Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Moje misljenje o ovim odredbama - cista sprdacina i sa propisima i sa ljudima.

1. Ako je opstepoznato d aletnje gume ispod +7 stepeni nemaju potrebne karakteristike onda kakve veze ima da li pada sneg ili da li ima leda, da li to neko hoce da ipak dokaze kako spoljna temperatura nije bitna. I onda kada neko sa Trajalovim (ili nekim drugim, apsolutno nebitno koja je marka) letnjim gumama pocne da se kliza po mokrom asfaltu na +3 C (za kisu ne rekose da su obavezne zimske gume) i kada se zapuca u nekoga onda on nece biti kriv posto je postovao propise.
    2. Vec pune dve godine se vodi polemika kada ce i da li ce biti apsolutno obavezne zimske gume. Pomerani su rokovi zbog ovoga ili onoga, tj. zbog kupovne moci vozaca, zbog nemogucnosti da se tolika kolicina guma obezbedi u relativno kratkom roku itd. Sta je sada smetnja ako je u prvom roku neko kupio dve pa sada jos dve. Manje vise to su svi mogli da urade. Ko nije bio sposoban da to uradi za njega i nije auto.
    3. Mozda bi sledece godine mogli uvesti obavezu da se zimske gume koriste samo kada je vozacu hladno kao sto rekose njuzovci http://www.njuz.net/zimske-gume-obav...e-vozacu-zima/
    www.paluba.info

Comment

• reb0rn
      CBC Član
      • 04.07.2006
      • 32
      • Novi Sad

Zimske gume najveca glupost a oni sto ih podrzavaju lupaju ko maksikm po diviziji!

Jednostavno kad imam letnje sa dobrom sarom tesko krecem i tesko drzim trakciju pa vozim i 40-50% sporije dok mi je duzina zustavljanja sa tom manjom brzinom dosta bolja nego kad sa zimskom gumom jurim 60km/h!

Evo silom prilika sam uzeo sve cetiri all season gume samo zbog zakona, ali nekom ko prelazi malo kilometra terati da montira zimske gume je ludost i izivljavanje da banda od proizvodjaca i uvoznika zaradi!

Kad sneg zaveje zna se jedino lanci pomazu ako je teren brdovit sa zimskom gumom mozete da se slikate, takodje ako nemate mozga u glavi ima da se tociljate i cukate i sa letnjim i zimskim gumama podjednako, a da ne spominjem poledicu tu nista ne pomaze

Zimska letnja guma treba da bude izbor vozaca i stila voznje a ne banana propisa proklete srbendije

PS: Jednostavno na vozacu je da se prilagodi gumi i tako vozi jer nikad ti neces imati idealne uslove

Comment

• Dare
        CBC Senator
        • 16.09.2007
        • 219
        • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

Originally posted by reb0rn View Post
        Zimske gume najveca glupost a oni sto ih podrzavaju lupaju ko maksikm po diviziji!
        Ja se sa ovim nebih složio. Razlika u ponašanju kola se itekako primeti. Ako si u mogućnosti ti isprobaj. Ja već jesam (službeni auto sa letnjim gumama i isti takav moj sa zimskim).

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

I sta sad da kazem na ovaj post a da ne ispadnem dosadan?
          Izvini Dare,ubacio si post pre mene,nisam mislio na tvoj post
          Last edited by gorans; 22.10.2012, 19:44.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Pa ništa, uzdržiš se, vidiš da i drugi dele tvoje mišljenej kao i prethodnikovo stim što bih ga upozorio da ne tvrdi (piše) kako drugi lupaju ko maksim ili bilo kako...

Ja kao neko k oje retko vozio zimske gume al ijeste bih podržao pola tog stava o potrebi ili ne a ceo stav o glavi vozača u procesu vožnej i neće mu pomoći n isve skraćenice od 3 slova na modenom autu ako nema pojma il iej bahat.

No ima jedan problem ako nam neko naredi dekretom da se to i to mora raditi od tada i tada na takav i takav način a mi to svi poslušamo (inače nas odvale od kazne), to se zove demokratija. Ako Mi svako ponaosob odlučujemo da li će danas padati sneg ili neće, to se zove anarhija. Anarhija vodi u Haoc a to nije dobro.

