Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • klodovik
    CBC Član
    • 19.01.2012
    • 37
    • Zemun

Pošto dolazi zima, ova tema ponovo postaje aktuelna. Zakon kaže sve četiri zimske gume, ali je prošle godine ipak bilo dozvoljeno samo dve...odnosno samo na pogonskim toćkovima, što će teći- Zakon je Zakon, a njegova primena je nešto sasvim...
    E, sada, ponovo pitanje da li će i ove godine (kao i prošle) biti obaveza samo za pogonske točkove, ili ćemo ove zime morati da poštujemo Zakon? I na to se nadovezuje i pitanje: od kada...( mislim, od kog datuma će to biti obaveza)?
    U preduzeću u kome radim, ovo pitanje sam postavio osobi zaduženoj za transport, a ona mi objasni da još uvek nekog zvaničnog stava nema (jer je ta osoba želela da to proveri zbog preduzeća).
    Ima li ko od forumaša bilo kakvu informaciju...?

Comment

• Dare
      CBC Senator
      • 16.09.2007
      • 219
      • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

Čini mi se da nije fiksiran datum, nego ako ima snega onda moraju i gume da se imaju. Znači, kad padne prvi sneg staviš zimske. Ja imam 4, a da li su obavezne sve - ne znam ali znam da vrede. Pre svega zbog bezbednosti, a i zbog toga što ne daješ policajcu ni priliku da ti priča...

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Pravilnik je na snazi i obaveza je od 01. novembra do 01. aprila. Prošle godine je primena tog Pravilnika bila odložena do 01.11.2012 "zbog krize", tako da ako je opet ne odlože onda su obavezne sve 4 zimske.

btw neki komitet je predložio da ako su kolovozi suvi i ako temeperatura nije jako niska onda može i bez zimskih, a da li je to zvanično ministar usvojio i ko će da proceni suvoću puta ili temperaturu to nisam našao.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• gti16v
          CBC Senator XXL
          • 05.08.2007
          • 343
          • BGD
          • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom
          ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Tako je definisano vazćim pravilnikom.

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Originally posted by uglavnom.bezopasni View Post
            Pravilnik je na snazi i obaveza je od 01. novembra do 01. aprila. Prošle godine je primena tog Pravilnika bila odložena do 01.11.2012 "zbog krize", tako da ako je opet ne odlože onda su obavezne sve 4 zimske.
            Nije odložena, već samo odredba o četiri gume, tako da se ostalo, samo na dve, po starom Pravilniku.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom
            Tačno!

... ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Tako je definisano važećim pravilnikom.
            Netačno! Odnosi se na OBAVEZNU UPOTREBU zimskih guma.

A, nagradno pitanje (postavio klodovik) je glasilo:

... E, sada, ponovo pitanje da li će i ove godine (kao i prošle) biti obaveza samo za pogonske točkove, ili ćemo ove zime morati da poštujemo Zakon?

Za sada, nadležni ministar se nije oglasio (doneo akt), pa smo bez brige, do 1. novembra, kada počinje primena i mogućnost kažnjavanja po ZOBS!

Ili, mažnjavanja, po zakonima džungle!

Comment

• kuzmar
              Moderator
              • 18.12.2009
              • 783
              • Lazarevac
              • Pezo 207 1.6 HDI

Sa sajta AMSS

• PETAK, 04 MAJ 2012 16:01
                Od 04. maja 2012. godine počeo je da se primenjuje novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Izdvajamo neke od najbitnijih novina koje on donosi:
                • [*=left]U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. Izuzetno, u naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
                  [*=left]Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.
                  [*=left]Vetrobransko staklo vozila, po novom Pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno. Prednja bočna stakla mogu da budu zatamnjena do 30% a zadnje staklo, kao i zadnja bočna stakla, mogu da budu zatamnjena 100%. Ovo pravilo se ne primenjuje na vozila državnih organa. Provera stepena zatamnjenosti može da se uradi u Centru za motorna vozila AMSS, svakog radnog dana od 8 do 15 h, Beograd, Ruzveltova 19, kao i u poslovnicama AMSS CMV u Novom Sadu, Čačku, Nišu i Somboru. Sve potrebne informacije mogu da se dobiju putem broja telefona 011/333-1290.
                  [*=left]Vlasnici vozila, koja su uvezena do 30. juna 2012. godine, a imaju volan na desnoj strani, neće morati da menjanju poziciju volana. Ukoliko su ovakva vozila, kupljena i uvezena posle 30. juna 2012. godine, da bi bila registrovana, njihovi vlasnici moraće da promene poziciju volana tako da se on nalazi sa leve strane.
                  [*=left]Komplet sijalica više nije obavezan deo opreme u vozilima.
              i link ka tom Pravilniku
              www.paluba.info

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715
                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Hvala @Kuzmar!

