Auto sediste za dete

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Originally posted by prolupator
    @206: A u cemu ces da vozis drekavca do tri meseca ?! I zasto bas to tri, zasto ne do 2.5 ili 3.5 meseci? Kako ces znati tu tacnu granicu ? I kako je taj tvoj nacin transportovanja smotuljka bezbedniji od auto korpe ?!
    Ovo za "anatomski polozaj" gde je beba navodno polozena "u fetalni polozaj kao sto je bila u stomaku" je jako lepa marketinska zvaka proizvodjaca sedista. To nema tri blage veze sa anatomskim i fetalnim polozajem.

3. mesec je period kada bebin skelet dovoljno ojaca da moze da podnese te takozvane anatomske polozaje, odnosno delimicno oslanjanje na donji deo ledja. Zasto bas 3 - zato sto je bas 3, pitaj pedijatre, otkud ja znam? Valjda to toliko traje kod velike vecine beba. Nekome mozda bude i 6, sta ja znam. Uostalom, u 3. mesecu se ponovo radi ultrazvucni pregled, prati se razvoj kukova i skeleta uopste, tako da imas neku informaciju da li je bezbedno ili ne.

Beba do 3. meseca u proncipu ne bi ni trebala da se vozi automobilom. Sediste koje joj nece opterecivati donji deo ledja jednostavno ne postoji, samim tim i sigurnost bebe u kolima je ravna nuli. E sad, da uzmem kolevku u kojoj potpuno hotizontalno lezi i da je stavim kao sediste, pitanje je kakvu ce zastitu u tome uopste da ima? Ako se radi o kratkim voznjama, odnosno kakvo resenje primenjivati do perioda do kad ne odraste da ga stavim u 0+ sediste, koristim ravnu nosiljku iz kolica, lepo legne unutra i to je to.

Ako mislis da je u nekoj korpi u kojoj lezi u nekom nazovi fetalnom polozaju, beba bezbedna u voznji - debelo se varas. Iz takve korpe ce (ne daj Boze...) da izleti samo tako, isto kao i iz ruku, ili iz ravne nosiljke. Tek sediste u kojem moze da se delimicno osloni na **** i bude vezano kako treba pruza odredjenu sigurnost. A posto da sedi, makar ni parcijalno - ne sme pre 3. meseca, stvar je, makar meni dosta jasna. Ako vec vozas bebca okolo pre 3. meseca, ustedi sebi pare za tupave "fetalni polozaj" nosiljke i koristi obicnu ravnu nosiljku iz kolica, ili ga jednostavno drzi u rukama. Kad odraste da moze makar delimicno da se oslanja, Rear-facing Isofix baby seat + pojas i to je to. Sve ispod toga pruza sigurnost skoro ravnu nuli.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Ne mogu da montiram Isofix jer nemam pripremu u autu
      A o voznji deteta u onoj ravnoj korpi s dve rucke (iz kolica ili ne) nikad nisam razmisljao. Ukoliko svi renomirani proizvodjaci kazu da novorodjence moze da se vozi u takvoj i takvoj korpi, onda svi oni lazu sve nas ?!

No dobro, svako ima svoje misljenje. Ima tu, cak, i politike, a ne samo medicine.
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• bakara
        CBC Senator XXL
        • 29.01.2005
        • 977
        • nBGd

dajte neke slike kako se montira taj isofix, nikada mi to nije bilo jasno pa uvek sediste montiram sa pojasom.

btw, na mazdi imam i neko sidriste pozadi, cemu to sluzi?
        pozdrav

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Originally posted by prolupator
          Ukoliko svi renomirani proizvodjaci kazu da novorodjence moze da se vozi u takvoj i takvoj korpi, onda svi oni lazu sve nas ?!.
          Da. Zasto da ne, da nemaju mozda neku moralnu blokadu da to ne rade? Ili im je pre stalo da nam prodaju i ono sto nam ne treba, pod bilo kakvim izgovorom?

