Tako je jos veca sansa da nastane povreda u sudaru!
Vezujete li pojas?
Collapse
X
-
Originally posted by CarPitanje za ove sto vezuju pojas iza sedista, da im ne bi smetalo pistanje.
Da li je kad si na taj nacin vezan aktivan airbag? To bi moglo biti kobno ako bi se airbag aktivirao a ti nisi vezan. Vidim da to mnogi rade po Beogradu, cak i policajci u novim pezoima.
Kakva glupost...If God rides a Harley............
The Devil rides a Duke!
Comment
-
-
Comment
-
-
@f7
Ne sine, teska greska....
Airbag je izuzetno snazna sprava, bukvalno eksplodira ispred tebe.
Proracunat je tako da deluje na telo koje je vezano u sedistu i ciji su pokreti ka napred vrlo ograniceni.
Stoga, kad se sudaras, a nisi vezan bolje je da udaris u volan bez airbaga koji tu samo stoji i savija se od tvog udarca nego da naleces na airbag koji se upravo otvara (eksplodira) ispred tebe - to sto se zove 'jastuk' ne znaci da je mekan, naprotiv...
Stavise, ocigledno nisi nikad video kako izgleda ta eksplozija, jer i kad auto stoji, i airbag se aktivira to je jedno vrlo, vrlo neprijatno iskustvo...
Nevezan + airbag = mnogo gore povrede nego nevezan + sam volan...
A ti kako hoces... tvoja glava...Transaxle u krvi...
"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
Comment
-
-
...otvaranje vazdusnog jastuka je tacno proracunato...Svi ti proracuni su radjeni na osnovu podataka gde se nalazi telo vozaca...Tako se tacno zna kojim delom tela i kako ce udariti vozac u air-bag...kojom silom ce udariti, u kom pravcu ce mu se odbiti glava nakon udarca [ nikako ne sme da udari u prozor, ili u stub ].
Svi proracuni oko otvaranja vazdusnih jastuka su radjeni na bazi pretpostavke o polozaju tela kada je ono vezano pojasom.
Ako nisi vezan pojasom, air-bag se ne otvara bas zato sto moze dodatno da pogorsa situaciju...
Zato Car i kaze oko pistanja, i varanja elektronike tako sto stavis pojas iza ledja...Bolje je uopste ga ne vezati, nego uraditi tako...
edit : Gruja je bio za minut brzi...
Comment
-
-
Ne zelm uopste da ulazim u raspravu ali me niko ne moze ubijediti da je bolje puknut glavom o volan ili spoj krova i soferke nego u airbag...
Znaci kad nije vezan pojas airbag se ne otvara? Na svim kolima?If God rides a Harley............
The Devil rides a Duke!
Comment
-
-
Svi smo vezani uvek, ja upozoravam sve koji udju , a klinac mi spava vezan pozadi gde god da idem. Imao sam situaciju na autoputu sa kecom i covek iz AMS koji me slepao mi je reko da je neverovatno sta je s kolima a meni nista. Vezujte se , a vezujte i druge u svojim kolima bez izuzetka !!Originally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
-
Ja ga Boga mi stalno vezem pojas, cak i kad samo preparkiram auto, navika. A ako i slucajno zaboravim u roku od minut primetim da mi nesto fali tu preko ramena.Sva tela se na toploti sire...osim cvaraka
MRZIM YUGA
Comment
-
-
@ nikolaf7
Setas ulicom, u susret ti dodje extra cica, okreces se za njom dok nastavljas da hodas... i zveknes u banderu! Sada mi reci: da li bi vise voleo da udaris u banderu koja stoji u mestu (sto obicno i radi) ili bi radije da se ta bandera krece prema tebi?
Nije da pokusavam da te ubedim ...Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem
Comment
-
-
@ nikolaf7
Setas ulicom, u susret ti dodje extra cica, okreces se za njom dok nastavljas da hodas... i zveknes u banderu! Sada mi reci: da li bi vise voleo da udaris u banderu koja stoji u mestu (sto obicno i radi) ili bi radije da se ta bandera krece prema tebi?
Nije da pokusavam da te ubedim ...Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem
Comment
-
-
Originally posted by nikolaf7Ne zelm uopste da ulazim u raspravu ali me niko ne moze ubijediti da je bolje puknut glavom o volan ili spoj krova i soferke nego u airbag...
A to se cesto ne zavrsi dobro...
Pozdrav i nadam se da nikad neces imati priliku da proveris to u praksi...Transaxle u krvi...
"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
Comment
-
-
Originally posted by GrujaOriginally posted by nikolaf7Ne zelm uopste da ulazim u raspravu ali me niko ne moze ubijediti da je bolje puknut glavom o volan ili spoj krova i soferke nego u airbag...
Kapiram(pretpostavljam?) da je pri manjim brzinama losije da te pukne airbag, ali pri vecim bolje
Zato posto ti ne znas sve o tome, a ni ja, nema potrebe da raspravljamo.
Interesuju me prakticne stvari - ako se ne otvara airbag kod ne vezanog pojasa, kako da ugasim pistanje jer mi po gradu ne treba pojas(cim izadjem na magistralu ili autoput vezem se). A i ne zelim da se otvori pri nekom cukanju od 30km/h, nepotrebno bacanje para majstoru i doktoruIf God rides a Harley............
The Devil rides a Duke!
Comment
-
Comment