Vladin predlog novih taksi za registraciju

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Re: Vladin predlog novih taksi za registraciju

@ada: Invalidi su uvek bili zasebna kategorija i treba da budu, samo oni znaju koliko im je tesko ... A sto se putovanja tice, ako ti je auto alat, onda pazljivo biraj sta vozis ... kupi i30 pa te nece boleti ledja
    @djukic: Naravno da je odluka populisticka i da ce se ici na kW ukrsteno sa ccm. To rade i u svetu, a posto mi kaskamo doci ce to i kod nas ...
    Sto mislite zasto se prave turbo motori male zapremine i velike snage ?! Upravo jer su pogodni za registraciju i osiguranje ... Dosetice se drzave, pa i ova nasa ...

Samo ovde srednja i niza klasa (ekonomski) vozi automobile iz premium ili vise klase... i kazu da im je lose ?! I ovde ce doci dan kad ce biti jeftinije registrovati nov auto nego Golf 2 diesel, a bilo bi dobro da dodje sto pre.
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• CikaKure
      CBC Senator XXL
      • 14.08.2005
      • 668
      • Beograd

Svaka drzava ce da nastoji da uzme koliko joj treba ili koliko god moze, tu dileme nema, pa i nasa.

Sa druge strane, bez obzira na te price kako pojedinci koji voze stare sijere, mercedese, rekorde, itd. sa preko 2000 ili 3000 kubika jer ne mogu bolje - uveren sam da je u pitanju upravo problem da se prihvati cinjenica kako se ti pojedinci nisu ekonomski kvalifikovali u drustvu (ne ulazim u to kakvo je to drustvo) da voze automobile vise klase, a to istinski zele, vec da su se kvalifikovali da voze peglicu, juga, ili na kraju - da ne voze automobil uopste. Znam dosta primera kojima je "ispod casti" da voze juga, punta, daciju, jer sada voze mercedesa E klase ili BMW serije 5 (koji je usput star 25 godina i kosta jednako kao 20 godina mladji auto manje kubikaze). Odmah da se razumemo - ne govorim ni o kome ko je pisao u ovoj temi, da mi odmah ne bi replicirali sa "Eto, ja nisam takav" ili "Eto bas ja jesam u toj i takvoj situaciji pa stoga radim tako i tako i moram da vozim to i to". Prosto, znam dosta takvih ljudi - i to je cinjenica koju iznosim, i sama po sebi ne mora da znaci nista, ali moze (opet, molim da izbegnemo polemiku o toj cinjenici).

Na dalje, hteli to da priznamo ili ne, nacelno stari automobili sa trolitarskim motorima trose gorivo vise nego mladji automobili manje kubikaze, bilo da pricamo o autogasu/benzinu/dizelu. To su sve UVOZNI proizvodi u zemlji Srbiji i stvaraju spoljnotrgovinski deficit, sto je efekat koji drzava zeli da izbegne. Isto se odnosi i na rezervne delove (mahom). Da ne govorimo o verovatnoci otkaza starog automogila na primer u spicu na mostu Gazela i guzvi koja se napravi zbog stajanja pokvarenog Opela rekorda starog 25 ili vise godina u srednjoj traci- sve to za efekat ima tzv. indirektne troskove - potroseno gorivo zbog stajanja / voznje u koloni (opet ide novac iz ove zemlje napolje), zagadjenje zivotne sredine (i to kosta, samo jos mnogi nisu ni svesni), troskove zbog kasnjenja u prevozu ljudi i robe (moze da kosta privredu - tada indirektno kosta drzavu ili drzavu direktno). Da ne nabrajam dalje, postoji solidna osnova zbog koje verujem da je bolje za mnoge pojedince i drzavu da se raskrsti sa starim vozilom koje ima ogromnu kubikazu i da se preorijentisu na vozila manje kubikaaze (po mogucstvu mladja). Uvek ce postojati izuzeci, to ne sporim, ali izuzeci su izuzeci i takvi na zalost placaju (i sam placam skuplje to sto nosim cipele broj 46 od onoga ko nosi standardnih 43-44, jer su, zaboga, retke da se nabave u toj velicini i po pravilu su to skuplji modeli).