Isofix su one dve male kvacice, sakrivene izmedju donjeg dela sedista i naslona. Isofix sedista se kace za njih, umesto da petljas i vezes sediste pojasevima.

Comment

• bakara
            CBC Senator XXL
            • 29.01.2005
            • 977
            • nBGd

Znam kako izgleda na autu, ali nikada nisam video tu kopcu na sedistu...

Sa slike se cini da je to metalna kopca, kako se blokira/deblokira i da li svako sediste treba da ima isofix?

A ono sidriste (nacrtano sidro) sto imam na zadnjoj polici ispod koje se krije kopca slicna isofixu?
            pozdrav

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Pa kod nas su takva sedista prilicno retka, sto zbog velike prosecne starosti vozila i nepostojanja Isofix tacki, sto zbog nesto vece cene koju takva sedista imaju u poredjenju sa onim, klasicnim.

Nemaju sva sedista Isofix, postoje varijante sa i bez, Isofix je skuplji, ali i dosta bezbedniji jer je veza sedista i auta mnogo cvrsca neko kod vezivanja pojasevima sedista za sediste. Sama sedista obicno imaju dugme ili polugicu koja da oslobadja iz Isofix lezista.

Sidriste na zadnjoj polici...? Moguce da je anker za gornji deo sedista.

Comment

• bakara
                CBC Senator XXL
                • 29.01.2005
                • 977
                • nBGd

Nije bas polica posto je sedan u pitanju...
                Prekriveno je plastikom a ispod je kuka slicna isofixu?
                pozdrav

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Jedno je prenaglasavanje odredjenih karakteristika (marketing), a drugo je izmisljanje neistina (dete sme da se vozi u tome, a zapravo ne sme).
                  Pa po trulom zapadu poneki pedijatar jedva ceka da napenali te velike proizvodjace i uzme velike pare i proslavi se.

Isofix se smatra najbezbednijim nacinom stavljanja decijeg sedista u kola. Daleko bezbednijim od pojasa, ma sta "daleko" znacilo...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

@bakara
                    To je verovatno to, gornji anker za sediste.

@prolupator
                    Sme sa detetom da se radi sta hoces, tvoje je, na kraju krajeva. Poenta price je da to ne mora obavezno da bude i dobro za njega. Znaci, sme da se vozi, ali daleko od toga da je to dobro za njega, da valja ili da ga ne opterecuje na nacin na koji ne bi smelo dete tog uzrasta da se optereti. Uticaj marketinga velikih kompanija na shvatanje toga sta je dobro ili prihvatljivo za dete, je ogroman.

A pedijatar u sudskom procesu protiv par ogromnih korporacija...heh, naivno, nema sta Te korporacije verovatno imaju celu vojsku pedijatara i strucnjaka koji daju argumente u prilog njihovim tvrdnjama...

Nesto slicno ovim reklametinama kojim nas bombarduju sa svih strana. Kad vidim one reklame za Kalgon od kojih "ves masina duze zivi" (a nikome ne pada na pamet da ce za cenu tog Kalgona koji stucamo za cuvanje grejaca, moci da se kupi ne novi grejac nego cela nova masina za godinu-dve...), Orbit zvake koje sprecavaju karijes (ako pre toga ne pocupas sve plombe zvacuci ih), gomilu zdravih i prirodnih voda (koje pakuju u ne tako zdravu i prirodnu PVC ambalazu), itd... - da prostis, s*** mi se od toga.

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

206 je u pravu.

Ovde recimo kad se ide u savetovaliste slede preporuke za korisecenje raznih stolica , sedeljki/lezaljki:

Pre 3 meseca nekoristiti duze od 20 minuta na dan.

Pre 6 meseca nedozvoliti detetu ni da pokusava da se uspravi na noge.

Sve ima svoj tok razvoja i treba ga ispostovati.

====================================

Voznja u autu sa novorodjencetom je samo pod mora a ne kao preporuka.
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

Pa o tome se i radi.
                        BMW se ogradio od voznje u njihovom sedistu pre 3-eg navrsenog meseca (UZ kukova i sl.) upravo zato da nekoj boodali ne padne na pamet da krene na put oko sveta s novorodjencetom i sl.
                        Svaka reklama ima i svoju drugu stranu... da ne idemo sad u tu tematiku, pokusajmo da se drzimo teme.

