Vezujete li pojas?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • srdjan_p
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2004
    • 1915
    • ZR

Vec sam glasao ali da potvrdim, uvek pojas! Da ga nisam vezao kad mi se desilo ono sranje ko zna sta bi bilo...

Comment

• Punto Abarth
      CBC Senator
      • 11.12.2006
      • 220
      • Novi Sad, Groblje :) 16° 31' 0" E 45° 17' 30" N nekad :(

Uvek, ali uvek se vezem. Nelagodno se osecam cak i kada nevezan uparkiravam auto u garazu.

Kao klinac u osnovnoj imao sam prilike da spicim glavom o volan autica na sudaranje u luna parku (vidim da je i o njima bilo pomena). Od tad mi je ostala uspomena na licu do kraja zivota.

Jedina situacija kad mi pojas zasmeta je kad, recimo, hocu nesto da dosegnem (recimo pretinac za rukavice ispred suvozaca, ili sl), ili kad podesavam sic dok sam vezan.

Nevidjeno me smeta kad neko nece da mi se veze u autu. O zadnjem sicu da ne pricamo, svi se zgrazavaju zato sto trazim da se vezu.

A sto se kazni tice, pa... Mislim da bi ih trebalo ukinuti, uz tu naznaku, da ako vas neko povredi (ili ubije) u sudaru zato sto niste bili vezani, sva krivica od povredjivanja treba biti svaljena na onog ko se nije vezao. Pa da vidite kako ce se svi vezivati, i lakse voziti...
      http://www.youtube.com/watch?v=7lgcQUQZBtE

Kupujem HGT/sporting volan

Comment

• Boki GTI
        CBC Senator XXL
        • 16.08.2007
        • 505
        • Beograd - Vozdovac

Iskreno i nemam naviku da se vezujem, ima nekoliko razloga, izmedju kojih bi jedan naveo.

-jednom prilikom sam imao udes do duse bio sam na suvozacevom sedistu kad je drugar okinuo kadeta u kombi pun robe i...... bio je vezan slomio kljucnu kost, onesvestio se i kad su stigli vatrogasci nesto se iskomplikovalo da nisu odmah uspeli da iseku kajs. Srecom se zavrsilo sve kako treba.
        Tako da od tada ima one dve solucije da je bio vezan ili da nije bio vezan.
        Mozda bi izleteo kroz sajbnu,a mozda i nebi polomio klucnu kost itd...

Tako da sto se mene tice retko kad se vezujem i zakljucavam kola u voznji.

Mozda je greska, ali je tako za sad i ne menjam odluku

Comment

• RaiKkonen911
          CBC Član
          • 19.03.2008
          • 32
          • Zemun

Vezujem uvek.

Comment

• M@rio
            CBC Veteran
            • 13.07.2007
            • 166
            • Čačak-Beograd(studiram)

Sedam u kola, vezujem pojas, palim motor i to je to.Isto i kao suvozac radim.Ali pozadi nikad.
            If you have no lag, you have no turbo.You also have no huge torque increase to look forward to.

Comment

• panto
              CBC Veteran
              • 04.11.2007
              • 148
              • ljubic

Na otvorenom uvek vezujem. Po gradu, retko kad. Računao sam na jastuke. Međutim, pre neki dan sam imao dosta "dobar" udes, a jastuci se nisu aktivirali. Izgleda da ni jastuci ne funkcionišu ako pojas nije vezan.Po mom mišljenju, ako je tako, onda to nije dobro, pa bih molio za mišljenje nekog stručnijeg.

Comment

• Car
                CBC Senator XXL
                • 07.07.2005
                • 900
                • Beograd

A ti tek sad cujes za to? Mozda da ipak prelistas uputstvo od auta.
                Airbag je dodatak tom pojasu, nije nikakva zasebna zastita.
                Pola "strucnjaka" s ove teme razmislja isto kao i ti, tako da ti nece mnogo pomoci. Dace ti isti savet kakav si dao samom sebi.

Jos u tim knjizicama ne samo sto pise kako se koristi pojas, vec je sve i nacrtano. A ako i nemate to u papiru, pun je internet skeniranih verzija. Treba celih 5 minuta da bi se informisalo...