Na nesrecu, politika vlade je prilicno nevesta po pitanju kako ostvariti dati cilj (i ne samo po tom pitanju), i to prouzrokuje utisak da kako neko rece "drzava samo uzima, a nista ne daje" (o tome sta drzava treba da daje se moze diskutovati ali na nekom drugom mestu). I sam sam jedan od onih koji veruju da ce kao jedan od narednih koraka slediti oporezivanje/taksiranje prema snazi motora (bez obzira na kubikazu). Nekome moze da bude krivo, nekom zao, nekom milo, ali odredjene stvari koje nam se desavaju i koje nam tek predstoje ce biti prilicno neprijatne, jer se sa istima poprilicno odlagalo zbog populizma - a moraju da se dogode, jer ako pogledamo uredjena drustva zapadne civilizacije kojima mnogi deklarativno teze - tamo su se dogodila (izezci postoje).

Comment

• JaMaL
        CBC Senator XXL
        • 14.04.2007
        • 448
        • JaMaL

To je sve, sa oprostenjem, cista glupost...

Svo to vadjenje na "uredjene zapadne drzave" je, kako to da kazem... bullshit... onako tezak... to sto "zapadne" drzave muzu svoj narod... to ne znaci da i ti treba svoj da muzes... jer to je muzenje da se ne lazemo...

kupio si auto koji realnoj vrednosti nema 5% od placene cene... ok... izmuzli su te...
        placas delove po 20x njihove realne vrednosti nebitno koji auto vozis... dakle opet ti se vime nadulo...
        vozis svoj auto, koji si ti platio, na benzin koji ne vredi pisljivog boba i unistavas ga... a taj benzin koji ti unistava auto si isto tako preplatio zbog te iste vlade... dakle modrice se vec stvaraju...
        i na kraju placas registraciju? porez? luxuz? takse? na nesto sto je tvoje? i sto si vec platio? i jos placas parkiranje na ulici? po satu ili danu? pod vedrim nebom?
        primera je bezbroj... pdv? dodatna vrednost? sta god... masivna lazh...
        svetska i lokalna ekonomija su propale odavno... samo to niko ne sme da prizna... nabijanje poreza na porez i dazbina koje ne postoje su unistile vrednosni sistem... ali ok... pare se stampaju na slepo, svi se pravimo da ne primecujemo... ali vazno je da se nista ne talasa...

sad mi je **** vec otpala i ne znam sta vishe... chiji je problem ako ja imam auto koji sam ja zaradio i ja platio i ja ga vozim pod vedrim nebom planete zemlje... i ako on ima 150.000 ccm3 to je samo moj problem jer sam ja bolji, pametniji, brzi, lepshi sta god... od ostalih retarda oko mene i zaradio sam ga... opet ciji je to problem? pa samo moj... nisam ja nikome kriv sto sam takav i sto znam i imam vishe... ne zalim one koji nemaju auto ili hleba da jedu... znaci da rade nesto pogresno u zivotu ili sede i kukaju a ne trude se... i ne zelim da placam za njih nista... a ni drzavi... jer sam ja to zaradio za sebe a ne za njih... sebicnost... ne, realnost... i na kraju krajeva balans prirode... survival of the fittest... funkcionise u prirodi milionima godina... ne znam zasto ne bi za nas...

uostalom i ja vozim crap star 25 god... pa ok... to mi se svidja... manje brige i razmisljanja... ali ni ja ni onaj sa bentlyem ne bi trebali da placamo nista drzavi... nema smisla... jer niko nigde u svetu nije dobio nista od toga... sem drzave naravno... i kada mi neko objasni zasto placam a da to ima smisla ja cu da platim sa smeskom i da se zahvalim...

uostalom videh juce najjaci slogan na majici ikada:

I DONT NEED SEX
        goverment fucks me every day!

tako da...

poz.

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Potpuno si u pravu, hajde da ne placamo porez, da nemamo skolstvo, zdravstvo, asfaltirane ulice, vodovod, kanalizaciju, ulicnu rasvetu, da nemamo ni telefone, javni prevoz, biblioteke, istrazivacke ustanove, kakvu-takvu kulturu, vojsku, policiju, penzije...
          Ne ulazim u kvalitet navedenog, nego ... hajde da nemamo nista od toga ... hajde da radi ko sta hoce, da vlada zakon jaceg ma kako gloop bio, hajde da crknu svi oni koji nemaju posao ili primaju nedovoljne plate ili da ih pobijemo ?!, pa brze je ... a mozda da ih pregazimo istim tim krsevima od 150.000ccm starim 35 godina ?! I da placame rezervne delove u naturi ... ono ... tante za kukuriku ?!

