To stoji kada se gleda dug uzorak, i obično kada je vozilo novo, ali, npr ako voziš 5-10k km godišnje (što je realna cifra za drugi auto), vrlo je moguće da za 2-3 godine apsolutno ništa nećeš morati da radiš oko održavanja, te stoga izađe te jeftinije da voziš dizela. Mislim sve je moguće, ali generalno bi trebalo da je tako kao što kažeš.
Savet za kupovinu auta do nekih 7000, max 8000e..
Collapse
X
-
ce da sarani tog stila
stilo karavan koji vozi moj cale, je 2003god, presao je 215.000km, sve radi perfektno, jedino su menjani silen blokovi, auto izgleda kao da je iz fabrike, nigde nista pohabano.. kod majstora gde odrzavam auto, se cak jedan pojavio sa preko 300.000km, kaze motori su perfektni, eventualno se radi remont turbine, pri tim ogromnim predjenim kilometrazama, i posle se opet tera par godina bez problema..
driver gt, savetujem se da se suvise ne oslanjas na ove forumske price i komentare, jer je na terenu prava situacija, najbolje da probas, osmotris, svaki od automobila koji su ti u uzem izboru, i onda ces mnogo lakse doneti odluku
Comment
-
-
Taj audi sto vozis sigurno zadovoljava potrebe za porodicnim autom. Dakle, ukoliko ti treba sekundarni automobil za voznju po gradu i za nesto krace relacije, mislim da je Yaris daleko najbolji izbor, i to 1,4 D4D.
Ako hoces klasu vise, za te pare mislim da je najbolje da uzmes Focusa ili ako tri stvarno uleti neki veoma dobro ocuvan A3. Iako bih ja uvek kupio A4 jer je razlika u ceni skoro nikakva.
Na kraju, Stilo, Yaris, Focus ili A3, najbitnije je da nadjes dobar primerak.Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.
Comment
-
-
@Bane
Prle je sve rekao..ja taj auto planiram da vozim vec sam rekao krace vreme, i jefitniji mi je dizel od benzina u svakom slucaju.. Odrzavanje je slicno za sva nova kola, i benzin i dizel. Imas redovne servise kad bord kompjuter kaze i to je to. Racunam logicno. Dizel je 10din jeftiniji od benzina i manja je potrosnja, pa sad ti vidi, a ne treba preterivati sa tim pricama o odrzavanju, nije velika razlika uopste, pogotovo ako auto nece biti duze kod mene. A da ne pricam kako cu ga posle mnogo lakse prodati kao dizela
@darko_ns
Vozio sam se u stilu, ali sa 1.2 motorom od 80ks, onaj najslabiji moguci. I iskreno, bas mi se svideo auto pa cak i sa tim motorom. Mekan je dosta, udoban, i fino vuce. Mogu da zamislim onda kako vuce sa 1.9jtd i 115ks.
@dragon
Tesko cu naci dobrog yarisa za te pare..i jaris je vec jako mali auto, to mi ne odgovara. Focus je ok, dok a4 nema sanse da se nadje za te pare.. naravno nisam hteo ni da gledam one "olupine" iz 95, 96 godine.. to mi ne pada na pamet da uzmem kad sam u mogucnosti da uzmem 10 godina mladji auto, pa makar to bio i fiat.Alfa Romeo 147 1.9JTD
Comment
-
-
opet mi se cini kao poluproverena informacija sa interneta
ina?e, moja informacija je iz servisnog uputstva za SRS sisteme, model ugradjivan 1987-1990. godine fabrike Autoliv, za ameri?ko tržište.
po?etni rok garantovane upotrebe je bio 10 godina, dakle do 1997.
ali je 1995, dakle pre isteka roka, posebno izdan TSB (technical service bulletin) gde je inovirano uputstvo i dat je nalog da se nakon 10 godina ne menja airbag niti zateza? po automatizmu ve? da ide na kontrolni pregled.
i da, ako prodje pregled, taksativno navedena procedura u uputstvu da ne prepisujem nekoliko stranica, izdaje se garantovano produženje roka za još 2 godine.
zna?i, za model iz 1987, garantuje se besprekoran rad do 1999. godine.
još je to garancija za Amere gde je poznato koliko je klizav teren/ advokati, tužbe i tako to/.
e sad, ako od te 87- nije napredovala tehnologija i nije produžen radni vek...volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ne kapiram chemu polemika i nedoumica? Airbag je vrlo komplikovan, mada naizgled prost sistem, koga chini kombinacija elektronike (senzora i malo zhica), visoko komprimovanog gasa (azota, argona i sl.), kao i neshta mehanike, sve to spakovano u modul relativno malih dimenzija. Dakle, sklop razlichitih sistema i elemenata, koji mozhe da "proradi" samo ako svaki od tih elemenata bude u funkciji onda kad treba da obavi tu svoju, jedinu u zhivotu, funkciju.