Zato postoji zakon da napravi uravnilovku, nekom će biti dobro, nekom loše ali u proseku svi jedu sarmu i tačka...
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• gorki
              CBC Član
              • 16.09.2012
              • 34
              • Vranje

Pa Doro to je zato sto je preovladavajuci mentalitet ovde takav, samo "sibanje" pomaze kao da je stoka u pitanju a ne ljudi.

Sto se tice "lupanja" - moje misljenje je da su bas "all season" pneumatici - i najmanje logicno i najmanje isplativo resenje. Nije ni letnja, ni zimska. Da li ce 2 seta "all season" guma da traju kao set lenjih + set zimskih - tesko (ako govorimo o istoj kilometrazi).
              Gume imaju i starosno ogranicenje, ali vecina ih potrosi dovoljnim brojem kilometara u nekoliko godina (koliko guma cuva svojstva) - tako da price o "ustedi" voznjom samo letnjim gumama - na duze staze takodje nemaju nikakvog osnova.
              A ko misli da mnogo placa zamenu seta guma, moze to da odradi i sam, za pola sata (mozda i manje).

@kuzmar
              Meni se cini da je tako u vecini zemalja, ili da nemaju iskljuciv propis ili da je ostavljeno savesti vozaca. A sto se tice savesti vozaca, to sam vec zakljucio u prvoj recenici.

A na temu "trajalovih" letnjih guma, meni je jos zanimljivije kad vidim covu u autu od 30+k (uglavnom sa pogonom na zadnje tockove) koji vozi letnjim gumama i pokusava da pokrene auto na semaforu. Ali jbg nema se, a njegove 18-19", nije to jeftino...

Comment

• kuzmar
                Moderator
                • 18.12.2009
                • 783
                • Lazarevac
                • Pezo 207 1.6 HDI

Originally posted by gorki View Post

@kuzmar
                Meni se cini da je tako u vecini zemalja, ili da nemaju iskljuciv propis ili da je ostavljeno savesti vozaca. A sto se tice savesti vozaca, to sam vec zakljucio u prvoj recenici.

A na temu "trajalovih" letnjih guma, meni je jos zanimljivije kad vidim covu u autu od 30+k (uglavnom sa pogonom na zadnje tockove) koji vozi letnjim gumama i pokusava da pokrene auto na semaforu. Ali jbg nema se, a njegove 18-19", nije to jeftino...

Samo sto si zaboravio jedan sitan detalj, u tim zemljama gde je ostavljeno na savest vozaca sami vozaci mali vise savesti i odgovornosti imaju nego u zemlji Srbiji. Kako drugacije oceniti ovo dvogodisnje natezanje o (ne)opravdanosti obaveze posedovanja zimskih guma nego kao nedostatak savesti i odgovornosti jednog broja vozaca u Srbiji, a sve pod svakojakim obrazlozenjima - od cene guma (a kada su kupovali kola onda je bilo najvaznije da su gume neke 17-ice ili vece) pa do raznih konstrukcija da su zimske gume izmisljotina proizvodjaca i njihov dil sa vlastima.
                Vidis, ajde da se napravimo blesavi pa da tokom zime koristimo letnju obucu kada izadjemo napolje. Zasto da kupujemo zimske cipele kada i letnje mogu da zavrse posao?
                www.paluba.info

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

reb0rn - sta su "all seasons" gume? Da li na tvojim gumama pise "all seasons?
                  Long Live CBC!!!

Comment

• vulkan
                    CBC Veteran
                    • 03.09.2011
                    • 151
                    • sabac
                    • mazda nisan

all seasons - za sve sezone
                    m+s - blato+sneg

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

O tome je vec raspravljano, u ovoj temi. M+S nisu all seasons gume.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