Karikiram situaciju da se lakse shvati cemu zapravo sluze nameti. Njihova raspodela, visina, opravdanost u pojedinacnom slucaju su nesto drugo ... ali svrha postoji ...
          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• CikaKure
            CBC Senator XXL
            • 14.08.2005
            • 668
            • Beograd

Zaboravili ljudi 1993. godinu.
            A nisu nikad ni videli ni probali drugacije, samo su culi kako tamo ne valja, a znaju kako je kod nas (bilo) dobro.

Comment

• mistermobil
              CBC Senator XXL
              • 09.11.2008
              • 469
              • pecinci

Sve te price o ekologiji,porezima,zapadnim sistemima vrednosti,kompleksom velike limuzine u dvoristu itd..uzmite u obzir da ovde ljudi nemaju para za jelo,a kamoli za novija kola.Ja i dalje mislim da ponosni vlasnik Audija A6 2.5TDI,chudonevidjenotronik 2007godiste treba da placa `duplo masniju ` registraciju drzavi za razliku od deda Pere iz Sibaca sa mecedesom 123 3.0D 83godiste.Znam da je taj npr.audi ekoloski i u svim segmentima `avion`,ali njegov vlasnik ima viska para,tako da ima odakle i da plati veci porez.Slazem se da se uvedu takse kao na zapadu da se stimulise voznja novijeg automobila,ali kad se za to steknu finansijski uslovi
              Ko leti,vrijedi
              Ko vrijedi,leti
              Ko ne leti,ne vrijedi..
              (Grunf,TNT..)

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

ma koji zapad, zapad je pukao odavno a kapitalizam kao uredjenje se pokazalo kao neuspesno... sad ispada da je ipak bio najbolji skandinavski model drzave a do juce su ga pljuvali kao "neokomunizam"

ovde se na jedan zaradjeni dinar plati 70 para poreza i doprinosa sto nigde u svetu nema.. svuda u svetu pare iz drzave guraju nazad u privredu a kod nas pare iz privrede guraju u drzavu.. svi vide da je najveci problem veliki drzavni porez i kamate pa samim tim i omce oko vrata gradjanima pa su poceli da popustaju.. dzaba ubacivanja para u privredu kad se sve te pare vrate u drzavnu kasu kao mrtav kapital i onda opet nestasica

ovi nasi "ekonomisti" su slabo shvatili kako ova kriza funkcionise.. ili se valjano prave ludi

Comment

• CikaKure
                  CBC Senator XXL
                  • 14.08.2005
                  • 668
                  • Beograd

@mistermobil
                  Deda Pera nema para za jelo, ali ima da sipa 10-12-14-16-18 litara nafte (benzina, plina) za svakih 100km kojih se preveze?
                  Eto u Beogradu ima i baba Stana, sirota, nema para da plati rezijske troskove za svoj stan od 100 kvadrata kod Narodnog pozorista? Penzija joj nikakva, nema ni za jelo...
                  Jel razmisljao deda da proda mercedesa i kupi malog fijata/daciju/forda/sta god koji ne trosi toliko i nije toliko oporezovan (a usput i ne zagadjuje bas kao taj mercedes, a kosta jednako da se kupi)?
                  Jel razmisljala baba da proda svoj stan i preseli se u neki manji?
                  Jel razmisljao onaj ko nema para za jelo, da nema para ni za BILO kakav auto da vozi, a ne samo za NOVIJI?

Pitanje: Kako ces odrediti da su se stekli ili nisu finansijski uslovi za uvodjenje taksi kojima bi se stimulisala kupovina novog auta? Pa u svakom trenutku ce se naci 1001 izgovor i razlog da nije ili jeste vreme za tako nesto.

Ne postoji savrsen poreski sistem, pogotovo ne da ga neko moze smisliti i sprovesti u zamlji Srbiji. Ovo sto smo dobili je tako kakvo je, i odslikava trenutnu situaciju u nasem drustvu (odnos narod-vlast-stanje drustva-svest gradjana-ekonomska situacija-medjunarodni polozaj Srbije-istorijske cinjenice i jos X parametara koji su odredili sta se desava ovde).