Zato ne kapiram chemu chudjenje shto proizvodjachi sugerishu redovnu (prvu) kontrolu nakon 10, 12, 14 ili koliko vec godina (zavisno od proizvodjacha), a drugi sugerishu obaveznu zamenu kompletnog modula nakon odredjenog perioda (broja godina). Chak pojedini proizvodjachi "tempiraju" airbag lampicu na instrument-tabli da se nakon npr. 12 godina od momenta ugradnje sama od sebe aktivira i tako ukazhe na potrebu za servisom/zamenom. I, to je vazhilo za automobile iz kasnih '80-ih odnosno ranih '90-ih godina proshlog veka.
Jednostavno, ne postoji niti jedan senzor, niti jedna zhica niti jedan sistem takvih elemenata koji mozhe biti napravljen "for life". Taj "slogan" mozhda zvuchi lepo na papiru, ali u praksi, savrshenstvo u izradi ne postoji.Da je suprotno, vozila ne bi imala svoj vek trajanja odnosno svoj radni vek. Uostalom, airbag koji treba da se servisira/zameni na 12 ili 14 godina je najmanji problem - za to vreme svaki automobil je vec odavno premashio svoj zamishljen (ili projektovan, whatever) vek trajanja. Danas je "radni vek" jedne odredjene generacije automobila 6 do 7 godina, mi vozimo uglavnom duplo starije, i to je vec vreme kad pre svega elektronika uopshte je vec odavno prevazishla neke svoje limite u pogledu izdrzhljivosti, obzirom na odredjeni "stepen sigurnosti" koji se sa takvim (bezbednosnim) sistemima podrazumeva. A upravo elektronika (u modulu airbaga) je ta koja daje "inicijalnu kapsulu" airbagu za aktivaciju, i u tome je cela poenta tog "ogradjivanja" proizvodjacha. Isto vazhi i za komprimovan gas - nakon 12 ili 14 godina sistem jednostavno mora da se proveri na eventualne pukotine/otvore/poroznost u materijalu. Senzor (akcelerometar) takodje mozhe da zakazhe, a nekih 10 godina je upravo period kad vecina senzora na automobilima krene da zeza, samo shto kvar senzora za ler gas ne znachi automatski i ogromnu opasnost po putnike =] Dakle, sve je jasno, nishta nije vechno, pa ni airbag, ma ko da ga je napravio.
Nego, da se vratimo na temu, ovo sa airbagovima je malo navelo prichu u pogreshnom smeru...
Comment
-
-
Da sumiramo za kraj..
Odlucio sam se za Stila, Focusa ili eventualno a3.. ima tu jos nabrojanih modela u temi, tako da cu sad da cekam da mi uleti nesto sto valja.. kad budem uzeo kola, pisem ovde utiske i kacim slike
Hvala svima
POzzAlfa Romeo 147 1.9JTD
Comment
-
-
Npr, Hundai Elantra 2.0 crdi 2002god ti je bolji auto i od Stila i od Focusa. Moj prijatelj je ima 2 god! Presao gomilu km, nista nije pipnuo. Za 8000 mozes i kozu i digit klimu, mislim. Sta da se kaze kad zakleti vw-ovac predlaze Elantru! Za pare za koje moze da se nadje je best buy, mislim! Motor je tih (c-rail), odlicno vuce, ne trosi mnogo, nema zrikavaca u kabini, aiko je gusto vozen ovde 2 godine, udobniji je, ako ti nesto znaci, i od mog golf-a, i od Stil-a i Fokusa zajedno! S druge strane, ocev prijatelj kupio Stila jtd! U roku od 6 meseci prilicno se sprijateljio sa ljudima iz servisa, mogu da kazem! Da sam na tvom mestu, jurio bih A3, ukoliko bih da ga prodam za 2-3 godine! I Focusu i Stilu i Elantri ce cena pasti poprilicno! Mada, opet kazem, iz licnog iskustva, Elantri dajem 5, Stilu mrsavu 3!
Comment
-
-
Kakve veze ima sto su ljudi preprodavci,a sto se Stila tice zaobilazi svetloplave i bele sa cetvoro vrata kod nas na trzistu.U Italiji su se pojavili u nenormalnoj kolicini a puna ih je pijaca kod nas -to su sluzbena kola da sad
neofiram dalje, sta, odakle i koji ih placevi uvoze.
Comment
-
Comment