@206: Samo si previse insistirao na ravnom polozaju kicme, trazenu idealnost nije moguguce postici niti je potrebno da se postigne 24/7.

Isto tako znam da je moje bebiste (krajem drugog meseca) bolje proslo u naglom kocenju dok je bilo u korpi (izleteo mi Golf II, raspali se svi DaBogDa do veceras) dok se njena mama lepo prosetala po zadnjem sedistu. Bebiste nije ni pisnulo. Kad smo je pogledali samo se smeskala, izgleda da joj je vrteska prijala
                        Nisam bas siguran (ne mogu da tvrdim) da bi bila tako stabilna u nepricvrscenoj korpi s ravnim dnom u maminom krilu. Kako rekoh, mama se dobro istumbala, doduse nije bila vezana.

Nemojmo sad da upadamo u hipotetiku "E, da se vezala...". Nikad ona ne bi mogla tako cvrsto i uvek da drzi korpu kao pojas ili Isofix (koji nemam )

Nesrece se najcesce desavaju blizu kuce pri brzinama do 60km/h a ljudi se ne zastite iz rezona "Ma idem blizu, iza coska, nece bas mene..."

Meni se opisani incident dogodio na 1 km od kuce, na putu do Doma Zdravlja. Voznja tom trasom inace traje 3-4 minuta sve sa isparkiravanjem i parkiranjem.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Nema to veze sa BMW-ovom preporukom. Svaki normalan pedijatar ili lekar koji se strucno bavi tematikom (a da nisu skolovani u Chicco, PegPerego ili nekoj drugoj slicnoj "medicinskoj ustanovi") preporucice da dete do 3. meseca ne stavljate u sedeci, polusedeci ili bilo kakav drugi polozaj koji mu opterecuje donji deo ledja. Sve kolevke i sedista za kola vrse takvo opterecenje.

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Opet cu da se slozim s tobom ... sve si u pravu, ALI:
                            Pitao sam nacelnika decije ortopedije u jednoj decijoj bolnici i covek mi je rekao njegovo licno misljenje: On smatra da je bolje (za nuzdu, jer se dete ispod tri meseca vozi iskljucivo ako se mora) prevesti u auto-korpi, ali i da se misljenja o tome vrlo razlikuju od doktora do doktora. Nema nista protiv ni one korpe s ravnim dnom i dve rucke.
                            Opet se svodi na lican izbor...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Da, s tom razlikom da bih za nuzdu mozda i stavio dete na 15-20min u to sediste-korpu - u ravnoj nosiljci sa 2 rucke moze da lezi kao sto lezi i kod kuce, koliko god je potrebno. Sa stanovista sigurnosti, to sediste je mozda marginalno sigurnije, ali ni slucajno se ne bi moglo reci da je beba sigurna u njemu. O sigurnosti bebe u kolima se moze pricati tek kad se krene sa koristenjem sedista u kojem moze da sedi, vezano.

Comment

• veljko
                                CBC Senator XXL
                                • 30.01.2006
                                • 476
                                • Backi Jarak, NS
                                • Volvo V50 DRIVe

hm
                                imao sam istu dilemu kad sam nabavio maxi kozi
                                i onda mi je zet objasnio
                                a opet njemu pre toga austrijski doktori
                                dete tu ne sedi
                                ono je oslonjeno celim ledjima i glavom na jednu strnu a ta strana je veoma oborena isto kao i druga strana
                                a nogice su samim tim u blago uzvisenom polozaju
                                i naravno guza je negde na sredini sedista
                                ovo je vise lezaljka nego sediste

naravno
                                sve je bolje nego drzati dete u narucju u toku voznje

a interesantno je i pitanje
                                da li se trudnice trebaju vezati pojasevima ?
                                Bolje biti sretan nego pametan

Comment

Working...
                                X