sa gumama prelazi polovinu vrednosti auta. Ovo je glavna tema danas na poslu i većina kaže da će pokušati da rizikuje ( voziće kao i dosad sa gumama koje ima, a ako se striktno bude poštovalo parkiraće auto do proleća u garažu ).

PS Da me neko pogrešno ne razume, ne branim takve i ja sam da se zimi voze zimske, a leti letnje gume, ali je realnost totalno drugačija.

Comment

• TOKYO
      CBC Senator XXL
      • 17.07.2006
      • 1696
      • Beograd- NBGD

Originally posted by BOOST
      Znaci novi talas potencijalnih ubica za volanima na putevima Srbije ove zime?
      Svi mi znamo jako dobro koliko je letnja plastika dobra na niskim temperaturama
      Uopste se ne slazem sa tobom, izgleda da si u Svedskoj zaboravio gde je i sta je Srbija!

A da bi dokazao da sam u pravu..., kad svakodnevno otvoris novine i vidis da je bio neki udes na auto putu ili magistralnom ( nije bitno )..., retko kad se spominje jugo, lada, zastava, golf II..., vec audi, bmw, mercedes...., onaj sto vozi ta staraija kola, pa i na tim "plasticnim" gumama zna koliko moze ili jos bolje ne moze i vozi 50.., ali onaj u mercedesu sa novim winter contact bla, bla gumama misli da moze i sa 200 da stane posle 30 metara, jos ako ima i ABS..., onda je vec i suvise samouveren!! ( npr. jedan takav mi je pre dve godine po izlivu oblaka na auto putu blicao jel sam "sporo" vozio..., da bi posle dva kilometra video da se zabio u kucicu na naplatnoj rampi za iskljucenje za Vrcin )

Ja godinama u nazad vozim sa raznim gumama, nekad zimskim nekad letnjim i nikada nisam imao problema, uvek sam se plasio drugih a ne sebe, kultura voznje nam je takva da ljudima ni spajkovi na gumama ne bi pomogli na snegu.., a kamo li zimska guma....
      MY ex RWD Alfa
      Drift & Donuts & Track

Comment

• BOOST
        Founder - Admin od Začetka
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Nista ja nisam zaboravio, samo sam naucio jos, recimo da to sto zelim da podstaknem je ne raspravu o ekonomiji i slicnim stvarima vec o necemu sto se zove defanzivan pristup voznji.

No, posto je u pitanju menjanje svesti a to je deo evolucije, necu ulaziti vise u diskusiju, izneo sam samo cinjenicu na sta treba misliti sa tehnicke strane i nista vise.

Edit: Nisam procitao ceo post kad sam ti odgovarao, sad vidim da u sustini imamo iste poglede samo sto ja nezelim da zalazim u nacin zivljenja u Srbiji. U pitanju je samo to da sve u Srbiji mora silom da se krese.
        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
        move your mind

Comment

• alexa05
          CBC Senator XXL
          • 23.07.2006
          • 1769
          • Smederevo
          • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Slazem se sa BOOST-om jer plastika na -10 u kombinaciji sa vozackom nekulturom bice ubistvena. E sad sto na to jak uticaj ima platezna moc gradjana i ostali finansijski faktori to je druga prica.

Sa druge strane sa apsolutno slazem i sa TOKYO-om jer to sto prica je u 99% istina jer znam iz licnog iskustva i posla kojim se bavim.

Vise puta sam rekao da to sto je on naveo, "MIG-ovi" i ostali "vazduhoplovi" na auto-putu i ostalim putevima, upareni sa malim vozackim stazom, mladalackom nepromisljenoscu, alkoholom, bla bla bla u najvecem broju slucajeva prouzrukuju saobracajne nesrece sa vrlo cesto smrtnim ishodom.
          EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• Uzelac
            CBC Senator XXL
            • 03.12.2006
            • 1717
            • munZe

Podrzavam obavezu da zimske gume budu obavezne u zimskom periodu.
            Razvoj guma je otisao predaleko i letnje su zaista neupotrebljive zimi. Zimske jos i mogu da se vozi leti, ko mora/zeli/insistira da vozi sporo i obazrivo i da njemu tako dobre gume ne trebaju. Imam par kolega u firmi koji su u tom fazonu i ne zale se, iako je meni frka da zamislim kako ta guma izgleda nakon par desetina km u Beogradu gde je vazduh na 40+ stepeni a asfalt prelazi 60...

Ne dopada mi se da lanci moraju biti u kolima cak i kada se vozis po gradu, tj. predelu gde se podrazumeva da ih neces koristiti.
            work in progress

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Nije tako strašno, evo ja vozim Winter1 celo leto i voziću do snegova.
              Nisu mi bile za treću zimu pa rek'o da ih spalim
              Moram da priznam da se drže iznad očekivanja...
              Ne vidim zašto bi neko ko prelazi 10-12K km godišnje imao dva seta? Doduše, nisam u toj grupi ...
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Ja na mom Sunnyu imam 2 seta i ovo je letnjim druga sezona i sad cu da nabacim zimske kojima ce biti treca sezona i na prolece idu u kontejner.Te 4 zimske sam platio 11000 din a 4 letnje 10000 din. sto izadje 21000 din za 3 godine ili 7000 godisnje a imam odlicne gume adekvatne periodu u kojem se voze.Do duse,ja gume kupujem sa 25% popusta i to jos odplacujem po jednu gumu mesecno tako da to i ne osetim.Druga bi stvar bila da moram da iskesiram sve i jos po punoj ceni,mozda bih se i ja tada bunio zbog ovog zakona.

