Potreban savet za kupovinu polovnog auta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mlazic87
    CBC Član
    • 16.03.2012
    • 20
    • Beograd

Potreban savet za kupovinu polovnog auta

Pre svega veliki pozdrav svima. Forum je odličan i došao sam na preporuku druga.

Razmišljam se o kupovini auta, polovnog u ovom slučaju. Budžet mi dozvoljava da se isprsim do 4000, maksimalno 4500 evra. Obišao sam dosta placeva, gledao aute iz uvoza i domaće i ima tu lepih primeraka za koje bih mogao da izdvojim novac. Gledam da to auto bude od 2002. godine ili mlađe. Planiram da ga vozim u narednih 4 do 5 godina, jer sam tek počeo da radim i ako se bude napredovalo u poslu biće i neko službeno. Auto mi pre svega treba za odlazak na posao, kod prijatelja, rodbine u krugu od 150 km i eventulano dva puta godišnje na neki put do 1000 km.

Da ne dužim priču, interesantni su mi sledeći modeli.

1) Peugeot 307 1.6 16v ili 1.6 HDi (eventualno 2.0 HDi sa 90KS)
    2) Peugeot 406 2.0 HDi ili 1.8 16v
    3) Toyota Corolla 1.6 VVTi ili 2.0 D-4D

Što se tiče PUG-a, generalno mi se sviđaju oba modela. Drug mi je serviser za PUG-a, pa sam iz tog razloga više naklonjen njima. Otprilike znam koje su im mane jer je drug vozio 307, a sada vozi 406. Njegov savet su bili ti motori, a eventualno 2.0HDi sa 90 KS. Toyota mi se sviđa i odgovara mi kada sednem u nju, ali je nisam vozio. Međutim, bez obzira na to uvek ću poslušati savet drugih ljudi i bilo bi mi drago da mi preporučite i neki drugi model u tom cenovnom rangu (Ford, Opel...). Prednosti, mane, cene delova, servisa, itd.

Planiram kupovinu u sledećih mesec, dva dana i svaki savet je dobro došao.

Unapred hvala.
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Odg: Potreban savet za kupovinu polovnog auta

Ako imas drugara koji servisira pug-a,neka ti on nadje dobar primerak...sto se motora za 307-micu tice,ja bih uzeo samo 2.0 hdi od 90ks,bez plivajuceg i dpf iliti fap filtera...po mom misljenju taj motor je malo tromiji i trosi malo vise...generalno je 307-mica losiji auto od konkurencije(golf4,focus,astra),ali ako imas drugara i on ih poznaje u dusu,ti se zaleti,sta da ti kazem...problem im je nestabilna elektronika i pucanje menjaca...u policijskim uslovima su se pokazali losije nego punto...ne znam ni jednu 307-micu da radi na plin savrseno,jer sam istu 1.6 16v vozio jedno vreme...
    Toyota 1.6 vvti je pojam za kvalitet i sve ostalo...ako ces cisto na benzin da je vozis,moja preporuka...ali imaj na umu da je dosta skuplje odrzavanje u odnosu na narodna vozila(wagen i opel)
    Moja lista bi ti glasila ovako:
    1.opel astra 1.6 16v+tng(valjalo bi da nadjes twinport motor koji je poceo da se ugradjuje od 2004-te)jer ovaj stariji od 101ks je dugotrajan i izdrzljiv motor,ali zna da popije malo vise ulja(od 0.2 do 1l)...sve zavisi kako ti se zalomi...nema tu nikakve greske,jednostavno je konstrukcijski takav...ili ako ti to smeta 1.4twinport od 90ks,mozes 2005-to da nadjes,kupljenu ovde za nekih 4-4500e...
    2.golf 4 1.6...dve varijante,od 102(sr)sa 8v ili 1.6 16v od 105ks...oba motora su dobra,podnose tng bez problema,s tim sto je ovaj od 102ks malo zedniji
    3.ford focus 1.6...ako ces zetec,njega bez plina voziti,extra motor,pravljen u saradnji sa yamahom...1.6 duratec,na njega moze plin,bez ikakvih podmazivaca,ali to je vec malo mladje vozilo,pa proveri da li ti se uklapa u cifru...
    Ako bas volis dizele,tu je vw bez premca u toj klasi...znaci golf4,bora,jetta,mozes i skodu octaviu da pogledas i sl...za golf 4 najrentabilniji,obican td,ne pd...oznake motora AGR i ALH(od 1999-2002)-90ks,ili AHF i ASV(od 1997-2003)-110ks...

