Originally posted by prolupator
3. mesec je period kada bebin skelet dovoljno ojaca da moze da podnese te takozvane anatomske polozaje, odnosno delimicno oslanjanje na donji deo ledja. Zasto bas 3 - zato sto je bas 3, pitaj pedijatre, otkud ja znam? Valjda to toliko traje kod velike vecine beba. Nekome mozda bude i 6, sta ja znam. Uostalom, u 3. mesecu se ponovo radi ultrazvucni pregled, prati se razvoj kukova i skeleta uopste, tako da imas neku informaciju da li je bezbedno ili ne.
Beba do 3. meseca u proncipu ne bi ni trebala da se vozi automobilom. Sediste koje joj nece opterecivati donji deo ledja jednostavno ne postoji, samim tim i sigurnost bebe u kolima je ravna nuli. E sad, da uzmem kolevku u kojoj potpuno hotizontalno lezi i da je stavim kao sediste, pitanje je kakvu ce zastitu u tome uopste da ima? Ako se radi o kratkim voznjama, odnosno kakvo resenje primenjivati do perioda do kad ne odraste da ga stavim u 0+ sediste, koristim ravnu nosiljku iz kolica, lepo legne unutra i to je to.
Ako mislis da je u nekoj korpi u kojoj lezi u nekom nazovi fetalnom polozaju, beba bezbedna u voznji - debelo se varas. Iz takve korpe ce (ne daj Boze...) da izleti samo tako, isto kao i iz ruku, ili iz ravne nosiljke. Tek sediste u kojem moze da se delimicno osloni na **** i bude vezano kako treba pruza odredjenu sigurnost. A posto da sedi, makar ni parcijalno - ne sme pre 3. meseca, stvar je, makar meni dosta jasna. Ako vec vozas bebca okolo pre 3. meseca, ustedi sebi pare za tupave "fetalni polozaj" nosiljke i koristi obicnu ravnu nosiljku iz kolica, ili ga jednostavno drzi u rukama. Kad odraste da moze makar delimicno da se oslanja, Rear-facing Isofix baby seat + pojas i to je to. Sve ispod toga pruza sigurnost skoro ravnu nuli.
Comment