Originally posted by kuzmar View Post
                        Samo sto si zaboravio jedan sitan detalj, u tim zemljama gde je ostavljeno na savest vozaca sami vozaci mali vise savesti i odgovornosti imaju nego u zemlji Srbiji. Kako drugacije oceniti ovo dvogodisnje natezanje o (ne)opravdanosti obaveze posedovanja zimskih guma nego kao nedostatak savesti i odgovornosti jednog broja vozaca u Srbiji, a sve pod svakojakim obrazlozenjima - od cene guma (a kada su kupovali kola onda je bilo najvaznije da su gume neke 17-ice ili vece) pa do raznih konstrukcija da su zimske gume izmisljotina proizvodjaca i njihov dil sa vlastima.
                        Vidis, ajde da se napravimo blesavi pa da tokom zime koristimo letnju obucu kada izadjemo napolje. Zasto da kupujemo zimske cipele kada i letnje mogu da zavrse posao?
                        ja opet vidim na tom spisku da u najvecem broju zemalja nisu obavezne zimske gume.
                        zimske gume su bolje zimi od letnjih,sta tu ima da se prica.
                        pricamo o obavezi.
                        svake godine ista prica.
                        moja savest i godine vozackog staza, i kilometraza koju prelazim, i mesta na koja odlazim u zimskom periodu mi kazu da mi je zimi "dovoljno" da imam zimske na pogonskim tockovima. "bolje" je da imam na svim. ali to je moj balans : moram,trebam, mogu.
                        ako neko misli da ovde treba ostriji propisi zato sto smo "manje svesni" od ostalih Evropljana, to je licno njegova stvar sto se oseca psihicki i moralno inferioriniji od njih.
                        sve u zivotu je kompromis,ekonomija i ekonomska snaga pojedinca su neumoljivi parametri, sve ostalo je zabadanje glave u plast sena a **** i dalje pozadi,izlozeno.

jedno pitanje za pobornike zimskih guma na svim tockovima kao obaveza :
                        ako odbacimo cinjenicu da oni nemaju takav zakon,zato sto misle za sebe da su superiorni i da se radjaju sa nekakvim sectim culom za tehniku moral i zakon.zasto onda nemaju obavezu za zimske gume ?
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

ma daj bre, sta pricate pa kod nas kad bi smelo vozilo bi se na diskovima. I ovako vise od pola automobila ima celave gume.

A ti zorane prelistaj malo temu pa vidi sta smo pisali prosle godine. Nije zakonom obavezno ali te osiguranje odvali od zivota ako skrivis udes a nemas odgovorajuce gume za trenutne vremenske uslove.

Stvarno preterujete sa tupljenjem. Kratak je jorgan. Nema kome noge malo ne izvire u ovom sranju ali nemojte da zaglupljujete sebe kako nesto ne treba zato sto nemate para. Probudite se. nisu proizvodjaci guma krivi, nisu zakonodavci krivi, krivi su oni zbog kojih je prosecna plata 200 eura.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• gorki
                            CBC Član
                            • 16.09.2012
                            • 34
                            • Vranje

Originally posted by kuzmar View Post
                            Samo sto si zaboravio jedan sitan detalj...
                            Nisam, nisi citao pazljivo.

Originally posted by gorki
                            A sto se tice savesti vozaca, to sam vec zakljucio u prvoj recenici.
                            Odnosi se na prvu recenicu u prethodnom postu.

@zoranbg

Pa kompromis je bas taj - imas 2 seta, 4 + 4, gume ti se ravnomerno trose, i na duze staze neces ustedeti cak i sa 2 zimske. A ovako cemo onda ove napred, ove pozadi, pa neravnomerno istrosene (deformisane?) gume i samim tim manja bezbednost itd. itd.

Ista sitacija je sa bilo kojom temom, kupovinom delova, goriva, ugradnjom gasa, nema nikakve razlike... Jedino pravilo koje u Srbiji univerzalno vazi - od bukve ne vidi sumu.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

@chubbs pa i ovde ce da te odvali osiguranje ako se spucas u nekog od pozadi ,imao ili nemao zimske gume.
                              a i muka mi je od ovakvih tema odavno. nit nesto da napisem,nit da ne napisem.
                              uglavnom kome je u Indiji a glava u Svedskoj,nek poradi na tome da konacno sjedini telo na jednom mestu.
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Ognjen
                                CBC Senator XXL
                                • 21.02.2008
                                • 438
                                • Novi Beograd
                                • -

Meni od početka nije jasno zašto to i ovde ne funkcioniše kroz osiguranje, znači nema nadoknade štete ukoliko učestvuješ u sudaru u zimskom periodu?
                                Sada imamo situaciju da pola države vozi zimske gume (uglavnom wintere i zapadne polovne) sva 4 godišnja doba. Interesuje me da li postoji neko poređenje zimske protiv letnjih, ali na 30 stepeni.

Comment

Working...
                                X