Punto II

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Coo
    CBC Član
    • 07.10.2007
    • 38
    • BGD

Nisu svi 1.9D. Van-a imas u 1.2 benzin, 1.9D, 1.9JTD i 1.3 MJT. Uglavnom su beli i crveni, a ima i crnih, srebrnih, zutih, ali se oni uglavnom prepakuju putnicke (na EPER-u se to provali) .Ali da ne bi bile samo price, obrati paznju na kilometraze i godista... Jeste da je ovaj prvi zapusten, ali nije to nista sto u Srbiji ne moze da se sredi i proda. Pa onda kad krene kuku lele...

[/img]

Comment

• bax76
      CBC Senator XXL
      • 07.11.2006
      • 605
      • BG

Originally posted by TOGO
      Razlika u potrošnji dizela i benzinca nije velika... nekih 50%... sitnica
      1.2 8v na otvorenom moze da trosi 5 litara, u gadu je oko 8-8.5 litara.

Comment

• TOGO
        CBC Član
        • 06.11.2007
        • 80
        • Beograd

I mislio sam prvenstveno na potrošnju u gradu gde se uglavnom i voze puntići.

1.3MTJ 16V troši u gradu (Beograd) 5,5l neka bude i 6 zbog lakšeg računanja:

6l + 50% (3l) = 9l/100km

Matematika je prilično egzaktna nauka
        Trka se poništava!

Comment

• bax76
          CBC Senator XXL
          • 07.11.2006
          • 605
          • BG

Potrosnja u gradu je relativna stvar ja sam napisao moju potrosnju u BG spic, moj kolega recimo tvrdi da je njemu potrosnja u BG 7 litara.

Jedini podatak koji mozemo objektivno da uporedjujemo je potrosnja na otvorenom, do mora, i nazad je bilo oko 5.2l (metod odo cepa do cepa) sa 1.2 8v. Taj 1.3jtd mozda i moze da trosi 3.71l (ovo je otprilike 50 posto manje, sa ukalkulisanom trenutnom razlikom cene u gorivu) , ali 1.9d, ili 1.9jtd tesko.

Stilo 1.9 80ks jtd je trosio po regoionalnom putu isto oko 5 - 5.5l, bar je tako pisalo na bordu.

Slazem se da je u gradu verovatno veca razlika u potrosnji izmedju dizela i benzina ali se te cifre tesko daju porediti, jer mi neki tvrde da trose i 2 litra manje nego ja po gradu.

Comment

• TOGO
            CBC Član
            • 06.11.2007
            • 80
            • Beograd

Slažem se da je potrošnja u gradu relativna, ali i ja najviše vozim ujutru do posla i popodne nazad u vreme špica (istina ne preko Gazele).

Malo je neodgovorno prema sebi verovati onom ko kaže da mu troši 7l, a ne onom ko ima hrabrosti da kaže da realno troši 9l...

Najgore je proveriti potrošnju tako što ćeš kupiti auto i nadati se da je onaj prvi bio u pravu

Nije baš ni najispravnije porediti potrošnju benzinca 1.2 i dizelaša 1.9, zato sam i dao primer 1.3MTJ (1248ccm) koji ima približnu kubikažu kao 1.2 (1242ccm)...
            Trka se poništava!

Comment

• bax76
              CBC Senator XXL
              • 07.11.2006
              • 605
              • BG

Upravo zato i sugerisem da poredimo potrosnju na otvorenom putu, recimo do CG i nazad, da bi izbrgli razne pod-varijante gradske potrosnje.

Comment

• TOGO
                CBC Član
                • 06.11.2007
                • 80
                • Beograd

Upravo zato i kažem da mu je važnija potrošnja u realnim (svakodnevnim) uslovima od potrošnje pri odlasku na more (jednom godišnje)...

... koja je takođe relativna, jer ja recimo preferiram da kad idem u CG idem preko Republike Srpske i izbegavam gužvu i loš put...
                Trka se poništava!