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Re: Potreban savet za kupovinu polovnog auta

Originally posted by mlazic87 View Post

1) Peugeot 307 1.6 16v ili 1.6 HDi (eventualno 2.0 HDi sa 90KS)
      2) Peugeot 406 2.0 HDi ili 1.8 16v
      3) Toyota Corolla 1.6 VVTi ili 2.0 D-4D
      koliko znam, 307 je medju najgorim autima koje je mup posedovao - redovan u servisu sa 'lepim" ciframa odrazavanja, a toyote su totalno drugacija prica
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

Pezo je ubedljivo najbolji po pitanju antikorozivne zastite.Pucanje menjaca su imale prve serije 307 1.6 16v 110ks iz razloga sto su u njih isli menjaci od 1.4 16v 90ks.Na restyle verzijama taj problem ne postoji.Inace nije retkost videti MUP-ov 307 sa preko 400hkm na satu sto govori da je to ipak kvalitetan auto,narocito znajuci njihov stil voznje i da se ta vozila ne gase bukvalno 24h dnevno.Zimi se greju u njima a leti radi po ceo dan u leru da bi imali rashladjen auto.Mozete samo da zamislite kakvo je ubijanje motora u tim rezimima rada.Ono sto se nije pokazalo i sto stvarno ne valja je 308 1.6 benzin ali to je BMW motor.
        Imas i Focus 1.8tdci koji je verovatno naj izdrzljiviji po pitanju trapova u klasi.
        Licno,uzeo bih Toyotu

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by gorans View Post
          sto stvarno ne valja je 308 1.6 benzin ali to je BMW motor.
          Eeeee....sad si ga nayeb'o
          ex SAABotražitelj

Comment

• mlazic87
            CBC Član
            • 16.03.2012
            • 20
            • Beograd

dobro, mislim svako ima svoje mišljenje. generalno golfa za te pare jako tesko mogu da nadjem, a da je primerak dobar i ocuvan. sto se tice opela u redu, mada mi se nesto bas i ne svidjaju, ali dobro dalo bi se razmisliti i o nekoj astri. sad focus mi je lep auto izvana, ali meni licno je unutra katastrofa, pricamo o prvoj generaciji. za ove pare jako tesko moze da se nadje druga generacija focusa.

ne vidim razlog zasto se toliko kudi pug 307, kad sam po dosta foruma citao i ljudi su mi koji ih voze pricali sve najbolje.

mozete li mi reci sta mislite o pug 406 ili mozda neki reno megan, ako neko ima preporuku. nije vazno dali je benzinac ili dizel.

kada bi uzeo benzinca sigurno bi bio na plin.

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Goksi,logicno je da 307 ima dobru antikorozivnu zastitu,kad je auto poluplastican,a plastika ne korodira...vozio sam i 206-ticu sa tim istim 1.6 16v motorom,ne zna se koji vise problema pravi...meni na 307-mici pukao menjac na 90.000km,a zamenio sam mu ulje u menjacu 10000km pre toga...restilizovani ili ne,ja vise francuza u zivotu necu...focus tdci je dobra masina,vozio sam tddi(isti motor,samo nije cr),ali golf TDI je za nase uslove baja...p.s.i ja sam cuo da 308,sa bmw motorom ne valja p.p.s. jeste 307 presao u policijskim uslovima 400.000km,ali je u njega ulozeno za 2 nova,i to 308
              Last edited by legenda; 17.03.2012, 02:01.

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Za koroziju stvarno kod PUGa ne moras da brines,bio plastican ili ne.Pa pogledajte samo 405 iz 1990god,da li ima neki da je poceo da truli,za razliku od Opela ili forda pa cak i Mercedesa.Moj Focus je 2003 god pa ima korozije po sajtnama i u dnu svih vrata,dok kod Pezoa to necete naci.
                Sto se tice enterijera u Focusu,on ti se ili svidja ili ti je gadan,nema ravnodusnih ali je cinjenica da je kvalitetan.Pogledajte cene Focusa i Mondea istog godista i videcete da je Focus skuplji,sto dodatno govori da je to ipak dobar auto.Cak i svi auto magazini svaku generaciju Focusa porede sa Golfom i ukazuju da bi to uskoro mogla da bude Focus klasa umesto Golf klase.Takodje mu svi daju najbolje ocene za lezanje na putu,gde je daleko najbolji u klasi.Pricam o godistu oko 2000 gde su mu konkurenti Golf4 i Astra G.