A da, sve te price o ekologiji, zapadnim sistemima vrednosti... ma baci ih pod noge, dobro izgazi, sta nas briga, nikad mi necemo to da prihvatimo, i taman posla da SADA da pocnemo da razmisljamo i govorimo o tome. Bolje sutra, bez obzira sto mozemo danas. Naravno, kompleks velike limuzine u dvoristu kod nas ne postoji, aksiom je da su Srbi potpuno racionalan narod, i u tom pogledu prednjace u svetu, za razliku od nekih tamo Svajcaraca, Nemaca, Japanaca. I samo kad bi nam Evropa dozvolila da putujemo bez viza, nikad tamo ne bi smo ni privirili, a kamoli naucili nesto od njih. Treba oni da dodju ovde kod nas, pa da prihvate kao standard koriscenje viljuske i kasike tokom obedovanja, jer su Srbi prvi jeli viljuskom i kasikom, a oni rukama, i to je tekovina nase civilizacije koja je neprikosnovena i nista drugo ne treba da se razmatra. Tudje necemo, svoje ne damo!

@japanx
                  Veruj da postoje drzave u kojima su davanja vise od tih (zaokruzimo) 70% neto zarade da bi se doslo do bruto zarade (i to su mnoge clanice EU). Podsecam te da u tih 70% davanja ne ulazi samo porez na platu, vec i davanja za fond PIO, osiguranje u slucaju nezaposlenosti, obavezno zdravstveno osiguranje... Problem visokih kamata je uslovljen cinjenicom da nasa drzava i privreda nemaju sopstveni novac vec ga zajme negde u inostranstvu kroz posrednike (banke). A visok "drzavni porez" je jos jedna kategorija o kojoj bi se dalo nasiroko diskutovati i to u mnogo strucnijim krugovima nego ovom ovde koji mi cinimo

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

o kojoj ekologiji i zapadnim standardima pricamo kad je amerika najveci zagadjivac na svetu!

Comment

• Damir_ZR
                      CBC Član
                      • 07.01.2008
                      • 22
                      • Zrenjanin

Svi ce te se sloziti sa jednom istinom, od kad smo promenuli marke za evro sve je krenulo naopako. Drzava nije imala pojma koliko narod ima para u slamaricama, a sad znaju i zuljaju ih sto neraspolazu sa njima.

Comment

• CikaKure
                        CBC Senator XXL
                        • 14.08.2005
                        • 668
                        • Beograd

Eh bre japanx, meni je zapad i ekologija vec Slovenija, Austrija, Svajcarska, ne moram preko okeana :-)
                        Ajd da se ne lazemo, tamo su stvari bolje nego kod nas u velikoj vecini stvari, a sva ova prica o porezima/taksama/nametima vec postoji kod njih dovoljno dugo (naravno, to nije jedini razlog i garancija uspeha).

@Damir_ZR: Nekako mi se cini da to nema toliko veze sa valutom, nego sa cinjenicom da smo nekako u to vreme (prakticno od 2001 pa sve do danas) stali na vetrometinu otvorenog evropskog i svetskog trzista gde smo pokazali koliko smo dobri ili losi, koliko znamo/ne znamo, koliko smo sposobni ili ne, itd. To se odnosi i na nasu vlast, koja je pokazala koliko je sposobna ili ne, koliko je beskrupulozna ili ne, koliko je odgovorna ili ne, razumna ili ne, zainteresovana za probleme gradjana ili ne, zainteresovana za ostvarivanje sopstvenih interesa ili ne, itd., u lokalnim i malo sirim razmerama, u nekim mirnodopskim uslovima bez sankcija i (samo)izolacije.

Moram da kazem da, NA ZALOST, odredjena cena cinjenja i necinjenja tokom duzeg niza godina (usudim se reci i par decenija) mora da se PLATI, a to nece platiti neko drugi umesto nas, vec mi sami. I NA ZALOST, to se po pravilu (dokazano mnogo puta kroz istoriju, ne samo kod nas) desava na nacin da najveci deo tereta snose upravo najsiromasniji i srednji slojevi stanovnistva, dok najbogatiji (i vrlo cesto vladajuca elita) to najmanje osete. Nepravda, sta cete... Ali takav je evolutivni tok i od toga nase drustvo ne moze pobeci, samo je pitanje da li to moze da se izdesava brze i da boli ili mora polako i da boli (boli u svakom slucaju).