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Generalno ima vise rezima voznje:
                  1 gradski, ovo je potpuno individualno
                  2 katastrofa gradski, ono kad ides 10km/h, zimsko vreme - moj slucaj
                  3 regionalni 60-90km na sat
                  4 auto put 120 i vise

Tvoja je tvrdnja bila da Punto benzin trosi 50% vise, nego Punto dizel. Jedini od ovih gore navedenih rezima koje ima smisla porediti su rezim 2. i rezim 3. Jer su ekstremno niske, odnosno visoke potrosnje.

-Izbacio sam podatak o svojoj potrosnji na regionalnom putu, uz malo klime dakle 5.2l
                  -najveci prosek potrosnje meren na 1600 km tokom novembra i decembra kad su bili stalni minusi, na relacijam 5km(brzinom od 10-15km/h), Brankov most, spic je 9 litara.

Znaci neki opseg prosecne potrosnje je od 5-9l (u ovoj zoni se krecu sve ostale podvarijante potrosnje).

Da li Punto dizel (moze 1.3jtd) trosi 3.5l do 6.4l, u najboljem, odnosno najgorem slucaju?

Prost odgovor ocekujem, pozdrav.

Comment

• TOGO
                    CBC Član
                    • 06.11.2007
                    • 80
                    • Beograd

Realno 4 - 6l (regionalni - Beograd špic / bez Gazele radnim danima)
                    Trka se poništava!

Comment

• bax76
                      CBC Senator XXL
                      • 07.11.2006
                      • 605
                      • BG

To je korisna informacija, pa neka se ljudi odluce prema svojim preferencijama. Usteda dakle znacajno raste u slucaju gradske voznje, u slucaju regionalnog puta razlika je 25-30 posto.

Comment

• Coo
                        CBC Član
                        • 07.10.2007
                        • 38
                        • BGD

Da se i ja nadovezem, 1.9D trosi oko 7l EuroD po gradu (0,2 gore-dole). To je moje iskustvo.

Comment

• chikavili
                          CBC Senator XXL
                          • 11.02.2008
                          • 732

Da, meni trosi ~7.2 iskljucivo gradske voznje do posla i nazad (spic). Na otvorenom okruglo 5.2l/100km
                          Naravno, u pitanju je obican 1.9D, dok JTD i 1.3 MJ trose osetno manje.

Comment

• bax76
                            CBC Senator XXL
                            • 07.11.2006
                            • 605
                            • BG

Originally posted by chikavili
                            Da, meni trosi ~7.2 iskljucivo gradske voznje do posla i nazad (spic). Na otvorenom okruglo 5.2l/100km
                            Naravno, u pitanju je obican 1.9D, dok JTD i 1.3 MJ trose osetno manje.
                            U poredjenju sa 1.9d, Punto 1.2 8V, pokazuje na otvorenom gotovo identican rezultat, u gradu je potrosnja veca, okvirno za 15 posto.

Comment

• Golub je PIZZA
                              CBC Član
                              • 10.12.2007
                              • 14
                              • Valjevo

moja iskustva, vozio sam 1.9d van vise od 2 godine...

1. oko 6,5l potrosnja po gradu...
                              2. na otvorenom dosta manje...
                              3. presao sam 55k km za 2 godine, bez problema...
                              4. motor nije za jurcanje..
                              5. pumpa jeste cest problem... obavezno na dijagnostiku pre kupovine, posto taj senzor uglavnom zeza kad je hladno, tj leti nece...
                              6. za te pare, sjajan auto....

ja sam mog platio tada 3900 + reg. (bilo na firmu, pa me kostalo oko 11000, posto se vodio kao teretni...) + enterijer 400 (od sportinga)....

Comment

• chikavili
                                CBC Senator XXL
                                • 11.02.2008
                                • 732

Originally posted by Golub je PIZZA
                                moja iskustva, vozio sam 1.9d van vise od 2 godine...

1. oko 6,5l potrosnja po gradu...
                                Pa i meni je trosio oko 6.3 po gradu kad nije velika guzva (letos npr), ali ovako sam stalno u najgorem spicu + zima i eto ga na 7.2-7.3. Mada, ne zalim se, nije ni to lose

Comment

Working...
                                X