Comment

• Jocker
                  CBC Član
                  • 14.02.2011
                  • 30
                  • Bg

Policijski pezo-motori odlicni kao i menjaci, kvalitet finalne obrade plastika, sedista, tapacirung i sl. je katastrofa. Po tom pitanju su se bolje pokazali japanci, konkretno micubisi lanser koji su bili na autoputevima i koji su korisceni od strane saobracajne policije 500+km i dalje pale kao prvi dan, ali su rashodovani (prodati na licitaciji) i pajero koje je koristila interventna takodje 500+km, finalna unutrasnja obrada odlicna.
                  Jos jedan podatak, audi 100cc iz `88 godine (benzinci) manje vise koju godinu gore-dole, a koji su koristili policajci iz saveznog SUP imaju na satu 700+km kada su pre 4 godine prodavani na licitaciji. I dalje su palili, a enterijer kao iz fabrike. Zastavin program-zali boze.
                  Moj glas ide za opel astru iskljucivo sa plinom. Jeste da ti je budzet ogranicen ali evo jedan auto, moj drugar ima opel astru 1.4 sa plinom, na satu skoro 90000km, ima klimu, prvi vlasnik (on ga licno kupio) i trazi 5500e, a godiste je 2007.g.

PS.Stigli su im golfovi seste generacije dizeli pa cemo videti kako ce im se oni pokazati, jer kada su prvi pezoi stigli u igri su bili golfovi cetvorke . Malo ode ja u OFF ali informacija radi znanja.
                  Last edited by Jocker; 17.03.2012, 19:42.

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Mislim da je Golf skuplji za odrzavanje od Pezoa ali videce se tokom eksploatacije.
                    Ako uzimas Pezoa onda iskljucivo dizel,nebitno koji a ako uzimas Opela onda benzinac i to ti je to.

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

Re: Odg: Potreban savet za kupovinu polovnog auta

Originally posted by Jocker View Post
                      Policijski pezo-motori odlicni kao i menjaci,
                      toliko su dobri da su na jedno trecini auta radjeni menjaci na 40-50 000 km

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Evo necu vise da kudim 307-micu...mozda ja nisam imao srece sa njim(a),no dobro...moje subjektivno misljenje,406 je mnogo bolji auto od 307...1.8 16v+tng ili 2.0 hdi-90ks,ali i jedan i drugi idu slabo u tako velikom autu...opel vectra 2001-2002,1.8 16v je prava stvar u toj klasi...megan dizel,druga generacija,od dizela 1.9 dci 120ks,jedino...1.5dci bezi kao djavo od krsta...benzinci 1.4 16v ili 1.6 16v...racunaj da ces na benzincu menjati po bobinu na svakih 3-6 meseci,koja je u proseku oko 70e...ima i nekih problema sa elektronikom,citacem kartice i tako...kupi sta ti je volja,ali gledaj da bude u sto boljem stanju...ja licno samo Nemce i Japance preferiram...ako ces dobrog dizela za male pare,uzmi stila 1.9jtd,nepoderiva masina

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Re: Potreban savet za kupovinu polovnog auta

realno, od svega navedenog, najpametniji izbor je

Comment

• Jocker
                            CBC Član
                            • 14.02.2011
                            • 30
                            • Bg

Neke loncice si pobrkao. Na 80 000km su gotovo svim vozilima radjeni diskovi, jednostavno se sprze, dok kod punta to nije bio problem. Bilo je kvarova menjaca, ali ne u tolikoj meri da bi se generalizovao problem i da bi se uopste i spomenuo da 307 imaju lose menjace. Elektronika zali boze, farovi pozuteli....

@legenda
                            1.5dci bezi kao djavo od krsta

Ne bih se slozio.
                            Moj drugar sa tim autom presao 400 000 km, nista pipao nije. Izmedju ostalog sipao u njega i D2. Jedini problem koji je imao je turbina, jednostavno je sprzio i tako je prodao auto. Inace kupio ga je kad je na satu bilo 70 000km. Auto je bio 2003.g. a on ga kupio 2006.g.

uzmi stila 1.9jtd,nepoderiva masina
                            Slazem se.
                            Last edited by Jocker; 17.03.2012, 23:55.

Comment

• MS PK
                              CBC Član
                              • 09.01.2012
                              • 89
                              • Prokuplje
                              • nema

Apsolutno sam i ja za stila jtd,bice naj mladji i sa najvise opreme i za tu lovu mozes dosta da biras jer ih ima od 2500e pa...Ako ne,ja bih ti onda savetovao od francuza 2.0hdi bio 307 ili 406 razlika je u limu. 406 je puno bolji auto od 307,prava limuzina,izuzetno dobar u voznji,ekonomican,hdi motor nema veka...Mada ni sa toyotom neces pogresiti sigurno.

Comment

Working...
                              X