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

Originally posted by panto
                  ...Izgleda da ni jastuci ne funkcionišu ako pojas nije vezan.Po mom mišljenju, ako je tako, onda to nije dobro...
                  Air-bag se otvara velikom silinom [ brzinom ]...
                  Kako ne bi bilo nanosenja povreda zbog njegovog otvaranja, telo vozaca uvek mora biti u unapred poznatom polozaju...bas u onom polozaju u kom ce korisni efekat vazdusnog jastuka biti najveci... Cela prica oko otvaranja vazdusnog jastuka se zasniva na ''poznatom'' polozaju vozaca u kriticnoj situaciji...
                  A, taj poznati polozaj tela vozaca se postize vezivanjem pojasa...
                  Samo u toj situaciji, svi testovi, svi proracuni oko otvaranja vazdusnog jastuka i njegovog korisnog dejstva, mogu da se realizuju u praksi...

U protivnom, sam vazdusni jastuk moze da izazove povrede, pa se zato oni ne otvaraju ako pojas nije vezan....jer se ne zna polozaj tela vozaca u kriticnoj situaciji...

Oko veze pojasa i vazdusnih jastuka...pogledaj i sta znaci ona skracenica ''SRS''...

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Izgleda da ni jastuci ne funkcionišu ako pojas nije vezan.Po mom mišljenju, ako je tako, onda to nije dobro, pa bih molio za mišljenje nekog stručnijeg
                    ne da nije dobro, nego je odlicno.

jatuk jedino radi nakon aktivacije pojasa, i niti na drugi nacin ne moze da se stavi u funkciju.

jastuk nema nikakvu ulogu u zadrzavanju tela (mase) vozaca, nije nikada niti napravljen za tako nesto.

jastuk se u originalu zove dodatni sistem zadrske, SRS.

ako si imao sudar, zasto nisi imao vezan pojas ?
                    to je osnova, uslov za sve aktivne sisteme zastite putnika u vozilu a sto jasno pise u uputstvu za upotrebu vozila.

dakle, auto treba koristiti prema propisanom uputstvu bez mnogo filozofije (laickih razmisljanja) i tako je najbezbednije po vozac i putnike koliko je moguce.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• panto
                      CBC Veteran
                      • 04.11.2007
                      • 148
                      • ljubic

Nisam imao uputstvo. Sad nabavljeno, pa ću malo pogledati slike. Nisam o tim elementima sigurnosti oupšte razmišljao ozbiljno, što je priznajem, moja neoprostiva greška. Tim pre što sam 40god. za volanom, svega i svačega se nagledao po putu...ali, znate već ono: "maleri se događaju tamo nekom drugom" . Uglavnom od sada: kontakt, pojasevi pa tek onda startovanje motora. Hvala svima na savetima.

Comment

• Jurke
                        CBC Član
                        • 20.09.2007
                        • 28
                        • Novi Sad

Uvek se vežem, nikada zbog murije već uvek zbog sebe(sigurnosti). A i kad neko sedne pored na suvozačko ne dam mu da se vozi dok se ne veže, ma ko on bio.
                        Alfa Romeotik

Comment

• TurboCharger
                          CBC Veteran
                          • 30.05.2007
                          • 153
                          • BG, Resnik

Slabo se vezujem kad vozim opusteno ili kad se motam po kraju ali kad jurim, vezem se obavezno...

Comment

• amg-power
                            CBC Član
                            • 02.03.2008
                            • 11
                            • Paracin

Obavezno se vezujem. Cim sednem u kola to je prva stvar koju uradim
                            Bolje znati malo a cesto nego mnogo a retko povremeno nikad, kojekude!!!!

Comment

• RaiKkonen911
                              CBC Član
                              • 19.03.2008
                              • 32
                              • Zemun

Originally posted by TurboCharger
                              Slabo se vezujem kad vozim opusteno ili kad se motam po kraju ali kad jurim, vezem se obavezno...
                              30 tvojih i 30 nekog iz kontra smera je dovoljno da te ubije na jeftin nacin, a kad ides brzo i osiguravas se pojasom ne racunaj preterano na njega.

Comment

• V-Tec
                                CBC Senator XXL
                                • 30.06.2006
                                • 1615
                                • Beograd
                                • '89 Civic d16a6

Meni je postala navika da se vezujem jos dok sam imao casove voznje.

Ne bitno da li cu preci 100m ili 100km, uvek se vezem a isto tako teram i suvozaca da se veze!
                                shuto-expressway.com

Comment

Working...
                                X