Ovo je vrlo korisna informacija. Znači zimske gume su obavezne samo kada ima snega ili leda na kolovozu. Drugim rečima, oni koji nemaju sredstava/ne žele da stave zimske gume, jednostavno parkiraju svoj automobil kada ima snega na kolovozu. To je fer rešenje, ali treba pojačati kontrolu vozila kada ima snega ili tokom velikih minusa, jer naš narod nema baš veliku samodisciplinu

Comment

• klodovik
                  CBC Član
                  • 19.01.2012
                  • 37
                  • Zemun

Originally posted by Franjo View Post
                  Nije odložena, već samo odredba o četiri gume, tako da se ostalo, samo na dve, po starom Pravilniku.

Tačno!

Netačno! Odnosi se na OBAVEZNU UPOTREBU zimskih guma.

A, nagradno pitanje (postavio klodovik) je glasilo:

... E, sada, ponovo pitanje da li će i ove godine (kao i prošle) biti obaveza samo za pogonske točkove, ili ćemo ove zime morati da poštujemo Zakon?

Za sada, nadležni ministar se nije oglasio (doneo akt), pa smo bez brige, do 1. novembra, kada počinje primena i mogućnost kažnjavanja po ZOBS!

Ili, mažnjavanja, po zakonima džungle
                  !

Ovo je ono čega se ja, iskreno najviše plašim...Na kraju ćemo doći u situaciju da će policija nekoga kažnjavati sa dve zimske gume, a nekoga neće, odnosno da ni oni sami neće imati informaciju da li je ovako ili onako...A da se dešavaju stvari, to viđamo svaki dan.
                  Bez želje da politizujem, ali da li čemo mi jednom imati nešto što se zove Zakon a da se to neće selektivno primenjivati ili za promene saznati par sati pre njihove primene...?
                  Eto, ja ću sutra pozvati AMSS baš da pitam za ovo, čisto da vidim kakav ću odgovor dobiti...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

Kreneš ujutro na posao po suvom, do podne napada pola metra snega, i šta ostavićeš auto negde do proleća... kupite gume ili čekajte proleće.

Mrzim oglase za polovne gume, i nekad sam ih brisao bez pardona, koje navodno imaju šaru 6mm koja je na granici možda ima pola mm, pošto svi mere do dna, a meri se do markera istrošenosti, a da ne pričam o biseru koji prodaje ove od 4.5mm koje su u stvari 1.5 u minusu. (izvini Doro morao sam da pomenem oglase za polovne gume)
                    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                    11.04. 0:12 #2
                    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Originally posted by uglavnom.bezopasni View Post
                      ...pošto svi mere do dna, a meri se do markera istrošenosti...
                      Zato sto se i meri do dna a ne do markera. Meris ukupnu dubinu sare, a ne dubinu do markera, kakve veze ima marker s tim? Marker oznacava istrosenost kad i po proizvodjacu ta guma vise nije ni za sta i onda mora da se zameni bez obzira na to sta kaze lokalno zakonodavstvo, i nije uvek na istoj visini, mada je u vecini slucajeva na 1.6mm, sto je zakonski minimum u vecini Evrope.

Uostalom, imas guma koje nove imaju dubinu sare od 7mm, kada bi je novu merio do markera vec bi, po ovakvom pravilniku, bila potrosena.
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• klodovik
                        CBC Član
                        • 19.01.2012
                        • 37
                        • Zemun

kao što obećah, pozvao sam AMSS i dobio sledeću informaciju:

Zimski pneumatici se koriste od 15 novembra i obavezni su na sva četiri točka putničkog vozila i to onda kada je sneg, led i poledica na putu.
                        Dakle, bilo kako bilo, namestite sve četiri gume do 15 novembra i ne brinite se da li na putu ima snega, leda ili poledice, ili je put suv kao barut.
                        A zašto baš AMSS...? Jednostavno, ako oni nemaju pravu informaciju, stvarno ne znam ko bi to trebao da ima...?

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Originally posted by klodovik View Post
                          .
                          A zašto baš AMSS...? Jednostavno, ako oni nemaju pravu informaciju, stvarno ne znam ko bi to trebao da ima...?
                          Mirko & sin

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Mirko pazi metak, hvala Slavko, spasao si mi život
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• klodovik
                              CBC Član
                              • 19.01.2012
                              • 37
                              • Zemun

Smešno...? Ne, pre bih rekao da je tužno... Zakon postoji, a da li će se primenjivati, videćemo dva dana pre pomenutog roka. E, onda se na to nadovežu priče o nekoj pravnoj državi, pošovanju Zakona i ostalo...
                              Bože, gde miživimo...?

Comment

• boban1982
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2010
                                • 1106
                                • Batajnica
                                • SAXO VTS-BIC

Najverovatnije ce biti kao i do sada,zimske gume na pogonskim tockovima ili letnje sa sarom ne ispod 4mm.Ta teorija da su potrebne zimske samo kada je sneg i poledica nema nikakvog smisla!Pa ko ce sto puta skidati i stavljati gume odnosno tockove pred svaki sneg...

Comment

Working...
                                X