Comment

• skijash
                          CBC Senator XXL
                          • 07.09.2007
                          • 1354
                          • Beograd
                          • wrx

More ko je taj Vlada, da mu jeb.. mater

Comment

• JAPANX
                            CBC Senator XXL
                            • 10.08.2006
                            • 2159
                            • Beograd

nemaju oni pojma... umesto da smanje poreze pa da ih svi placaju ovako imaju ogromne poreze i ogromnu sivu ekonomiju koja nikome nista ne placa

da se razumemo, ja samo zagovornik legalnih stvari i veliki legalista ali mislim da izuzetno preteruju i ubijaju privredu nepotrebnim porezima

zasto te iste poreze ne nametnu bankama nego oni prolaze bre bez dinara uloga u drzavnu kasu a ovamo ubijaju narod ogromnim kamatama

Comment

• djukic
                              CBC Senator XXL
                              • 27.03.2005
                              • 2526
                              • Beograd

Shvatam:
                              Drzavni cinovnik kupi daciju (fuj) na kredit. Na poslu nista neradi ali je stalno zaposlen E sad ja dodatnim taksama treba da placam tog parazita? On mora da placa ratu?
                              Dok je takva ova drzava ja cu se truditi svim silama da je zahebem gde god mogu i kako god mogu. Vidi neke koji su to radili dok je bilo vreme gde su sada sa megamarketima, celicanama, seceranama.....
                              Pricao o ekologiji, ma daj, babi koja treba da prodaje stan, dedi s mercedesom... Osnovno pravo svakog poreskog obveznika je da zna sta i koga placa. Zamislite javno preduzece Srbija gas ima visak zaposlenih, istovremeno kazu da po ovim cenama nemogu da podmire svoje troskove. Sta mene boli k..ac ocemo kapitalizam, nema socijalizma....
                              https://t.me/pump_upp

Comment

• alexa05
                                CBC Senator XXL
                                • 23.07.2006
                                • 1769
                                • Smederevo
                                • Opel Vectra B 2.0DI 16v

CikaKure i prolupator, kao sto rekoh u velikoj vecini stvari ste u pravu ali kao sto neko rece kad se steknu uslovi. Jeste bice uvek onih koji ce kao sto rekoste da izmisle 1001 novi razlog kako se nisu stekli ali glavni je lopovluk koji drzava sprovodi nad "sirotinjom rajom" i to bez trunke stida i srama. E kad se to bude sredilo kako treba onda ce se i narod manje buniti za ovakve stvari o kojima pricamo. To sto pricas da negde drzave uzimaju i vise od 70% na svaki dinar je u redu ali verujem da se tamo u vecini slucajeva i zna gde odlazi tih 70%.

Jel normalno da za to sto sam si rekao ide u obavezno zdravstveno osiguranje ja placam u toku dana 5 participacija jer lekar koji me je prvi primio trazi konsultacije 5 svojih kolega, placam popravku zuba koji su mi "osnovno sredstvo" za zivot a majmuncina koja se odlucila za promenu pola dobija to za DZ jer je za Boga miloga prerpeo do sad ogroman dusevni bol i patnju zbog zelje da bude ono sto nije a zarko bi voleo da jeste.

Jel normalno to da za jednu magarcinu drzava placa 1000000 evropljana jer je tamo negde u belom svetu napravio pizdariju (bas me briga kako i zasto) a da ovde kod mene i svuda u Srbiji klinci po skolama skupljaju par hiljada evra za pomoc drugaru kako bi otisao negde preko na lecenje.

Jel to normalno da kod mene tender za radnu i zastitnu opremu ne moze da prodje vec 3-4 godine jer je zaboga jednom bio los konac, drugi put dugmici ili ko zna sta vec i uvek je ista prica kako je stanje takvo-kako je kako mora da se cuva ono sto se ima jer "para nema" ali zato u Upravi tender za zamenu jako dobrih i relativno mladih Fabija (sto prolupator kaze nepotrebnim) mladjim ali "nepotrebno" jacim i po snazi i po kubikazi glat prolazi.

Tih primera ima mali milion, e kad se to sredi onda moze i sve ostalo. "Riba smrdi od glave"
                                EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

Working...
                                X