Comment

• skyline
                  CBC Senator XXL
                  • 31.07.2007
                  • 3149
                  • Cacak

hvala im do neba na ovom pravilniku
                  najzad ce mog matorog naterati da, po prvi put u zivotu, opremi auto zimskim gumama u zimskom periodu

ali slazem se da je suvise rano prvog novembra stavljati zimske gume
                  mislim da nema ni mrazeva ni snegova tako rano
                  Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Uzelac
                    CBC Senator XXL
                    • 03.12.2006
                    • 1717
                    • munZe

Dovoljno je da je temperatura ispod 15 i pocinje potreba za zimskim gumama. Letnje na tim temperaturama vec znacajno gube performanse.
                    Zimske su bolje kada je sneg, ali i kada je hladno, posebno hladno i vlazno.
                    work in progress

Comment

• skyline
                      CBC Senator XXL
                      • 31.07.2007
                      • 3149
                      • Cacak

slazem se, ali opet mislim da pocetkom novembra nisu toliko niske temperature
                      Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• 206
                        Admin od ispočetka :)
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Bilo gde van Beograda, nocu ili ujutru, itekako su nize od 15c, i to pre Novembra.

Ne postoji nijedan jedini argument protiv ovakve odluke, o uvodjenju OBAVEZNIH zimskih guma, koju podrzavam - osim ekonomske. Jeste, skupo je imati 2 seta guma, ali sto puta je vec receno da bezbednost saobracaja jednostavno ne sme da se uslovljava socijalnim statusom vozaca. A bezbednost saobracaja je itekako ugrozena indijancima sa polucelavim letnjim gumama u sred zime.

A ko misli da je svejedno kakvu gumu vozio zimi, ili da za njima nema potrebe, pojma nema sa voznjom sto se mene licno tice, ili nema blage veze sta zimska guma uopste radi.
                        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Upravo to non-stop govorim.

Comment

• BOOST
                            Founder - Admin od Začetka
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Da malo pojasnim, Svedska, zemlja snega.. zimske gume obavezne za domace registrovana vozila.
                            Obratite paznju na definiciju, dakle, nemci mogu ladno da voze ovde zimi sa letnjim gumama.

Ali, obaveza vazi pod uslovima da vladaju zimski uslovi i to u periodu izmedju 1 decembra - 1 aprila.

Razumem da jedan deo vas malo revoltuje, ali, moja iskustva u zadnje vreme usled klimatskih promena su takva da su u Srbiji zimski uslovi duzi i cesci u tom periodu nego li su ovde.

Takodje u prelaznom periodu vazi da opasnost od podledice na viaduktima i prevojima, tako gde su efekti vetra takvi da mogu da naprave ledene fleke iako je temperatura iznad nule govore u smeru odobravanja ovakvog zakona koao sto i jeste u najnovijem izdanju. Za nedaj Boze.
                            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                            move your mind

Comment

• YUgisa
                              CBC Senator XXL
                              • 05.06.2008
                              • 793
                              • Subotica
                              • Yugo 1.1 EFI

Ne znam naspram kojeg mesta si tu uporedjivajuci dosao do zakljucka da su zime u Srbiji duze, ali znam da kod mene, produzilo se samo to jesenje vreme, pre zahladni i bude kisovito i to traje do nove godine, kada obicno zahladni i pocne da pada neki sneg koji se jedva zadrzi 2 nedelje i posle opet dodje to varljivo vreme par stepeni iznad nule... Mislim da je ipak trebalo ostaviti prostora u zakonu za one koji redje voze automobil i koji voze nove letnje gume... A za sluzbena vozila i slicno uvesti to obavezno 4 zimske gume i da je obavezno da imate zimske gume tamo u planinskim uslovima gde su kao potrebni i lanci...
                              Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• TOKYO
                                CBC Senator XXL
                                • 17.07.2006
                                • 1696
                                • Beograd- NBGD

Slazem se ja sa obavezom i zakonom..., ali tek kad se stvore uslovi!!

Pa ne mozes kupiti staru i trosnu kucu pa joj srediti fasadu.., a vodovodne cevi trule, vlaga bije ispod temelja i dimnjak samo sto se nije urusio!!!!

Malo pre sam dosao skuterom iz Zemuna ( Kod okretnice 15 ) i zveknuo sam u takvu rupu da mi je vilica klecnula i kicma skljocnula, za malo da se rastocim po asfaltu.., pa dzabe ti sve zimske gume ovog sveta kad naletis na to..., ide vrteska i hvatanje auta na sve strane!!!!

Neposredno blizu tog mesta na auto putu, semafor dijagonalno od Volvovog servisa, imaju takve brazde od letnjeg uleganja...., tu me sa kolima vise puta nosilo levo desno po metar ( po suvom ), sta ce biti po ledu???

Ja ne znam da li je neko skoro isao starim putem za NS od Indjije do Banstola, pa to nije za verovati, Ruma-Irig pored gradskog smetlista, Loznica-Zvornik, Kucevo-Majdanpek, pa na auto putu, iskljucenje iz pravca Bjeljine- Kuzmin, pre OMV-ove pumpe..., bukvalno 300-400 metara talasastih mini skakaonica, itd, itd....

Daj da se ne lazemo, prvo srediti to da nam ne iskacu bubrezi po gumama pa tek onda menjati gume!

Ja se hvatam za ekonomiju jel je to prvo i osnovno, muka mi je vise od njihove recenice.... STVORILI SU SE USLOVI za povecanje cene, za dopunu ovoga ili onoga. . . . . . . .
                                MY ex RWD Alfa
                                Drift & Donuts & Track

Comment

Working...
                                X